Vliv provedení šroubovaného spoje krku a těla, na zvuk kytary.

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
johny_r

Re: Vliv provedení šroubovaného spoje krku a těla, na zvuk kytary.

Příspěvek od johny_r »

Vliv to má podle mě velký. Šroubované spojení kdysi vzniklo z důvodu jednoduchosti masové výroby, ne kvůli zvuku. Z pohledu zvuku je lepší lepené spojení. Jakýkoli systém úhlování krku, který má za následek zhoršení kontaktu krku a těla, zvuku neprospívá, a je asi celkem jedno, jestli je to řešení Fendera se šroubem nebo nějaké podložení. Druhá věc je, jaký je požadavek. I horší zvuk z objektivního pohledu (délka sustainu apod.), může tvořit charakter nástroje. Já za sebe můžu říct, že bych šroubovaný krk nechtěl (třeba kdybych si nechal stavět Kytaru a měl možnost volby řešení).
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
José

Příspěvek od José »

IMO, jde o tuhost toho spoje -> kolik energie sežerou vnitřní deformace -> takže jde o hledisko konstrukčně materiálové -> ve chvíli, kdy bude spoj z materiálu který se nebude deformovat je zcela jedno jakou má plochu. Ve chvíli kdy se tam nacpe něco s nízkým modulem pružnosti, sebere to část energie na vlastní deformaci.
Takhle od oka bude nejslabší místo Fendřího microtiltu mezi závitovým futrem a dřevem -> šroub se oproti dřevu bude deformovat poměrně bezztrátově.
Když se tam nacpe kus třeba šmirglu nebo měkkého plastu, bude to působit jako tlumící prvek (část energie nevratně sežere na vlastní deformace a bude to víc než u celoplošného dřevěného spoje).
Když ten spoj je jen dřevo-dřevo, ale je mizerně udělanej (křivej) -> v podstatě se skládá z pár tenkých míst (dřevěných břitů), které se rovněž vpohodě zdeformujou [okolo masa materiálu není, povrch je vlastně materiálová porucha a jako taková je metastabilnější než materiál samotný a tedy není tady dost okolního materiálu omezujícího jeho deformaci).
José

Příspěvek od José »

Neslyším o tom poprvé, nicméně já dokážu odhadnout důvody, ale na stanovení míry vlivu jsou potřeba měření či zkušenosti, takže takhle to vidí čeští kytaráři a technikové (mají o několik řádů více zkušeností než já):
od cirka 18:36 (úplně k věci se dostanou v čase 25:13

a tadyhle někde pánové řešej ten papírek (jen nemůžu teďka narychlo najít ten čas)

A na svý Jurášovce (basa od Jurkoviče) - mám zadní část kapsy krku se vlepenou dýhou -> určitě to není celoplošný spoj, a ten nástroj hraje s takovým množstvím harmonickejch (ale zároveň je tam silně patrná i fundamentálka, což u bas zas nebývá úplně superzvykem, nicméně stejně se v běžném mixu řeže), až se to musí furt krotit..
volfi

Příspěvek od volfi »

Budu to řešit, ale osobně se přikláním variantě úpravy celé patky krku, nebo lůžka. Respektive já asi budu vyrábět klínek z jasanu.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
volfi

Příspěvek od volfi »

Zas tak složité to nebude, svěrák, rašple a smirek na něčem rovným. Ve svěráku si to upneš tak, aby si docílil požadovaného úhlu a pak už jen druhou stranu budeš brousit rovně smirkem a snižovat výšku klínku. Nějakej čas to asi zabere, ale to mi asi nevadí.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“