Poznej svého Džibsna, aneb podzimní kytarový sraz v Praze 2018
Pravidla fóra
Re: Poznej svého Džibsna, aneb podzimní kytarový sraz v Praze 2018
Slepé testy jsme nedělali ani minule. Jak tak padají návrhy na zařazení dalších nástrojů, asi by se stratů a telat dohromady sešlo moc. Takže to asi spíš zúžit na jedno z toho, a to druhé někdy příště? Koneckonců, jsou to dost rozdílné kytary. Co nějaké další omezení? Co třeba jen S-S-S straty? S HB je to taky de facto něco úplně jiného.
Zrovna jsem narazil na srovnání staré vs. nové struny:
Taky slyšíte rozdíl hlavně u čistšího zvuku, celkem propastný?
Taky slyšíte rozdíl hlavně u čistšího zvuku, celkem propastný?
haha, neslyšim nic. Až je mi to divný. Čekal bych u té poslední ukázky, kde zní E6, že něco poznám, ale nic.
Líbí se mi to prostorový sejmutí boxu. Tak se lépe poznají rozdíly - celkový zvuk reproboxu.
P.S.: Možná je to myšlený jako reklama na Addarka. Že nestárnou a hrajou pořád dobře! :-Q
Líbí se mi to prostorový sejmutí boxu. Tak se lépe poznají rozdíly - celkový zvuk reproboxu.
P.S.: Možná je to myšlený jako reklama na Addarka. Že nestárnou a hrajou pořád dobře! :-Q
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ty to fakt neslyšíš?
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
nejsem překvapen...teda ne u porovnání staré/nové struny, ale z reakce na jakoukoliv porovnávací ukázku. Já bych si udělal klidně 'blind test', jak který ze zdějších diskutérů bude reagovat
Klasické kolečko...já to neslyším...pak už to slyším...stejně je to naprosto zanedbatelné až po katarzi že je to stejně v rukách a vlastně na nějakém zvuku a rozdílech vůbec nezáleží

Klasické kolečko...já to neslyším...pak už to slyším...stejně je to naprosto zanedbatelné až po katarzi že je to stejně v rukách a vlastně na nějakém zvuku a rozdílech vůbec nezáleží
Fakt ne. Ale poslouchám na PC bedýnkách a mám diagnostikovaný odprásklý vysoký frekvence. Jinak u svejch kytar to samozřejmě poznám, ale často spíš "ručně", že pod prstama cítím, jak ta struna hadrovatí. Jenže když staré sundám a nové natáhnu, už to nikdy nelze strovnat, musel bych si nahrát před/potom. Ale týká se to jen opředených, které se zanášejí svinsvem. Pokud vynechám vysloveně zrezlý struny, tak u EHG degradaci zvuku stářím neslyšim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tak ono je stáří a stáří.torst píše: 31.01.2022 14:25 Pokud vynechám vysloveně zrezlý struny, tak u EHG degradaci zvuku stářím neslyšim.
První týden hrají struny nejlíp, pak tři měsíce pohoda, půl roku se na elektrice ještě dá nějak přežít (střídám pět elektrik a poslední dobou na to nemam moc času).
Na jedné elektrice jsem měl struny přes rok (dlouho jsem na ni nehrál) a to už bylo hodně zlý. To bys poznal i na geniusech za tři kila.
Jinak ovšem souhlasím s tím, že u elektrické kytary je to spíš o blbým pocitu ze starých strun, než o nějaké brutální degradaci zvuku. U akustik je úplně o něčem jiným.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Geniusy za 3 kila? Ani náhodou. Myslíš, že kradu? :-Z
P.S.: Tak jako nemám rád staré, "hadrové" struny, tak nemám rád úplně nové, neusazené, rozlaďující se a příliš jadrné. Ideál je tak po týdnu, dvou (měsících).
P.S.: Tak jako nemám rád staré, "hadrové" struny, tak nemám rád úplně nové, neusazené, rozlaďující se a příliš jadrné. Ideál je tak po týdnu, dvou (měsících).
Nové struny mají trohu víc výšek , větší atak , vzdušnější projev. Rozdíl ale není propastný, však to zaznívá i v komentářích k videu..
Mám teď na LP nové 10-46 Ernie Ball , ale byly tam ty jen převozní struny. Rozdíl je velice jasný. Jiný tón , vyšší hlasitost , lepší laditelnost.
U LP , jak je vidět -slyšet z videa , to ale není nějak super kritické co do zvuku. Dobré vědět.
Mám teď na LP nové 10-46 Ernie Ball , ale byly tam ty jen převozní struny. Rozdíl je velice jasný. Jiný tón , vyšší hlasitost , lepší laditelnost.
U LP , jak je vidět -slyšet z videa , to ale není nějak super kritické co do zvuku. Dobré vědět.
Harley Benton SC450+ VB, Harley Benton SC500 BK, Jolana Diamant black, Cort Earth 70 OP, doplněna elektrika + kostěná bižu, Cremona 4691/1988, nylonky, Aparát:Fender Mustang II V2, Multiefekt:NU-X MG300
Sraz online. Včera jsem nahrál nejdřív LesPauly a SG a když už jsem byl v tom, dolepil jsem všechno co má 2HB. Ale za pozornost stojí první tři. Nahráno jen linkou, bez simulací, jen EQ a kompressor. Prostý beglajt na oba snímače. Ty rozdíly celkem vylejzají, i když na živo z comba je to ještě výraznější.
https://soundcloud.com/torst2/v100-spec ... ter-x5-p90
Vintage V100, Duncan SH1, DiMarzio Vint. Vintage mne zklamala, čekal jsem od ní víc Standard, ale je to klasická Epina bublina, dole pěkný basy, nahoře cinkavý prskavý vejšky, ale mezi tím nic. Fořt potvrdí, že původní Bentony jsou lepší.
G LP Special 2HB, Na první poslech "prostší". O něco míň basů, ale pěkný, pevný dřevěný střed, barevné výšky nechybí. Nemá mohutnost Standardu, ale jasně vítězí.
G SGJ , prostě sgčko, ještě víc středů na úkor okrajových pásem. Jsou na něm starší struny, což se také podepíše. Ale proleze vším.
Fender Jim Root (China), 2pasiv BCRich
Ibanez 550/570, noname HB
Sterling Albert Lee, stock, naprostý propadák, otřesný snímače, vyjimka z pravidla, že snímače jsou podružné, budu měnit.
Cort X5, noname HB, RG pro chudé, ale dobrý.
Diamant, P90 Warman, ta sem nepatří, protože má SC, ale už jsem byl rozjetej.
https://soundcloud.com/torst2/v100-spec ... ter-x5-p90
Vintage V100, Duncan SH1, DiMarzio Vint. Vintage mne zklamala, čekal jsem od ní víc Standard, ale je to klasická Epina bublina, dole pěkný basy, nahoře cinkavý prskavý vejšky, ale mezi tím nic. Fořt potvrdí, že původní Bentony jsou lepší.
G LP Special 2HB, Na první poslech "prostší". O něco míň basů, ale pěkný, pevný dřevěný střed, barevné výšky nechybí. Nemá mohutnost Standardu, ale jasně vítězí.
G SGJ , prostě sgčko, ještě víc středů na úkor okrajových pásem. Jsou na něm starší struny, což se také podepíše. Ale proleze vším.
Fender Jim Root (China), 2pasiv BCRich
Ibanez 550/570, noname HB
Sterling Albert Lee, stock, naprostý propadák, otřesný snímače, vyjimka z pravidla, že snímače jsou podružné, budu měnit.
Cort X5, noname HB, RG pro chudé, ale dobrý.
Diamant, P90 Warman, ta sem nepatří, protože má SC, ale už jsem byl rozjetej.
Pěkná srovnávačka, díky za ní
. Beru jí ale spíš jako vědecký výzkum, protože, alespoň v mém případě, marná sláva - pokud chci hrát čisté zvuky, LP odkládám a chápu se strata (i při živém hraní). Je to sice opruz tahat dvě kytary, ale každému co jeho jest... Proto bych i tenhle test radši slyšel s crunch/drive zvukem, kdy i papírově horší LP může překvapit a uspokojit, ale to už se tu řešilo. Poměry obsažených středů jsou jasně slyšet i tady, to je fakt...
affordano: můžu udělat totéž na OD, ale myslím, že ten ty rozdíly zamázne. Zkusit můžu, pak zas budou názory, jestli je správně vybraný preamp, nastavený Gain ...
Strat na clean je samozřejmě ideální, ale v kapele jsem od SC vždy utek. Je tišší a v těch našich šramlech pokaždé zaniká. Musel bych hýbat s hlasitostí a td. Nebaví mě to. Mám někde i rozpínače HB na SC, okrajově někdy použiju, ale stějně se rychle vracím k HB i na Clean. Prostě věc vkusu.
Strat na clean je samozřejmě ideální, ale v kapele jsem od SC vždy utek. Je tišší a v těch našich šramlech pokaždé zaniká. Musel bych hýbat s hlasitostí a td. Nebaví mě to. Mám někde i rozpínače HB na SC, okrajově někdy použiju, ale stějně se rychle vracím k HB i na Clean. Prostě věc vkusu.
Torst: jseš borec, že takové testy realizuješ! Porovnání OD by bylo fajn, sám se chystám na něco podobného až bude chvíle, rád bych ale sejmul přímo reprák, ne simulace v kompu, to chce najít příležitost... Gainy bych asi nedorovnával, ať každá kytara při stejném nastavení ampu ukáže svůj aktuální charakter i to, co v hráči zrovna vyvolá. Hraju taky docela šraml, v bandu 3 kytary a strat se vždy prosadí - na čisté používám jen samotný SC krk, nebo pak 4 polohu SC střed a celý HB kobyla, plus aktivuju kompresor. HB nikdy nesplituju, to není moje kafe, jak říkal už Jarda Janecký 
"jseš borec, že takové testy realizuješ!" To bylo na 1/2 hodiny. Jestli zkusim OD a sejmutí comba, bude to o 15 min. víc.
Jojo, chce to mít někde postavené a nachystané, pak to párkrát zkazit a nakonec se to třeba podaří - vychází mi to na trochu dýl než 25 minut, ale rozhodně ti budu držet palce!
Tak jsem včera vytáh SM57 i kondík AKG, že nahraju ty ukázky crunch-OD. (viz foto, že nekecám). Zdařilo se, ale jak jsem předpokládal, mezi Vintage a Gibson Special se úplně ztratil rozdíl, jen SG maličko víc středilo, což se dalo čekat. Samozřejmě beru výtku, že trandový Laney a jeho repro není ideální. Zkusim ještě nějakou "citlivou" pluginu.
Máš sofistikovanej držák mikrofonu, prostě čech si vždy poradí. 
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Já tenhle výsledek testu beru jako úspěch, trochu i předem očekávaný. Mám taky jednu Vintage, na čisté zvuky hraje hodně jasně, nestředovė, na zkreslené se v pohodě vyrovná mým dalším LP. Důležitý je pocit ze hry, když to tam je, tak asi není co řešit... Hraju taky na SS, starý Fender Champion 100 na hranici breakupu, a kreslím BB Preampem. Po všech patáliích s různými lampáči příjemně pohodový setup....
Včera jsem udělal v DAW srovnávačku Gibson LP Special vs. Vintage V100 s crunchovou pluginou LePou Hybrit. Rozdím byl snad jen v basech, kterých má V100 kotel, kdežto Special je sevřenější. Když jsem udělal na Track EQ ořez basů, tak se i tahle disproporce hodně srovnala ale pořád byla ta Vintage načechranější, Gibs pevnější. I když, kdybych neviděl, kterou ukázku zrovna poslouchám, za chvilku by se mi to asi slilo. Ale to je pořád srovnávačka s G LP Spec, který kraje jako takové "širší SG". Kdybych komparoval se Standardem, který bude hrát určitě taky víc do basů, byly by ty zvuky jistě velmi podobné.
Prostě to zkreslení, crunch ty rozdíly částečně zamázne, umenší slabiny horší kytary. Ale stále je řeč jen o nahrávce. Opravdu, to co slyší člověk před combem je podstatně výraznější. A koho to zajímá, když na koncertě nebo z CD je to zas ten "mic - line" sound ! :-L
Prostě to zkreslení, crunch ty rozdíly částečně zamázne, umenší slabiny horší kytary. Ale stále je řeč jen o nahrávce. Opravdu, to co slyší člověk před combem je podstatně výraznější. A koho to zajímá, když na koncertě nebo z CD je to zas ten "mic - line" sound ! :-L
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Třeba někoho, kdo na tu kytaru na koncertě hraje ? A nebo někoho, kdo si potrpí na konkrétní čitelný zvuk, která netrhá uši ? Daleko víc si koncert užiju na kytaru, která mně baví a na aparát, se kterým se dobře slyším a to přímo ovlivňuje kvalitu samotného výkonu.A koho to zajímá, když na koncertě nebo z CD je to zas ten "mic - line" sound ! :-L
Další věc je, že testovat/porovnávat kytary přes pluginy je jako lízat dámské přirození přes tepláky. Plugin je nejslabší článek a tam z h***a bič neupleteš a v konkrétně ve výškách sleje jakékoliv nuance, které světe div se, slyší lidské ucho ze samotného reproboxu líp a to je jednoduché vysvětlení onoho esenciálního nepřenosného pocitu bla bla bla...
A něco konkrétnějšího k věci, kolik ten Speciál váží ? Z toho, co je teď na výběr v eshopech je to za ty peníze asi nejzajímavější nabídka.