Vaše adaptéry a krabičky

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
José

Re: Vaše adaptéry a krabičky

Příspěvek od José »

Jenom drobné upozornění, mám Harley Benton powerplant ISO-5 a via current doubler z těch 9V/500mA výstupů živím L6 HX stompa (jediná připojená věc) a po circa třech hodinách zkoušky hlásím první sepnutí asi tepelné ochrany - zdroj se vypne a vzápětí naskočí.
Není asi ani nemožné, že je to nadproud (stomp má podle manuálu mít adaptér až 3 A) i když je dohledatelná řada měření, že si Stomp necucne nikdy víc jak 1 A a navíc myslím, že při nadproud by signalizoval kontrolkou, ne prostým chcípnutím.
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Ja mam Harley Benton PowerPlant ISO-1 Pro (8x 9V 500mA), skusal som napajat Atomic Amplifire 6 pomocou current doubleru (realny odber max 800mA) a tiez sa mi po necelej hodine prehrial a vypol, a to aj ked nenapajal nic ine. Samotny adapter v zasuvke bol ok, ale ta hlinikova rozvodova krabicka bola rozpalena ze som tam ruku neudrzal :)

Inac bezne mi to zvladlo napajat cely pedalboard vratane Amplifire-box a par dalsimi krabickami s vysokym odberom (Line6 wireless, M5, Digitech Ricochet...), takze asi je problem inde, nerozumiem tomu.
José

Příspěvek od José »

Rozvaděč horkej byl jak prase, potvrzuji. Že by mu nedělal dobře ten doubler? Páč já jsem ho historicky rovněž vytěžoval docela dost a problémy nebyly (Two notes LePreamp, Mooer Radar, TC flashback a pár nízkoodběrových analogů)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Neni mezi vystupy, kam davate ty "doublery" nějaký rozdil napětí? Tekl by tam proud mezi těmi zdroji "do sebe"
Nebo ty spínaný zdroje nějak rezonujou kolem spínací frekvence možná...?

Maji ty doublery v sobě nějaké oddělení, treba diodama?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
volfi

Příspěvek od volfi »

Trevor píše: 28.02.2022 12:19 Neni mezi vystupy, kam davate ty "doublery" nějaký rozdil napětí? Tekl by tam proud mezi těmi zdroji "do sebe"

Myslím že ten doubler je jen kablík, nic víc. Aspon tedy u powerplant junior.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
José

Příspěvek od José »

Jop, je jen spojka dvou výstupů bez diod. Když si vzpomenu večer změřím (ale původně jsem „doubler“ měřil a naměřl na něm 9 V -> kdyby ty jednotlivý výstupy byl od sebe hnutý, by se to projevilo, ne? Nehledě na to, že IMO by to asi dělalo pak problém při normálním zapojení víc efektů, páč by rozdíly způsobily tok proudu přes signálovou zem, nebo se mýlím?
Tuším, že někdo historicky někde zmiňoval, že navzdory názvu, HB ISO ani nemá ty výstupy izolované (zem, resp - jsou společné) a výstupy jsou jen jednotlivě filtrované (a možná stabilizované - minimálně ty s přepínačem napětí..).

Jinak zdroj má tenhle systém zvlášť 12V/2A a ten se podle tepla nějak nepřeťěžuje. Hřeje se jen tenhle rozbočovač/filtr/stabilizátor
innerself

Příspěvek od innerself »

volfi píše: 28.02.2022 14:07
Trevor píše: 28.02.2022 12:19 Neni mezi vystupy, kam davate ty "doublery" nějaký rozdil napětí? Tekl by tam proud mezi těmi zdroji "do sebe"

Myslím že ten doubler je jen kablík, nic víc. Aspon tedy u powerplant junior.
Já doteď nevěděl, že se ty kablíky musí nějak lišit. Našel jsem, že existuje jak voltage doubler, tak i current doubler :D Já jedu na jeden ultimate rozbočovač taky, kde jeden má 3 samce do tří zdířek na HB (pro každou 120mA) a jednu samici, kterou připojenim dalšího "standard" kabelu samec/samec napájim digitech ricochet kterej právě potřebuje 300mA. Zatim to chodilo v klidu a myslel jsem, že je jedno jakej kablík se použíje, že je tak ten power plant junior prostě navrženej, když to ukazujou v manuálu :D Měl jsem asi štěstí :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Seriové zapojení zdrojů asi bude míň problematické, proud teče všemi zdroji stejný..

K tomu paraelnímu (current dubler)
budu předpokládat že třeba mínusy zdrojů už jsou uvnitř propojené (pokud ne, propoj je) a pak voltmetrem změř napětí mezi jedním plusem a druhým plusem, těch dvou zdrojů (ano je to správně, mezi dva + )
Neměl bys naměřit nic,ale pokud se tam objeví třeba 0,05V , je jasné že proud z jednoho zdroje bude mít tendenci téci do druhého, tedy opačně než má.. při běhu bez zátěže
Druhý test by byl ještě prokazatelnější,ale je potřeba si udělat přechodku, nebo "dubler" prostě trochu rozpitvat, přerušit oba drátky plusů tak, aby se dal prostě měřit proud, tekoucí jedním a pak druhým konektorem (přičemž druhý je spojen napřímo a jedním měříme tekoucí proud, pak se pozice prohodí)
Může se dít třeba i to že jeden zdroj jede naplno a druhej jen vlažně přihlíží : )
Takhle se to dá prostě ověřit, zda se chová jak má, musí se prostě měřit proudy v zátěži když jsou zdroje paraelně zapojené, napětí by se totiž po spojení naměřilo vždy stejné i když by po rozpojení byli rozdíly..

vzhledem k tomu že nevím jaký obvod to uvnitř řídí, tak k tomu jen krátká teorie_
spínaný zdroje mají na výstupu zpětnou vazbu do rídící části, a tímhle udělátkem se vlastně spojují dva různé zdroje a nejsem si jistý, že ta elektronika pozná které napětí je to její (nejspíš ani nemůže)
takže kdo ví co se tam děje
určitě kdyby jste ho někdy někdo pitval, zkuste to přehledně detailně nafotit, je možné že by se to dalo jednoduše upravit
Vlastně nejjednodušší, pokud je vše krmené z jednoho matečního zdroje, by bylo jeden modul regulátoru vyměnit za výkonnější, moduly se prodávají za pár kaček (step down nebo up)
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
José

Příspěvek od José »

@inner: když budeš přistupovat k výstupům zdroje jako k baterkám (jakžto nezávislých zdrojů) dostaneš jiný výsledek když je zapojíš za sebe (součet napětí, v případě dvou stejných -> voltage doubler) nebo vedle sebe (vytáhneš z nich větší proud -> current doubler).
Prakticky u baterek si to můžeš představit, že jedna chemická reakce neboostuje druhou (neboli nedochází k růstu napětí), ale běžej dvě vedle sebe, teda je těch jen základně boostlejch elektronů víc (větší proud)..Takže ty kablíky jsou vevnitř jinak pospojovaný, + na - voltage, + na + current

@Trevor až skočím na nákup a uspím děti, třeba budu mít ještě pitvací, dík za tipy. Pitvat a banánkovat se mi ty titěrné mrchy nechce, plusy proměřím - princip jasný
José

Příspěvek od José »

Výsledky rychlého měření - při spojených mínusech jsem svým hobby multimetrem naměřil 0, tudíž tam je rozdíl menší než 10 mV.
Dál - mínusy jednotlivých výstupů jsou oddělené. Při té zátěži spíná tepelná ochrana, nadproudová ochrana se projeví sepnutím červené diody a vypnutím výstupu (šlusnul jsem si :D). Takže mi nepřijde pravděpodobné, že by se jeden výstup přetěžoval a druhej flákal.
Navíc tam někde step up/down měnič bude (má to přepínání výstupního napětí).
Můj závěr - ty velké procesory si prostě cucaj konstantně hodně a prostě se to přehřeje navzdory hliníkovému šasí. Nicméně, když na mne někde vypadne usměrňovací dioda, nacpu jí do doubleru ať mám jistotu - jen nevím, jestli to vyřeší nadhozený problém, který, jestli sem správně pochopil zpětnovazebné řízení, spočívá v tom, že se zpětná vazba jednotlivých výstupů, které mohou být pár milíků od sebe, bude přetlačovat, která to zreguluje na cílovou (společnou) hodnotu.
volfi

Příspěvek od volfi »

Sháním jednoúčelový zdroj pro two notes le lead, originální adaptér poměrně dost šumí/brumí. Máte tip na nějaký kvalitní adaptér? Origo je 12v 1a center negativ.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Tohle možná znáte, ale třeba se někomu bude hodit: Můžu napájet více efektů jedním adaptérem přes daisy chain?

Jde to - sám napájím jedním výstupem ze zdroje od Vašinky víc krabiček. Obecná pravidla:
  • efekty s malým odběrem (zkreslení, buffery, ...)
  • pozor na některé fuzzy (obzvláště "vintage" a jejich repliky)
  • ne-digitální krabičky
  • ne-krabičky které mají nějaký "časovač" - tremolo, delay, chorus, ... obecně modulace
  • některé ladičky (např. BOSS TU) mají i napájecí výstup - ten bývá většinou lépe odizolován, ale nemusí

Zmiňuje se o tom i Michal Beneš v Kytarové zbrojnici (čas cca 33:30)

torst

Příspěvek od torst »

Já jinak než obyčejným "pavoukem" z jednoho adaptéru nenapájím. Za našeho mlada ani žádné multizdroje nebyly. Mám v kufru wah, 4x zkreslení, chorus CE-5 (digi), Smallstone a Tremolo Behringer. Žádný problém nebo ruchy. Kdysi jsem používal i dig. delay, a ten trochu vrčel. Na Clean to nevadilo, při HG se to ztratilo v celkovém bordelu. Ale tohle byla jediná slabina pavouka.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Hledám solidní multi zdroj. Potřebuji 2 x 12vdc 300ma, 1 x 12vdc 500ma, 2 x 9vdc cca 100ma.
Docela mě zaujal Cioks Sol, ale absolutně to neznám. Vím že se to teď docela používá. Každopádně máte nějaké tipy na opravdu kvalitní bezbrumový zdroje?
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

A co Vašinka? viewtopic.php?t=41746
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
volfi

Příspěvek od volfi »

Tooo mě nenapadlo, díky.
innerself

Příspěvek od innerself »

innerself píše: 4.01.2022 21:40 Tak nakonec jsem vzal tenhle zdroj https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... odular.htm a úspěšně jsem se vrátil k power plant juniorovi, protože ten na rozdíl od tady toho nebrumí. Čekal jsem teda, že to bude tichý, jak lidi popisijou, ale ono ne. Nebo na kapelní hlasitost jsem to teprve poznal. Zkoušel jsem to pomocí multimetru nastavenýho na ohmy proklepnout, jestli vstupy jsou fakt oddělený a nejsou daisy chain a oddělený jsou. Tak nevim co je za problém, ale junior to prostě nedělá.
Možná jsem odhalil příčinu, proč mi to tenkrát nefungovalo, ale iso 1 ac jsem obratem vrátil, takže to nemůžu stoprocentně potvrdit. Muj tip ale je ten, že to bylo moc blízko trafu aparátu. Power plant junior mám položenej přímo na hlavě, kterym napájim TSko a NS-2, což mi vyhovuje, když je mam zapnutý veškerej čas a iso 1 jsem tam položil úplně stejně, což zřejmě byl ten problém. Nedávno jsem i zjistil, proč mi X zapojení NS-2 vytvářelo brum a bylo to právě kvůli tomu, že to nesmí bejt blízko trafu hlavy. Je zajímavý, že v případě zapojení efektu přímo před zesilovačem, to nedělalo, ale zkrátka jakmile se to dalo nějak do smyčky a bylo to hlavě blízko, byl problém na světě. Proto se domnívám, že tohle byl tenkrát právě stejnej kámen úrazu. Pořád ale platí, že power plant junior to zkrátka nedělá :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Akufen
Nový uživatel

Příspěvek od Akufen »

Ahoj, prosím o radu, Chci koupit bazarový chorus efekt Ibanez SC10 Super Stereo Chorus (z 90.let). Mohu ho zapojit do nového napájení co mám k jiným efektům - BOSS PSA-230S (input 100-240V, 50-60 Hz, 250 mA, output 9,0V, 0,5A, 4,5W).

https://www.effects-pedals.info/p/ibane ... eo-chorus/
https://www.thomann.de/cz/boss_psa_230.htm

moc děkuju za radu, Honza
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ano, má to jen 21 mA odběr, takže v pohodě. Má to standardní napájení.
Akufen
Nový uživatel

Příspěvek od Akufen »

Hendrek píše: 26.07.2024 6:56 Ano, má to jen 21 mA odběr, takže v pohodě. Má to standardní napájení.
Dekuju!!!
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“