Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
jastud

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od jastud »

Třeba Roland JC-120 nebo Peavey Bandit jsou podle tebe co?

S diskrétními tranzistory je trochu problém při výrobě, musí se nastavovat pracovní body a tak.Je to dražší a pracnější, proto to dneska kdekdo řeší pomocí výkonných operáků (různé řady TDA a tak) a nebo zesilovačem ve třídě D, který má super účinnost a dá se pro výkon třeba 300W udělat ve velikosti krabičky cigaret a nemusí se ani moc chladit.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Nejsem si jistý jestli by ti tranzistor bez zkresleni, pripadal na ucho jako měkký zvuk, právě..
Píchni do pa krabicku co nemá true bypass, abys mel vysokoimpedancni vstup a nizkoimpedancni vystup a zkus to
Dát za dobré zkreslovadlo tranzistor uz takovy problem neni, staví se elektronka v preampu a konec tranzistor, ale udelat komplet dobrý tranzistor na kytaru uz je trochu těžší, proto jich tolik není
On i ten čistý zvuk co chceš, není až tak čistý jak myslíš
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Demilich

Příspěvek od Demilich »

jastud píše: 8.12.2021 10:22 Třeba Roland JC-120 nebo Peavey Bandit jsou podle tebe co?
Slabé :lol:
jastud píše: 8.12.2021 10:22 S diskrétními tranzistory je trochu problém při výrobě, musí se nastavovat pracovní body a tak.Je to dražší a pracnější.
To se ale s elektronkama musí dělat taky, ne? Navíc u elektronkových zesíků se to musí dělat opakovaně při výměně lamp. Ono biasování atd. Práce, práce, práce. U "nezničitelného" tranzistoru by se to udělalo jednou a hotovka, ne? Navíc by kolem toho nebyly další transformátory atd. jako pro elky...
Trevor píše: 8.12.2021 10:35 Nejsem si jistý jestli by ti tranzistor bez zkresleni, pripadal na ucho jako měkký zvuk, právě..
Ano, v mé úvaze by cílem bylo mít celotranzistorový zesilovač, který by celkově hrál hezky a byl uzpůsoben na kytaru. Tedy i preamp a úprava zvuku na libozvučný :)

S tím D-classem, jasně, ale ačkoli jsem to zatím osobně nezkoušel, dost lidí říká, že to na kytaru moc dobře nezní. Nějaký důvod proč se to jako pedálová platforma nechytlo v tom být musí.
Moje úvaha prostě je plně analogový tranzistorový zesilovač, který má takový výkon, že zvládne kytaru i baskytaru, včetně krabiček před ním a aby to bylo libozvučné jako lampáč.
Je jasné, že tohle nemůže splňovat nějaký bandit (naprosto nic ve zlém), když má, nevím, 60 watt maximálku, takže když to chceš opřít do fullstacku s pedalboardem, už to jede nadoraz a zní to hnusně.
Mám Orange CR120 což vlastně je přesně takový analogový tranďák (kdyžtak mě opravte) a i ten, ačkoli 120 watt? Tak do dvou 4x12 boxů musí jet tak na 80% výkonu čistého kanálu, aby to fungovalo. Je tam znát, že větší wattáž by tomu prospěla.

Jen tak holt přemýšlím :) Díky za reakce.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
torst

Příspěvek od torst »

Bandit má 80W, s externím boxem 100W. Porovnával jsem ho s lamp. Englem, limit tranzistoru vidím spíš v koncáku. Při higainu ten Peavey pořád malinko sléval akordy, kdežto Engl byl i v při vícehlasech dokonale čitelný. Bylo to o chlup, ale poznat se to nechalo. Pak jsem testoval ten Bluguitar s Nanotube. Preampy nic moc, ale ten koncák pecka! Ten dal na prrdel i mým lampám. Jak to dělaji netušim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
HoSl

Příspěvek od HoSl »

A co něco jako je Tonemaster řada od Fendera? Twin provedení má D-class 200W zesák. Pokud nevadí, že to je teda digitální simulace. Ale podle recenzí, co jsem tak četl, celá ta řada hraje dost slušně.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

No problem je podle me v tom, ze kdyz das velmi silny a kvalitni linearni polovodicovy koncak a podobny preamp, tak to na kytaru bude proste znit "studene a nudne". Je spousta drobnych veci kterymi "cisty" lampac "lehce zmrsi" zvuk, tak ze je je pak "libozvucny". Napr - lehka komprese signalu, lehke zkresleni (hlavne 2.harmonicka), interakce mezi koncem a reprakem (cinitel tlumeni), atd.... Tohle proste dela ten "lampovy zvuk" a prave to se snazi vyrobci ruznych digitalu i polovodicovych analogu nejak slozite nasimulovat. Proste na kytaru nikdy nebude samotnej "HiFi" zesik hrat pekne (leda ze by pred nim byl dobry digi simulator?).
Hraju výhradně na šrot.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Okej, rozumím. Prostě to tak jednoduché není z výše uvedených důvodů. :)

Ikdyž, třeba i mmjuz říkal, že Carlsbro co mám hraje přesně tak: studeně, nudně a nekytarově. A přitom ho miluju a pro mé použití s pedalboardem je naprosto geniální. Kdo ví, možná by mi studený a nudný supersilný tranďák pro mou potřebu vyhovoval :) Jen se mírně podivuju, že taková věc zkrátka "neexistuje", že bych si to šel koupit do obchodu. Jasně, hraju poměrně okrajový žánr, ale rozhodně nejsem jediný ani nijak výjimečný ve svém požadavku a použití typu: Zkreslený zvuk dělám v pedalboardu a pak to potřebuju vyhrnout ven opravdu nahlas a věrně, tak abych poznal rozdíl mezi jednotlivýma krabičkama.

Vím, že Verellen dělal takové zesíky, celotrand, obří výkon (stovky watt). Ale už skončil. A taky to stálo nerozumně. Holt USA handmade boutiqueueue.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Abu píše: 8.12.2021 11:26 No problem je podle me v tom, ze kdyz das velmi silny a kvalitni linearni polovodicovy koncak a podobny preamp, tak to na kytaru bude proste znit "studene a nudne". Je spousta drobnych veci kterymi "cisty" lampac "lehce zmrsi" zvuk, tak ze je je pak "libozvucny". Napr - lehka komprese signalu, lehke zkresleni (hlavne 2.harmonicka), interakce mezi koncem a reprakem (cinitel tlumeni), atd.... Tohle proste dela ten "lampovy zvuk" a prave to se snazi vyrobci ruznych digitalu i polovodicovych analogu nejak slozite nasimulovat. Proste na kytaru nikdy nebude samotnej "HiFi" zesik hrat pekne (leda ze by pred nim byl dobry digi simulator?).
přesně tady to.
Např. Kemper má 600W Class D zesilovač, takže není nereálné si to ozkoušet, jak se chová jako clean platforma. Pár koncertů jsem s tím odehrál a je to jak prd ve větru, basa, bicí, druhá kytara, máš to dost nahlas ale prostě neprolezeš v mixu. Zapojíš Kempera na 50W lampu a ejhle, všechno to co chybělo je zpátky.
Myslím, že kdyby tu byl trh, někdo by to určitě dělal, bohužel asi není.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak prostě zkus basový aparát. Třeba tyhle staré Peaveye se často najdou za dobrý peníz na bazaru:
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Byl jsem na živáku kapely Conan, sludge doom laděný snad v drop F a kytarista měl tyhle dva Peavey zesíky zapojené do 4 Matamp beden 4x12. Fajnový overkill, ale zvukově to byla fakt bažina. Oni to tak ale chtějí :lol: nicméně mě to neoslovilo. Stejně nechápu ani ideologicky ten záměr mít a vozit 4 Matamp boxy a na to dát nějaký starý trand. To už bych tam mrskl pasujcí Green Matamp MV120 nebo ten basový 200watt buldozer a papa hygienický limite hlasitosti, ale.... :lol:

Jestli ale budu někdy tu šanci mít, velmi rád ty Peavye vyzkouším. Ale nebudu si je kvůli tomu kupovat.
I tak dík za zajímavé odpovědi.

EDIT: Hmm, ikdyž, vlastně bych je i koupil. Investice. Let's see :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

To byl jen příklad použití basového aparátu na kytaru. Můžeš si samozřejmě pořídit nějakého basového class D prcka, který se ti při 400 W výkonu vejde do futrálu ke kytaře.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pěkné vysvětlení JFET a MOSFET solid state technologie, a proč se to chová jako lampa (téměř):

Aspoň se procvičíte ve skotštině.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Hezká fyzikální lekce :)
Jo Orange Crush210 je fajn. Občas na něj pro radost a legraci odehraju zkoušku přes fullstack. Mám ho ale hlavně jako zálohu, kdyby mi na koncíku shořel lampáč.

Opět se odvážím říct něco nepříjemného a hloupého: Ten zesík zní moc dobře a mám ho rád. :D

Víte někdo jestli je tenhle nový Super Crush 120 jen modernizovaná designová úprava staršího CrushPro120, nebo jestli se i nějak změnil obvod a střeva? Nechce se mi to hledat. Osobně bych čekal, že je to jen designová změna...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Za mě naprostá bomba! Řekl bych, že to Johanovi zní líp než z desek CCR, kde bych ty tranzistory slyšel (protože o nich vím?), ale tady?
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele, já nedávno zkusil (částečně z nouze a částečně pro tu srandu) zapojit kytaru přes Vox Amplug Blues do basové aparatury, což je zesilovač Trace Elliot Elf (D class) a bedna 1*10" s reproduktorem B&C speakers 10CLA64 (neodym).
Když jsem na vstupu zesilovače vytočil gain skoro nadoraz (až blikala červená, Elf má tříbarevnou indikaci zelená - čistý signál, žlutá - zabírá limiter, červená - začíná kreslit - podle ucha to ovšem úplně přesně nesedí) a až mě překvapilo, jak živě a "lampově " to znělo. Přestože se říká, že neodym repro je na kytaru"studený ".
Fyzikálně bych si to vysvětlil asi takhle:
Amplug udělal preamp ve stavu crunch/ overdrive s reverbem a - řekněme že poměrně podařenou - simulací zesilovače, a hlavně boxu, čímž eliminoval ten jistý "chlad" repra s neodymem.
Elf tou poměrně výraznou limitací a lehkým nakreslením nasimuloval chování nakrmeného lampového zesilovače (tedy koncového stupně).
A ten neodym už to jenom poměrně věrně přenesl.
Edit: a výkonově by to podle mě bez problému stíhalo nakrmit nejen zkušebnu, ale i středně velké pódium (spíš jsem měl problém to v nepříliš velké místnosti ukrotit). On ten Elf se nezdá, ale těch svých 200W opravdu má, a ten reprák s neodymem má citlivost jenom nějakou desetinku pod 100 dB. Koneckonců, s basou to stíhá taky, i když, protože basa už z principu potřebuje větší výkon, tak zkušebnu, malý klubík nebo malé pódium ok, na trochu větší pódium už to chce připojit paralelně ještě jednu stejnou bednu... A kdybych měl nedej bože hrát opravdu velké pódium (což nehrozí) asi bych musel poprosit zvukaře, aby mě trochu přidal do monitoru.
A ještě jeden edit: pokud si myslíte, že by to v levnější verzi mohl zvládnout i Warwick Gnome, tak vám můžu rovnou říct, že o tom silně pochybuju. Mám ho taky. Ne sice po ruce, takže nemůžu porovnat na místě, ale znám ho dobře (za covidu byl Elf nedostupný, takže jsem si koupil Gnome, abych měl aspoň něco). Elf je dvakrát dražší, ale o tolik lepší, že se to vůbec nedá srovnat. Ne, ten by to nedal...
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
José

Příspěvek od José »

Já s gnomem uhral lecos (a to jsme v malinko tvrdších vodách nežli blues) - on spise vubec nekomprimuje, a nebarví - narozdil od elfa.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

José píše: 5.09.2024 20:42 Já s gnomem uhral lecos (a to jsme v malinko tvrdších vodách nežli blues) - on spise vubec nekomprimuje, a nebarví - narozdil od elfa.
No však právě. Tu šťávu tomu dodává ta typická TE limitace/ komprese a vůbec celý ten vstupní obvod. Včetně toho, že Gnome má podle mě basovou korekci jenom "do mínusu" (podle poslechu normální hudební nahrávky přes full range bednu - dokud jsem nedal basy na max, prostě tam nebyly). Právě proto si myslím, že Elf se jako alternativa/ náhrada lampového konce použít dá, kdežto pro Gnome by to bylo nad jeho možnosti.
Ten rozdíl byl cítit hlavně v tom (na base) že Gnome doslova vyžaduje předřadit nějakou dynamickou krabku (v mém případě starý Boss LM-2B). Do Elfa prostě píchnu kabel přímo z basy a jedu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“