Les Paul - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Re: Les Paul - jaké se vám líbí?

Příspěvek od bubucci »

výborné porovnání Custom shopu a běžné produkce. Kromě higain ukázek jsou ty rozdíly hodně patrné a nejde to svádět jenom na snímače :)
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Doufám, že je zmíněn i rozdíl v ceně. Trochu to potvrzuje mou teorii, že na higain jsou kytary se zaměřením na takové detaily jako jsou reissues zbytečné. Custom Shop kytary jsou určitě lepší než standardní produkce nedávalo by to pak vůbec smysl za ně chtít dvojnásobek a kdo ten rozdíl neslyší tak je fakt hluchý.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

rozdily tam jsou, ale ze by neco z toho bylo horsi nebo ospravedlnovalo ten rozdil v cene? :D spis se mi dokonce libi ten gold top (nejen vizuelne), i kdyz RI vitezi ve vyskach. Chapal bych spis rozdilnej pocit kterej u toho hrani popisuje, to je holt do nahravky tezko prenositelna :)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Já u toho Reissue naprosto jasně slyším, že je harmonicky bohatější, živější a má i lepší resonanci. Standard je o něco placatější a v přímém porovnání mrtvější a objektivně horší. Ikdyž pořád dobrá kytara. Jde to slyšet třeba u těch bendů vy vyšších polohách, kde RI zpívá a Standard spíš jenom tak kníká.
Rozdíl v ceně...Reissue je prémiová věc se vším všudy, tam se těžko aplikuje poměr cena/výkon, to je otázka bonity :)
torst

Příspěvek od torst »

Poslech jsem si, zajímavý. Zejména to, jak se takovej rozdíl dostane do nahrávky. A to dokonce i u zkreslení! (čas 16:00) U mých komparací to každá nahrávací metoda hodně srovnala.
Jak píše Kinx, kdoví, co by se mi v reálu líbilo víc. Dřív jsem preferoval ty zpívavé twangové barvičky (Epi a další kopie), dnes raději tu Gibsonovou hrubost a pevnost, středy. Takže RI bych možná odzív, přirovnal ke své Vintage a upřednostnil tu "obyčejnou".
Těch faktorů, co to způsobují jsou mraky. Třeba to rozdílné přilepení krku. No a samozřejmě snímače. Ale nejen. Poťáky - maj poctivých 500k?, další elektrika může žrát výšky a td. Nakonec zjistíš, že je v kytaře za 60k něco prasecky přiletované, vzniká tam odpor a žere výšky. Nedivil bych se. :-J

Mě se líbí binderův Std na začátku klipu níže, víceméně čistá kytara, typickej G LP, ale přitom poměrně rovnej, masivní tón, bez těch epiňáckých "cingrlátek".
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Trochu nechápu v čem je Reissue podobné s Epiphonama a co jsou zpívavé twangové barvičky, ale budiž.
Ono je to těžko vysvětlovat někomu, v čem je lepší BMW550i v luxusní výbavě (Reissue) od 320d v základu (Standard), až teda po Rapida (Epi,Vintage), když tě teda do toho Lídlu odvezou všechny a že 550i je nejvíc nahovno, protože je nejdražší a stejně na něj mít nikdy nebudu.
Asi moc nechápu lidi, kteří nemají aspoň trochu toho entuziasmu pro kytarový gear, lezou na kytarové fórum a budou ostatním tvrdit jak vyhazují peníze za věci, které sami ani nezkusili :)
Těch faktorů, co to způsobují jsou mraky. Třeba to rozdílné přilepení krku. No a samozřejmě snímače. Ale nejen. Poťáky - maj poctivých 500k?, další elektrika může žrát výšky a td. Nakonec zjistíš, že je v kytaře za 60k něco prasecky přiletované, vzniká tam odpor a žere výšky. Nedivil bych se. :-J
úplně z toho cejtím nějakou konspiraci :)

Jinak dneska dopoledne jsem měl se známým takovou menší testovačku Gibsonů a bylo tam i jedno Reissue, konkrétně R9 z 2007 s origo Burstbuckerama. Bohužel to moc twangové barvičky nemělo, akorát plný tlustý, dost středový zvuk :) To Heritage 80 (Throbak MC102 kobylka, Tim Shaw krk) je o dost twangovější, živelnější a dynamičtější kytara, řekl bych diametrálně jiná kytara od Reissue. Rychlejší attack, víc harmonických a líp leze v mixu. Paradoxně víc vintage v každém ohledu.
Včera jsem dovezl i SG Special z roku 2017, tak jsem ji vzal taky. Nechápu, kde se v takové oplatce bere takového spodku. To se dalo skoro srovnat s těma LPčkama. Nasucho to není extra zvonivý kus, ale v aparátu tomu nic nechybí, jméno Fat Angus by tomu docela sedělo :) Nebylo to zase tak daleko od '77 SG Standarda, co jsem měl předtím.
Nakonec došlo i na LP Faded z roku 2018, které právě paradoxně hrálo nejvíc jako SG. Obě kytary měli 490T/490R snímače. Hodně hlasitá kytara nasucho a středový barevný zvuk v aparátu s hromadou harmonických. Jako jediná měla javorový krk, takže to byl asi taky trochu faktor. Hodně zábavná kytara a celkově ty 2017/2018 'low cost' překvapily. Měl jsem dva 2017 LP Classic a ty tak dobré, resp. zábavné nebyly.
torst

Příspěvek od torst »

Psát o hudbě je jako tančit o architektuře, že? Samozřejmě, že má úvaha je labilní blábol reagující na shlédnutý videoclip. Ale třeba na srazu Lespaulů bylo hodně pěkných, v čele s pamětnickou Ibanez, ale moc mne neoslovily, právě tou barevností. Pak přines Štěpán dvě G Studia a ta byla prostě jinde, právě směrem k té pevnosti a "necinkavosti". Ale samozřejmě netvrdím, že Reissue musí padnout na úroveň Epiphona. Jen, že někomu může víc vyhovovat "obyčejnější" zvuk a že cenovka není 100% argument.
Kolega má staré G LP Studio a má zvuk celkem polenoidní, ale zase svěle prolejzá kapelou, totéž kdysi má Kramer, která zněla v obýváku tupě ale na pódiu skvěle a tak pořád dokola....
P.S.: Tvého zábavného Fadeda jsem už na bazaru zaregistroval.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Torste, tim citatem jsi prekvapil! To byl nejaky rusky skladatel, jestli se nepletu?
Jinak me tesi, kdyz se k tematu vyjadruje nekdo formatu Kinxe :)
torst

Příspěvek od torst »

Frank Zappa, pokud vím. Ruského skladatele bych si nedovolil citovat, abych se nedostal do problémů.
himself

Příspěvek od himself »

Thelonious Monk, ale i ten Zappa koukam.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Nechápu jak někdo může porovnávat reissue s vintage, epi a podobnýma kytarama. Hrál jsi vůbec někdy na reissue?

Nedávno jsem koupil R8 s brazilským palisandrem - v EU docela vzácnost sice levačku ale za 45 000 jsem musel. Naštěstí moc lidí neví, že Gibson v roce 2003 použil na určité sériové čísla BRW. No rezonuje to jako prase... takže mám nový cíl - a to si sehnat 2018 Brazilian Rosewood R9 bude to oříšek ale s trochou trpělivosti se dočkám.

Co je na reissue super je jejich konzistentnost v kvalitě. Vůbec se nebojím objednat kytaru za 150k aniž bych si na ni zahrál. Měl jsem nedávno pohromadě větší množství reissue modelů a všechny byly perfektní.
Přílohy
IMG_8052 (1).jpeg
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

nejsem si moc jistý, že to bude právě BRW, že ta kytara hraje. Spíš bych to viděl, podle stavu, jak ta kytara dostávala za uši a není to žádný podpostelový klenot, ale kytara od muzikanta. Posílal jsem to známému levákovi, ale očividně to nestihnul :) Na Heritage mám něco, co vypadá jako BRW, ale jakože ne oficiálně, ale nevím jestli je to ten důvod, proč ta kytara hraje jak hraje.
Paradoxně mám teď doma R9, která právě posledních 5 let proležela ve futrálu a je to cítit, že s každou nahranou hodinou se zlepšuje rezonance a kytara je jakoby živější. Dám jí měsíc, maximálně dva :) Burstbuckery 1/2 a modern wiring tomu, taky moc nepřidají.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Je to aspekt obojího. Hodně lidí říká, že BRW nemá na zvuk vliv. S tím nesouhlasím protože krk a hmatník jsou na kytaře extrémně důležité komponenty při tvorbě tónu. Ta kytara dostávala zabrat a určitě to má vliv na její zvuk. Souhlas, že kytary v casu pod postelí vadnou ale vždy se intenzivním hraním dost rychle rozehrajou. Na Heritage 80 BRW určitě nešel. Ono je to hodně těžké poznat, některé BRW vypadají jako Indian - mléčné čokoládové barvy, jiné jsou velmi tmavé. Naopak jsem měl na R9 Indian, který byl černý jako Eben. Na R7 mám Indian, který je světlý jako Granadillo. Jediný aspekt, který napoví je takový jiný pocit na dotek. Je takový voskovo-olejový. Jedno je jisté, dokud Gibson oficiálně nepotvrdí BRW na nějakém modelu, tak to nemá žádnou přidanou hodnotu ať se mu to podobá sebevíc.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Oficiálně je to '66-'01 kdy se nepoužíval BRW. Ale právě na vizuál hmatníku některých H80 bylo odkazováno, že by to mohl být brazilián. Voskovo olejová doteková indikace a barevný 'streak' by tomu taky napovídala. To jsem na žádném jiném LP neviděl.
grock

Příspěvek od grock »

20210612_180205.jpg
Není úplně pravda, viděl jsem (někde snad mám) foto reklamy gibsonu na LP Recording, kde se uvádí BRW, cca 70-71.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
torst

Příspěvek od torst »

Swiz píše: 6.05.2022 15:59 Hodně lidí říká, že BRW nemá na zvuk vliv. S tím nesouhlasím protože krk a hmatník jsou na kytaře extrémně důležité komponenty při tvorbě tónu.
Ano, podle mé zkušenosti důležitější než zbytek, tedy tělo. Při výměně šroubovaného krku na Kramer byl zvuk brutálně jiný. Nad krkem je největší část menzury.
volfi

Příspěvek od volfi »

Když si to tady tak čtu, tak když kouknu na nový obyčejný Gibson LP custom, tak je to custom shop model, to znamená, že oproti produkčnímu standartu je dělaný ručně?
Ještě mě docela zaujaly ty materiály nultých pražců nylon a corian. Není s tím nylonem problém?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
grock

Příspěvek od grock »

Podíl ruční práce je u standartního customu větší jen o rozdíl v sestavení short a long tenon krku s tělem oproti standardní produkci, jiný rozdíl nevidím.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

V první řadě je na Custom shop vybírané dřevo, tělo i topy. Pak další hromada věcí jako jiné lepidla (hide glue) , šablony, binding hmatníku…a milion drobností.
Dokud tu kytaru nedržíš v ruce, tak se to špatně vysvětluje, ale poznáš to během 5 vteřin, která kytara je CS.
Přílohy
4518C9A2-4955-42F2-AFB0-5FADB9A66A91.jpeg
volfi

Příspěvek od volfi »

Dík za info. budu si to asi muset někde vyzkoušet, těžko říct jestli já vůbec rozpoznám nějaký rozdíl. :D
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“