Moje pokusy a omyly

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Kajman2nd

Re: Moje pokusy a omyly

Příspěvek od Kajman2nd »

mirostrat píše: 23.05.2022 16:14 Ono, asi tam dávajú nejaké vytvrdzovadlo, predpokladám, niekde som to čítal, to potom reaguje so vzduchom, resp. s kyslíkom a vytvrdne. Samostatný olej by asi nevytvrdol, ale, možno je to tak, že uschne a stvrdne, aj tento akryl vytvrdzuje so vzduchom.
Ten Tungáč právě asi jako jediný z přírodních olejů se úplně vytvrdí sám.. a máš pravdu, povrch je matný, saténový, pro mě velice příjemný na omak
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čau, ja som ten Osmo pred chvílkou napácoval. Nerozpilo to tie Anilínky.
Ten Tungáč je určite dobrý a určite ho v budúcnosti vyskúšam, len ja som Osmo vybral na základe toho threadu a išiel som priamo do Osmo predajne, kde bol velice ochotný chalanisko. Všetko mi poukazoval na vzorcích a vybral som ten lesklý a nahodil na ten Strat Fidel Strato Castro. To bola fakt lahôdka, ten povrch, po jemnom prebrúsení a ani som to nejak neleštil a bolo to lesklé.
Ten Tungáč tu nikde nemali v kamennom obchode, len v Obi pol litrovku, som si spomenul a či by bol, ako henten priamo z hudobného obchodu neviem.
Čo pozerávam tohto týpka
https://www.youtube.com/watch?v=M2QFxLwfN9c
tak fakt málo stačí na gitaru. Dve polievkové lyžice na 3 nátery určite.
No a mňa oslovila tá história Osmo.
Firma vznikla v roku 1878 ako predajca dreva a stavebných materiálov. Zásadný bol rok 1964 – založenie divízie pre nátery na drevo.
Narodil som sa v r. 1964, tak s tým mám možno niečo spoločné :mrgreen:
Osmo1.jpg
Osmo2.jpg
To vybrúsenie akože bindingu je fakt hrbaté, niekedy zbehnem gitarárovi a dám tam vyfrézovať drážku na normálny binding z umelej hmoty. Keď som to dával vyrábať, tak ma to vlastne ani nenapadlo. Ešte som tam aj robil zmeny, lebo ja som chcel aj krkový snímač, ale skomplikovalo by to akože výrobu, lebo ja som chcel mať medzi snímačom a krkom prepážku a to sa nedalo vyfrézovať s prepážkou. Tak som krkáč radšej zrušil a aj tak som krkáč nikdy nepoužíval, iba teraz som ho na týchto Bentonkách vyskúšal, tak že proč ne.
Nechýba mi tam. Nejvíc sa mi aj tak páčili gitky iba s kobylkáčom, bez akýchkoľvek krytov a snímač tiež bez rámiku.
Ten binding, keď ma niečo napadne, možno vymyslím nejakú blbosť, ako to " skrášliť "
Ha, zas tam niečo dofušujem :)
Žena na mňa dohliada, lebo, že chodím naklepaný jak OZZY :twisted:
ale, čo mám robiť, keď som hladný, ha, ha

Dnes som telo pretrel a gitku pokusne zložil. Vybrúsil som nedorobky na Floyde, hlavne jemné dolďováky, ktoré boli na koncoch akoby stlačené závity, na všetkých rovnako :shock: a na 2 Floydoch, na rovnakých gitkách.
Dal som nové dolaďováky od Thomanna, šróbiky, ktoré držaly Floydové kamene trčali asi 1.5.mm zo základne, to som musel opilovať tiež, lebo u mňa nemám zapustený Floyd, hore nepákujem.
Ja som pri objednávke toho tela nedal zapustiť Floyd preto, lebo mne sa tento Floyd Rose Original
https://www.floydrose.com/products/frto ... 2923572114
s dlhými šróbami na zamknutie strún až tak nezamlouvá oproti tomuto systému so zamknutím rovno do kameňa
https://www.floydrose.com/products/frtp ... 1644264557
Ten Original potrebuje dosť velké frézovanie, kvôli tým šróbom a to som nechcel.
Ten plech, ktorý pritláča dolaďováky bol z výroby asi 3 mm od konca dolaďováku, tak som to ohýbaním prispôsobil, aby tlačili tie dolaďováky aj na základňu.
Ďalej, kamienok - obdľžniček, ktorý drží strunu mal diery dosť nepresne, tak som našiel vrták a trochu ich ovŕtal a opiloval, aby zapadol koniec imbusáku. Prkotiny a robotka na 2 hodky, aby som to neodflákol.
Na Bare Knuckle snímač som už frflal :) šróby v balení s plochou hlavou na šróbovák do rámiku, snímač predávajú bez rámiku ... Treba dokúpit, keď niekto potrebuje rámik. Ja však rámik na gitke nemám a mám uchytenie do dreva. Neva, našiel som samorezy a spravil som to s nimi, sú len o trocha väčšie.
Kua, už minule som sa nervačil, jak sú vyfrézované tie diery na snímač, tam kde idú šróby je ešte vyfrézovaná 3/4 centimetrová diera, neviem načo, jak keby na tie patky na šnímačoch.
Zloženie 1-1.jpg
Zloženie 2-2.jpg
Zloženie 3-3.jpg
Zloženie 4-4.jpg
Zajtra gitku doladím,zapojím, jak to hrá zhruba viem a Osmo to asi moc nezmenilo.
Genéza gitary je taká, že potreboval som nejaký Super Strat, kúpil som BC Rich, ten som predal, lebo bol moc ťažký na chrbticu a videl som na Thomannovi tento Benton, výzorovo sa mi fakt páči, papierovo to vyzeralo dobre, tak som ho u známeho objednal, aby ho priniesol z Thomann-a + nejaké struny, Tie šróbky na Floyd, hneď 3 balíčky som zobral, 2 ks ladičky Thomann, výborná ladička.
https://www.thomann.de/cz/thomann_ctc_50_red.htm
kadečo , no.
Ten sa chvílu neozýval a je to starší človeka fakt som myslel, že je nebohý :mrgreen: vážne. Bolo to na konci cez Coronu - Omicron.
Objednal som teda cez net tie veci, no a on mi zrazu volá po dvoch týždňoch, že za pol hodinu mi to dá :)
Tak som objednávku nezrušil, 2 kilá ma nezabijú.
Tak som mal zrazu dve gitky a vtedy sa paralelne približne v tom čase aj v himself-ovom threade riešili, proč jsou tela kytar ze dvou kusú a ja som dal vyrobiť telo z Afro mahagónu.
Výroba gitky mala byť pôvodne celá nová gitara, komplet. Len, niečo sa vo mne cuklo pri komunikácii a kua, veru mal som tušáka a dobre som spravil. Prachy som na ňu mal, kludne do 2 000 E by som sa zmestil.
Ja som chcel gitku akože od gitarára, tak zatial, čo som mal skúsenosti, tak poviem také drevo, taký tvar tela, taký krk, trebárs Ibanez hlava, jeden kus a hmatník Palisander, Nerez pražce, donesiem môj krk a taký rádius, ale širsí krk U profil. Tak by mali fungovať gitarári, si myslím.
Tak, takto to nešlo a ja som vlastne, aby to aspoň čo najrýchlejšie skončilo dohodol nejaké telo a vysypal základ čo chcem a vypadol a potom čakal. No aj sa moje tušenie naplnilo, lebo dlho sa nič nedialo a až keď som sa ozval, že si beriem veci a necháme to, tak sa to akože rýchlo zbuchlo a na páku sú vyfrézované diery naviac, čo som práve nechcel, vanička na poťáky je naopak :twisted:
Tvar, to nie je moje pravé orechové a také blbosti. Náš bývalý prezident mal strašne dementné hlody.
Jeden z naj je, keď prehrali naši - Slováci v hokeji, tak vypotil
" Bola to iná radosť, bol to smútok " :D
Tak, táto gitarka je niečo podobné. Nevadí, ideme ďalej.
Zajtra zapojím snímač a možno si aj zahrám
Trochu OT, aj toto je od neho dobrý hlod
„Na druhej strane si myslím, že Slovensko niekedy, žiaľbohu, a niekedy je to aj chvalabohu, že žiaľbohu, že na Slovensku predsa len tá pracovná sila je ešte stále lacnejšia a teraz, chvalabohu, že je lacnejšia.“
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Horor Kostka Mahogany Body pokračuje. S každým novým nastavovaním sa vynára ďalší rébus o nespopolnení tela :) resp. boj o jeho prežite.
Dnes som prišiel na to, že to, že tam bol v tele dobre krk na pevno osadený bola len Potemkinovská vesnice. Som sa z toho tešil, jéj, jak tam je pekne napevno osadený ten krk. Stále sa mi nezdal ten bendžoidný zvuk a krk bol zle osadený.
Na vyše sme sa dohodli, že krk zostane , ako je, mysleno dzíry na vruty, aby som si mohol menit telá s origo lipovým Bentonom, keby sa mi nepáčil ten zvuk nového tela, dokonca na začátku série som meditoval nad telom z Mahagónu a aj z Limby- Koriny časom. To boli také vízie.
Kua, dnes pozerám a vedla dír hmoždinky a navŕtané iné diery asi 2 mm, zakamuflované.
Mne sa nezdalo, že aj keď som krk dotiahol, tak pri trocha sily vŕzgal, chclp sa pohol a gitka sa rozladila. Na konci, smerom k snímaču asi nedoliehal, alebo bol napasovaný len vizuálne, to sú desatiny milimetrov, podla mňa, ale dôležité. Však krk nesedí v lôžku tela.
S gitarou som sa moril a furt sa nedala nastavit, stále, jak sa to pohlo, alebo niečo málo zmenilo, sa zmenila geometria.
To sú veci ktoré treba riešiť, frflanie to za mňa nespraví, vyskúšal som Javor dýhu a ?
Krk sa zdvihol fakt minimum, ale sadol na lôžko, vznikli škáry na bokoch. Podstatné je, že si to celé sadlo a gitara sa nerozlaďuje, drží.
Je vidno, že tam krk bol zle vymeraný a plato vzadu tiež uhlo, lebo tam povolilo to pnutie. Skrutky tiež zle osadené, proste amatérska strelnica šróbov.
Super, že som na to prišiel. Struny sa dali posadiť extrémne nízko, to len na skúšku. Zvuk by som povedal, že sa tiež zmenil k ovela lepšiemu, nástroj začal ovela viac rezonovať.
Škára1.jpg
Škára 1-1.jpg
Druhá foto je čitá zoufalost, toto to spravilo, ako si krk sadol na lôžko :twisted:
Porozmýšlam, či sa s tým ešte pohrám, asi áno, len čo som si zahral, tak je to hratelné, dýhu by som dal možno preč a nejak to prirodzene napasoval, len to by chcelo asi zas maturovať, kde ubrať, kde sa to prieči a to už zo skúsenosti viem, že sa dá pri tom kopec vecí pokaziť.
Robil som to už na dvoch gitarách od gitarárov, jednej fabrickej a aj tak som zostal pri dýhe, resp. podložke.
Ideálne je dať tam hmoždinky a nové diery navŕtať.
Ešte malý poznatok k tomu bindingu, ako som telo naosmoval a teraz gitku robím, tak sa to šúcha, možno trocha špiní a chytá ten Javor doslova perleťový lesk, zaujímavé, len jednu vrstvu Osmo som dal.

27.05.2022
Tak dnes som si zahral, gitara držala od včera ladenie, ešte si to možno trocha sadne, možno to je už sadnuté.
Problém bol určite v tom, že krk nedosadal a tým pádom sa gitka nedala poriadne nastaviť a som rád, že som to vyriešil. Nebola to celá gitka na mieru, aj keď zo začiatku mala byť, nevyšlo ma to málo, za to by som mal túto a ešte by mi zostalo, to som dal robiť len telo :shock:
https://www.thomann.de/cz/harley_benton ... _stock.htm
Telo tej mojej malo byť dokonca z jedného kusu, keď som to priniesol domov pozerám a telo z dvoch kusov, čo teda berem, ako no, trochu taký podraz. Viem sa cez to preniesť, neřeším, nepátrám a hlavne nepřepínám :)
Dávnejšie po skúsenostiach s gitarármi a aj som to niekde písal som si povedal, že už si nedám nič robiť.
Tu som to ešte na referencie jedného známeho skúsil a zas som vstúpil do tej istej rieky.
Myslím, že keby som si kúpil drevo, tak to doma lepšie spravím sám, teda v garáži som si s karbobrúskou spravil normálne zo základného velkého tvaru hratelnú gitaru, viz. foto vyžšie Fidel. Potom s rašplami a šmirglami.
Na krk by som si netrúfal, ale telo by malo byť v pohode.
Jedine, čo by som ešte skúsil, tak dať niekomu vyrobiť krk profilu, jak mám na 7-čke, ale bola by to 6-tka.
Len mne sa zdá, že gitarári spravidla rozumejú drevu, technickým veciam a výrobe atd. len , keď sú neni gitaristi, tak tomu moc nechápu o co jde.
Keď vidím tých gitarárov na YT, tak sú aj trocha hŕ, ako tento
https://www.youtube.com/watch?v=rYEaeeR1Kxg
alebo rozvážnejší
https://www.youtube.com/watch?v=M2QFxLwfN9c
Tak obidva spôsoby sa mi pozdávajú.
Skôr mi ide o to, že ja som si na gitarách nikdy nerobil ani minimálny luk a dobre sa mi hralo, vždy som si spravil čo najviac rovný krk a aj na tomto a iných fórach, stránke Fender a pod. sú nastavenia, že tolko mm na takom pražci a tolko na takom.
V skratke, doba starých koncepcií sa výrazne zmenila a asi nie všetci gitarári sú schopní a ochotní upustiť od starých vyšlapaných cestičiek.
To skôr inovátori, amatéri samo domo výrobcovia pochopili a tí sa vymakajú a časom budú profíci.
Mne sa páči tento výrobca
michnov-guitars-45607-100
Robí moderné gitky a určite by pochopil, že moderný Super Strat je niečo iné, ako staré tele a keby som chcel krk na Éčkach o 1 mm ďalej, ako štandard, tak to má svoj účel a vplyv na hratelnosť.
Však je tu takých výrobcov viac.
Väčšina gitarárov čo poznám však nechápu o čo ide, to je podla mňa aj jeden z dôvodov, prečo gitarárstvo pomaly vymiera.
V Číne sa nikto nepýta prečo chceš o 3 mm širší krk, chceš ? vyrobíme :!:
Možno ešte tam by som si dal vyrobit gitku.
Týmto by som ukončil tento thread, čo sa týka tejto konkrétnej gitky a keď budem riešiť niečo nové, budem to dávať sem, prípadne, keď skúsím laborovať s touto Harleykou - Tigerkou.
Srdečné dík za sledovanie

Ešte by som doplnil aktuálne foto celej gitky po poskladaní a hlavne som musel dať ešte Osmo, pretože farba na dotyk po namočení púšťala. Tak som dal Osmo rovno dva dni po sebe a teraz sú tam 3 vrstvy.
Trochu omyl bol, že ja som kúpil pololesk na tú prvú gitku :shock:
To som si všimol až, keď som si pozeral nádobku, ale to nevadí. Určite by sa to dalo pretreť lesklým Osmo.
Tá bordová hlava tam výzorovo nesedí, ale do toho rýpať nebudem, aj keď by sa tam dala nalepiť dýha a prispôsobit to k telu. Zlatý Floyd k telu perfektne ladí, aj keď som nikdy nebol zástanca kolotočárskych doplnkov.
HB Mahogany body.jpg
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

27.12.2022
Čaute.
Špekuloval som tu s témou o Aliexpress-e, narazil som tam na scallopedy, len, nenašiel som ani jeden, ktorý by mal moje špecifikácie a nechcel som riskovať, či mi budú sedieť rozmery. Zároveň som hľadal nejakého gitarára a našiel som, tip od uživatela Michnov a Kmensik, srdečne ďakujem.
Mal som u neho v pláne okrem iného napr. výmena pražcov na Squier Classic Vibe 50, tak som si zatiaľ pracovne skúsil dať dokopy, tie ktoré tam sú a napodiv sa mi to fakt podarilo, ale, aj tak ich dám asi vymeniť. To malo súvislosť s tým, že, keď sa mi to podarilo, skúsim aj scalloped.
V téme však pokračujem s gitarou Harley Benton s-620 TR Rock Series
Harley Benton S-620 TR Rock Series.png
Gitku som dával dokopy, že ju predám, mal som ju aj na Bazoši, len niečo mi hlave zašramotilo a že, spravím si scalloped, teda skúsim. Krk som mal pekne vybrúsený, aj hmatník, ten bol fakt hrbatý, zarovnané a nakorunkované pražce tak, ako na Squieri, s gitarkou som sa fakt vyhral, kopec roboty.
HB S-620 TR Rock Series 1.jpg
Bola to komplet nastavená gitka, tá naľavo
HB S-620 TR Rock Series 2.jpg
Inzerát som stiahol a začal scallopedovať
HB S-620 TR Rock Series 3.jpg
Skúšal som opatrne, ako bude brať rašpla, pilník, šmirgel a docela to išlo.
HB S-620 TR Rock Series 4.jpg
K akcii sa viaže černo - humorná historka. Guľaté pilníky som mal v garáži a nemal som ich doma. Nechcelo sa mi 24. pre ne ísť do garáže a vyriešil to sám život. Mama ( 81 ) začala mať zdravotné problémy, tak jasné, sanitka a hospitalizácia, kritický stav :shock:
Tým pádom som mal z nouze cnost. Potom som zbehol pre pilníky, keď som mamu vybavil.
Na scalloped som skúšal aj Dremel, ide to perfektne, len to relatívne vrčí a nechcem susedom spríjemňovať sviatky a s pilníkmi to ide zatiaľ super.
Robím si v strede, medzi pražcami zárez pílkou, to je orientačný stred, orientačná hľbka vypilovania a v tej drážke sa pilník zasekáva a tým pádom začína rovnomerne uberať materiál, to uľahčuje vytvoriť ohyb.
Ešte by so mal poznámku k Roseacer Maple, je to tvrdé, piliny ako Eben, stalo sa mi, že, keď som to dávnejšie zarovnal medzi pražcam, asi vlhkosťou vyliezli zase letokruhy, bráni to bendovaniu. Tak, kto má taký hmatník, by som odporúčal to zarovnať, ide to normálne pilníčkom a potom vyhladiť šmirglom. Vraj to dávajú aj na drahé gitary, kto to nepozná, alebo nerieši, si myslí, že má Ebenový hmatník, ale Eben toto nerobí.
Dnes pokračujem.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

28.12.2022
Výroba scalloped-u pokračuje, skúšal som kadejaké pilníky, rašple, musím si kúpiť aj malé rašple, s tými dosť veľkými to ide super, úplný začiatok odstraňovania, potom rôzne pilníčky, podľa potreby.
Dolaďujem oblúky na bindingu, jemným polguľatým dobrusujem a budem pokračovať šmirglom.
HB Scalloped 1.jpg
Scalloped nerobím moc hlboký, neviem, čo by to spravilo s krkom. Iba môj názor je, že bežné scallopedy sú až moc vybrúsené a netreba až tak ubrať z hmatníku, ale asi záleží, kto má aké obuchy :)
Pri výrobe treba 100 pro použiť odolnú pásku na ochranu pražcov, na hrubú prácu, niekto používa teflónovú, extra tvrdú.
Na jemnú prácičku som dal pásku dolu a robím opatrne bez pásky.
Opáskovať pražce je fakt otravné, potom je to už zábava.
Najväčšia odmena je samozrejme pochvala a manželka iba zírala, že " macher "
Tak som nevydržal a ako som hmatník prebehol 600-kou a potom 2500-kou, trocha pražce zarovnal, tak som pražce prebehol 4000-kou a gitku zložil. Je to zatiaľ nedokončené a samozrejme som hmatník ešte nepácoval olejom.
Trocha som si zahral a paráda. Gitku dokončím, keď si trocha zahrám dnes a zajtra.
HB Scalloped 2.jpg
HB Scalloped 3.jpg
HB Scalloped 4.jpg
HB Scalloped 5.jpg
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

29.12.2022
trocha som prebrusil miesta, kde boli ryhy a kde bol hmatník trocha drsný. Ešte som dobrúsil pražce, uberám veľmi málo, prebehol 2500-kou, myslím, že to orientačne stačí na zistenie drnčania. Možno to je iba môj pocit, že krk teraz inak reaguje po napnutí strún, keď som nastavoval výstuhu, ale, je tam menej materiálu, nebolo by to čudné.
Napácoval som hmatník Dunlop-om 02, vtedy ukázal ryhy a nerovnosti, nič vážne. Roseacer maple je dosť nesavý a podľa mňa, tak ako pečený javor nepotrebuje povrchovku, tak isto Roseacer maple. Kto by chcel bledšiu úpravu, asi môže nechať hmatník po vybrúsení a vyčistení iba tak.
Ďalší môj dojem po zoscallopedovaní je ten, že keď som mal Strat- robený, scalloped asi pred 20-timi rokmi, tak hral veľmi podobne, akoby Stratoidnejšie a teraz pri porovnaní s prakticky rovnakou gitarou scalloped a nie scalloped z tohto threadu, vytvára také plieskanie, sťaby slap, na hrubých strunách.
Každopádne to fest zmenilo komfort a výborne sa benduje.
To, že sa gitka pri hraní rozlaďuje, lebo sa prsty neopierajú o hmatník, som bral ako mýtus už dávno. Teraz tam mám 0.8 - ky Ernie Ball 2225
https://www.thomann.de/cz/ernie_ball_2225.htm
Z E klasické ladenie, som podladený o poltón :shock:
Normálne chytím baráky a nič sa počuteľne nerozlaďuje. jasné, že záleží od gitaristu.
U scallopedu som si ešte všimol, že dovoľuje väčšiu - vyžšiu akciu strún, teda výšku od pražcov, čo som vysledoval, tak sa aj spravidla používa vyžšia akcia. Pri hraní to nevadí.
Ďalšie poznatky neskôr, gitku mám poskladanú a zhruba nastavenú a idem skúšať.
HB Scalloped 6.jpg
HB Scalloped 7.jpg
himself

Příspěvek od himself »

Vypadá to pěkně, nikdy jsem ale nic podobného neměl v ruce, tak si to moc neumím představit.
Každopádně mě zaujaly osmičky a ještě podladěné :shock:
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Dík za reakci a pochvalu, prekvapilo to aj mňa :)
ja keď som kupoval tieto HB gitary, tak, že když už objednávam z Thomanna, tak som objednal viac vecí, ale, neco mi prišlo kuriérom a neco mi priniesol známy, ktorý tam chodí desaťročia a pozná ich. No a čo som šmejdil na nete, tak na Ernie Ball hrá fakt kopec muzikantov a na 0.8 tiež, tak, že vyskúšam. Dokonca som objednal aj Harley Benton struny na 7-ku, potiahnuté.
V threade, Jaké používáte struny je toto video
https://www.youtube.com/watch?v=GU3FALjd_m4
a tam dokonca porovnáva aj HB struny, dobrý gitarista a perfektný test
Ono to zas až tak veľký rozdíl neni, oproti 0.09, dokonca ani 0.10, podla mňa je to nastavením gitary.
Na 7-ke mám dosť hrubé struny a normálne sa na tom hrá, nie sú tvrdé.

Ćo sa týka tej hre na scalloped, tak teraz som si po rokoch zahral a už viem čo mi chýbalo, lebo na scallopede sa dá fakt ďábliť a bednovat, je to pre mňa také prehladnejšie hranie.
Zo začiatku, keď na scallopede niekto nehral, mu tam chýba ten materiál, napr. z Éčka akordu na Déčko, to je také srandovné, nezvyk, to je také citeľné. Hráš iba na strunách, to je ten nezvyk.
Scalloped aspoň mne otvára taký priestor na vypalovanie, aj blúsových sól, naraz hrám všetko, akoby rýchlejšie. Včera som si hneď skúsil také blúsovky od Géčka a paráda.
Treba vyskúšať, len najlepšie tak na gitarke doma, tak aspoň týždeň.
Ja už mám v pláne aj tú druhú Bentonku a Castro Strata scallopedovať :) :shock:
Když si neni zdaleka od Brna ti ju požičiam, lebo ja si nascallopedujem tú druhú s mahagónovým telom a v januari-lednu, mám volať gitarárovi z okolia Brna, uvidím, na kedy sa dohodnem a nechám mu gitary a keď pôjdem k nemu, možem požičat a keď od neho zobrať :)
Gitarárovi idem hlavne kvôli CS Stratu 54 v recenziách, má nízke pražce a zle sa m na tom hrá, preto mi leží v kúte a rozhodol som sa pre radikálny rez, nechám tam natlouct vysoké a široké pražce, lebo je to super gitara.
himself

Příspěvek od himself »

Myslím, že jsi dobře trefil to, že kytaru je třeba mít aspoň týden doma, aby ji člověk posoudil. A je jedno, jestli jde o hmatník, nebo něco úplně jiného. Povedlo se mi takhle jednu koupit (složil jsem téměř 100% částky a kytaru jsem si "půjčil").
Video s Paulem Davidsem jsem viděl hned jak vyšlo a ve finále musím říct, že to jeho komentování je zábavné, ale bez přímého srovnání bych stejně houby poznal...
Co se týká tloušťky strun - to je asi další přeceňovaný parametr :) Říká se například, že na jazz se zpravidla hraje na 12-13 a ejhle, Joe Pass prý hrál na 09.
Nejsem ani zuřivý bender, ani od Brna, takže děkuji za nabídku :) Ostatně myslím, že bych se trefoval výhradně do děr...
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

:)
no, ja bendujem fakt dosť zúrivo a hlavne vibrátujem skoro každý tón
Pri scallopede, akoby zmizla z krku nejaká prekážka.
Čo je ešte zaujímavé, tak profil krku zostal taký istý a teraz mi to vôbec nevysiluje ruku a je to veľmi pohodlné hranie.
Je to dosť podobné, ako extra Jumbo pražce.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

30.12.2022
Tak, zahral som si na prakticky skoro hotovej scallopedke, premyslel som postup a pustil sa do druhej gitky.
Pri výrobe prvého sc som prišiel na kadejaké vychytávky.
Pásku na pražce si dopredu narežem kobercákom, pražce a hmatník očistím lihem a potom nalepím pásku na pražce. Je narezaná + - rovnako. Je to oveľa rýchlejšie ako ju lepiť na pražce a potom rezať.
Pílkou robím iba jemný zárez a nie do bindingu. Budem robiť nižší sc.
Pilníky som si už vybral a stačí stredný poľgulatý, a treba si vybrať z ihlových taký, s ktorým sa dá zájsť až ku pražcu. Na videách si to robí každý podľa svojich nástrojov, ktoré má.
Robím tú gitku napravo.
Scalloped 2.jpg
HB páska.jpg
HB stred pílkou.jpg
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

5.1.2023
S nižším scallopedovanim som obmedzene pokračoval, úmrtie mamy zrovna 1.1. ma vykolajilo ( nedopadlo to tradične dobre, návratom domov ) Život ide ďalej, tak okrem vybavovačiek aj pracujem.
Svojím sposobom je nižší scalloped väčšia robota, ako sa do toho pustiť po hlave a robiť ho podľa video návodou prvý x, hŕŕŕ ideme pilovať. Trocha sťaženia prináša aj binding, tam som si našiel - vymyslel, že na rovnaké zarovnanie oblúčikov je najvhodnejšie pilovať od seba a vtedy je pekne vidieť, kde treba ešte ubrať, aby boli tie vrcholy, teda spodky + - rovnaké. Viz. fofo č. 1
Textilná, odolnejšia páska na pražce je dosť potrebná, po čase a nejakom vymakaní sa dá vynechať, robia to aj bez pásky. Páska spôsobuje vizuálne skreslenie a po odstránení to treba ešte doťukať.
Na orientačné hľadanie nerovností som prebrúsil 800-kou a vtedy sa ukážu nerovnosti, kde šmirgel neberie, zostanú tmavšie miesta, jemne dobrusujem ihlovým pilníčkom, pekne to ide.
Scalloped 3.jpg
Scalloped 4.jpg
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 8.01.2023 19:48, celkem upraveno 1 x.
himself

Příspěvek od himself »

Prosím vás nemáte někdo na kmensika telefon? Už asi týden mi nereaguje na mail...
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Poslal som ti SZ
himself

Příspěvek od himself »

Nevidím, opravdu jsi ji poslal mně?
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

6.1.2023
Pásku som dal dolu, bolo vidieť dosť veľké rozdiely v scallopedoch medzi pražcami.
Ihlový pilníček je pred odpáskovaním zbytočná robota, aj tak to ide najlepšie s takým stredným a hlavne netlačiť. Ide to s jemným prítlakom a vtedy pekne berie a dá sa odsledovať oblúčik.
Nerovnosti na samotnom krku sú dosť vidieť, po nahodení na telo sa akoby stratia a dokončenie bude jednoduchšie, lebo uvidím podľa výšky strún, kde treba ešte ubrať.
Scalloped 5.jpg
Scalloped 6.jpg
Vo Farby - Laky som kúpil Isopropylalcohol, litrovka za nejakých 6 E, to sa fakt hodí, v lekárni s tým robia caviky, asi to kupujú kuchári - smažky :) no a 2 deci 8.50
Isopropylalcohol.jpg
Edit : Gitku som zložil, hmatník je iba na hrubo opracovaný pilníkom, nemá to vplyv na hranie. Nižší scalloped to citeľne nie je a už by som sa tým ani pri ďalšej gitke nezaoberal. Strata času. Pri dokončovaní aj tak vznikne normálny scalloped. Je to + - milimeter vyžšie, ako na červenej.
Na čo som prišiel je to, že oveľa dôležitejšie je dobré zahladenie tých oblúčikov bindingu, resp. hmatníku, kde nie je binding, ale je drevený hmatník, na ebenovom to mám v pláne. Na tigrovanej som to vôbec nezahladil a na červenej tak napoly a rozdiel v komforte hrania je priepastny.
Jasné, že to aj zvyšuje cenu na drahších nástrojoch a preto sa kludne na rovnakých krkoch hrá úplne inak, lebo jeden je narýchlo zbuchnutý a druhý má dobre zabrúsené pražce a pekne všetko vyhladené.
Zo zaujímavosti som meral rádius, origo je 10 a mne po vybrúsení docela sedel, niekde fakt presne, ale kto by to meral na 24 pražcoch na dvoch gitkách, ja nie, možno časom, lebo, na hmatníku vystupujú letokruhy, tak to pýta priebežný dobrus.
Zajtra to trocha otestujem s aparátom, teda PC, aby som mohol dobrúsiť pražce a dokončiť a konečne aj začal hrať.
Docela zaujímavá vlastno - ručná úprava gitary, trocha zručnejší kutil to určite zvládne s pár kúskami náradia.
Na nástroji za 150-160 Euro to určite stojí za vyskúšanie. Celé sa to dá zvládnuť kludne za 1 deň. S dremelom oveľa skôr.
Scalloped 7.jpg
Ešte by som doplnil, že na skúšku som na tigrovanej robil väčší scalloped od 12. pražca. Čo to spraví netuším, lebo moc veľkú dôveru vo výrobu takýchto lacákov nemám. Kludne tam sekajú nejaké chudátka decká výstuhy a lepia to kadejak, centi sem, centi tam. Na kvalitu by som sa však nespoliehal ani pri nástrojoch strednej triedy. Nemyslím to, že materiál pracuje, ale o konštrukcii a zložení, zlepení, odchýlkach.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

14.1.2023
Gitku dokončujem, skladám a rozkladám.
Krk aj celá gitka je z výroby " polotovar " zámok je fakt des, na mieste, kde sa struna zamyká nie je plochý, ale v strede je vydutina smerom hore. Tým pádom struna drnčí o tie zuby, lebo drážky na strunu sú odliate a hotovo. Nič ďalej s tým vo výrobe nerobia, iba zámok buď podložia, keď je nízko, alebo opilujú nie zámok, ale lôžko na krku :shock:
To potom s čiernym epoxidom nejak napácujú a vybavené.
Celú gitku, aby to bolo aspoň nejak predajné doladia výstuhou a výškou Floydu.
Na origo Ibanez zámku, teda dúfam, že to je origo, to je podobne, ale, je to asi výlisok a nie odliatok a preto to je presný výlisok a žiadne problémy.
Pilovať liatinový zámok je fakt na nervy, asi nejaká zinková liatina, správa sa to, ako hliník.
Pod zámok som musel dať podložku, javorová dýha 0.7 mm. Nalepil som sekunďákom, pred osadením zarovnal a prebrúsil, potom ešte zarovnal.
Fasa finta na vŕtanie do dýhy, aby nepraskla je na YT, miesto kde sa bude vŕtať natrieme trochou sekunďáku z obidvoch strán. Videl som to na YT pri výrobe podložky pod krk, vŕtanie tých 4-och dier, dýha potom nepraskne.
Predzáverečná fáza bolo brúsenie šmirglami 320, 400 až 8000, potom som hmatník naolejoval. Ukázali sa nedokonalosti, to som dopiloval a dobrúsil. Dokonalé to nie je určite :)
HB mechaniky som vyhodil a nainstall Gotoh, dosť rozdiel, aj keď napodiv aj origo HB sú relatívne v pohode, džia ladenie.
Scalloped 8.jpg
Scalloped 9.jpg
Scalloped 10.jpg
Scallpoped 11.jpg
Pre mňa bolo najlepšie aj najelegantnejšie riešenie systém nuláku a zámku na gitke Samick. Vyfrézovaná drážka na štandardný plastový nulák a za nulákom zámok. S tým nulákom neboli nikdy nejaké problémy.
To mám tú gitku niekedy od roku + - 94 - 95.
Scalloped 14.jpg
Scalloped 12.jpg
Scalloped 13.jpg
Do budúcnosti plánujem vyhodiť na tigrovanej ten strašný zámok a nahodiť normálny plastový, kostený nulák, prípadne Graphtech. Musím objednať.
Ešte by som dodal, že pri hladaní problému s trocha bendžoidným zvukom, hlavne na strune D, som asi našiel príčinu. Bude to asi ocelovou základňou na Floyde. Tak, ako som sa tešil,že, jé, Floyd za 5 korún a ocelová základňa, tak to asi vytvrára príliš kovový zvuk. Riešia to aj na fórach s nerezovými, resp. oceľovými pražcami.
Zvuk sa oproti 18% nikel zmení, niekto to rieši a počuje, niekto nie.
Pražce som korunkoval s rôznymi metódami a toto sa mi osvedčilo
https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 180278HcA2
Na YT sú videá, že treba brúsiť od seba, jedným smerom, ja som na to nervy nemal a normálne som pilníkoval a ide to v pohode a pilník sa nezničil, aj tak som objednal ešte jeden a k tomu na skúšku tento
https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 180278HcA2
Ten som ešte neskúšal a vyrobím si na neho rúčku, zle sa drží, je pomerne ťažký.
Záver tejto úpravy by som zhrnul, ako pozitívny.
Prišiel som na to, že, do budúcnosti chcem gitku bez Floydu, so straťáckou pákou, alebo jej modifikáciami, bez zámku, s klasickým standardným nulákom, čo sa týka rozmeru, teda asi Graph Tech a zamykacími mechanikami.
Tomu velia dnešné trendy.
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Miro, sleduju velmi pozorně a držím palce!
Mám doma starý superstrat od Vavruši s hodně subtilním krkem, až tak, že se prohnul do luku, takže plánuju koupit někde krk a udělat si nový... toto mě hodně navnadilo
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Čau, díky moc, no, ale čo Ťa navnadilo ? Kúpiť nejaký lacák a z toho zobrať krk ? Trebárs tú Harley Bentonku ?
Zas treba rátať aj s tým, čo píšu v tých recenziách na Thomanne, že to je prakticky nepoužiteľné, keď ti to príde a časom sa ukážu problémy.
Pražce sú normálne zarovnané asi na nejakom čínskom PLEKU :)
Či to frézujú s vyrovnaným krkom je otázne, hlavne, či je ten krk v poriadku a nastavitený.
Tie mechaniky sú tak v norme lacákov, zámok je des, aj to pod nulákom.
Ja by som už do zámku nešiel, najviac sa mi osvedčil tenký plastový nulák. Páku nejak pretrpím, ale tiež chcem už iba nejakú Strat páku, Wilkinson a pod.
Tie kamene na lacných Floydoch bzučia a treba to brúsiť a prispôsobiť + tie kocky sú s nepresnými dierami, ja som si to dovŕtal.
Na Floydoch mi fakt lezie na nervy, že si nemôžem nastavovať každú strunu zvlášť.
Keď si spočítam, cenu za výrobu krku, s dvoma grafitovými výstuhami a dvojzvratnou výstuhou a predpokladám, že taký krk by som mal do smrti, tak mi to teraz vychádza lacnejšie dať vyrobiť, ako sa trápiť s tou robotou a nehrať.
Iná vec je, že keby si kúpil tú lacnú Bentonku, tak za tie prachy s tým môžeš experimentovať a fakt má dobré snímače + -, škoda, že nerozpínateľné, kurnik, ale v stredovej polohe som si dnes zahral a fakt veľmi dobrý zvuk, taký rinčavý.
Myslím ale, že za 150 E je to dobrá kúpa. To lipové telo mi dobre hrá na obidvoch.
Floyd nie je uchytený priamo do dreva, ale v takej konzole. Tie vložky na tŕne na Floyd sú volne v dierach a celú tú konzolu držia 2
samorezky - skrutky v dierkach v strede.
https://www.aliexpress.com/item/4000576 ... pwuFf&mp=1
Prišli mi z ALI nejaké veci a toto som dnes na obidve nahodil
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 18029OdViY

Dosť sa odrážam od tohto týpka a ten rieši aj drevo a nuláky, celkový zvuk a rôzne mýty a fámy
https://www.youtube.com/@HighlineGuitars/videos
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Ne celou kytaru, koupil bych jenom krk
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“