Máte nějaké rady a postup, jak začít se studiem jazzové hry na kytaru? Téma může být pro všechny, nejem pro mě. Čím by měl kytarista asi tak nejlépe začít. Já jsem klasický kytarista, jakž takž rozumím stupnicím a trochu i hudební teorii, umí zahrát 2-5-1 a vím, co je to tritonová substituce. Rád bych ale opravdu začal hrát a naučil se konečně nějaký jazzový standard ( dejme tomu Autumn leaves ) zahrát od začátku do konce. Ale jak, jak se naučit třeba jenom tu melodii? Jak u toho přemýšlet jako jazzman?
Máte nějaké tipy čím začít? Třeba nějaké konkrétní věci a konkrétní postup, jak začít dano věc studovat? Jak jste se to učili vy? Od jakého období jazzu nejlépe začít? Jaké jsou podle vás nejčastější chyby a čemu se vyvarovat? Má cenu se učit přesná sóla od jazzových velikánů a hrát s nimi, nebo jenom improvizujete už od začátku? Existuje něco jako jazzové etudy a jak s nimi pracovat, s jakými začít? Na YouTube je milion videí v angličtině, ale tak nějak pořád nevím, jak vlastně začít a od čeho se "odpíchnout".
Jak začít studovat jazz?
Pravidla fóra
Re: Jak začít studovat jazz?
Mnoho otázek a široké téma. Nejsem příliš kompetentní odpovídat, ale protože se v tom úplně vidím, napíšu aspoň svůj minipříběh. Tohle fórum jsou bohužel stojaté vody malého českého rybníka a podobně orientované přispěvatele jsem tu moc nenašel
Navíc spíš než muzika se tu řeší gear, krabičky, komba, kytary, atd.
Ke kytaře jsem se dostal po folkových základech a hodně dlouhé pauze u klasického piana, zkrátka asi po 15 letech. Může za to Tommy Emmanuel
Pak jsem začal objevovat hromadu dalších. Za poslední roky si uvědomuju, že dost cítím rozdíl mezi JAK a CO. Opravdu hodně lidí řeší a vnímá to JAK, tzn. skill, techniku, rychlost, zvuk, tón, vypbavení, atd., ale mě spíš zajímá CO, tzn. vlastní linky, melodie, noty a rozhodně víc uchem a srdcem, než teorií, což je možná můj problém. Asi úplně nejvíc mě baví a naplňuje harmonie, takže z hromady oblíbených youtuberů často skončím u Jacoba Colliera a opakuju si, že to snad není možné (a stejně pořád hltám a zároveň nechápu, co vykládá).
Píšeš o studiu - já jsem asi na to líný, nebo příliš zaskočený objemem a možnostmi. Vysilovalo mě drcení jedné skladby, které šlo pomalu a i když mě určitě někam posunulo, výsledkem byla prostě jedna skladba (a ještě špatně a s chybami zahraná). Mnohem víc m baví zkoumání, rozvinutí a opentlení již existujícího, a můžou to být skoro třeba i Nedvědi
Účelné (a pro mě zábavné) je učení standardů, protože to je krásný výchozí materiál. A stačí mi zpravidla vždy jen sloka a refrén a kolem toho už pak něco stavět a improvizovat.
Ze spousty možností na youtube bych doporučil Sandru Sherman, která má hodně standardů v pokud možno jednoduché jazzové formě, která se dá zvládnout.
Mohl bych toho napsat 10x tolik, ale to sem asi už nepatří, ber to jako výkop k nějaké konkrétnější diskuzi.
Ke kytaře jsem se dostal po folkových základech a hodně dlouhé pauze u klasického piana, zkrátka asi po 15 letech. Může za to Tommy Emmanuel
Píšeš o studiu - já jsem asi na to líný, nebo příliš zaskočený objemem a možnostmi. Vysilovalo mě drcení jedné skladby, které šlo pomalu a i když mě určitě někam posunulo, výsledkem byla prostě jedna skladba (a ještě špatně a s chybami zahraná). Mnohem víc m baví zkoumání, rozvinutí a opentlení již existujícího, a můžou to být skoro třeba i Nedvědi
Účelné (a pro mě zábavné) je učení standardů, protože to je krásný výchozí materiál. A stačí mi zpravidla vždy jen sloka a refrén a kolem toho už pak něco stavět a improvizovat.
Ze spousty možností na youtube bych doporučil Sandru Sherman, která má hodně standardů v pokud možno jednoduché jazzové formě, která se dá zvládnout.
Mohl bych toho napsat 10x tolik, ale to sem asi už nepatří, ber to jako výkop k nějaké konkrétnější diskuzi.
Třeba ti to k něčemu bude anebo alespoň jako inspirace:Mar94 píše: 30.12.2021 16:05 Rád bych ale opravdu začal hrát a naučil se konečně nějaký jazzový standard ( dejme tomu Autumn leaves ) zahrát od začátku do konce. Ale jak, jak se naučit třeba jenom tu melodii? Jak u toho přemýšlet jako jazzman?
Poslední cca rok mě na YT neskutečně baví Lucas Brar - studovaný klasický kytarista, který se jazzu také věnuje. Když si projdeš jeho YT kanál, najdeš tam kromě plno vtipnejch videí i nějaký tutoriály k jazzu, víc toho pak má asi na Patreonu..
Autumn Leaves v jeho podání
Děkuji za odpovědi. Lucas je skvělý týpek a u jeho videí jsem se dost naučil a zasmál. Až nějak pokročím, zkusím sem dát pro ostatní zájemce o jazz odpovědi na nějaké své otázky a postupy. Mám teď dva učitele, chuť cvičit a nadšení, jen toho času by mohlo být víc
Všem dětem co učím říkám, ať cvičí teď dokud mají čas, protože co se teď naučí, to už jim nikdo nikdy nevezme. Kde jsou ty časy, kdy jsem přišel ze školy, hodil tašku do kouta a do večera cvičil na kytaru
Dneska kolikrát nemám ani čas si dát v klidu oběd, ale to už je mimo téma.
Sandru Sherman neznám, kouknu se. YouTube celkově je obrovský zlatý fond vědomosti a ty možnosti studia téměř čehokoliv co se (a nejen) hudby týče jsou skoro až neskutečné. Živého učitele to ovšem zdaleka nenahradí. Až se trošku zorientuju, zkusím sem něco rozepsat.
Sandru Sherman neznám, kouknu se. YouTube celkově je obrovský zlatý fond vědomosti a ty možnosti studia téměř čehokoliv co se (a nejen) hudby týče jsou skoro až neskutečné. Živého učitele to ovšem zdaleka nenahradí. Až se trošku zorientuju, zkusím sem něco rozepsat.
Jo, tohle je přesný. Všímám si, že největší překážka mezi kytaristou a hudbou je často právě ta kytara. Mnozí si neuvědomují – a tady vnímám, že mezi kytaristy je to prostě mnohem větší problém než mezi hráči na řekněme housle nebo klavír – že je to prostě hudební nástroj, tedy prostředek k tvorbě hudby, nikoli cíl. Ale už zase mlčím, jsem mimo téma.himself píše: 31.12.2021 10:10 Tohle fórum jsou bohužel stojaté vody malého českého rybníka a podobně orientované přispěvatele jsem tu moc nenašelNavíc spíš než muzika se tu řeší gear, krabičky, komba, kytary, atd.
Na Rocksmith 2014 je Wes Motgomery: West Coast Blues, ...
Ta ukázka 10 způsobů hraní jednoho jazzového standardu byla skvělá. Našel jiné zpracování Autumn leaves https://www.youtube.com/watch?v=SBHmoFHfzbA. Dá se to učit postupně a jsou k tomu noty, taby a také kytarové diagramy akordů. Ještě se mi líbí Satin doll, ale zatím jsem nenašel nic takto podrobně zpracovaného.
Našel jsem snadněji zvládnutelné provedení Autumn leaves viz https://www.soundslice.com/slices/66Dcc/ pro kytaru.