Pánové, já mluvím vážně.... Jako něco tam je dobrý, ale je to spíš jako forma srandy.
Napíšu svůj příběh.
Já bych se to chtěl naučit doopravdy. Chci se nějak posunout a chci umět to, co se líbí lidem. Já jsem až teď v dospělosti přišel na to, co se tady už několikrát řešilo, že nezáleží na tom, jak moc těžké věci hrajeme, ale CO na tu kytaru hrajeme. Já jsem do nedávná pořád makal na těžkých věcech, myslel jsem si, že když precizně vypálím Sevillu nebo Alhambru, že to snad bude někoho zajímat. Tak jsem v nějakých patnácti zkoušel hrát holkám, nikdy jsem žádnou nesbalil a moje hraní v podstatě zajímalo jenom mě, moje rodiče a mého učitele. Pak už mě to přestalo bavit a začal jsem hrát jednoduché věci. Přidal jsem hodiny zpěvu a s dětmi na lekcích začal zpívat. Všechny děti jsou doslova nadšené, vydrží mi makat podstatnou část lekce s tím, že se těší na písničky na konci, no paráda. Předtím to nešlo, protože jsem měl problém se svým zpíváním.
No a teď jsem úplně náhodou zkoušel zahrát pár holkám. Prostě jsem hrál nějaký akordy, co dávají smysl a do toho zpíval improvizaci. Její jméno, jak je krásná, jak ji miluju (funguje i na holky, se kterými je to jen o sexu a vědí, že to není pravda).
No to mi úplně změnilo moje hraní. Až, když už jsem se naučil balit holky na něco jiného, je taham domu na to, že jim zahraju a zazpivam a fakt to chci udělat. Možná, kdyby mi tohle někdo řekl "nauč se zpívat, máš na to a na kytaru stačí hrát dokola 1-4-5" když mi bylo 15, můj sexuální život by v té době vypadal asi o dost jinak
Bez vyjímky byly všechny holky nadšené, viděl jsem v nich takový ten záblesk a koukala na mě, jako na boha (i holky, se kterými jsem předtím už párkrát spal). Dokonce jsem udělal i jednu improvizaci pro jednu holku, kde jsem zpíval úplně totální sra.cky a ukázal to kamarádům klukům, všem se to líbilo.
Takže já už to budu brát vážně. Chci hrát tak, aby to lidí bavilo, umím to a baví to i mě. Chci psát jednoduché písničky, umět improvizovat ještě líp, než umím teď.
A říkám vám, není ostuda hrát jednoduché věci. Lidí to mají opravdu rádi a ten rozdíl je markantní, až zarážející.
Až budu mít k dispozici noťas, můžu sem sepsat nějaké triky co používám nebo dát nahrávku (nic tajného to není:D)
A proto vás žádám, kamarádi muzikanti kdo máte nějaký opravdový tip, co si kde nastudovat nebo jak to začít dělat nějak systematicky, budu moc rád. Jsem z Prahy, kdo by o tvorbě písniček chtěl třeba zajít ven pokecat nebo si zahrát, budu taky rád moc.
Ještě dodám, že neumím moc dobře anglicky, proto jsem chtěl něco ideálně cesky. Ale pokud bude něco ověřeného opravdu dobrého v angličtině, tak se k tomu alespoň donutím si to přeložit.