No, já nevím, koupil jsem si na domácí hraní doporučované kombo Harley Benton Tube15, s tím , že hraje výborně, když se v něm upgrajdujou preamp lampy. A skutečně - přišlo právě s těmi Shuguangy - hrálo dobře, ale po výměně za Tungstol Gold pin do V1, JJ do V2 a EHX EH do V3 se zvuk neuvěřitelně zlepšil. Dynamika,plnost, odezva, daleko nižší šum - takže ty Shuguangy - asi jak v jakým aparátu. Spousta lidí doporučuje s elektronkami experimentovat, právě proto, že se v různejch aparátech chovaj různě. Nejsem odborník, toť jen zkušenost..innerself píše: 2.08.2017 9:41 Nejlepší lampy jsou čísnký Sino vyráběný firmou Shuguang. Jak koncový tak preampový. Nejlepší jsou v tom, že jsou nejlevnější a hrajou uplně stejně jako všechny ostatní. Stejně od nich odebíraj lampy společnosti jako Ruby, nebo Groove Tubes. Takže je to stejnej výsledek za nejmíň peněz. Jedinej rozdíl jsem zpozoroval tenkrát když jsem měnil preampovky na apci co jsem koupil z ebaye z německa. Frajer byl nejspíš férovej protože tvrdil, že jakmile to koupil do svýho studia nový asi před deseti lety, tak na to nešáhnul. A tam jsem měnil ehx za nový JJ a zvuk se jakoby víc otevřel. Ale s celou kapelou by to stejně nešlo poznat.
EDIT: Ještě teda jsem objevil jednu věc, která při častější výměně preampovek vyšla zaručeně levnějš. Koupil bych tenhle přechodník, abych moh požívat vesle lampy 6N2P který se daj sehnat za 90 korun. Při normálnim měnění by to ale smysl nemělo
http://www.ebay.com/itm/Tube-socket-con ... SwRgJXi6h5
lampy, flašky, elektronky
Pravidla fóra
Re: lampy, flašky, elektronky
Tak asi na high gain ten rozdíl poznat neni. Oni hlavně shuguang maj už od prosince 2019 zavřeno továrnu, takže je možný, že tam byly sto let. Jinak já teda měl namysli 12ax7b. Ty ostatní preampovky jsem nezkoušel, ale je to ta, co odebírali ruby (12ax7ac5 hg), bugera (12ax7c), mesa (12ax7-a), TAD (12ax7a-c), groove tubes (12ax7-c) a mnoho dalších.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Ještě to teda trošku rozvinu, konkrétně pro JJ EL34 a E34L. Podle JJ jsou datasheety stejný až na Ug1. Někde jsem i čet, že E34L vznikne prostě náhodně, když se vyrábí EL34, ale nevim kde je pravda. Tam kdyby měly stejnej proud, by se mohly použít třeba 2 a 2 páry?Trevor píše: 19.07.2021 17:33 Tak nějak se to dá,ale musí se proměřit charakteristiky v pracovním rozsahu a né ji tam prdnout a spokojit se s tím že v klidu mají stejný katodový proud
Je třeba si uvědomit, co způsobuje Ug1
Co je to mít stejný proud, kde ten proud měříš, teče tam více proudů a nejen proud katodou
Proto se používají charakteroskopy, abys párované součástky měřil v celém rozsahu použitých napětí a proudů použitého zapojení, což nastavením bias v zesilovači, za pomoci měření proudu na katodě prostě neděláš
Bez charakteroskopu se dá měřit krokově a zapisovat hodnoty jednotlivých kusů a pak je porovnávat
řekněme že nastavíš třeba 32mA klidového proudu na obou kusech při stejném předpětí, to je fajn,ale to není spárování, pokud když řízneš do kytary a na jedné elektronce ti proud vyskočí na 50mA a na druhé na 42mA, co se stalo?
(píchni si do koncáku generátor a sleduj změny u obou elektronek)
Jedná se o anodouvé proudy, jsou stejné? Kde se bere ten rozdílný proud, kudy teče?
Jak zjistím čistě anodový proud, ten přeci teče výstupákem nee?
Ano můžeš použít různé typy, různého stáří atd. ale je třeba taky myslet na to že patrně se jejich hodnoty budou rozcházet časem, podle vyčerpanosti katody třeba, ale to vše až po opravdovém spárování
V čisté A třídě ty proudy tak neskákají,ale AB či B je na tohle mnohem citlivější, protože tam se signál skládá, proto se třeba čučí do osciloskopu na přechod, jak navazují a donastavuje se tak
Ale to je pro běžného uživatele moc alchymie, proto se nabízejí již párované kusy, je jasné že z číny asi ta spárovanost nebude tak dobrá jako u RFT třeba, kde ty elektronky jsou fakt téměř identické v celém rozsahu
Odpověď jako, ano nebo ne, já osobně nenapíšu, stejnak lidi hrajou na zesíky kde se jim to rozchází i o 10-15mA a někdo to neřeší, já ano
Co je to mít stejný proud, kde ten proud měříš, teče tam více proudů a nejen proud katodou
Proto se používají charakteroskopy, abys párované součástky měřil v celém rozsahu použitých napětí a proudů použitého zapojení, což nastavením bias v zesilovači, za pomoci měření proudu na katodě prostě neděláš
Bez charakteroskopu se dá měřit krokově a zapisovat hodnoty jednotlivých kusů a pak je porovnávat
řekněme že nastavíš třeba 32mA klidového proudu na obou kusech při stejném předpětí, to je fajn,ale to není spárování, pokud když řízneš do kytary a na jedné elektronce ti proud vyskočí na 50mA a na druhé na 42mA, co se stalo?
(píchni si do koncáku generátor a sleduj změny u obou elektronek)
Jedná se o anodouvé proudy, jsou stejné? Kde se bere ten rozdílný proud, kudy teče?
Jak zjistím čistě anodový proud, ten přeci teče výstupákem nee?
Ano můžeš použít různé typy, různého stáří atd. ale je třeba taky myslet na to že patrně se jejich hodnoty budou rozcházet časem, podle vyčerpanosti katody třeba, ale to vše až po opravdovém spárování
V čisté A třídě ty proudy tak neskákají,ale AB či B je na tohle mnohem citlivější, protože tam se signál skládá, proto se třeba čučí do osciloskopu na přechod, jak navazují a donastavuje se tak
Ale to je pro běžného uživatele moc alchymie, proto se nabízejí již párované kusy, je jasné že z číny asi ta spárovanost nebude tak dobrá jako u RFT třeba, kde ty elektronky jsou fakt téměř identické v celém rozsahu
Odpověď jako, ano nebo ne, já osobně nenapíšu, stejnak lidi hrajou na zesíky kde se jim to rozchází i o 10-15mA a někdo to neřeší, já ano
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
No když jsem měřil lampy (ne jenom u sebe ty číny) v zesilovačích, kde jsem nastavoval bias, tak i když to byla nová spárovaná čtveřice stejný lampy, tak tam ty hodnoty kolikrát byly i o 10mA jinde. V minulosti jsme i psali, že každá lampa je vlastně unikát, když se vyrobí, tak podle toho co píšeš, to výrobci asi moc dopodrobna neřeší
Ale třeba jsem neměl štěstí. Možná potom teda neni úplně od věci pořídit právě lampy od překupníků, který si na to ultra párování potrpí viz TAD, Ruby, Groove Tubes apod. Nebo ještě jedna možnost - otravovat Trevora 
Koukám, že Mesa už taky vyřadila svoje 6L6 STR 440 lampy, protože se v číně lampy Shuguang pořád nevyrábí a Mesa tak nabízí JJ (6l6 STR 445), Tung-sol (6L6 STR 441) a Sovteky (6L6 STR 443). První snad odpadly Ruby a hned za nima TAD. Zajímalo by mě ale, kdo TADu vyrábí ty nový RED BASE. Nechce se mi moc věřit, že by si lampy vyráběli sami a ještě k tomu přímo v Německu 
Svetlana s vyměněnou paticí a potiskem třeba
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
No těžko říct. Nicméně to vypadá jako čirej custom 6L6GC a takhle nevypadá žádná od známejch výrobců a který se prodávaj i obyč lidem. Je ale za stejný prachy, jako ty dřívější přebraný shuguangy. Najít původního výrobce, tak možná taky by šly sehnat o půlku levnějš, než ostatní od konkurence. 
sovětsky elektronky vyráběný v několika různých továrnách se od sebe v mechanických detailech liší, takže záleží odkud se jim povedlo ten vagón elektronek zrovna koupit
kolikrát zjistim že podle tad třeba mám doma větší poklady než jsem tušil,akorát tam není jejich logo noo : )
kolikrát zjistim že podle tad třeba mám doma větší poklady než jsem tušil,akorát tam není jejich logo noo : )
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Tak jediný 6L6GC, který si může člověk koupit jsou JJ, Tung-sol, Sovtek (EHX) a Svetlana. Kromě JJ patří všechny ruský pod majitele ehx a jméno je snad new sensor (pokud to už celý nepřejmenovali na ehx). Ty ruský továrny se teda konstrukcí lamp liší, i když spadaj pod jedno vedení, ale vyrábí vždycky každej jeden druh. Jedinej Tung-sol dělá dva druhy. 6L6GC STR a 6L6G.
Shuguang těch 6l6 lamp vyráběl asi 6 druhů
A dost firem od nich bralo právě ty různý druhy.
5881A někdy značený i jako 6L6GCM (Ruby 6L6GCM-STR, Mesa 6L6 STR 440, Bugera 5881)
6L6GCR - (Mesa 6L6 STR 420)
6L6WGC (TAD 6L6GC-STR, Bugera 6L6GC, Engl 6L6GC)
6L6WGS (TAD 6L6WGC-STR, Groove Tubes 6L6GE)
6L6GHP (Groove Tubes 6L6CHP)
6L6WGB (ty snad nikdo nebral
)
A to určitě nemám zmapovaný úplně všechny. Nicméně ten novej TAD musel oslovit buď Rusko, nebo Slovensko, protože se momentálně jinde nevyrábí
Jenom fakt nejsou k dispozici jinak, než přes ten TAD, kterej si tu cenu navíší stejně, jako když koupí třeba i "klasický" JJ.
Shuguang těch 6l6 lamp vyráběl asi 6 druhů
5881A někdy značený i jako 6L6GCM (Ruby 6L6GCM-STR, Mesa 6L6 STR 440, Bugera 5881)
6L6GCR - (Mesa 6L6 STR 420)
6L6WGC (TAD 6L6GC-STR, Bugera 6L6GC, Engl 6L6GC)
6L6WGS (TAD 6L6WGC-STR, Groove Tubes 6L6GE)
6L6GHP (Groove Tubes 6L6CHP)
6L6WGB (ty snad nikdo nebral
A to určitě nemám zmapovaný úplně všechny. Nicméně ten novej TAD musel oslovit buď Rusko, nebo Slovensko, protože se momentálně jinde nevyrábí
Kdyby někoho zajímal test JJ E34L vs. JJ 6L6GC s biasem nastavenym pro oba druhy na 38%, kterej za mě vždycky všude chyběl a nějak tam plácli jenom jiný lampy, aniž by něco seřizovali, tak tady je ukázka. Bylo to oboje nahraný v jeden den a hlavně remapem. Takže absence odlišný dynamiky při hraní.
A takhle odlišně slyší zvuk "stroj" E34L jsou tu matchingem přizpůsobený tak, aby zněly jako 6L6GC.
Jenom jsem se ještě chtěl zeptat na anodový napětí pro 6L6GC. Myslel jsem, že maximální napětí pro lampu je 500v, ale Peaveye jsem měl vždycky kolem 530V. Teď naposled právě 3120 ukazovala 531V. Jak to teda je?
A takhle odlišně slyší zvuk "stroj" E34L jsou tu matchingem přizpůsobený tak, aby zněly jako 6L6GC.
Jenom jsem se ještě chtěl zeptat na anodový napětí pro 6L6GC. Myslel jsem, že maximální napětí pro lampu je 500v, ale Peaveye jsem měl vždycky kolem 530V. Teď naposled právě 3120 ukazovala 531V. Jak to teda je?
https://www.tubeampdoctor.com/en/curren ... fier-tubes
Tak je to dobrý a nezůstal výrobce jenom na Slovensku. V Číně sice shuguang nevyrábí, ale nějaká menší továrna pro TAD ty nový Red base dělá. Bylo mi jasný, že by si ty lampy v Německu nedělali sami
Tak je to dobrý a nezůstal výrobce jenom na Slovensku. V Číně sice shuguang nevyrábí, ale nějaká menší továrna pro TAD ty nový Red base dělá. Bylo mi jasný, že by si ty lampy v Německu nedělali sami
Ty samý lampy už začali prodávat i Ruby pod označenim 6L6GCCS, ale s černou paticí. Pár zdrojů psalo že pochází z čínský továrny Psvane, která dřív taky od shuguangu odebírala, ale nejspíš konstrukci od nich okopírovali a začali je vyrábět oni a taky pod označenim 5881
Zatim moc levně sehnat nejdou, ale alespoň ten trh teď spolu s JJ trochu zachraňujou.
DODATEK: Ještě "důkaz", že TAD REDBASE jsou od čínský firmy PSVANE https://www.thegearpage.net/board/index ... t-34731712
DODATEK: Ještě "důkaz", že TAD REDBASE jsou od čínský firmy PSVANE https://www.thegearpage.net/board/index ... t-34731712
Jestli potřebuješ zjistit, jestli je to fakt v koncáku, tak zkus zapojit kytaru přímo do returnu efektový smyčky. Pokud nemá ještě aparát volume po smyčce, tak pozor, protože pojede zesilovač na plnej výkon a výslednou hlasitost bude regulovat volume na kytaře. Pokud to dělat nebude, tak problém neni v koncáku.postylion píše: 11.03.2023 19:21 Zdravím, poprosím o radu a budu velmi rád pokud někdo zareaguje, bratr si zakoupil z druhé ruky kombo Kustom coupe 72, je skvěle vybaveno, zvuk parádní, jediný problém který řešíme, je ten, že na čistém kanále se objevují divné parazitní zvuky, čím je víc basů tím je to horší. Kombo je osazeno na koncovém stupni 4 x 6L6 TAD, a máme podezření že koncové lampy mají mikrofonní efekt, a berou z ozvučnice frekvence které se přenášejí do výsledného zvuku, samozřejmě čím je to víc nahlas, tím je to horší, je to normální, nebo existuje nějaké řešení, přiznám se že nemám s lampou žádné zkušenosti, celý život hraju na procesory. Snad jsem to dobře popsal a ještě než to odvezeme do servisu ( budu rád i když mi nějaký doporučíte, Olomoucký kraj by byl ideální) poděkuji všem za přínosné reakce![]()
Jeden tip: je vysušený kondík v konci.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Ještě bych zkusil, co to udělá s externím repoboxem, aby se zesilovač v kombu netřepal. Pokud problém zmizí, je to pravděpodobně mikrofonická koncová lampa nebo někde studený spoj.
Pak zkusit ověřené jiné koncové lampy. Provizorně se dá vyndat jeden pár lamp, zkusit hrát, pak druhý, a tak najít onu špatnou lampu. Taky poklepem na jednotlivé lampy by se to mělo projevit. Může být mikrofonický i invertor nebo lampa za returnem. Popřeházet je a uvidí se.
Pak zkusit ověřené jiné koncové lampy. Provizorně se dá vyndat jeden pár lamp, zkusit hrát, pak druhý, a tak najít onu špatnou lampu. Taky poklepem na jednotlivé lampy by se to mělo projevit. Může být mikrofonický i invertor nebo lampa za returnem. Popřeházet je a uvidí se.
Zdravím chci se zeptat co by jste doporučily za preamp lampy do Ampeg SVT 3Pro , přelampovával jsem dal jsem doporučenou sadu od TAD a moc se mě to nezdá připadá mě že to tak neprolejzá v kapele jako před tím.Byla tam kombinace JJ ECC83S a SINO 12AX7B...Máte někdo nějaké doporučení?
Díky
Díky
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
tak tam šupni zpátky ty, co tam byly. Kdo ti poradil měnit preampovky a proč ti nenechal ty staré ? Resp. měřil ti je někdo ? Byly mikrofonické ?
ECC83/12AX7 můžou klidně vydržet 10.000h. Staré lampy měly dokonce takovu životnost i garantovanou.
ECC83/12AX7 můžou klidně vydržet 10.000h. Staré lampy měly dokonce takovu životnost i garantovanou.
Zdar borci, strašně dlouho jsem nebyl aktivní a tak mi informačně trochu ujel vlak... Chystám se prelampovat svůj Blackstar Artisan 30. Kde se dnes vyplatí nakupovat prosím? Pár let zpět frčely shopy se sety lamp pro konkrétní zesilovač typu rototubes.com, které nabízí různé gold/premium sety. Dává to ještě
smysl nebo si mám prostě naklikat na thomannovi sovtely a neřešit to?
Včera mě na koncerte bez varování vypekla jedna ecc83 a tak si chci koupit celou sadu, abych měl měl náhradní.
smysl nebo si mám prostě naklikat na thomannovi sovtely a neřešit to?
Včera mě na koncerte bez varování vypekla jedna ecc83 a tak si chci koupit celou sadu, abych měl měl náhradní.
Jde o to jestli ti nedělá problém, v případě potřeby, si vyměnit rezistor který tam nastavuje předpětí, pak můžeš jakoukoli parovanou sadu, pokud se v tom rejpat nechceš tak vybranou sadu
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ