Výměna elektronek

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Likvi

Re: Výměna elektronek

Příspěvek od Likvi »

Aha super, tak vezmu tuhle. Všem dík za odpovědi.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tube Guru píše: 25.11.2020 18:53 Zdar, klidně použij tu 12BH7 od JJ electronic. Že Ti vzhledově připomíná preampovku je v pořádku, neboť je to taky dvojitá trioda akorát s trochu větší anodovou ztrátou (výkonem).
Tohle opět tradičně není dobrá rada. Strč tam ECC99, klidně tedy od JJ, jestli po tom toužíš.
Když pominu, že tyhle dvojité triody vůbec nejsou určeny do výkonových stupňů,
tak ta ECC99 je přeci jen výrazně vhodnější. Snese vyšší anodové napětí, zvládne více proudu
a díky větší baňce se systém lépe chladí. Vyser se na běžnou 12BH7, jak Ti radí Trubka Guru
a strč tam ECC99. Pokud nekápneš vyloženě na zmetka, tak Ti vydrží určitě déle.
https://www.jj-electronic.com/en/ecc99
Za pár šupů to koupíš tu: https://www.zlatestranky.cz/profil/H559604
Pavel_

Příspěvek od Pavel_ »

Podobná je ruská 6N6P.
cid

Příspěvek od cid »

Likvi píše: 25.11.2020 15:36 Zdravím, našla by se tu nějaká dobrá duše, co by mi poradila, která elektronka by byla vhodná do power ampu u tohoto komba? https://www.thomann.de/cz/marshall_dsl5cr.htm
Tu, co je tam uvedena (12BH7) nějak na českém webu nemohu sehnat, našel jsem jen tohle a ta mi vzhledově připadá jako do preampu, tak nevím. https://www.muziker.cz/sk/jj-electronic-12bh7-a
Díky, budu vděčný za každou radu
Každý kdo Ti odpovídal, má v podstatě pravdu. Dej si tento odkaz do Google translátoru a přečti si to, je tam v textu i další odkaz!
https://www.marshallforum.com/threads/m ... ng.105889/
Dozvíš se tam informace, které hledáš. V textu se mimo jiné píše, že někdo zkoušel měnit lampy za JJ a původní čínská hrála podstatně lépe, tuším proč. Pokud máš nový zesilovač a chceš to měnit, protože se ti nelíbí zvuk, řeknu ti moji zkušenost, kterou mám s velice konstrukčně podobným výrobkem Blackstar HT-5R, dělají ho konstruktíři, kteří odešli od Marshalla. Má stejné osazení, ale místo první ECC83, je něco velice podobného TS808, to psali ve fóru lidi, kteří ho moderovali, ale nastavené zhruba na max zesílení a min zkreslení, jinak dále ECC83 a 12BH7, to na vysvětlení.
Moje zkušenost je a už jsem se tady dotazoval, že jak se spěchá a zlevňuje výroba, jsou špatně zahořené lampy! Potenciometr zkresleného kanálu mně fungoval tak na 20% dráhy, potom už to nemělo smysl. Šmrdlal jsem si doma docela dost hodin a bylo to pořád stejné. Potom jsme měli akci, kde opravdu dostalo kombo pár hodin "pořádně za uši" a druhý den jsem měl doma jiný zesilovač, další akce to ještě malinko "doladila".
Jestli máš nový zesilovač a chceš ho "upgradovat", nedělěj to, dokud nepojede amp pár hodin opravdu naplno, aby začal kreslit i čistý kanál (je to rachot), s "ložnicovým" zesilovačem to nemá nic společného), potom uvidíš tu změnu na potech a zvuku. Jestli je to starší a chceš měnit koncovou lampu že je stará, kup stejnou velikost, jak se zde doporučuje. Pokud je amp nový, nejdříve ho pár hodin pořádně "vosol", což v paneláku, nebo bytovce určitě nejde. Stejně tak s reproduktorem, mám doma koupený v akci G12H, nechám ho jako rezervu, původní tovární se také pěkně rozehrál.
Nemám to ověřené, zesilovač jsem rozdělaný neměl, ale snad je osazený lampami Electro-Harmonix a vyrábějí se snad v Rusku. Mám podezření, že to bude jako s výrobou motorových olejů, kde mně jeden zaměstnanec vysvětloval, že se na výstupu z linky akorát měnily sudy, s jiným označením výrobce:)
Docela by mne zajímala tvoje zkušenost s funkcí zdůraznění basů na DSL 5, to bych docela bral.
Naposledy upravil(a) cid dne 26.11.2020 20:50, celkem upraveno 2 x.
innerself

Příspěvek od innerself »

Jestli máš na mysli kombo a ještě k tomu nový, tak to nebude zesilovačem, ale jenom tim reprem. Taky jsem si tenkrát trhal vlasy proč mi ten reprobox nehraje, když jsem zkoušel u kámoše totožnej, akorát starej. Stačily 2 zkoušky a už to hrálo jak mělo.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Likvi

Příspěvek od Likvi »

Díky za rady a za zkušenost. Já to kombo tak úplně ještě nemám, teď ho budu kupovat z bazaru, je staré asi 2 roky, takže jsem si radši chtěl zjistit před koupí, co tam bude dobrý dát, abych pak neměl problémy, protože zrovna tenhle typ elektronky nemají v těch větších obchodech jako thomann, kytary.cz a tak, co jsem se tak koukal. Až ho budu mít tak klidně můžu napsat, co si myslím o té funkci zdůraznění basů, ale nepřipadám si úplně kompetentní to hodnotit :D, asi budeš mít lepší když se koukneš na youtube na nějaké předváděcí dema a posoudíš sám.
cid

Příspěvek od cid »

innerself - potenciometry volume na čistém a i zkresleném chodily tak od 7 hod do 9-10 hodin, potom se nedělo skoro nic a to opravdu není reproduktorem. Že se tak chovají nezahořené lampy, mě potvrdili místní "guruové", teď už to jede jak má, pohoda. Chci předat zkušenost, aby někdo nevyhazoval zbytečně peníze, protože jsem měl podobné tendence. Jestli má Likvi nový a nebo zánovní zesilovač a brnká si pianko v paneláku, problému se nezbaví. Pokud má starý kousek, tak ho čeká výměna i s nastavením pracovních hodnot, jako žárovku koncovou v tom jak je zapojená, vyměnit nejde, pokud nepoužije metodu Pata a Mata.
Thomann je v nabídce má a jestli chce vědět, zda se hodí do Marshalla DSL 5, může napsat dotaz česky, objednat struny, kablíky, trsátka atd. a do 4 dnů mu to dovezou až pod nos. Zaplatí 15 éček za dopravu a ušetří pokud není třeba z Prahy za benzín a nebo vlak, já už to jinak nedělám, platba kartou, nebo hotově v korunách. Bohužel, koupit takhle kytaru, na to nemám nervy :wink:
innerself

Příspěvek od innerself »

No hádat se nebudu. Ale určitě mě nikdo jenom tak nepřesvědčí. Je mi ale jasný že apce, co hrajou správně když kreslí koncem, na pokojovou hlasitost budou hrát vždycky bídně. Každopádně si myslim, že lidi lampy mění ve většině případů, protože musí. Nebo si objednávaj do zásoby když jedou teď ty černý pátky :D Já výměnu kvůli zvuku tenkrát řešil, protože stejnej zesilovač (respektive stejnej obvod), hrál prostě jinak. Na první pohled byl rozdíl jenom v lampách. Samozřejmě pro moje ucho ten muj zesilovač hrál hůř. Důvodem stejně nebyly lampy, ale jinak nastavenej bias.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Zdravím, chtěl bych si přelampovat Vox AC15C1. Nejradši bych asi JJ, pokud mě je někdo nerozmluví. Kde dneska koupit elaktronky? Ges se zdá zmizel, GM electronic je neprodává, Muziker nemá skladem nic, Kytary jsou taky marný...
Nejlépe v Praze, ale není podmínkou. Dík Pavel
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Taky nejsou skladem :-(
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

A co tahle? Našel jsem na heuréce. :wink:
https://www.klaviry.eu/lampa--elektronka--jj-el84/
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Jolan

Příspěvek od Jolan »

To na mě vyskočilo taky. Spíš mě zajímá, zda má někdo s nějakým obchodem zkušenosti, lampy jsou spárované, případně vyzkoušené a tak. Piana z Frýdku Místku (nic proti FM) na mě moc dojem odbornosti na lampy nedělají.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Si myslím, že jakýkoliv obchod na tom žádný vliv nemá. Co mu přijde to prodá. Nedělám si iluze, že by je někdo z obchodu pároval.
Edit. pokud v nabídce nemají pár tak bych jim napsal jestli ti můžou u výrobce objednat hotový pár.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Jestli chceš, můžu se ti podívat po 6P14P-EV pár tu určitě vyberu
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tento pán Ti téměř jistě pomůže (je distributorem elektronek JJ pro ČR).: Ing. Jan Mikuláštík - HM electronic, Dolní Paseky 1528, Rožnov pod Radhoštěm
Telefon: 571 843 292 a 604 568 256
e-mail: hmelectronic.mikulastik@seznam.cz
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Super, moc díky za tip.
DaveFarmer

Příspěvek od DaveFarmer »

Ahoj všem, řeším celkem standartní situaci a zajímaly by mě vaše zkušenosti. Mám VOX AC15 C2 z druhé ruky, lampy 3 roky staré + původní ČÍna, funkční, hraje hezky, ale už je tam trochu slyšet zvuková "deka"

Dotazy:
1) EL84 které máte osvědčené? (mám zkušenosti se Sovtek a JJ, koukám dneska už existují i "moderní" TAD)
2) má smysl měnit lampy v předzesilovači? (Nikdy jsem to nedělal u předchozích aparatů a potřeba to dle mého není, pokud kombo není 20 let staré s původními lampami)
3) je lampy na VOX AC 15 potřeba biasovat?
4) Má smysl investovat do dražších (premium, párovaných lamp)? Je opravdu rozdíl ve zvuku tak výrazný s ohledem na rozdíl v ceně - naposledy jsem měnil lampy asi 5 let zpět a to byly ceny úplně jinde.

Rukama mi prošly aparáty Orange, Fender, Blackstar, ale Vox je moje první zkušenost, tak budu rád za vaše názory a zkušenosti :)
Jazzmasters & Post-rock & Shoegazing
torst

Příspěvek od torst »

2) preampovky tolik nestárnou, jako výkonové. Kdysi jsem s nimi laboroval spíš kvůli zvuku, projevovaly se jemné rozdíly.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Je tam předpětí pomocí rezistoru, pokud se nepletu, takže to chce elektronky vybrané pro tenhle zesík,nebo vybrat z několika párů,nebo nastavit výměnou rezistoru v katodách, každopádně vždy při výměně zkontrolovat měřením.
tad jsou přeznačené elky jiných výrobců, někdy dobrých někdy slabších,ale aspoň je jakási naděje, že je opravdu někdo testoval
osobně jsem si oblíbil vybírat ze sovětských 6p14p-ev což je jen jiné značení el84, ale s lepšímy parametry,životností atp.
preampovky bych posoudil hlavně z hlediska mikrofoničnosti
někdy se stává že jedna polovina elektronky (dvojité triody) je na konci života a druhá jako nová,ale to je zase o měření, stejně jako třeba kontrola symetrie invertoru
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“