Gibson SG 61 s Maestro Vibrolou od Thomanna - dík nechci

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
himself

Re: Gibson SG 61 s Maestro Vibrolou od Thomanna - dík nechci

Příspěvek od himself »

Obávám se, že jastud šlápnul dost lidem na kuří oko (a to se mi Gibsony líbí).
jastud

Příspěvek od jastud »

himself píše: 7.12.2021 22:56 Obávám se, že jastud šlápnul dost lidem na kuří oko (a to se mi Gibsony líbí).
Tak snad ne zas tak moc. Swiz prostě miluje svoje high end Gibsony a já se mu nedivím. Věřím tomu, že jsou to super kytary. No a bubucci má zrovna honeymoon se svým Les Paulem. Taky nemám důvod nevěřit, že je to skvělý nástroj. On by na nějaký klump nehrál.
Nicméně to v mých očích prostě neospravedlňuje mizerné QC u Gibsona o kterém píše yeeshkul i Kinx a který jsem při svých skromných zkušenostech s G. zaznamenal taky. Opakuju, že pro mě jsou vady, které jsem u Gibsonů potkal a které popisuje autor vlákna u kytary za 40k+ neakceptovatelné. A uvádím značky (Fender, Godin) u kterých jsem tohle v dané cenovce nikdy neviděl. To je celý.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Já to beru s nadhledem. Měl jsem Gibsonů desítky od modelů za 17k po 160k a všechny ty kytary odpovídaly ceně. Levnější modely mě vždy překvapily jak moc dobře hrajou. Hodně dělá dobrá elektronika použitá už v základních modelech. Vždy mě ale překvapilo jak rezonantní jsou naprázdno. S nějakým velkým failem ohledně zpracování jsem se nikdy nesetkal.

Když se hodně snažíš, tak stopy po řezu na bindingu vidíš i na Custom Shopu. Na USA to jde vidět víc. Je to kravina a absolutně to nemá vliv na funkčnost té kytary ani na pohodlí hraní a z více jak 10 cm to vidět nejde.

Jediný Gibson, který byl hrozný byl Signature T to bylo horší než Epiphone. Naštěstí nebyl můj, ale zajímavé bylo jak si ho jeho majitel pochvaloval. Nechal jsem ho v tom. Někdy prostě lidi vychvalují to co mají.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Já reagoval na to, že někdo vrátil kytaru zpátky kvůli drnčení strun a kvůli tomu, že na bindingu byla stopa po řezu.

Ani jedno není důvod k vrácení kytary. A jestli je yeeshkul tak senzitivní na tyto detaily tak absolutně nechápu, proč objednává kytaru za 41k přes internet…
jastud

Příspěvek od jastud »

Psal o seříznutém bindingu, ne o stopě po řezu a o drnčení psal, že by ho poladil, což by jistě zvládnul, když je schopen vyrábět vynikající kytarové efekty. U druhé kytary psal o ostrých pražcích a dopraseném usazení snímače. Imho oboje je důvod k vrácení u kytary za 40k+, kde takové věci prostě nemají co dělat.
grock

Příspěvek od grock »

jastud píše: 7.12.2021 22:42
Hoši, chápu, že láska je láska, ale neměli byste být nesoudní.

grock: pohodlí při hře není důležité? Aha. Tak já si teda nastavuju dvoucentimetrový dohmat, povytahuju některé pražce a vrazím snímač pod rámeček. Kytara bude pak mnohem lepší.
Kytara nebude mnohem lepší, ale ani horší, bude jen neseřízená - a to ještě zrovna pro Tebe , dohmat nechtějí všichni stejný, s výškou snímače také laboruji..
Takže 1) - seřízení je nedůležité při posuzování, zda je kytara výborná nebo mrtvá, pokud chceme být objektivní :-) , jen nám to rozhodování ztěžuje :-) .

Další, co můžeme nazývat "pohodlí" změnit nelze - a také to nedělí kytary na dobré a špatné - myslím profil krku, typ pražců, váha nástroje apod.
Je můj Custom s 60 krkem špatný, protože je pro mě méně pohodlný než profil krku na 57 std ?

Jsou případy, kdy člověk to pohodlí rád obětuje, umyje Miss universe doma nádobí a až pak záda a tak... :lol:
P.S.
Vývoj šel u kytar obecně ke zvyšování pohodlí na úkor zhoršování zvuku - viz. např. konstrukce a materiál kobylek nebo snímačů.
Naposledy upravil(a) grock dne 8.12.2021 0:42, celkem upraveno 1 x.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
jastud

Příspěvek od jastud »

grock píše: 8.12.2021 0:23 Jsou případy, kdy člověk to pohodlí rád obětuje, umyje Miss universe doma nádobí a až pak záda a tak... :lol:
Proto mám doma Tele, který miluju. Ergonomicky je to katastrofa, tlačí úplně všude, za patnáctý pražec se blbě dostává, těžký je jak kráva, ale zvukově je to nejlepší kytara co jsem kdy měl. A zpracovaná je perfektně.
grock

Příspěvek od grock »

DSC00471.JPG
Já chyby v laku přehlížím a odpouštím :-)
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Swiz píše: 7.12.2021 23:22 Já reagoval na to, že někdo vrátil kytaru zpátky kvůli drnčení strun a kvůli tomu, že na bindingu byla stopa po řezu.

Ani jedno není důvod k vrácení kytary. A jestli je yeeshkul tak senzitivní na tyto detaily tak absolutně nechápu, proč objednává kytaru za 41k přes internet…
Ja si teda myslim, ze moderni produkce elektrickych kytar od Gibsonu skutecne problem s QC ma (byt se to snad trochu zlepsilo posledni leta) a ze na kytare za 40k by fakt prazce trcet nemely :))

Drncici prazce taky muzou bejt tim, ze prazce jsou nezarovnane a to uz proste vyzaduje vetsi zasah.

Osobne jsem mel teda dost problem pri desitkach Gibsonu co mi prosly rukama najit z tech modernich (1990 a dal) nejakej, co bych fakt kvuli zvuku chtel. Bylo jich jen par. Obcas prekvapila nejaka levnejsi rada (jsem stastnym majitelem 2010 Faded V, ktery hraje fakt skvele a je i relativne dobre udelanej), nekdy to bylo vylozene zklamani ('91 ES335 classic), jinak se zadne rezonantni kousky nebo zvukove zazraky moc nekonaly a casto to byla nuda az mrtvola. Kdyz si znamy pred asi deseti lety poridil novou ES-137 classic za ranec, tak byl pekne nakvasenej jak je debilne zpracovana (binding, viditelne necistoty v laku), ale se zvukem byl spokojeny, tak to vydrzel. Vtipny je hrb na hmatniku, ktery melo fakt hodne kytar do 70k ktery jsem mel v ruce, ale to byla nastesti vada spis kosmeticka a pri serizeni to nejak extra nevadilo. Kdyz to srovnam se stejne drahym PRS (nejvetsi zkusenost mam s '02 Customem, porovnavam s podobne drahymi LP), tak je to QC fakt legracni.

Za me ma Godin QC urcite lepsi. Problem s nezacistenyma prazcema se objevuje i u American Fenderu, tam se to snad resi v ramci reklamaci.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ja si teda myslim, ze moderni produkce elektrickych kytar od Gibsonu skutecne problem s QC ma (byt se to snad trochu zlepsilo posledni leta) a ze na kytare za 40k by fakt prazce trcet nemely :))
akorát si to u hmatníku s bindingem pořád nějak nedovedu představit :D Bez fotek těžko soudit. A právě u toho bindingu, je to ruční práce nožíčkem a v podstatě to dokonale udělat ani nejde. Vady v laku, o tom žádná, to by nemělo být.

Drnčící pražce, vyšroubovaný snímač...tady ty věci jdou za Thomannem, který má kontrolovat co prodává a nemyslím si, že by některou z těch kytar vůbec vybalili před odesláním. Holt kytary plavaly 8.000km přes oceán. Chtěl bych vidět, kdo doržel 24h dobu na aklimatizaci, když mu příjde nový nástroj, aby mu nepochodoval krk :D

Já si klidně nechám poradit, jakou kytaru místo ergonomické katastrofy jménem Les Paul, ale právě ta souhra všech nedokonalostí z něj dělají dokonalou kytaru :D I za ty 'běžné' řady je to hromada peněz, bohužel k nim není alternativa od jiného výrobce, co se týká LP, SG.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Za me je treba tohle prasarna a nema to na kytare za 60 co delat.

Obrázek
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
jastud

Příspěvek od jastud »

Co bys chtěl za ty peníze :mrgreen:

Mimochodem, když mi v Brně u Janeka přepražcovávali Vintage AFD (taky má binding), tak si za to vzali 2500 a odvedli naprosto luxusní práci. A jako bonus to byly nerezové pražce, s čímž je mnohem větší drbačka než s normálním matrošem. Super značka za dlouhý prachy předvede tuhle komedii :mrgreen:

Jinak Gibson chudáček plaval přes oceán a je moc unavený, zatimco Godin šel z Kanady pěšky a Fender letěl z Kalifornie bysnys třídou v letadle, proto jsou v pohodě :-D Dost už, prosím.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Já měl SG Junior 2014 a teď mám Special 2008 a obě kytary jsou zpracovány víceméně bez problému (SG special má šejdrem umístěné logo, díky torste). U svého Fendera Deluxe Roadhouse Strat jsem naopak musel nechat začistit pražce a u Standard Telecastera zase moc nesedí uložení krku (moc velká "neck pocket") . Nedají se z toho dělat nějaké závěry, ale mám, co se týče entry-level kytar těchhle značek, opačnou zkušenost.

Nevíc mě teď stejně baví japonská kopie ES-335 Greco z osmdesátek, která je na tom, co se týče řemeslné kvality zpracování, z mých kytar nejhůř, takže asi tak :-D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

jastud píše: 8.12.2021 7:58 Co bys chtěl za ty peníze :mrgreen:

Mimochodem, když mi v Brně u Janeka přepražcovávali Vintage AFD (taky má binding), tak si za to vzali 2500 a odvedli naprosto luxusní práci. A jako bonus to byly nerezové pražce, s čímž je mnohem větší drbačka než s normálním matrošem. Super značka za dlouhý prachy předvede tuhle komedii :mrgreen:

Jinak Gibson chudáček plaval přes oceán a je moc unavený, zatimco Godin šel z Kanady pěšky a Fender letěl z Kalifornie bysnys třídou v letadle, proto jsou v pohodě :-D Dost už, prosím.
najdi si co znamená fret nibs a jak se dělá, to samé 'scrapped binding'. To samé o tom, jak se chová krk u kytary z mahagonu a jak z javoru. A nebo radši si to ani nehledej, očividně už víš naprosto všechno :lol:

Známému v pátek příjde nová R7, vezmu lupu a katalog Godina a půjdu se mu vysmát, ža dal kilo za naprostý žebrák :lol:
jastud

Příspěvek od jastud »

Čili ten obrázek co postoval JuanV, je ukázka toho jak to má vypadat a důkaz nezměněné pečlivosti dělníků u Gibsona a vysoké kvality QC tamtéž. Tak jsem zase o něco chytřejší. Hurá!
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

I když k tomu nedál žádný zdroj, věřím, že to je klidně mohlo z fabriky vypadnout. Tady to by měl samozřejmě každý reklamovat. Ale čekat, že to bude naprosto bez chyb nejde, to už je z podstaty a principu daného procesu. Proto jsou v Checklistu dotyčné osoby uvedené, aby se dalo dohledat, kdo to zprasil a kdo to pustil, ale to už je boj Gibsonu. Lidi jsou asi nepoučitelní, že to pořád kupují :D
Placka

Příspěvek od Placka »

ajdam píše: 8.12.2021 8:51 Já měl SG Junior 2014 a teď mám Special 2008
Tyhle kytary jsem měl taky, jen jinej ročník. Junior uplně v pohodě kytara i zpracováním, Special byl naprosto tragickej, jak zpracováním tak zvukem.

Nehodnotím, jestli je Godin lépe hrající kytara, ale souhlasím s tím, že tyhle levný řady Gibsonu zpracováním a QC Godin předčí.

Velmi drahý Gibsony jsem v ruce neměl, ale jediná kytara, kde se tovární začištění pražců přibližuje ruční práci Ondry Vlka (v ceně cca 100 dolarů) je Godin LGXT (pravda, o dost dražší než levné Gibsony). O ekononomice výroby kytary vím prd, takže netuším, jestli komplet pražcování, srovnávání a začišťování pražců může tvořit třeba 5 % prodejní ceny kytary...

Zdaleka jsem v ruce neměl tolik kytar jako Kinx nebo Bubucci, ale moje osobní zkušenost je taková, že průměrná kvalita nově zpracované kytary v podobné cenové třídě je u Godina prostě lepší než u Gibsonu. Tím neříkám, která kytara mě pod rukama bude připadat "živá" nebo "mrtvá a studená", která mě zaujme, nebo kterou bych si koupil...
jastud

Příspěvek od jastud »

Placka píše: 8.12.2021 10:31 Zdaleka jsem v ruce neměl tolik kytar jako Kinx nebo Bubucci, ale moje osobní zkušenost je taková, že průměrná kvalita nově zpracované kytary v podobné cenové třídě je u Godina prostě lepší než u Gibsonu. Tím neříkám, která kytara mě pod rukama bude připadat "živá" nebo "mrtvá a studená", která mě zaujme, nebo kterou bych si koupil...
Přesně tak.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Nehodnotím, jestli je Godin lépe hrající kytara, ale souhlasím s tím, že tyhle levný řady Gibsonu zpracováním a QC Godin předčí.
to mi jako učitel vysvětli :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

bubucci píše: 8.12.2021 10:43
to mi jako učitel vysvětli :D
Cemu na tom neni rozumet? Godin ma ve stejny cenovce lepsi QC a min pruseru ve zpracovani.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“