Noise Gate - kterej?
Pravidla fóra
Re: Noise Gate - kterej?
a jako na zavolanou, velka srovnavacka
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
| Cruel YT | Cruel sptf
Naprosto souhlasímcherreda píše: 20.12.2021 17:44Čumim tak pár sekund na nehybnej úvodní screen a uvědomil jsem si, že s tím Salvovo kohoutem v poličce jsem totálně přišel o motivaci na tohle koukat. Tož asi tak subjektivně vzato, možná to taky o něčem svědčí...
Sbohem, gejty...
![]()
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Tou smyčkou to zazdili. Na djent by byl nejlepší určitě i ehx silencer ale o tom to neni. Gate by měl fungovat nejlíp tak, aby usek co nejrychlejš když přestanu hrát, ale zároveň taky aby doznívání bylo plynulý a přirozený. Boss s thresholdem na max a nežere zvuk? Divný.
Nicméně já dneska zkoušel díky grafu zjistit, jak moc bossáckej buffer mění zvuk a když byl vypnutej Ns-2 v cestě, tak byl signál o něco slabší a osekanej o basy. Ale co alespoň máme víc tight zvuk
Nicméně já dneska zkoušel díky grafu zjistit, jak moc bossáckej buffer mění zvuk a když byl vypnutej Ns-2 v cestě, tak byl signál o něco slabší a osekanej o basy. Ale co alespoň máme víc tight zvuk
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Tohle mi přijde jako blbost. Zavírání/usekávání bys měl dělat Ty souhrou rukou, především.innerself píše: 20.12.2021 21:28 Tou smyčkou to zazdili. Na djent by byl nejlepší určitě i ehx silencer ale o tom to neni. Gate by měl fungovat nejlíp tak, aby usek co nejrychlejš když přestanu hrát, ale zároveň taky aby doznívání bylo plynulý a přirozený. Boss s thresholdem na max a nežere zvuk? Divný.
Gate si představuju spíš jako šumovou bránu, která filtruje nepříjemnej šum a brum. V doznívání by se měl chovat tak, že jen filtruje, ale signál nežere.
No to právě blbost není u Higainu a vysoké hlasitosti. Při tlumení strun to má tendenci chytat nechtěnou vazbu a už se mi kolikrát stalo, že to rukama prostě neukočíruješ. Pro představu: hraješ rychle "sekačky" a při každém přitlumení rukou to prostě pískne, noisegate tě toho dokonale zbaví. Navíc některé kytary jsou na to náchylnější. U mě třeba Gibson. Takže pokud nehraješ Higain nahlas, tak ani nevíš, že to potřebuješ. Jako šumovou bránu do smyčku můžeš použít skoro jakýkoliv noisegate. Ideálně aby moc nežral zvuk.frytol píše: 21.12.2021 13:43Tohle mi přijde jako blbost. Zavírání/usekávání bys měl dělat Ty souhrou rukou, především.innerself píše: 20.12.2021 21:28 Tou smyčkou to zazdili. Na djent by byl nejlepší určitě i ehx silencer ale o tom to neni. Gate by měl fungovat nejlíp tak, aby usek co nejrychlejš když přestanu hrát, ale zároveň taky aby doznívání bylo plynulý a přirozený. Boss s thresholdem na max a nežere zvuk? Divný.
Gate si představuju spíš jako šumovou bránu, která filtruje nepříjemnej šum a brum. V doznívání by se měl chovat tak, že jen filtruje, ale signál nežere.
Naposledy upravil(a) volfi dne 21.12.2021 14:03, celkem upraveno 1 x.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
No ty gaty co maj prudší pád toho poměru ti to doznívání useknou. Bavim se teď o doznívání když tlumíš struny a chceš je nechat doznít. Zkrátka džnnnn džnnnnnnnnn. Gate od isp ti to prostě usekne jak kdyby ti u toho doznívání někdo vytáhnul jack z kytary. Když stáhneš threshold, tak zase při sekačkách to nezavře včas a hodí to vazbu. Zkrátka džhů džhů. Boss umí při jednom nastavení fungovat na oboje a proto mi vyhovuje. Jinak gate je pro mě hlavně požírač vazbení. Ty šumy a brumy nejsou tak silný aby přeřvaly zvuk hrajícího aparátu na kapelní hlasitost. Na žraní šumu je nejlepší hush. Ten řeže čistě tu šumící frekvenci.
Volfi byl rychlejší
Volfi byl rychlejší
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
innerselfova neschopnost používat efektovou smyčku na jeho milovaném Peavey je už ohraná písnička a to buď uživatelská chyba nebo je něco špatně s aparátem. Já jsem setup s ISP zapojoval asi na třech různých 6505 a nikdy nebyl sebemenší problém. Navíc pokud máš gain někde za půlkou a aparát na koncertní hlasitosti, tak s jakýmkoliv noise gatem před vstupem to bude šumět jak hovado a je to otravné pro všechny na zkušebně a potom stejně i na pódiu...
Kromě Iron Curtain, jsem měl všechny a mám je ozkoušené před preampem, ve smyčce a které šly i 4CM.
- NS-2 je ověřená klasika, není to na žádné ultra-tight, ale pro většinu kytaristů dostačující. Boss buffer i potom samotné fungování ovlivňuje zvuk, ale to je dané principem. Ve 4CM, pokud si rozumí se smyčkou funguju taky dobře
- TC Sentry je hodně rychlá a dá se precizně nastavit, ale mně vadilo, že samotný zvuk je už ovlivněný a jakoby 'zamatlaný' ve středech.
- ISP Decimator....to je jednoduše king noise gatů, rychlý a efektivní a neprasí nijak zvuk. Ve smyčce jde slyšet maličký (cca 1dB) boost hlasitosti. A funguje stejně dobře před aparátem i ve smyčce. Samozřejmě, že usekne zvuk, ale to až při čistém zvuku nebo hodně staženém volume.
- ISP Deci-mate. Kromě velikosti mně o proti původnímu Dec. ničím nepřesvědčil, resp. si myslím, že ta jejich X Technology je spíš krok zpátky. Možná o něco líp nechá doznít tón, ale není tak rychlá při sekačkách a navíc ovlivňuje celkový zvuk (trochu ubere výšky).
definitivní řešení jsou 2 gaty s nezávislými nastaveními tresholdu. Např. NS-2 před ampem vyfiltruje šum/feedback a nemusí být nijak agresivně nastavená aby prasila zvuk a ISP ve smyčce se postará o odšumění preampu a díky rychlosti i celkově víc tight zvuk.
Teď používám NS-2 v Bossu GT1000, který je tam 2x takže přes i za preampem můžu mít jiný treshold/decay a přitom mám detekci pořád přímo za kytarou. A na každý preset zvlášť, což myslím nemá žádný z tady těch obyčejných muťáků.
Včerejší testovací ‘bench’
to je věc, u které se musí začít a je to slyšet i ve videu, kde drnčení pružin tremola bere gate pořád jako signál a tím pádem ovlivňuje rychlost zavírání. Ale i pevné kobylky můžou drnčet, jako např. drátek popř. kameny ABR-1 od Gibsonu, nebo nedotažené šrouby na Fender kobylkách. To samé vypodložení snímačů molitanem, bezchybné zavoskovaní atd. Vyřešení tady těch mechanických věcí je naprosto základní pro bezproblémové gaťovaní.Navíc některé kytary jsou na to náchylnější. U mě třeba Gibson.
Kromě Iron Curtain, jsem měl všechny a mám je ozkoušené před preampem, ve smyčce a které šly i 4CM.
- NS-2 je ověřená klasika, není to na žádné ultra-tight, ale pro většinu kytaristů dostačující. Boss buffer i potom samotné fungování ovlivňuje zvuk, ale to je dané principem. Ve 4CM, pokud si rozumí se smyčkou funguju taky dobře
- TC Sentry je hodně rychlá a dá se precizně nastavit, ale mně vadilo, že samotný zvuk je už ovlivněný a jakoby 'zamatlaný' ve středech.
- ISP Decimator....to je jednoduše king noise gatů, rychlý a efektivní a neprasí nijak zvuk. Ve smyčce jde slyšet maličký (cca 1dB) boost hlasitosti. A funguje stejně dobře před aparátem i ve smyčce. Samozřejmě, že usekne zvuk, ale to až při čistém zvuku nebo hodně staženém volume.
- ISP Deci-mate. Kromě velikosti mně o proti původnímu Dec. ničím nepřesvědčil, resp. si myslím, že ta jejich X Technology je spíš krok zpátky. Možná o něco líp nechá doznít tón, ale není tak rychlá při sekačkách a navíc ovlivňuje celkový zvuk (trochu ubere výšky).
definitivní řešení jsou 2 gaty s nezávislými nastaveními tresholdu. Např. NS-2 před ampem vyfiltruje šum/feedback a nemusí být nijak agresivně nastavená aby prasila zvuk a ISP ve smyčce se postará o odšumění preampu a díky rychlosti i celkově víc tight zvuk.
Teď používám NS-2 v Bossu GT1000, který je tam 2x takže přes i za preampem můžu mít jiný treshold/decay a přitom mám detekci pořád přímo za kytarou. A na každý preset zvlášť, což myslím nemá žádný z tady těch obyčejných muťáků.
Včerejší testovací ‘bench’
Jo to souhlasím, ty pružiny ve videu byli až směšný. Přitom to jde dost jednoduše odstranit. Vypodložit snímače molitanem mě nenapadlo, dík za tip.
A je pravda, že ta NS-2 je fakt fajn univerzál za pár korun, stále čekám na balík z USA, jsem zvědavej až vyměním OZ, co to udělá. Aktuálně mám SMG před preampem a do smyčky SMG mám zapojený krabičky. A ve smyčce aparátu mám NS-2 úplně na konci a treshold vyladěnej tak, aby mi to nezavíralo ozvěny z echa.
Ale taky je pravda, že zas takový problémy s vazbou a bordelem nemám.
To řešení u GT1000 se mi hodně líbí, trochu OT: Jak jsi spokojenej s Wah, OD a Octaverem v GT1000? Pokud to teda používáš.
A je pravda, že ta NS-2 je fakt fajn univerzál za pár korun, stále čekám na balík z USA, jsem zvědavej až vyměním OZ, co to udělá. Aktuálně mám SMG před preampem a do smyčky SMG mám zapojený krabičky. A ve smyčce aparátu mám NS-2 úplně na konci a treshold vyladěnej tak, aby mi to nezavíralo ozvěny z echa.
Ale taky je pravda, že zas takový problémy s vazbou a bordelem nemám.
To řešení u GT1000 se mi hodně líbí, trochu OT: Jak jsi spokojenej s Wah, OD a Octaverem v GT1000? Pokud to teda používáš.
Nefungovalo mi to nikdy a nikde a neznám ani nikoho v mým okolí komu by to ve smyčce fungovalo správně. Největší problém je vazba. Mě všechny aparáty vazbí, když nemám gate zepředu zesilovače. Samozřejmě, že jde vazba odstranit i ve smyčce, ale tam to nefunguje správně. Buď to stačí houknout, nebo to už žere zvuk. Prostě když chceš dvě odlišný věci, tak ti jeden threshold nestačí. Šum mi nějak nevadí, protože se s tim dá fungovat. A je slyšet jenom, když nikdo nehraje. S vazbou skoro nejde ani hrát. Nejhorší pro 6505 je X zapojení, protože se tam vytvoří zemnící smyčka a brumí to ještě víc. Nějaký aparáty tenhle problém nemaj, ale je to podobná písnička, jako s gatem ve smyčce. Dokonce i Mahony tady z fóra měl s tim X zapojenim stejnej problém, kterej tu popisuju. Chápu, že někomu to ve smyčce fungovat může, ale zase jsou i lidi kterym to pro jejich styly prostě nefunguje. A momentálně co vim, tak tu neni žádnej další Uber metalista extrémního stylu (až asi na volfiho), kterej by používal extrémnější zkreslení, kde ta samotná smyčka prostě na správou funkci nestačí. Jasný že je ideál mít ty gaty 2. Ale pro odstranění šumu stačí i věci který primárně odstraňujou tu šumící frekvenci.bubucci píše: 23.12.2021 15:51 innerselfova neschopnost používat efektovou smyčku na jeho milovaném Peavey je už ohraná písnička a to buď uživatelská chyba nebo je něco špatně s aparátem. Já jsem setup s ISP zapojoval asi na třech různých 6505 a nikdy nebyl sebemenší problém. Navíc pokud máš gain někde za půlkou a aparát na koncertní hlasitosti, tak s jakýmkoliv noise gatem před vstupem to bude šumět jak hovado a je to otravné pro všechny na zkušebně a potom stejně i na pódiu...
Včera jsem se odhodlal k testu modifikovanýho NS-2 (pro co nejrychlejší zavírání) a továrního NS-2. Nejdřív jsem zkoušel, jak mění signál, když je gate v režimu off. Trochu řeže basy a celkově je signál slabší, než když jsem to zkoušel přes vypnutý TSko, který je true bypass. Ostatně, to jsem už postoval vejš. Zkusil jsem propojení in - send a tam signál přidával basy oproti originálu. Zkusil jsem ještě teda zapojení in - out a dalšim kabelem jsem propojil smyčku ns-2. To byl signál stejnej, jako v zapojení in - out. Oba efekty tak fungovaly stejně, což se dalo čekat.
Teď ale přichází mysteriozní věc, který nerozumim. Efekty jsem teda oba zapnul a zjistil jsem, že když bych tlumil signál, kterej už má tendenci se brzo zavřít, tak signál dokáže brzdit (redukovat a kopat níž) i poťák decay, kterej teda podle popisu určuje, jak rychle by měl začít efekt zavírat. Tim pádem by měl nejvíc tlumit signál ten modifikovanej, protože je upravenej na co největší rychlost zavírání. A ono to tak právě vůbec neni.
Pro co nejrychlejší zavírání při nejextrémnějšim nastavení thresholdu na max a decay na minimum, žral modifikovanej efekt míň signálu, než tovární ns-2 s timhle nastavenim. V praxi nebylo použitelný ani jedno. Modifikovanej v tuhle chvíli pouštěl do zvuku jakýsi prdění a nemodifikovanej žral sílu kytary, ale stejně nezavíral tak rychle a byla tam prodleva.
Při nastavení, který používám běžně já s modifikovanou ns-2 je threshold na 9,5 a decay na max. I při tomhle nastavení zavírá o mnoho rychlejš, než tovární s decayem na minimu. Podobnýho tlumení signálu jsem ale dosáhnul s tovární ns-2 tak, že decay na minimu zůstal ale threshold oproti modfikovaný musel cca o jedno políčku níž. Pak jsem zkoušel i různou sílu nastavení a fungovalo to vždycky stejně viz přílohy. V praxi to fungovalo tak, že modifikovaná zavírala rychlejš při sekačkách ala djent a při doznívání zatlumený struny nekradla tolik sustain, jako ta tovární. Ta byla pomalejší, že tam stačila vždycky houknout vazba.
Nerozumim teda tomu, že když je menší hodnota kondíku v obvodu decay, právě pro to nejrychlejší zavírání, takže je threshold míň účinější, když je vlastně signál bržděnej o to víc. Dokonce i když jsem točil poťákem decay, tak tomu odpovídal, že by to mělo bejt čim rychlejš, tim víc tlumení, ale ona ta hodnota kondíku asi překopala i účinnost funkce threshold.
Teď ale přichází mysteriozní věc, který nerozumim. Efekty jsem teda oba zapnul a zjistil jsem, že když bych tlumil signál, kterej už má tendenci se brzo zavřít, tak signál dokáže brzdit (redukovat a kopat níž) i poťák decay, kterej teda podle popisu určuje, jak rychle by měl začít efekt zavírat. Tim pádem by měl nejvíc tlumit signál ten modifikovanej, protože je upravenej na co největší rychlost zavírání. A ono to tak právě vůbec neni.
Pro co nejrychlejší zavírání při nejextrémnějšim nastavení thresholdu na max a decay na minimum, žral modifikovanej efekt míň signálu, než tovární ns-2 s timhle nastavenim. V praxi nebylo použitelný ani jedno. Modifikovanej v tuhle chvíli pouštěl do zvuku jakýsi prdění a nemodifikovanej žral sílu kytary, ale stejně nezavíral tak rychle a byla tam prodleva.
Při nastavení, který používám běžně já s modifikovanou ns-2 je threshold na 9,5 a decay na max. I při tomhle nastavení zavírá o mnoho rychlejš, než tovární s decayem na minimu. Podobnýho tlumení signálu jsem ale dosáhnul s tovární ns-2 tak, že decay na minimu zůstal ale threshold oproti modfikovaný musel cca o jedno políčku níž. Pak jsem zkoušel i různou sílu nastavení a fungovalo to vždycky stejně viz přílohy. V praxi to fungovalo tak, že modifikovaná zavírala rychlejš při sekačkách ala djent a při doznívání zatlumený struny nekradla tolik sustain, jako ta tovární. Ta byla pomalejší, že tam stačila vždycky houknout vazba.
Nerozumim teda tomu, že když je menší hodnota kondíku v obvodu decay, právě pro to nejrychlejší zavírání, takže je threshold míň účinější, když je vlastně signál bržděnej o to víc. Dokonce i když jsem točil poťákem decay, tak tomu odpovídal, že by to mělo bejt čim rychlejš, tim víc tlumení, ale ona ta hodnota kondíku asi překopala i účinnost funkce threshold.
už jenom jako tichou vzpomínku (protože jsou definitivně vyprodané)
si aspoň můžete zase prošvihat angličtinu https://insounder.org/pedalboard-gems-1 ... ck-blocker

PS: na konci tunelu svítá naděje, že není všem blockerům konec...
si aspoň můžete zase prošvihat angličtinu https://insounder.org/pedalboard-gems-1 ... ck-blocker
PS: na konci tunelu svítá naděje, že není všem blockerům konec...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
Kdyby někdo chtěl mám tu navíc ISP Decimator G-String II . Nechám za 4790,- Funkčně bez problému, střené některé nápisy ale neodřený. Zásilkovna v ceně. Ondřej
https://www.thomann.de/cz/kma_audio_mac ... e_gate.htm
Tak tohle vypadá hodně slibně a cena solidní.
Tak tohle vypadá hodně slibně a cena solidní.
Ahoj, chci se zeptat na MODE přepínač u Boss NS-2. Není mi jasné k čemu se využívá Mute režim, který v poloze zapnuto vypne veškerý zvuk.
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Je to jak píšeš. V poloze mute když sešlápneš pedál tak se vypne veškerý zvuk.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Lubosh: to vím, ale není mi jasné k čemu to při hraní potřebuješ?
- LUBOSH
Pro toho kdo chce ten gate ovládat sám. Třeba "vypínat" mezi písničkama. V přestávce sešlápne a na konci přestávky vyšlápne a jede se dál.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Jj, dík za vysvětlení. Stejně mi to ale připadá taková zbytečná funkce, stačí přece stáhnout volume na kytaře.
- LUBOSH
Dokážu si to představit třeba u zpívajícího kytaristy. Nebo třeba když máš na kytaře 2 snímače a 2x volume a kytarista používá oba snímače najednou.