zapojení snímačů
Pravidla fóra
Re: zapojení snímačů
Tak zapojení po úpravě pětipolohového přepínače funguje, ale má jednu vlastnost, ze které nejsem úplně nadšený. Ve střední poloze přepínače (3. pol.) a současně vytaženém push-pull není zapojeno nic. Projížděl jsem to zapojení dle obrázku a odpovídá to. Nebo na to někdo zkušenější ještě koukněte.
Máte někdo nějaký nápad, jak to zapojit tak, aby v této konfiguraci hrál prostřední (nebo aspoň nějaký) snímač? Nebo s tím budu muset žít a tuto polohu můžu použít jako kill switch. Praxe ukáže jestli je to problém.
nyní to funguje takto:
push pull dole (standardní strat): 1 - B; 2 - B+M (paralelně); 3 - M, 4 - M+N (paralelně); 5 - N
push pull nahoře: 1 - B+M (sériově) = 2 - B+M (sériově); 3 - nic; 4 - M+N (sériově) = 5 - M+N (sériově)
Máte někdo nějaký nápad, jak to zapojit tak, aby v této konfiguraci hrál prostřední (nebo aspoň nějaký) snímač? Nebo s tím budu muset žít a tuto polohu můžu použít jako kill switch. Praxe ukáže jestli je to problém.
nyní to funguje takto:
push pull dole (standardní strat): 1 - B; 2 - B+M (paralelně); 3 - M, 4 - M+N (paralelně); 5 - N
push pull nahoře: 1 - B+M (sériově) = 2 - B+M (sériově); 3 - nic; 4 - M+N (sériově) = 5 - M+N (sériově)
Já bych si dovolil taky pár dotazů, neboť jsem se o víkendu dokopal k přepájení mojí přestavby Playera na HSS. Snímače zůstaly: DM Area 61 + Area 67 + SD SH4. Zvlášť třipolohový přepínač na Duncana. Volume pot 300k jsem vyměnil za 550k, protože to znělo kapánek z pod deky, oba Tone jsou 280k. Zapojil jsem to podle šématu RM viz dole, Tone1 krk a Tone 2 střed. Zapojení je (skoro) OK. Krk, střed a jednotlivé cívky HB při proťukání šroubovákem odpovídají polohám přepínačů, poloha 1,2,3 a 5 hraje jak má, včetně všech tří zapojení HB. Tak a teď dva dotazy:
1) Představuji si, že by se zvuk mohl ještě trochu “rozsvítit”. Drobná dečka tam stále je. Jeden chlapík mi doporučil vyměnit oba Tone poťáky taky za 550k (Area jsou dvojcívkové noiselessy) nebo oba Tone úplně odpojit. Co vy na to?
2) Ve čtvrté poloze hlavního přepínače (krk+HB) to zní tence. Pojal jsem podezření, že je to někde přepólované. Ten binec v barvách vodičů 2xDM a 1xSD, k tomu schéma RM plus můj elektrikářský talent, nebylo by divu. Mohl by se někdo znalý podívat na to schéma a poradit které dráty přihodit, prosím?
Vřelé díky!
1) Představuji si, že by se zvuk mohl ještě trochu “rozsvítit”. Drobná dečka tam stále je. Jeden chlapík mi doporučil vyměnit oba Tone poťáky taky za 550k (Area jsou dvojcívkové noiselessy) nebo oba Tone úplně odpojit. Co vy na to?
2) Ve čtvrté poloze hlavního přepínače (krk+HB) to zní tence. Pojal jsem podezření, že je to někde přepólované. Ten binec v barvách vodičů 2xDM a 1xSD, k tomu schéma RM plus můj elektrikářský talent, nebylo by divu. Mohl by se někdo znalý podívat na to schéma a poradit které dráty přihodit, prosím?
Vřelé díky!
kodl258: To zapojení nechápu, je složité a nefunkční. Už asi 5x jsem dával odkaz na geniální zapojení strata, které kromě sériového zapojení má i dost zajímavé mezipolohy tam, kde ty máš stejné s krajními polohami, a nemá hluchou střední polohu. Pro přepínání využívá nadbytečný tone pot, ale klidně to můžeš přepínat PushPullem.
http://geolog.mydns.jp/www.geocities.jp ... i_e.htm#16
Klíčový je ten VR3, který funguje jako přepínač. Cold drát z krkového a kobylkového snímače posílá buď na signálovou zem, což dělá tradiční stratovké kombinace, nebo na hot středního snímače, což dělá sériové zapojení.
http://geolog.mydns.jp/www.geocities.jp ... i_e.htm#16
Klíčový je ten VR3, který funguje jako přepínač. Cold drát z krkového a kobylkového snímače posílá buď na signálovou zem, což dělá tradiční stratovké kombinace, nebo na hot středního snímače, což dělá sériové zapojení.
Díky. Musím si to v klidu rozkoukat, jak to vlastně funguje. Je tam nějak moc dalších kondíků. Mluvíme tedy o zapojení 3S16?
A jak jsem již psal, ta kytara tele, takže 1x volume, 1x tone. Stratí je tam jen krkový a prostřední snímač - takové jako nashwille tele.
To moje zapojení mi nepřijde nijak zvlášť složité a nevyžaduje navíc žádné součástky tedy kromě toho dvojitého přepínače v push pull poťáku. Jinak to, že mezipolohy jsou při vytaženém push pull shodné s krajními polohami mi celkem vyhovuje. Doprovod jedu na stratovskou mezipolohu a na sólo jen vytáhnu push-pull poťák a mám hlasitější a tučnější pseudohumbucker na sólo.
A jak jsem již psal, ta kytara tele, takže 1x volume, 1x tone. Stratí je tam jen krkový a prostřední snímač - takové jako nashwille tele.
To moje zapojení mi nepřijde nijak zvlášť složité a nevyžaduje navíc žádné součástky tedy kromě toho dvojitého přepínače v push pull poťáku. Jinak to, že mezipolohy jsou při vytaženém push pull shodné s krajními polohami mi celkem vyhovuje. Doprovod jedu na stratovskou mezipolohu a na sólo jen vytáhnu push-pull poťák a mám hlasitější a tučnější pseudohumbucker na sólo.
Naposledy upravil(a) kodl258 dne 27.01.2022 16:17, celkem upraveno 2 x.
Ve schématech RM-pickups je u singlů černý živý a pan Macho to má tak i fyzicky na snímačích. U jiných výrobců je většinou černý zem, tedy aspoň u těch které mám já.jbiker píše: 26.01.2022 23:22 ...Ten binec v barvách vodičů 2xDM a 1xSD, k tomu schéma RM plus můj elektrikářský talent, nebylo by divu....
No jo, já to “čtu” jako obrázky
. Spíš si dělám naději, že když řeknu, že mám přepólovaný kobylkový vůči středovému, znalec koukne a řekne, přehoď tyhle dva fousy (třeba). Pokud si to nepředstavuji moc jednoduše …
Je možné, že máš přehozené ty singly. Jestli koukám správně do instrukcí DiMarzio, tak u Area 61/67 je Hot červený drát a Ground zelený. V tom schématu od RM je Hot černý a Ground bílý.
no a nemoh' bys realitu do obrázku překreslit? Myslím, že by se pak problém hledal snáze.
Já to vyfotím, až budu příště měnit struny. Co ty Tone poty? Vyměnili byste je za 550k?
Co tzv. no-load poty?
jbiker: Jestli je HB v protifázi, přehoď bílý a hnědý mezi sebou. Aby to HB hrálo bez brumu i jako singl v mezopoloze 4, bude možná nutno upravit i tu polohu rozepnuto, ale to musíš nejdřív zkusit. Záleží totiž na tom, která polovina HB se v té poloze rozepnuto zkratuje.
kodl: všímej si jen toho VR3, ten přepíná singly na HB.
kodl: všímej si jen toho VR3, ten přepíná singly na HB.
Super díky oběma!
to kmensik:
Tak jsem si konečně našel chvilku abych si projel to zapojení. Měl jsi pravdu, je to jednodušší.

Jestli na to dobře koukám tak:
jezdec VR3 úplně vpravo je normální strat
jezdec VR3 úplně vlevo: 1 - B+M seriově; 2 - M (B zkratované); 3 - M; 4 - M (N zkratované); M+N sériově.
Je to tak? Bral jsem, že je zapojená pouze jedna strana pětipolohového přepínače, zbytek zapojení s kondíkama jsem ignoroval.
Zatím jsem nic nepřeletovával, protože stejně čekám na spolehlivější zapouzdřený přepínač se kterým mám dobrou zkušenost na jiné kytaře. Ten co tam mám teď má asi po tom četném letování a přihýbání pacek trochu vůli a nepřijde mi úplně důvěryhodný. Je to sice takový ten s tažnou pružinkou a zubovou kulisou, ale má bohužel vakl. No a taky jsem na zkoušku objednal namísto push-pull push-push poťák, protože se mi na mém teleti líbí víc knoflíky ala zesíky fender, které ale při vytahování push-pullu trochu kloužou. Teď jsem tam byl nucen dát ty klasické stříbrné vroubkované, ale není to ono.
Ještě jsem projížděl stránky na které dával odkaz kmensik a pro moje účely jsem našel jako nejvhodnější toto zapojení:

Ty otevřené switche jsou někdy peklo. Push-push je fajn, bral jsem od RMPickups i tuším od Sollera a kvalita dobrá.
Druhá půlka pětipolohového přepínače dělá to, že v mezipoloze "2 - M (B zkratované)" je to ve skutečnosti M-N, tedy protifáze. V zapojení 16 je oproti 09 navíc kondík C1, který tuto protifázovou polohu dělá zvukově použitelnější.
Druhá půlka pětipolohového přepínače dělá to, že v mezipoloze "2 - M (B zkratované)" je to ve skutečnosti M-N, tedy protifáze. V zapojení 16 je oproti 09 navíc kondík C1, který tuto protifázovou polohu dělá zvukově použitelnější.
Já jsem to pak pochopil, když jsem studoval zapojení č. 9 (Dan Armstrong`s circuit). Ono je to vlastně jasné i z těch tabulek vlevo, akorát to chce pochopit logiku značení.
Když už jsme v tom, jakou funkci mají v zapojení č. 16 kondíky vpravo 1000p a 330p (předpokládám opcionální, protože čárkovaně)?
Ten první předpokládám mění průběh Tone. Druhý je treble bleed?
Když už jsme v tom, jakou funkci mají v zapojení č. 16 kondíky vpravo 1000p a 330p (předpokládám opcionální, protože čárkovaně)?
Ten první předpokládám mění průběh Tone. Druhý je treble bleed?
Ten 1000p je na sóla, zakulatí trošku zvuk. Musel bys si ale hlídat Tone pot, aby byl vždy spíš v půlce než na 10. Na jednu stranu klasická tónovka, na druhou ta jemnější. Podle mě je to zbytečné, kapacita 6m kabelu udělá to stejné. 300p je treble bleed, někdy používám, někdy ne, někdo to nerad.
Díky za vysvětlení. Určitě to zapojení vyzkouším, tedy asi bez té modifikované tónovky. Na třísnímačové tele použiju přepínač namísto toho rozváděcího poťáku. Až budu měnit struny na stratu tak to možná aplikuju i tam.
V tom má tele výhodu, dá se v tom vrtat i se strunama.
V tom má tele výhodu, dá se v tom vrtat i se strunama.
Taky mám raději konstrukce, kde se dá s elektrikou laborovat bez sundání strun. Teď jsem opravoval Jazzmastera a těšil jsem se, že je na pickguardu vše včetně jacku, že sundám celé plato a budu pohodlně letovat na stole. Jenže tam jsou zase snímače šroubované do těla a mají tak krátké vývody, že jsem to letoval prakticky laparoskopicky, abych je nemusel taky sundávat.
Zdař chlapi, potřeboval bych prosím poradit ohledně zapojení. Pořídil jsem si torzo SG od Bachu a více či méně úspěšně dodělal, nicméně teď mě čeká pájení a v tom nejsem úplně kovaný. Resp. nemám problém postupovat podle diagramu, ale na to, co jsem si vymyslel, nemohu žádný najít. Takže k věci 
U krku budu mít P90 od Bachu a u kobylky humbucker od Gibsonu (přesný typ si nepamatuji). Zapojení bude pouze 3-polohový switch a killswitch (6-pinů). Žádný potenciometr.
Mám ale pár dotazů.
1. Kde přesně udělat uzemnění
2. Může to šlapat bez potenciometru?
3. U P90 jsou 3 žíly. Zem je jasná, červený odhaduji že bude signál, ale co s třetím? Měl by se také uzemnit?
Děkuji všem za pomoc.
U krku budu mít P90 od Bachu a u kobylky humbucker od Gibsonu (přesný typ si nepamatuji). Zapojení bude pouze 3-polohový switch a killswitch (6-pinů). Žádný potenciometr.
Mám ale pár dotazů.
1. Kde přesně udělat uzemnění
2. Může to šlapat bez potenciometru?
3. U P90 jsou 3 žíly. Zem je jasná, červený odhaduji že bude signál, ale co s třetím? Měl by se také uzemnit?
Děkuji všem za pomoc.