zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
volfi

Re: zapojení snímačů

Příspěvek od volfi »

Záleží co letuješ, ale pokud se bavíme o kytarové elektronice. Tak zde je můj postup.
Trafopájka 75w, rozehřeju hrot a namočím do kalafuny, pokud je možnost tak cín nenabírám na očko, ale přidávám ho k letovanému spoji. Po té opět namočím do kalafuny. Tedy kalafuna - cín - kalafuna.
Dobré je si také každou letovanou část nejdříve pocínovat.
Pokud letuji něco, co má hodně hladký povrch se špatnou přilnavostí (některé potenciometry, levné konektory, hliníkové krabičky, atd.), tak je potřeba povrh zdrsnit, třeba skotskou vlnou, ale můžeš i špičkou nože. A utřít třeba Isopropylem na kapesníku. Pak si na zdrsněnou plochu nanesu očkem pájky kalafunu a až potom dělám spoj stejným postupem jako jsem psal výše.

K tavidlům.. Je jich hodně, většinou jsou v gelové formě. Jsou o hodně účinnější než kalafuna a na plošném spoji se s nima krásně pracuje, ale jsou taky poměrně drahé. Jsou tavidla bezoplachová a oplachová, jak název vypovídá oplachová tavidla musíš z letovaného spoje umejt, jsou hodně agresivní. Já používám Amtech RMA223, ale použiji ho dvakrát za rok, když letuji SMD.
Jinak dobře funguje kalafuna rozpuštěná v Isopropylu, dáš si jí do lahvičky s kapátkem a můžeš to pohodlně nanášet na letovaná místa. Ale bacha ať to nevyleješ, strašně oser to z něčeho dostat :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Super, hoši. Lama děkuje :). Poslední k tématu: K té ťamanské pájecí stanici jsem si bez hlubšího rozmyslu přihodil tohle, když už byla doprava zdarma: https://pajtech.cz/tavidlo-pasta-zj-18- ... gIpO_D_BwE
Od té doby leží v krabici. Zdá se vám to použitelné?
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

obecně je tohle, tenhle typ, dobrý třeba když pájíš smd integráče, ta pasta napomáhá tomu že se jednotlivé nožky nepropojí do jedné koule cínu, ale udrží to mezery mezi piny a cín se chytá jen na pájecí body kam má, abych tak řekl : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, můj pájecí postup je v podstatě stejný s tím, že nepoužívám jiné tavidlo než kalafunu. Je inertní a nevodivá (pokud ji někdo nepřepálí na uhlík :wink: ), takže ji není nutné ani odstraňovat, nezpůsobuje žádnou degradaci pájeného spoje ani po letech. Experimentovat s novými tavidly nehodlám, kalafuna má ještě jednu příjemnou vlastnost - nesmrdí, nýbrž hezky voní lesem, což se stává výhodou při např. celodenním pájení. Trafopáječka vyžaduje "svého muže", který je schopný automaticky zapínáním a vypínáním udržovat rozumnou teplotu smyčky pro optimální pájení. Když začne kalafuna tmavnout není to dobře.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Dostal se mi do ruky starý východoněmecký snímač Rellog i s poťákem. Kabeláž je ve špatném stavu, potřeboval bych vyzkoušet, jestli snímač snímá a poťák nechrastí (mechanicky chodí perfektně, nedrhne). Viz první foto, připojení ke kablíku od poťáku, držela pohromadě jen izolačka, červený kablík ulomený. Propojit jedno stínění s druhým je jasné. Dotaz 1) Záleží na tom, jestli červený vodič od poťáku připájím na zelený nebo žlutý od snímače? Dotaz 2) Potřebuji prodloužit kablík od snímače. Mohu použít tohle? https://www.rasel.cz/stineny-kabel-audio-2c-3mm-p17174/

B1A6D045-40CB-4C58-83E2-4223DAD6C0B8.jpeg
39A2021D-9559-4360-A061-FEF8180B9035.jpeg
Důvod toho všeho, chtěl bych snímač namontovat na Jolanu 455, ale aby fungoval. Dík.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

šacuju to tak že stínění je na obalu snímače a cívka samostatně (prozvoň si to pro jistotu), takže si můžeš zapojit který chceš,ale pokud nepotřebuješ nějak "fázovat" s jinými snímači, zkusil bych obě pozice, je tu možnost že v jedné to bude míň brumit
ten pot 25k to se mi zdá docela málo, testnul bych i s vyšší impadancí
kabel je ok
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Potak bych dal novej, pokud teda netouzis po "ultra vintage" zvuku bez vysek. Navic tenhle je z neznamych duvodu s vypinacem na konci drahy. Radej bych zkusil nejaky 250k/G.
Hraju výhradně na šrot.
frenk54

Příspěvek od frenk54 »

Opět všechny zdravím, za zpoždění se omlouvám, ale měl jsem hodně práce a na kytaru nebyl čas. Takže tady je můj diagram. Snad jsem nevytvořil úplnou kravinu. Myslíte, že by to tak mohlo fungovat? Co bych měl případně upravit.
Pjaeni.png
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, nějak tam postrádám potenciometr hlasitosti (pro anglofily volume), bez tónové clony (tone) se dá obejít, zejména když jsou snímače více do basů, avšak hlasitost je podle mě nezbytná.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moon

Příspěvek od Moon »

frenk54 píše: 13.04.2022 16:12 Opět všechny zdravím, za zpoždění se omlouvám, ale měl jsem hodně práce a na kytaru nebyl čas. Takže tady je můj diagram. Snad jsem nevytvořil úplnou kravinu. Myslíte, že by to tak mohlo fungovat? Co bych měl případně upravit.Pjaeni.png
Myslím, že Ti Trevor radil zapojení toho zátěžového odporu paralelně. T.j. mezi živý a zemnící na samici jack. Na schéma je v sérii.
Co kdybys dal pot. volume 250K místo toho šesti vývodového přepínače a zrušil ten odpor?
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
frenk54

Příspěvek od frenk54 »

Tube Guru, právě jsme to řešili na stránce předtím. Rád bych si udělal takové zapojení, při kterém nebude žádný volume pot, zkrátka jen 3 polohový přepínač a kill-switch. Prý by to šlo, ale musí tam být rezistor (resp. je doporučen). Primárně bych se rád poťáku vyhnul. Uznávám, že je to spíše taková frajeřina, ale co... :) Chtěl jsem to spíš vyzkoušet.

Moon, děkuji za info. Ještě určitě udělám nějaké schéma, ale až ve finální fázi, kdy budu vidět, že je vše, jak má. Nerad bych to tady zaspamoval obrázky špatného zapojení. Co se týče zbytku, bude to šlapat nebo je třeba ještě něco předělat?
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Ani & Trevor: Dík.Teď jsem stařečka propípal. Vypadá to, že kostra je i žlutý vodič. Zelený proti kostře (kovový rámeček), proti stínění i žlutému ukazuje +/- 2,2 kOhm. Dost málo, že? Co se od té hodnoty dá čekat? Na volume tedy objednám 250k logaritmický pot. Stačí tak? Nebo ještě nějaký kondík, třeba …
B80D0D10-F299-4845-AB4E-1823ED850D5D.jpeg
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Tak veliký odpor to zrovna neni,ale sílu signálu z toho nevyzkoumáme, víš jak,ale i na singl co má 5k se dá hrát na poloviční hlasitost a zesík taky něco dožene
Možná jestli máš čas a chuť na pokusy, zkusil bych ho zapojit,pokud najdeš, tak mezi vývody připojit paraelně potenciometr 1 až 2M jako reostat, tedy jeden krajní vývod na stínění a střední vývod na signál, no a měnit odpor potenciometru, až se ti bude zvuk zdát přiměřený, potom změřit odpor dráhy mezi připojenými piny potu (po odpájení snímače) a podle toho koupit pak ten do kytary, dá se i připojovat různé odpory no,ale takle to máš pohodlnější a rychlejší
snímač plácnout pod struny, jestli se ti u nějaký kytary vejde, nebo se dá udělat z plastový flašky,nebo dřevěných špalíčků most nad stunama a oboustrannou páskou ho tam plácnout vzůru nohama, na ten test stačí i propojení normálním lankovým kablíkem na jack, jestli ještě nemáš ten stíněný
Nebo rovnou tan 250kG a doufat že to bude ok, podělat se tím nic nemůže
s tím kondíkem na clonu nevím no, když ještě nevíš jaký to bude mít zvuk, jestli s tím chceš experimentovat, koupil bych třeba 10 různých hodnot,ale laciné keramické a až budeš vědět jaká hodnota ti sedí, tak si příležitostně pořídit nějaký pořádný svitek, ideálně dobový, ať to máš komplet stylové : )
kdyby bylo potřeba, něco tu dyžtak mám, mohu poslat..
Dotazy prosím do SZ
jbiker

Příspěvek od jbiker »

Dík za rady. Risknu to rovnou s 250k. Nějaký Alpha/Gotoh mini, asi s nějakým dalším haraburdím od Sivčáka. Připravuji si držáčky snímače na boky hmatníku. Ale musím nějak provizorně vyzkoušet, jak daleko od strun ten snímač dát.
volfi

Příspěvek od volfi »

Potřeboval bych poradit s rozhodnutím jaké zapojení zvolit pro stratocastera. Asi jsem spíše nakloněn HSS variantě, jelikož na samotný singl u kobylky moc nehraju. Mám rád krkový singl a obě mezipolohy. Otázka zní,: jsem s schopnej s nějakým humbuckerem dosáhnout opravdu podobného zvuku v mezipoloze jako u SSS zapojení? Snímače budu kupovat nové, zvažuji Tůmu, BKP nebo origo Fender. Ještě jsem přemýšlel, že by u kobylky mohl být widerange humbucker, ale nikdy jsem na to nehrál. Koukal jsem, že často maj customshop Fendery SH1 u kobylky.
Co říkáte na toto zapojení? Tónová clona 250K pro singly, 500k hlasitost, 500k tone pro humbucker, 22nF a 47nf kondíky a superswitch, treble bleed neřeším. Dále jsou tam 2x rezistory 470K, k čemu jsou tam dobré? Abych snížil hodnotu volume potu při použivání singlů?
Případné uvítám nějaké tipy na schémata.
zapojení HSS.JPG
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

HSS jde zapojit tak, aby provní mezipoloha rozepla HB na S, i s obyčejným pětipolohovým přepínačem. Nic složitějšího bych nezkoušel, zbytečná komplikace. Hledej "hss wiring auto split".
volfi

Příspěvek od volfi »

Ano to moc dobře vím a i tak to mám. Ten superswitch na schematu bude jen kvuli rezistorům. Klasické HSS zapojení není zvukově asi to co hledám.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Jestli je nějaký rozdíl v mezipoloze SSS vs. HSS, pak je to humbuckerem jako takovým, má jiné magnetické pole, ani po rozepnutí to prostě není to stejné jako singl. Myslet si, že rozdíl je jen v zatěžovacím odporu potenciometru, je asi naivní. Na ty odpory bych kašlal a zkusil, jestli to bude hrát lépe s 250k nebo 500k potenciometrem. Nebo 300k.
Víc mě udivuje, jak lidi útlocitně řeší správnou hodnotu poťáku, a pak přes něj prásknou odpor 150k v treble bleedu.
Klidně zkoušej cokoli, nikdy nevíš, z čeho nakonec ten dobrý zvuk vzejde.
volfi

Příspěvek od volfi »

Tak asi potřebuju nějaký vhodný humbucker. Máte někdo zkušenost s těma widerange humbuckerama?
Balzox
Nový uživatel

Utržené kabely

Příspěvek od Balzox »

Zdravím. Vlastním kytaru Ibanez gio grg7221. Pujčil jsem jí kamarádovi aby si jí vyzkoušel, ale stalo se mu to že se mu povolila matice u poťáku pro hlasitost. Místo toho aby jí zkusil utáhnout tak přidal hlasitost a utrhal 3 červený kabely od switche (1 tlustý a dva tenčí). Zkoušeli to s tátou spájet ale teď funguje jenom jeden snímač ( přepínání nereaguje a podle mě je aktivní snímač u krku). Zkoušel jsem hledat nějaké schémata ale pokaždé je to jinak zapojené. Já se v tom bohužel nevyznám a vrvtat a jěště to víc rozpitvat se mi nechce. Pokud by někdo z vás věděl nebo pokud někdo tuto uytaru vlastní....poprosil bych o ofocení. Předem děkuji. Mám 2 HB a 3 polohový přepínání
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“