Mix Allen & Heath ZED-22FX záznam do PC přes USB - dotaz

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
JirkaT

Mix Allen & Heath ZED-22FX záznam do PC přes USB - dotaz

Příspěvek od JirkaT »

Poprosím čtenáře fóra, kteří vlastní tento mix (nebo i menší verzi ZED-12FX) a používají USB výstup z mixu pro záznam do softwaru (např.) AUDACITY, jestli by někdo byl tak ochotný a mohl mi zodpovědět dotaz na stereozáznam z mixu. Pokud by se někdo našel, dotaz bych potom přesněji specifikoval. Moc díky. :)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix Allen & Heath ZED-22FX záznam do PC přes USB - dotaz

Příspěvek od vasekh »

Proč sem nedáš přímo ten dotaz?
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Pokud by se nikdo do řekněme týdne neozval, chtěl jsem vlákno smazat. Teď už to nepůjde.
Máš uvedený mixpult a používáš ho popsaným způsobem ?
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Principiálně je to stejné u všech mixů.
Jestli nenapíšeš dotaz, nečekej že někdo odpoví.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Jasný dotaz jsem uvedl už v úvodním příspěvku. Nemám žádný obecný problém, všechno funguje ke spokojenosti. Ten specifický podrobný dotaz by se případně týkal jenom uvedeného mixu. Kdo ho nemá, nebo velmi podrobně nezná, mi nepomůže.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To by možná zajímalo i ostatním, co je na uvedeném mixu tak speciálního, že by to mělo fungovat jinak, než u ostatních mixů s USB výstupem.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Ok, nechtěl jsem unavovat dlouhým příspěvkem, popíši tedy podrobněji:
Léta používám ZED22FX k drobnému zvučení, poslední dobou už jen ve zkušebně. Zrovna tak léta používám záznam do PC (W10, Audacity) přes USB výstup. Záznam potom používám pro sebe ke cvičení a "odladění" chyb.
A nyní to podstatné: při nahrávání jsou knoflíky PAN (panorama, balance) na šavlích ve střední poloze, nebo jen mírně pootočené doleva-doprava podle potřeby. Záznam na Audacity ukazuje rovnoměrné buzení levého i pravého kanálu. Tady je nutná odbočka v "povídání" s popisem funkce PAN na ZED22FX:
Regulátory PAN v tomto mixu v krajních (dorazových) polohách zcela zeslabí opačný kanál. U různých mixů je to různé, u některých k úplnému zeslabení nedojde. Je to dáno samozřejmě tím, jak si to konstruktér navrhnul. V této odbočce ještě popis funkčnost mixu "hrajícího" do PA (aparatury) bez ohledu na USB - u mého mixu všechno funguje jak má, včetně směrování signálu pomocí PAN doleva-doprava a ostatní funkce a vlastnosti také ok.

Nedávno jsem ve zkušebně kvůli občasné vazbě mikrofonu zkusil pomocí PAN, natočeného zcela doprava tuto vazbu eliminovat, což se povedlo, zpěv zněl jenom z pravé strany. Potud vše ok. Při tomto nastavení jsem potom pořídil přes USB nahrávku do PC. A ejhle: V NAHRÁVCE ZCELA CHYBĚL ZPĚV. I v jiných SW v PC je to stejné.
Čím to může být? Možnosti: protože takhle se chovají všechny šavle na mixu, dokonce i efektová, nabízí se možnost že hlavní pravý signálový vodič v mixu není připojen do USB desky a natočením PAN k pravému dorazu se zcela zeslabí signál do USB desky. Nebo druhá možnost: buzení do USB desky se bere jenom z levé hlavní sběrnice. Další možnost: driver ve W10 v PC "neumí" nahrávat STEREO. Nebo něco jiného.
Signál z PC z Audacity (i jiných SW) ve stereu mixpult přes USB přehrává skutečně ve stereu. Z USB desky tedy jde signál směrem na hlavní "dráty" levý-pravý správně. Jen pro úplnost.

Pokud by se ozval vlastník mixu, který používá nahrávání přes USB, řekl bych mu ať zkusí dát PAN k pravému dorazu a zkusí nahrávat. A pokud by to měl stejně jak já, byla by to VLASTNOST mixu ZED22FX a dál by nebylo třeba diskutovat. Ale i tak je to nepodstatné, jen mě to zajímalo. Kdybych ten PAN náhodou nedal k pravému dorazu, nezakládal bych toto vlákno. :)
Naposledy upravil(a) JirkaT dne 21.07.2022 8:15, celkem upraveno 1 x.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jak píšeš, tak možností, proč se to takto chová, je několik. Nejpravděpodobnější vždycky je, že je něco špatně softwarově nastaveno. Jsi si jistý, že opravdu nahráváš oba kanály? Tipoval bych, že ne, protože to je to nejjednodušší vysvětlení a indikuje to tvůj výrok "Záznam na Audacity ukazuje rovnoměrné buzení levého i pravého kanálu.". Možná máš v softwaru nastavený jen mono vstup a tím pádem to bere pouze levý kanál.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Díky za oba příspěvky. Samozřejmě jistý si nejsem, je docela možné, že to z mixu leze v MONO a budí tak oba kanály v PC. Vše v PC co bylo možné jsem prošel, nastavení ok. Jenom pochopitelně nevím, jak to přešrotuje ten ovladač ve W10 a co pak posílá do SW.
Jestli je ta nahrávka v Audacity "fakticky" stereo jsem nezkoumal, nebylo to nikdy třeba, záznam používám jen pro interní potřebu, nikde ho neprezentuji, takže o nic nejde.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Vypadá to opravdu na mono záznam. Že by to byla "vlastnost" pultu je blbost. Můžeš dát screen z toho Audacity?
Jinak není nic jednoduššího, než zkusit jiný PC, nebo jiný SW. Podívat se mimo Audacity co do PC leze. Potom hledat v nastavení, přeinstalovat Audacity, přeinstalovat ovladač.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Také díky za oba příspěvky. V PC jsem zkoušel i jiné SW, i Microsoftí Recorder (nebo jak se to jmenuje), zabudovaný ve Win. Chování stejné.
Screen udělám, během dne, myslíš screen s nahrávkou "normálně" nahraných obou kanálů ?

Ale stále platí, co jsem napsal v úvodním příspěvku: pokud se ozve někdo s mixem ZED a bude to mít stejné, končí moje "pokusy".
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Screen kde je vidět nastavení.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pošli na vstupy stereo šavle (třeba 17-18) nějaký testovací signál, kde bude jasně odlišná pravá od levé stopy, balance uprostřed.
Pak porovnej, zda na nahrávce přes USB odpovídá levý a pravý kanál tomu, cos tam pustil, nebo slyšíš na obou stranách mix obého, co bylo na vstupu. Pak bys měl jistotu, že USB výstup je mono tvářící se jako stereo.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Sázím boty, že ty základní rekordéry defaultně nastaví levý kanál jako input a to je ten problém. Podle obrázku v manuálu stereo input v nabídce možná vůbec není.
Je potřeba v softwaru založit ještě druhou stopu a na ní nastavit pravý kanál jako input. Nebo nastavit stereo input, pokud je v nabídce.
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Nastavení, jak si pamatuji: 4 volby, zleva: MME, pak USB ...něco..., 2 (stereo) nahrávací kanály, usb ...něco....
Všechny verze, které tam jdou nastavit, jsem zkoušel měnit. Ale tudy asi cesta nevede, bota bude buď v ovladači ve Win, nebo ovladači USB v mixu, nebo hw mixu, nebo je to vlastnost mixu, jak už jsem psal. Nebo něco jiného.
Až pominou ty bláznivé teploty, zkusím mix na mém PC doma.... :)

Hendrek: už jsem psal, že jsem to zatím nezkoušel. Zkusím...

Vašekh: jo, možná nejpravděpodobnější varianta. Zkoušel jsem samozřejmě kde co, zatím bez úspěchu, proto jsem ze zvědavosti založil vlákno. :)
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Našel jsem tohle v manuálu k mixu (třetí vydání, v mém tištěném to není) :
V současné době Windows 7 zachází se zvukovým zařízením USB jako se zdrojem mikrofonu namísto linkového vstupu, takže nastavte úroveň hlasitosti zařízení mnohem nižší, zjistili jsme, že nastavení na 3 je ideální.
Ve W10 to bude asi to samé... Tedy mono zvuk jen v levém kanálu.

Tady jsou screeny nastavení Audacity
nastaveni.JPG
a Zvuk (win)
zvuk.JPG
Testoval jsem samostatně pravý kanál: Do PC se vůbec signál nedostává, takže je to na 99% záležitost codecu, viz.začátek tohoto příspěvku. Tedy v podstatě to co psal vasekh.
Otázka je, jestli je vůbec k dispozici codec pro stereovstup k ZED22FX a W10. Pokud ne, nepůjde s tím asi nic udělat. Jak jsem psal, v podstatě mi to ale nevadí...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Trochu jsem surfoval a nevypadá to, že by to šlo. Zjevně zaspal výrobce.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Téma se dá uzavřít asi takto: Mono výstup na USB je specifikum a vlastnost tohoto mixpultu. :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Určitě to není žádné "specifikum" pultu, ale záležitost OS a ovladačů.
Na WinXP/Vista/Vista64 by to neměl být problém.
Na Win 8.1 jsem to viděl chodit s ASIO4All a Cubase, tak by to mělo chodit i na Win 10.

https://www.asio4all.org/

JInak svého času měli AH na webu odkazy na ovladače třetích stran, bohužel už je z toho jrn zmínka někde v manuálu nebo na webu ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

XP jsem zkusil a výsledek byl stejný. Pokud to neumí mix (modul USB v mixu hardwarově mono) tak asi nepomůže nic. Používá se USB 1.1, možná by měli problém s "obsloužením" dvou převodníků A/D pro stereo. Do mixu stereo (dva D/A převodníky) funguje a tak toho je na komunikaci po USB 1.1 docela dost... :)

Aby to nevypadalo že ZED22FX je nějak problémový mix. Naopak, je to skvělý stroj, spolehlivý a kvalitní. Mám ho od r.2008 a vše stoprocentně funguje, poťáky nechrastí a mají chod jako u nového. I dnes se dá nový stále koupit. :)
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“