Les Paul - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Les Paul - jaké se vám líbí?

Příspěvek od Kinx »

bubucci píše: 2.12.2021 16:21 nachlup stejného Standarda jsem tak 2 roky zpátky zkoušel a naopak mně se nelíbil vůbec. Extrémně ostrý a agresivní a Burstbuckery Pro tomu taky moc nepomohly. Ale netvrdím, že je to ta samá kytara.

Jinak včera se na bazaru mihnul 1970 Standard, to se taky u nás nevidí každý den. Ale myslím, že to mělo nádech clownburstu :?
tyjo LP co ma vysky aby clovek v novejsi std produkci pohledal :))
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Vsude vidim prodavat hlavne R7,R8,R9. Ale rad bych taky R0 a tech moc neni (u nas na bazaru prakticky vubec), to jsem takova minorita co mu vyhovuje tenkej 1960 krk a ne ty ostatni 57,58,59 ?
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Kinx píše: 2.12.2021 17:26
bubucci píše: 2.12.2021 16:21 nachlup stejného Standarda jsem tak 2 roky zpátky zkoušel a naopak mně se nelíbil vůbec. Extrémně ostrý a agresivní a Burstbuckery Pro tomu taky moc nepomohly. Ale netvrdím, že je to ta samá kytara.

Jinak včera se na bazaru mihnul 1970 Standard, to se taky u nás nevidí každý den. Ale myslím, že to mělo nádech clownburstu :?
tyjo LP co ma vysky aby clovek v novejsi std produkci pohledal :))
z těch novějších '17-'19 co jsem měl nebo hrál, tak ani jedné vyloženě nechyběly výšky. Ale zase to nebyly ani žádní tlustoprdi ve spodku, jako je třeba R8. Jediný LP, který má ten pověstný 'tele on steroids' zvuk je ten Heritage 80. Ta kytara zatím poslala na bazar všechny novější LP.
Docela zajímavé bylo srovnání s '78 Standardem, který dovezl známý a tomu už prošly rukama 10tky starých LP a tady to je jeden z jeho favoritů. Ty kytary hrály tak rozdílně a přitom se nedalo říct, která byla vyloženě lepší. Heritage je vyloženě 50tkové LP, má 'snap', tlustý rychlý 'piano-like' spodek a PAF snímače. Z toho '78 Std zase řvaly 70tky jak vyšité. Hromada středů, T-topy, javorový krk, takové tlustější SG. A samozřejmě nádherný pastelový clownburst :lol:
JuanV píše: 2.12.2021 20:13 Vsude vidim prodavat hlavne R7,R8,R9. Ale rad bych taky R0 a tech moc neni (u nas na bazaru prakticky vubec), to jsem takova minorita co mu vyhovuje tenkej 1960 krk a ne ty ostatni 57,58,59 ?
Nabídka a poptávka ? Co jsem hrál na R0, tak bych neřekl, že tenký krk nějak 'degraduje' zvuk, ale typická klientela (Bůmers :) ) si asi myslí opak a docela dost kytaristů dokonce silnější krky vyloženě vyhledává. R7/R8 je o dost levnější a za cenu R0 máš přece jenom ikoničtější R9, která má pro většinu lidí ideální krk. Alternativa je i G0, což je R8 mička s 60tkovým krkem, ale těch taky moc není. Ve finále je to v podstatě jedno, protože, kde není technika, tam to krk nezachrání :D
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Dvacet let jsem hral na Epiphone LP, tenkrat jako teenager jsem ani nevedel co kupuju, hlavne ze to bylo LP. Takze ta epi ma 60tkovej krk. Za ty leta mi nejak nejde se preucit na jinej, abych si to uzival nevadilo mi to :)
G0 neznam, to se podivam, diky.
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
torst

Příspěvek od torst »

JuanV píše: 3.12.2021 7:35 Dvacet let jsem hral na Epiphone LP, tenkrat jako teenager jsem ani nevedel co kupuju, hlavne ze to bylo LP. Takze ta epi ma 60tkovej krk. Za ty leta mi nejak nejde se preucit na jinej, abych si to uzival nevadilo mi to :)
G0 neznam, to se podivam, diky.
Je mi to jedno, ale osobně žasnu. Přeučovat se na krky? Máš jen tu jednu kytaru a na jiný by sis nezahrál? Vlastním víc kytar, sice šunky, ale od RG po LP, Strata, každá má jinej krk, ale zahraju si na každou, na každou se hraje jinak, tu líp, tu hůř, ale, že by některá byla nehratelná kvůli krku? Mě to naopak obohacuje, když jsem dlouho u jedný, tak se dostanu do stereotypu a jiná mě pak donutí k jinému přístupu atd.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Swiz

Příspěvek od Swiz »

G0 je velmí dostupné reissue ale musí se ti líbit plaintop lemonburst protože tak 95% vypadá. Na jednu jsem hrál a krk je hodně pohodlný - super hratelnost. Nebo koukni na 1960 60th Anniversary tam máš na výběr z různých typů krku ale připrav si tak 5000 euro minimálně. Zkus kouknout do zahraničí, tam se nějaké R0 sehnat dají ale budeš se muset smířit s tím, že si tu kytaru nevyzkoušíš. U reissue to není takový problém protože většina z nich hraje fakt dobře, daleko větší problém to je u vintage kytar u kterých nikdy nevíš co z toho poleze. Obecně bych ti radil pokukovat po modelech 2018 2019 pokud máš omezený budget tak okolo 3500 euro něco seženeš. Vyhýbej se 2012. Hodně z nich mělo hmatník slepený ze dvou kusů.

torst: každému sedí něco jiného, když kupuješ kytaru za 100k a máš preferenci pro užší krk, asi by bylo fajn, kdyby to nebyla baseballová pálka jaku má věršina R7.
torst

Příspěvek od torst »

Swiz: jo, to beru. Musíš mít v záloze i Bentona s baseballovým krkem, aby sis na něj taky zahrál a pak si o to víc užíval pohodlnějšího Gibsona. I když me víc vyhovují silné krky. A to mám malou ruku.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

H. Bentony mají dle mé zkušenosti, a že jich mám několik, spíš útlejší krky, snad á la 60s.
torst

Příspěvek od torst »

vážně? přijde mi, že ta HB co jsem ti prodal ho měla výrazně masivnější než LP Vintage co mám teď.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Neřekl bych. Mám srovnání s tím HB LP, co byl na LP srazu a s HB 35 Plus (á la ES335). Obě mají pocitově stejný krk jako ta tvoje. Oproti Epi LP MIK 1995, které jsem měl taky na srazu, jsou to párátka. Myslím, že i ten Vintage LP, co měl na srazu Abu, měl tlustší krk. Ostatně v recenzích na Thomannu je to častá věc, která lidem na HB LP vadí, ten subtilní profil krku. Měl jsem v rukách HB 35 Plus, které jsem kupoval pro kamaráda, ta měla tlustší krk, a taky mahagonový místo javorového, jak uvádí Thomann ve specifikaci. Už jsem tady o ní před časem psal, že měla spoustu vad, asi nějaký kus z doby, kdy zadávali výrobu do jiné fabriky, snad vietnamské?
MartyC

Příspěvek od MartyC »

Moje HB SC 450+ má určitě tlustší C profil než akustika Cort 70 OP. taky je lepivější. Oba krky mahagon.
Měla by to být replika padesátkového krku. S jinýma el. nemám kontakt.
Edit:Měřil jsem krejšovským metrem a je to naopak. HB LP má u nuláku nepatrně užší krk. Pocit širšího krku je daný zřejmě jiným lakováním.
Naposledy upravil(a) MartyC dne 14.12.2021 8:10, celkem upraveno 1 x.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
torst

Příspěvek od torst »

Tak to byla jen má sugesce. Nevím, neměřil jsem.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

@Swiz: Diky zkusim se koukat na reverb, ebay. Nijak moc nespecham, takze mam cas cekat az se neco objevi.
torst

Příspěvek od torst »

https://hudebnibazar.cz/gibson-lp-stand ... /ID413447/
Co na ní říkáte? Ptám se proto, že je místní, možná známý (?). Takže bych si na ní aspoň zahrál, porovnal se svou kopií LP ...
P.S.: čím dál tím víc mě to táhne k SG Standard. Při stejné kategorii je podstatně levnější, zatímco slepované LP má mnoho (problematických) variant (komorování, etc.), SG je tak jednoduché, že na něm není co zkazit.
Naposledy upravil(a) torst dne 10.12.2021 23:09, celkem upraveno 1 x.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Porovnavas neporovnatelne.

SG je syrova kytara s vybornou ergonomii. Vyssi lakovane modely (Standard, RI, Supreme) muzou pusobit ale az moc plasticky oproti levnejsim “nelakovanym” variantam (SGJ, Special, Special Faded) a muze dojit ke zklamani.

LP tam jsem spis pro lakovane varianty, ktere pusobi dospele. Koukni se na reverb.com. Pokud mas rozpocet na LP ze tveho inzeratu, tak od sousedu sezen vice rare kousky.
torst

Příspěvek od torst »

dík za názor. SGJ mám, je bezva, když jsem ho kupoval před pár lety, byl to skoro lowend, nezajímavej, a dnes vidím, že je po nich sháňka.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

torst píše: 10.12.2021 23:02 https://hudebnibazar.cz/gibson-lp-stand ... /ID413447/
Co na ní říkáte? Ptám se proto, že je místní, možná známý (?). Takže bych si na ní aspoň zahrál, porovnal se svou kopií LP ...
P.S.: čím dál tím víc mě to táhne k SG Standard. Při stejné kategorii je podstatně levnější, zatímco slepované LP má mnoho (problematických) variant (komorování, etc.), SG je tak jednoduché, že na něm není co zkazit.
Je to hnusné a drahé, ale pokud máš možnost si zahrát, tak neváhej, protože nikdy není na škodu si rozšířit obzory. A schválně si vem i nějakou svoji kytaru, ať slyšíš/cítíš ten rozdíl.
SG je úplně jiná kytara, samé středy…Les Paul má víc basů i výšek ale pořád dost středů. Pokud SG, tak nějaké 70tkové a nebo 61 Reissue. Mezi Standardy jsem zatím na kus, co bych si chtěl nechat, nenarazil.
torst

Příspěvek od torst »

o to mi šlo, porovnat s Vintage LP. Uvidím, jestli se dokopu mu zavolat.
Zvuk SG samozřejmě znám, kousavá plechovka. Tenký tělo, bez topu. Dík za názor, Standarda zatím nekoupím.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Znám majitele i původní cenu. Jak řekl babucci, je to drahé a hnusné.

abych přispěl a trochu se vrátil k tématu. (nevím proč ale z MACos sem nejsou vkládat obrázky tak aby se zobrazovaly v článku.)

Vždy jsem jí chtěl a teď mám i možnost jednu koupit.

https://imgur.com/DgD1ZRL
himself

Příspěvek od himself »

Vim, ze existuje rada dogmat, ktera neznam, ale proc - bez ironie - je tohle hnusne?
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“