Ake vybrať Akustické kombo na domáce hranie

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
johnyq1752
Nový uživatel

Ake vybrať Akustické kombo na domáce hranie

Příspěvek od johnyq1752 »

Zdravíčko, prosím vás, aké vybrať akustické kombo na domáce hranie? Nie som začiatočník, plánujem si k tomu neskôr kúpiť aj loop a časom si možno aj niečo nahrávať.. Po osmich rokoch som sa vrátil k hraniu, ale co sa týka techniky pre akustiku, som úplny laik..
Neviem či existuje aj nejaké lampove 10-15w akustické kombo.. Ak áno, čo by ste mi radili za rozumnú cenu?
Ak nie, tak ma vyvedte z omylu.. A napravte na správnu cestu.. Moc Ďakujem :)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Re: Ake vybrať Akustické kombo na domáce hranie

Příspěvek od džetro »

Akustické komba se nedělají lampové. Výběr je celkem velký, záleží co potřebuješ, jestli stačí malý výkon, napájení na baterii pro street hraní. A hlavně kolik peněz na to máš.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
José

Příspěvek od José »

Negeneralizoval bych, než se ozve Milan Martan (mmjuz), který jich určitě pěknou řádkou vyrobil -> většinou nedělají lampové :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Po dlouhé době otevřu HF a hned tu vidím své jméno. To už snad ani nemůže být náhoda!

Přidám asi tři týdny starý příběh. Přijel ke mně pro kombo světoznámý jazzman. Vytasil se s krásnou postarší akustikou Guild ozvučenou piezem. Píchl do lampáka a po chvíli úplně zpanikařil, když zjistil, že mu jeden pražec při hraní maličko drnčí. Já to tedy hned vůbec nepostřehl, ale on je holt sluchař. Byl z toho úplně vykolejený, protože jeho Mesa Boogie Rossete, s kterou standardně vystupuje, mu tento neduh krásně zakamuflovala a on o tom nevěděl. A tak to je. Pokud máš kvalitní nástroj a chceš si jeho předností ( ale i možné nedostatky ) užít, je lampa správná volba. Pokud máš levný nástroj a vlastně Ti je celkem šumák, co z komba poleze, dej se cestou digitálů / polovodičů. A ano, co bylo výše psáno, je pravda. Na světě je jen pár výrobců, co dělají lampová komba pro akustiky a to z toho důvodu, že to zdaleka není tak výhodný kšeft, jako šmudlat high gain cirkulárky a podobná zařízení. Vlastně krom sebe v Evropě nikoho neznám, možná by se ale dalo domluvit v holandské firmě Marble a pak určitěv USA. Třeba Little Walter. Ovšem opravdu to není úplně levné, je to luxus. U mě to vychází jen lehce nad cenu výše zmíněného 300W tranďáku Messa Boogie Rosette. A ten výkon 15W opravdu stačí, pokud vedle sebe nebudeš mít hlučný band s bicími. https://www.youtube.com/watch?v=W8yG574N41E&t=308s
Pak je tu ještě druhá cesta a to koupě nějakého starého prověřeného lampáku z 60. let, např. VOX AC30, nebo některé Fendery. Na co asi hrávali všichti ti lidé jako Pete Seeger, John Lennon, David Crosby, Bob Dylan, Neil Young, atd atd? V 60. letech nic jiného než lampy nebylo a na nahrávkách to zní jedinečně. Takže to musí jít i dnes. Ale skutečně existují výrazně levnější řešení a v době, kdy jsou lidé schopni poslouchat muziku z telefonu, je lampa opravdu jen pro fajnšmekry.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Asi bych se vrátil trochu na zem, pisatel chce něco na doma tak nejspíš sáhne po běžné produkci. To co popisuješ už je top strop pro fajnšmekry, sám jsem o lampových aparátech na akustiku dosud nevěděl. V 60 letech hrál Dylan na mikrofon a pak přešel na elektrickou kytaru, Neil Young v roce 1975 s hlasitým The Band na mikrofon, měli jen dvě možnosti, buď ten mikrofon nebo magnetický snímač a lampu, hrálo to asi nahlas ale ne dobře. Sám jsem zažil před lety na Blues Alive mé oblíbence Cephas&Wiggins, skvělý fingerstyle kytarista, s kolegou jsme je poslouchali v autě a čekali přes co bude hrát, Cephas přišel bodl akustiku do Twin reverba zvuk příšerný ale blues skvělé, po chvíli si na to člověk zvykl. Líbilo se mi že to neřešil.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Fořt

Příspěvek od Fořt »

džetro píše: 9.07.2022 17:28 Asi bych se vrátil trochu na zem, pisatel chce něco na doma tak nejspíš sáhne po běžné produkci. To co popisuješ už je top strop pro fajnšmekry, sám jsem o lampových aparátech na akustiku dosud nevěděl. V 60 letech hrál Dylan na mikrofon a pak přešel na elektrickou kytaru, Neil Young v roce 1975 s hlasitým The Band na mikrofon, měli jen dvě možnosti, buď ten mikrofon nebo magnetický snímač a lampu, hrálo to asi nahlas ale ne dobře. Sám jsem zažil před lety na Blues Alive mé oblíbence Cephas&Wiggins, skvělý fingerstyle kytarista, s kolegou jsme je poslouchali v autě a čekali přes co bude hrát, Cephas přišel bodl akustiku do Twin reverba zvuk příšerný ale blues skvělé, po chvíli si na to člověk zvykl. Líbilo se mi že to neřešil.
Jen pro pořádek, ono s těmi lampami v 60. letech to nemusí být úplně pravda. V půlce 60. let byla velká móda nástupu tranzistorových aparátů. Objevily se v produkci VOX, v USA např. Randall nebo Acoustic. Třeba Santana na Woodstocku hraje přes tranzistorový Acoustic. Takže kdo ví, jak to bylo s tou amplifikací. Nejspíš se opravdu zvučilo mikrofonem, nabídka snímačů v té době byla dost omezená. Lennon ale s elmg. snímačem na akustice opravdu mohl hrát nejspíš do lampového VOXe, nebo v pozdější éře Beatles nejspíš do nějakého Blackface nebo spíš Silverface Fendera.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Já bych hlavně "na domácí hraní" kombo vůbec nekupoval. Raději dvojkanálovou zvukovku, mikrofon a slušné repro. Jde s tíém doma dělat mnohem víc.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tohle je klasika. Týpek jasně definuje svůj dotaz, dostane se mu odpovědi a hned se najde někdo, kdo začne žvanit moudrosti, které s tím nesouvisí.
Takže, Woodstock byl v srpnu 1969, to už je opravdu úplný konec 60. let. Jestli tam Santana hudlal na tranďák, tak ho to velice rychle přešlo, páč už od začátku 70. let byl největším koněm stáje tehdy nové firmy Mesa Boogie a rozhodně hrál nadále na lampy. Ke zvučení mikrofonem. Tak jasně, pokud někdy třeba v roce 1965 spousta muzikantů s akustikama zvučilo do mikrofonu ( jako i dneska je to běžné ) tak tehdy ten mikrofon byl zapíchnut zase do lampového aparátu, páč nic jiného prostě nebylo. Tazatel se neptal na způsob snímání zvuku z akustiky, tak jsem se tím nezabýval, na to jsou jinde jiná vlákna. K VOX. Ano, v druhé půli 60. let se v USA začaly dělat polovodičové a hybridná aparáty VOX a vyráběla to firma Thomas Organ. Hm, a představ si, že ty aparáty byly primárně určena pro klávesové nástroje. Na kytaru byl určen jen zlomek jejich produkce a to byly natolik příšerné aparáty, že na to nikdo nechtěl hrát. Bohužel tenhle experiment zapřičinil Jenningsův krach. Značku VOX si potom přehazovali různé firmy a jediné o co dneska někdo stojí jsou jejich lampová komba AC... O Thomasovy tranďáky opravdu nikdo zájem nemá.
Jen si dovolím připomenout, že ještě do nedávna v Česku různě po vesnicích a školách byly úplně běžně v provozu ústředny s AUJ lampovými zesilovači. Možná to někde mají dodnes. Takže ten nástup polovodičů
v půlce 60. let zas tak masivní nebyl.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ano, máš samozřejmě pravdu. PA koncáky na Woodstocku byly skutečně lampové.
https://www.soundandvision.com/content/ ... -amplifier
Nejspíš byla lampová i část mixu (mixy M67 by měly být tranzistorové):
https://www.shure.com/en-US/performance ... -woodstock
https://blogs.telosalliance.com/found-i ... -mic-mixer
Jen je to celé asi něco trochu jiného než nástrojová lampová komba.
Nechápu, proč se čílíš. Třeba je tvé lampové kombo na elektroakustiku skvělá volba, ale nějaké dobré elektroakustické kombo s možností připojení mikrofonu a audia je nejspíš univerzálnější.
Jo, a ten Santana "hudlal" nejspíš přes GK, ne Acoustic (nebo jen box).
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

johnyq1752 píše: 8.07.2022 9:24 Zdravíčko, prosím vás, aké vybrať akustické kombo na domáce hranie? Nie som začiatočník, plánujem si k tomu neskôr kúpiť aj loop a časom si možno aj niečo nahrávať.. Po osmich rokoch som sa vrátil k hraniu, ale co sa týka techniky pre akustiku, som úplny laik..
Neviem či existuje aj nejaké lampove 10-15w akustické kombo.. Ak áno, čo by ste mi radili za rozumnú cenu?
Ak nie, tak ma vyvedte z omylu.. A napravte na správnu cestu.. Moc Ďakujem :)
Abychom vrátili diskusi tam kam patří:
Já používám Bugeru AC-60, malé, levné, low end, pro mě dostačující používám tak na 20% akcí, jinak hraju na mikrofon, nebo snímač přímo do mixu. Velmi dobrý standard je Acus, dělají od malých až po velké, ideálně skočit někde do obchodu kde jich mají víc a zkusit co ti bude výkonově stačit.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Divím se, že tu ještě nepadnul Roland AC-60 (mám), případně slabší battery verzy AC-33. Obojí je vynikající hardware. Cena ale už trochu jinde, ale zase to není AER. A ještě je silnější verze AC-90, ale to nemám vyzkoušené. Podle mně zbytečně silné.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
jbiker

Příspěvek od jbiker »

AC-60 mám taky. Můžu doporučit. Držák, kupoval jsem u Thomanna ještě v před-eshopové době a šlape pořád jako hodiny. Měl jsem pár minut píchlou kytaru i v AC-90, prý po Petaru Introvičovi. Hraje hlasitěji (aby ne, když utáhlo Bluesberry), ale je to ingot, nic pro chabruse na záda, na doma zbytečné. Kolik máš rozpočet a jaké požadavky na vybavení (efekťák, DI-out atd.)? Jak už tady padlo mnohokrát, kdybych ozvučení pořizoval dnes, koupil bych něco takového: https://www.thomann.de/cz/bose_s1_pro_4 ... #bewertung
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“