Kepma vypadá zajímavě, aspoň v poměru cena/výbava, dokonce jsem koukal, že do toho volitelně nabízej píčoviny ala HyVibe. Dokonce Gabriella Quevedo má po letech s custom Taylorama poslední video s Kepmou a nezní jí to vůbec špatně. Ale ona to nahrává na spoustu mikrofonů a se spoustou postprocessingu, tak bych byl opatrnej. Ona prostě kytara za 30-40 níkdy nebude žádnej TOP, ale může nakouknout do slušný střední třídy:Honzek2 píše: 26.04.2022 9:54 Já narazil na internetu na značku kepma. Mají stánky kepmausa.com a co jsem koukal na YouTube jak ji lidé hodnotí, tak to vypadá na opravdu zajímavou kytaru s precizním zpracováním.
Jaké používáte struny?
Pravidla fóra
Re: Jaké používáte struny?
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
No to mě nenapadlo... pravda je, že často je návštěva do obchodu dílem náhody, ale nějaký kus špeku bych brát mohl 
Mas recht. Je to foto k nicemu. smazu to a za dalsich 90 hodin hrani aktualizuju vizualni informaci o tom, ze XS i po takovem delsim pouzivani nejevi zadne znamky trepeni ci uspineni. Vydrzi i mandarinky a pomerance...cherreda píše: 26.04.2022 10:35Vidíme rozmazané svislé čárkyPrskyn píše: 20.04.2022 10:57 Nevím jak moc dobře to uvidíte, ale tohle jsou xs po 90 hodinách hraní (80 % trsátko, 20% fingerpicking) (FURCH Blue D-SA)
Co jme měli vidět?
Vy nemáte u kytar nějaké čistítko strun?
Doporučuju toto, můžete si ho brát sebou do obchodu a dycky s ním jen zeshora přelíznout struny, prsty pak kloužou (sám to praktikuju před zkouškou/koncertem).Asi byste tím nikoho nepobouřili, spíš naopak.
![]()
Co se tyka cistidel strun, tak mas pravdu, ale to uz do tech hudebnin budu nosit batoh prislusenstvi... kapo, trsatko, ladicka, remen, kabel, efektovou krabicku, baterku, cistidlo strun a montazni jamu
Ahoj, tak jsem natáhl po dlouhé době fender dura - tone 880CL 11ky a řekl bych, že za cenu (kolem 200 kč) nejsou vůbec marný.
Zkusil jsem ty potahovaný dadárka, dvanáctky. Zvuk takový tupější než Elixíry, ale naopak konzistentnější po delší dobu. Asi se vrátím k Elixírům.
U daddárek se tolik netřepí a nešpiní Géčko a potažmo i další struny. Řekl bych, že ve výdrži nemají konkurenci.
-
nitroglycerin
Já zrovna přešel pokusně od Elixírů k XSkám, v desítce se mi zdají XS pro mě o něco lepší. Elixíry jsou ale taky fajn
TAYLOR 414ce-R V-Class Bracing, pouze amatérské hraní pro radost
To jste se všichni zbláznili s tou výdrží pořád? Samé hodiny, týdny, měsíce, zvuková smrt ...
Nemám problém vyměnit struny po týdnu, protože struny mají mít hlavně tón, ale o to asi tady nejde.
Jak může mít někdo radost z toho, že mu struny vydrží měsíce, fakt nechápu.
Třeba džetrovo nadšení, že je v říjnu natáhl, a v dubnu pořád hrajou ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Asi nadšení z toho, že furt hrajou dobře, ne? Nebo někoho baví dávat co čtrnáct dní čtyři stovky? Já teda výdrž Elixírů i XS vítám.
Proto je vyrábějí, zaprvé při cca 50 koncertech a několika nástrojích (6+12 strunka, banjo, rezofonika) podle tebe měnit po týdnu, takže za rok je to 208 sad strun, to snad nemyslíš vážně. Teď si myslím že nás tu bude víc co nemají rádi zvuk úplně nových strun tak to bych si ani nestihl užít. 2-3 sady ročně je ideální stav a věř mi že po mnoha stovkách (spíš už to bude přes tisíc) koncertů (nemyslím tím bušení do kytary v hospodě, těch mám za sebou ještě víc) bych nehrál na hluché struny.Čavli píše: 6.05.2022 6:54To jste se všichni zbláznili s tou výdrží pořád? Samé hodiny, týdny, měsíce, zvuková smrt ...
Nemám problém vyměnit struny po týdnu, protože struny mají mít hlavně tón, ale o to asi tady nejde.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Teda ty seš ale bručoun. Jednak opravdu mnoho z nás nemá rádo zvuk nových strun, a měnit struny každý týden, když ať děláš co děláš, tak nově natažené struny mají tendenci k usazování, čili v prvních hodinách k rozlaďování... a umí také pěkně štípnout zvukaře do uší... No a já patřím k lidem, kteří dvě věci dělají tuze neradi - měnit baterii uloženou v pytlíku v korpusu nástroje a především tuze nerad měním struny. Jednak kvůli prvotnímu zvonění a druhak k již uvedené prvotní nestabilitě ladění. A zrovinka XS jsou po usazení po dlouhou dobu zvukově konzistentní a benefit spočívá právě v jejich životnosti - netřepí se, nešpiní se, krásně se na nich "slajduje" i po desítkách hodin hraní. Frekvence výměny 1 x za 60 dnů (v mém případě to činí cca 100 hodin hry) je ideální i s ohledem například na ošetření hmatníku kosmetikou a celkově čištěním kytary v obtížně dostupných místech (pod strunami u kobylky, na hlavě pod nulťákem a kolem ladících mechanik....) nicméně každý máme své způsoby. Subjektivně jsou XSAPB příznivé i ke snímání piezo/mic a velmi vhodné ke snímání mikrofonem. Pořád si myslím, že na trhu v poměru cena/výkon nic lepšího (stále ještě dostupného) není.Čavli píše: 6.05.2022 6:54To jste se všichni zbláznili s tou výdrží pořád? Samé hodiny, týdny, měsíce, zvuková smrt ...
Na druhou stranu si říkám, že je to především věcí každého muzikanta, jak často a čím cizeluje nástroj, proto upřímně moc tvé malé pozastavení nechápu.
Já jsem psal hlavně o preferencích - primární je pro muzikanta zvuk!
Tady se pořád dokola mluví o výdrži, a už jen čekám, kdy někdo přijde s cifrou, na kolik ho vyjde hodina hraní.
Jasně že životnost strun je bonus, jasně, že když mám 6 kytar a na některé skoro nehraju, neměním po týdnu všechny. Taky jsem nepsal že je třeba měnit po týdnu, ale že s tím nemám problém. Životnost je prostě jen něco navíc.
Potažené struny jsou super na nástroj co visí na prodejně, nebo na kytary na které se málo hraje, tam vydrží dlouho. Proto je také preferují výrobci.
Třeba Elixíry jsou nepříjemně navýškované a agresivní. Takže super na levné kytary, protože z nich dostanou maximum. Na dobré kytaře ale nechceš slyšet struny, chceš slyšet kytaru.
Když se struny dobře natáhnou, není pravda, že se hodiny rozlaďují. Velcí umělci mění běžně struny před každým koncertem, nebo ve studiu.
Struny které hrají opravdu pěkně, nemívají ten nepříjemný začátek, hrají celkem hned, ale rychle zvadnou. Také nepíšu o "hluchých" strunách, jen píšu, že ten špičkový zvuk rychle zvadne. Na struny jde určitě dál hrát týdny, ale proč?
Za mne lepší za podobnou cenu 3pack Martin SP, než jedny XS. Ale mluvím o dobré kytaře a časté výměně.
Jinak nejhorší je zoufalec co si koupil "drahé struny", tak je přece nevyhodí, protože je tam má teprve druhý rok. Vyzkoušejte někdy třeba John Pears, stojí půlku a zvukem to nejde vůbec srovnat, a výdž hodně dobrá.
Tady se pořád dokola mluví o výdrži, a už jen čekám, kdy někdo přijde s cifrou, na kolik ho vyjde hodina hraní.
Jasně že životnost strun je bonus, jasně, že když mám 6 kytar a na některé skoro nehraju, neměním po týdnu všechny. Taky jsem nepsal že je třeba měnit po týdnu, ale že s tím nemám problém. Životnost je prostě jen něco navíc.
Potažené struny jsou super na nástroj co visí na prodejně, nebo na kytary na které se málo hraje, tam vydrží dlouho. Proto je také preferují výrobci.
Třeba Elixíry jsou nepříjemně navýškované a agresivní. Takže super na levné kytary, protože z nich dostanou maximum. Na dobré kytaře ale nechceš slyšet struny, chceš slyšet kytaru.
Když se struny dobře natáhnou, není pravda, že se hodiny rozlaďují. Velcí umělci mění běžně struny před každým koncertem, nebo ve studiu.
Struny které hrají opravdu pěkně, nemívají ten nepříjemný začátek, hrají celkem hned, ale rychle zvadnou. Také nepíšu o "hluchých" strunách, jen píšu, že ten špičkový zvuk rychle zvadne. Na struny jde určitě dál hrát týdny, ale proč?
Za mne lepší za podobnou cenu 3pack Martin SP, než jedny XS. Ale mluvím o dobré kytaře a časté výměně.
Jinak nejhorší je zoufalec co si koupil "drahé struny", tak je přece nevyhodí, protože je tam má teprve druhý rok. Vyzkoušejte někdy třeba John Pears, stojí půlku a zvukem to nejde vůbec srovnat, a výdž hodně dobrá.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Myslím, že celou dobu se nebavíme na úrovni zoufalců, kterým je líto vyhodit drahé struny. Jo, “espéčka” jsou výborná, ale struny, které musíš po natažení alespoň půl hodiny ohrát a pak vydrží jedno delší hraní už nechci. Rovněž to mám tak, že výměna strun je na žebříčku oblíbenosti někde kolem návštěvy zubaře. XS mi v tomhle připadají jako minimální zvukový kompromis. Ale znovu zdůrazňuji, není to univerzální recept, na druhou kytaru už je podruhé nedám.
Vím, že jsem minorita a možná ani ne muzikant, ale zvuk pro mě primární není.
Ad1: samozřejmě že primární pro muzikanta je zvuk. I když jsou tu minorityČavli píše: 6.05.2022 11:42 Já jsem psal hlavně o preferencích - primární je pro muzikanta zvuk!
(.....)
Když se struny dobře natáhnou, není pravda, že se hodiny rozlaďují. Velcí umělci mění běžně struny před každým koncertem, nebo ve studiu. (...)
Ad2: dělám co můžu, natahuji málem mikroskopicky přesně včetně velmi soustředěného uchycení pod kolíčky v kobylce, ale stejně se mi to během první hodiny hýbe a musím dolaďovat. A když máš tak rád statistiku, spočítal jsem si, že jsem struny na kytaře ( o houslích raději vůbec nemluvím - to je snad ještě větší pakárna - hlavně střeva) měnil zhruba 210 x (35 let 6xročně s odchylkou plus mínus 15), a nikdy se mi nepodařilo natáhnout struny tak, abych je nemusel dolaďovat. Jestli to umíš, hoď sem nějaké školení
Ja doporucuju kytaru osadit zamykacimi SperzelyPrskyn píše: 6.05.2022 14:00 nikdy se mi nepodařilo natáhnout struny tak, abych je nemusel dolaďovat. Jestli to umíš, hoď sem nějaké školení![]()
Nejenze je to pohodlne, ale mas strunu namotanou pul otacky, kdyz ji trochu vytahas prsty, tak uz se pak skoro nehne.
| Cruel YT | Cruel sptf
Ale no tak, nehrajeme tejden, že ne ... struny se musí dolaďovat pořád, když chceš precizní ladění, to přece není o novém natažení. Dolaďuje se často třeba podle tóniny ve které hrajem, nebo podle kapodastru.Prskyn píše: 6.05.2022 14:00 nikdy se mi nepodařilo natáhnout struny tak, abych je nemusel dolaďovat. Jestli to umíš, hoď sem nějaké školení![]()
Pokud struny dobře natáhneš (samozřejmě kvalitní mechaniky a v pořádku, zámky na neopředených, správně závity, kolíčky, správně udělaný a promazaný ořech, měnit po jedné ...), nadladíš cca o půltón, vytaháš prsty, nadladíš znovu o půltón, vytaháš prsty, pokud se stále povolují, uděláš znovu, hodíš pár razantních akordů, a potom naladíš na 440Hz, samozřejmě odspodu nahoru, vliv nového natažení strun je potom naprosto zanedbatelný, spíš žádnů. Celé je to na pár minut.
Jednotky centů doufám neřešíme. Ty tam budou vždy.
https://www.casopismuzikus.cz/workshopy ... a-strun-ii
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Uznávám, že jsi nad tím strávil čas.
No. Jako jo. Doma člověk vytahá, naladí, každou půlhodinu dolaďuje. To samé po příchodu do hostince. A pak nějaká svině svinutá natočí na telefon sedmipivní stav.... 
Ahoj, vyskakuje na mě na fb furt reklama na Henry's. zkoušel jste někdo už?
https://www.music-city.cz/kytary/struny ... 7s+Strings
https://www.music-city.cz/kytary/struny ... 7s+Strings