Jak cvičit SKUTEČNĚ efektivně?
Pravidla fóra
Re: Jak cvičit SKUTEČNĚ efektivně?
Člověče dělá to na mě dojem, že jsi řekl jen první půlku myšlenky
Čekal jsem nějaké zhodnocení. Vím, že to Joe hodně prosazuje. A pak jsou zase ti, co jen hrajou a nic necvičí...
Jen k tomu problému samouk versus učitel: myslím, že je to v mnoha případech spíš problém terminologický. Znám řadu kytaristů, kteří jsou v tom tradičním slova smyslu samouci, tedy žádného učitele neměli. Jenže ve skutečnosti se ti lidé – a dělá to každý dobrý muzikant – učí od lepších zcela vědomě. Nezřídka si takový vyhledá i literaturu a naučí se teorii; přesto je označován za samouka. Konečně znám to i z vlastní zkušenosti: jako dítě jsem měl půl roku v zušce, kde jsem se naučil úplné základy klasického držení a základy čtení not, ačkoli jsem je tehdy četl mizerně. Naprostou většinu toho, co umím, jsem se ale naučil jako samouk. Ale koukal jsem, jak to dělají jiní, četl jsem si o harmonii a kontrapunktu, byl zvědavý, občas se zeptal, zkrátka učil se. Pravda je, že dobrý učitel člověku může v mnoha ohledech ušetřit práci a čas a obecně bych takový postup rozhodně doporučoval. Fakt je, že kytara je velmi specifické prostředí: podíl lidí, kteří nemají žádné formální hudební vzdělání je mezi kytaristy násobně vyšší než mezi hráči na jakýkoli jiný nástroj, přičemž zároveň jsou na své ignorantství velmi často pozoruhodně pyšní. Vždyť si vemte, kolik kytaristů se přímo chlubí tím, že neumí noty, kolik jich vykládá, že hudební teorie je hovadina, kterou k ničemu nepotřebují a co že jim je po nějakém Vivaldim nebo Dvořákovi. A kolik kytaristů nejenže neví nic o klasické hudbě, ale klidně vám bude tvrdit, že klasická hudba jim není k ničemu dobrá. Nic z toho od žádného klavíristy, houslisty nebo trumpetisty neuslyšíte ani náhodou.
Malá poznámka k výše uvedenému: to ostentativní dávání najevo, že neumím číst hudbu je takové úsměvné, protože to je zrovna dovednost, která se dá naučit dle mého velmi snadno (nemám na mysli hraní z listu).
A co vlastně znamená "znát teorii"? S výjimkou dvou lekcí, které jsem absolvoval před prázdninami, jsem kytarový samouk. Ale poměrně intenzivně pátrající. Takže bych řekl, že jediný, kdo opravdu "nezná teorii" je ten, kdo si musí pamatovat akordy na Skákal pes. Jakýkoli další level už znamená, že z té teorie něco vím.
Mimochodem, ty jsi "ten" Matěj Rak?
A co vlastně znamená "znát teorii"? S výjimkou dvou lekcí, které jsem absolvoval před prázdninami, jsem kytarový samouk. Ale poměrně intenzivně pátrající. Takže bych řekl, že jediný, kdo opravdu "nezná teorii" je ten, kdo si musí pamatovat akordy na Skákal pes. Jakýkoli další level už znamená, že z té teorie něco vím.
Mimochodem, ty jsi "ten" Matěj Rak?
technické drilly které se musí jet minimálně mnoho měsíců, mám zhodnotit za týden?himself píše: 18.07.2022 7:39 Člověče dělá to na mě dojem, že jsi řekl jen první půlku myšlenkyČekal jsem nějaké zhodnocení. Vím, že to Joe hodně prosazuje. A pak jsou zase ti, co jen hrajou a nic necvičí...
zeptej se mě tak příští rok, to už budu chytřejší...
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
"Vždyť si vemte, kolik kytaristů se přímo chlubí tím, že neumí noty, kolik jich vykládá, že hudební teorie je hovadina, kterou k ničemu nepotřebují a co že jim je po nějakém Vivaldim nebo Dvořákovi. A kolik kytaristů nejenže neví nic o klasické hudbě, ale klidně vám bude tvrdit, že klasická hudba jim není k ničemu dobrá."
No jo Matěji... ti ale jsou celý život odkázáni pouze na čtyři akordy... a dobře jim tak
Druhá věc je, že ani jejich posluchači by více akordů nezvládli... takže ano, nepotřebují... a zase opakuji, dobře jim tak
Ale soudit je za to? Jejich hymna začíná slovy U stánků na LEVNOU KRÁSU... a dobře jim tak 
Už jsem zažil i výmluvu, že stačí jeden akord... prý že je to teprvá ten správný ZEN
PS - EDIT Abych dodržel předmět tohoto vlákna.
Můj recept na efektivní cvičení je... milovat hudbu, nevynechat matematiku, chtít hrát, nahrávat se a být hodně sebekritický při zpětném poslechu, a vracet se k těžkým pasážím ( nepřeskakovat je, nejít přes ně dál, dokud nejsou dle mého gustawa) a po plochém zautomatizování zapojit barvy a dynamiku. Hlavně cvičit tři až čtyři skladby najednou a ne jen jednu, protože to pak je cesta k vyhoření.
No jo Matěji... ti ale jsou celý život odkázáni pouze na čtyři akordy... a dobře jim tak
Už jsem zažil i výmluvu, že stačí jeden akord... prý že je to teprvá ten správný ZEN
PS - EDIT Abych dodržel předmět tohoto vlákna.
Můj recept na efektivní cvičení je... milovat hudbu, nevynechat matematiku, chtít hrát, nahrávat se a být hodně sebekritický při zpětném poslechu, a vracet se k těžkým pasážím ( nepřeskakovat je, nejít přes ně dál, dokud nejsou dle mého gustawa) a po plochém zautomatizování zapojit barvy a dynamiku. Hlavně cvičit tři až čtyři skladby najednou a ne jen jednu, protože to pak je cesta k vyhoření.
Naposledy upravil(a) Prskyn dne 20.07.2022 12:22, celkem upraveno 1 x.
Ano, na tom něco je. A ano, jsem.himself píše: 19.07.2022 14:41 A co vlastně znamená "znát teorii"? S výjimkou dvou lekcí, které jsem absolvoval před prázdninami, jsem kytarový samouk. Ale poměrně intenzivně pátrající. Takže bych řekl, že jediný, kdo opravdu "nezná teorii" je ten, kdo si musí pamatovat akordy na Skákal pes. Jakýkoli další level už znamená, že z té teorie něco vím.
Mimochodem, ty jsi "ten" Matěj Rak?![]()
Však já je nesoudím. Ale poznám je bezpečně podle toho, že v těch Stáncích tápou na tom akordu ve čtvrtém taktu:-)))Prskyn píše: 20.07.2022 11:59
No jo Matěji... ti ale jsou celý život odkázáni pouze na čtyři akordy... a dobře jim takDruhá věc je, že ani jejich posluchači by více akordů nezvládli... takže ano, nepotřebují... a zase opakuji, dobře jim tak
Ale soudit je za to? Jejich hymna začíná slovy U stánků na LEVNOU KRÁSU... a dobře jim tak
To bych tápal taky, protože stánky a holubí dům.... jsem v životě nehrál navzdory silným davovým tlakůmMatěj Rak píše: 20.07.2022 12:16Však já je nesoudím. Ale poznám je bezpečně podle toho, že v těch Stáncích tápou na tom akordu ve čtvrtém taktu:-)))Prskyn píše: 20.07.2022 11:59
No jo Matěji... ti ale jsou celý život odkázáni pouze na čtyři akordy... a dobře jim takDruhá věc je, že ani jejich posluchači by více akordů nezvládli... takže ano, nepotřebují... a zase opakuji, dobře jim tak
Mateji, Jezkovy VWoci je moje hodne oblibene album!! Mam ho ve spolecnosti borcu jako napr. Pass, Emmanuel, Lage, Boyer, Breau, Greene, Stephan, Taylor... abych jmenoval ty kytarove.
No to jsem se ocitl ve společnosti, do které bych se o své vůli netroufl ani nahlídnout!:-000
je to věčný zápas mezi dobrem a zlem, nebo zlem a dobrem? 
druhá strana zase může mluvit třeba o pohrdání elit, které s vážnou tváří mluví o tom že bez teorie z tebe nebude (ten správný) muzikant. Muzika je ale tak široké a svobodné pole, že na něm vedle sebe klidně může fungovat zenový jednoakordista nebo naspeedovaný beboper nebo biohacknutý virtuoz koncertních sálů.
Ač rozkročen mezi světy - noty a nějakou tu teorii (jako bývalý slepý harmonikář z LŠU) znám, ale pro kytary ji používám minimálně a rozhodně netrpím komplexem, že by mě to nějak zásadně omezovalo.
Ale taky se hudbou neživím a nemusím každý večer páchat jiný grupensex jako např.kovaný gastrojazzman (který se samozrejme bez teorie a hraní z listu neobejde)
Přestože by to bylo krásné, tak žádné jednoduché řešení ani svatá pravda neexistuje.
Rockové powertrio žádné noty nepotřebuje a ani by jim nějak výrazně nepomohly,
ale dokážete si představit dirigenta jak na hubu "dždžduje" smyčcové sekci co má hrát?
btw tohle mám za sebou před nastoupenou špičkovou cimbálovkou a byl jsem za totálního debila
Za těch více než 40 let v muzice jsem tak dospěl k relativně jednoduchému hyenickému teorému:
Čím víc lidí se páchání hudby účastní, tím víc je teorie a pravidla potřeba.
ale samozřejmě i opačně
druhá strana zase může mluvit třeba o pohrdání elit, které s vážnou tváří mluví o tom že bez teorie z tebe nebude (ten správný) muzikant. Muzika je ale tak široké a svobodné pole, že na něm vedle sebe klidně může fungovat zenový jednoakordista nebo naspeedovaný beboper nebo biohacknutý virtuoz koncertních sálů.
Ač rozkročen mezi světy - noty a nějakou tu teorii (jako bývalý slepý harmonikář z LŠU) znám, ale pro kytary ji používám minimálně a rozhodně netrpím komplexem, že by mě to nějak zásadně omezovalo.
Ale taky se hudbou neživím a nemusím každý večer páchat jiný grupensex jako např.kovaný gastrojazzman (který se samozrejme bez teorie a hraní z listu neobejde)
Přestože by to bylo krásné, tak žádné jednoduché řešení ani svatá pravda neexistuje.
Rockové powertrio žádné noty nepotřebuje a ani by jim nějak výrazně nepomohly,
ale dokážete si představit dirigenta jak na hubu "dždžduje" smyčcové sekci co má hrát?
btw tohle mám za sebou před nastoupenou špičkovou cimbálovkou a byl jsem za totálního debila
Za těch více než 40 let v muzice jsem tak dospěl k relativně jednoduchému hyenickému teorému:
Čím víc lidí se páchání hudby účastní, tím víc je teorie a pravidla potřeba.
ale samozřejmě i opačně
Samozřejmě, nemá smysl z toho dělat nějaké dogma. Nějak nepohrdám těmi, kteří noty a teorii neumí, sám jsem se všechno učil až s velkým zpožděním. Vadí mi jen, když se takovými věcmi ostentativně pohrdá. To mi přijde hloupé a omezené. Vůbec není potřeba, aby každý rocker uměl noty a věděl co je sekundakord. Ostatně takový Django neuměl ani číst a psát a všichni na něj čumíme dodnes z veliké dálky.
jo, přesně tohle jsem měl na mysli
každý extrém, ať na jednu, nebo druhou stranu není dobře.
každý extrém, ať na jednu, nebo druhou stranu není dobře.
To jsem si oddychlMatěj Rak píše: 20.07.2022 17:15 Samozřejmě, nemá smysl z toho dělat nějaké dogma. Nějak nepohrdám těmi, kteří noty a teorii neumí, sám jsem se všechno učil až s velkým zpožděním. Vadí mi jen, když se takovými věcmi ostentativně pohrdá. To mi přijde hloupé a omezené. Vůbec není potřeba, aby každý rocker uměl noty a věděl co je sekundakord. Ostatně takový Django neuměl ani číst a psát a všichni na něj čumíme dodnes z veliké dálky.
To za prvé a za druhé už to tu bylo aspoň desetkrát...
Frekvence cvičení taky dost závisí na dostupnosti nástroje. Chlapi mají takovou divnou vlastnost, že je strašně odrazuje to, že je kytara ve futrálu nebo se musí zapojit jeden kabel. Když je všechno nachystaný, tak je to mnohem lepší.
(Já jsem už ztracenej případ, nepomáhá ani kytara pověšená na zdi půl metru ode mě.)
Frekvence cvičení taky dost závisí na dostupnosti nástroje. Chlapi mají takovou divnou vlastnost, že je strašně odrazuje to, že je kytara ve futrálu nebo se musí zapojit jeden kabel. Když je všechno nachystaný, tak je to mnohem lepší.
(Já jsem už ztracenej případ, nepomáhá ani kytara pověšená na zdi půl metru ode mě.)
od určité úrovně ty "najeté kilometry" stejně nejdou ošulit
podobně ve vrcholovém sportu, nebo vlastně jakékoli vážné činnosti
nejlepší jsou nakonec vždycky ti, koho baví i trénování, talenty jsou jenom lepší výchozí pozice, ale opravdu jsme se o tom uz tady dohadovali mockrát
když se vrátím k původnímu zadání, tak osobně by mě příliš netrápilo jestli je cvičení skutečně efektivní, ale jestli vůbec nějaké pravidelné cvičení je
A za těch 10-20 let už se to vystříbří, co je efektivní, zábavné, funkční. Zdrojů inspirace, návodů nebo vychytaných appek už je tolik, že už je nikdo nestihne projet všechny.
podobně ve vrcholovém sportu, nebo vlastně jakékoli vážné činnosti
nejlepší jsou nakonec vždycky ti, koho baví i trénování, talenty jsou jenom lepší výchozí pozice, ale opravdu jsme se o tom uz tady dohadovali mockrát
když se vrátím k původnímu zadání, tak osobně by mě příliš netrápilo jestli je cvičení skutečně efektivní, ale jestli vůbec nějaké pravidelné cvičení je
To 10-20 let jsi měl dát do kurzívy, protože podle mého se sem do vlákna chodí koukat nešťastníci, kteří hrají rok, dva a jsou naštvaní, že jim to nejde... no to nejde ani talentům.
Ad vasekh -
. Přiznám se, že tohle nemám. V mém případě mi případná nemožnost pravidelného cvičení způsobuje silné neurózy, protože vynechat týden pravidelného cvičení znamená "ztrátu kalibrace" a dva týdny dohánění do uspokojivého stavu. Hlavně teda housle, ty musím brát do rukou denně, jinak se mi splaší smyčec... a kytaru taky, protože ta slouží k odpočinku od houslí a not ( a taky je to nutná ergonomická změna, protože takovej zánět kolem páteře mezi lopatkama člověka vyřídí i na několik týdnů).
Ad vasekh -
Tak a teď mi řekněte, kolik z vašeho času (ať už je to hodina týdně, nebo 4 hodiny denně) dělá cvičení. Já totiž sice hraju dost, ale prakticky jenom hraju.
Já bych k tématu napsal svou zkušenost... drobnou. Neosvědčilo se mi příliš pouštět se do věcí, které jsou deleko před tím, na co technicky stačím. Kdysi dávno jsem si prosadil, že se naučím Yesterday aranžované p. Milanem Tesařem a byla to teda dřina. Člověk se to nějak naučí ale udělat z toho pak muziku byla šichta. takže bych postupoval opatrně a raději bych šel do třech "snažších" cvičení než do jednoho moc těžkého. Ale zrovna na tohle je super mít toho učitele, no.
pro Matěje Raka: Zajalo mě: "Ale poznám je bezpečně podle toho, že v těch Stáncích tápou na tom akordu ve čtvrtém taktu:-)))" To jde podle tónů v taktu (nebo jiné části) určit, jaký, jaké akordy lze zahrát??? Samozřejmě chápu, že píseň je v nějaké stupnici, takt začíná nějakým tónem. Ale opravdu je možné podle tónů říct, že ve čtvrtém taktu může být Gmi, Edim nebo i G? Pro mě je obvykle spíše věc nějakého pocitu. Teoreticky to neumím a moc rád bych uměl. Pomůžete? nasměrujete?
pro Matěje Raka: Zajalo mě: "Ale poznám je bezpečně podle toho, že v těch Stáncích tápou na tom akordu ve čtvrtém taktu:-)))" To jde podle tónů v taktu (nebo jiné části) určit, jaký, jaké akordy lze zahrát??? Samozřejmě chápu, že píseň je v nějaké stupnici, takt začíná nějakým tónem. Ale opravdu je možné podle tónů říct, že ve čtvrtém taktu může být Gmi, Edim nebo i G? Pro mě je obvykle spíše věc nějakého pocitu. Teoreticky to neumím a moc rád bych uměl. Pomůžete? nasměrujete?
To Himself: Housle 2 hodiny, kytara 2 hodiny denně = 4 hodiny cvičení denně. Ale mám to rozloženo. Vstávám o půldruhé hodiny dřív a zatímco žena připravuje snídani a kafe a šlechtí se, tak hodinu cvičím ráno, pak po příjezdu ze "zaměstnání" hoďku a pak místo telenovel a jiných televizních pičo*vin od 20:00 do 22:00 Když se připravuje nějaké nové aranžmá, tak klidně i šest hodin na housle denně celej týden včetně víkendu (záleží na tom, kolik má arch stran). Počítám do toho i zkušebnu 2x týdně a zvukové zkoušky.