Zdravím všechny, potřebuji poradit s vypínáním zkušebny. Zkušebnu chci udělat tak, aby vše běželo přes jednu prodlužovačku s "centrálním" vypínačem, který při odchodu vypnu.
Je tam ale problém s rázem, který při centrálním zapnutí ničí reproduktory. Dělá to mix. Když se mix zapne nebo vypne při zapnutém koncovém zesilovači pošle to do zesilovače pořádnou šupu. Zatím to řeším dvěma vypínači:
Při zapnutí nejdříve zapnu centrální vypínač a po chvilce teprve zapnu zesilovač.
Při vypnutí nejdříve vypnu zesilovač a po chvilce centrální vypínač.
Hledám řešení jak to udělat na jeden vypínač. Nějaké nápady?
Centrální vypínání zkušebny
Re: Centrální vypínání zkušebny
https://www.elektrotechnika-shop.cz/re7 ... dc-230-vac
něco takového na 230V
něco takového na 230V
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Tak udělat jde všechno, čistě teoreticky by sis mohl udělat rozvaděč, kde budeš mít časové relé a stykače + tlačítka na zapnutí a vypnutí. Já osobně bych se na časový relé vykašlal a použil třeba Siemens Logo, Teco Foxtrot, atd. Které bych si naprogramoval tak jak přesně chci.
V tvém případě bys asi potřeboval dvě časové relé, minimálně dva stykače a dvě tlačítka. Kolik to bude mít NO a NC kontaktů z hlavy nevím, musel bych si to nakreslit. Nebo siemens logo, k němu zdroj, dva stykače a dvě tlačítka. Asi bych osobně řešil i bezpečnost. Pojistky před zdrojem a nějakej jistič a možná stykače zdvojit a tím hlídat spečení kontaktů stykače. Možná to přeháním, ale takhle nějak to dělám.
Každopádně je rozumné všechno tahat z jedné fáze? Nemáš s tím problémy ruchy/brumy? My máme do zkušebny jeden přívod a docela nás to s**e.
Jo a rozhodně 2,5mm2 vodič.
V tvém případě bys asi potřeboval dvě časové relé, minimálně dva stykače a dvě tlačítka. Kolik to bude mít NO a NC kontaktů z hlavy nevím, musel bych si to nakreslit. Nebo siemens logo, k němu zdroj, dva stykače a dvě tlačítka. Asi bych osobně řešil i bezpečnost. Pojistky před zdrojem a nějakej jistič a možná stykače zdvojit a tím hlídat spečení kontaktů stykače. Možná to přeháním, ale takhle nějak to dělám.
Každopádně je rozumné všechno tahat z jedné fáze? Nemáš s tím problémy ruchy/brumy? My máme do zkušebny jeden přívod a docela nás to s**e.
Jo a rozhodně 2,5mm2 vodič.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Aneb: jak člověk vymýšlí složitosti, když je líný vypnout postupně pár vypínačů. 
Udělat to je sranda, otázka je proč.
Stačí udělat prodlužku, aby se k zásuvce vešlo zpožďovací relé, a tou připojit zesík.
Stačí udělat prodlužku, aby se k zásuvce vešlo zpožďovací relé, a tou připojit zesík.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Díky za odpovědi.
Trevore, ten konkrétní typ už se neprodává. Potřeboval bych, aby to mělo 2 větve. Větev A zpožděné zapnutí zesilovače a větev B pro zpožděný odpad mixu. Existuje něco takového?
Volfi ty programovatelné hračky jsou sice ultimátní řešení, ale mimo cenovou relaci.
Hendreku je to moje domácí zkušebna, která se zapíná a vypíná několikrát denně. Manželka, děti ...
Čavli zpožďovací relé na zesilovači řeší problém při zapnutí, ale ne při vypnutí.
Možná je ten problém v mixu, je to levný behringer. Možná by dražší mix ten problém neměl. Ale výměnu mixu nechávám jako poslední řešení.
Trevore, ten konkrétní typ už se neprodává. Potřeboval bych, aby to mělo 2 větve. Větev A zpožděné zapnutí zesilovače a větev B pro zpožděný odpad mixu. Existuje něco takového?
Volfi ty programovatelné hračky jsou sice ultimátní řešení, ale mimo cenovou relaci.
Hendreku je to moje domácí zkušebna, která se zapíná a vypíná několikrát denně. Manželka, děti ...
Čavli zpožďovací relé na zesilovači řeší problém při zapnutí, ale ne při vypnutí.
Možná je ten problém v mixu, je to levný behringer. Možná by dražší mix ten problém neměl. Ale výměnu mixu nechávám jako poslední řešení.
Tak 2 zásuvky, 2 relé a tlačítka. Prostě jednoduchá věc.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
No rekl bych ze to stacit nebude, kdyby si měl dve tlacitka bez aretace, tak budeš muset dát stykače aby si vytvořil samodržení. Slo by teoreticky použit tlacitko s aretaci, ktere by mělo NC a NO kontakt a ovladat tim dve casove rele, ale bojim se že přitom přepnutí rele ti to stejně lupne.
Vzal bych dvě tlačitka bez aretace jedno tlačitko NC a druhé NC a NO. K tomu dva stykače který udělají přidrž a dvě spožďovací relé na ktere je potřeba přivést spouštěcí signál, aby sepnuly. Rychlo náčrt je dost možné, že tam mám chybu a jsem vedle. Taky možná už existuje hotové zařízení. Je potřeba hledat.
Edit: je to blbě, při vypnuti mi odpadne stykač a nepřivádim napěti pro vypínací relé, ale určitě tomvymyslet jde. Jinak fakt bych koupil třeba ten tecomat tak drahý to není. Tecomat stoji 3K?
Vzal bych dvě tlačitka bez aretace jedno tlačitko NC a druhé NC a NO. K tomu dva stykače který udělají přidrž a dvě spožďovací relé na ktere je potřeba přivést spouštěcí signál, aby sepnuly. Rychlo náčrt je dost možné, že tam mám chybu a jsem vedle. Taky možná už existuje hotové zařízení. Je potřeba hledat.
Edit: je to blbě, při vypnuti mi odpadne stykač a nepřivádim napěti pro vypínací relé, ale určitě tomvymyslet jde. Jinak fakt bych koupil třeba ten tecomat tak drahý to není. Tecomat stoji 3K?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň