Jak se naučit psát vlastní písničky?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Matěj Rak

Re: Jak se naučit psát vlastní písničky?

Příspěvek od Matěj Rak »

Tomu naprosto rozumím. Miluju zombie mlátičky, akčňáky a filmy s Jackiem Chanem. Mám sice rád i umělecké filmy - prostě jsem z FAMU, to je marný - ale jen sem tam. Kdežto v hudbě obdoby těchto žánrů obchazím obloukem a rádio okamžitě přepínám, jak začne jakákoli písnička.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Já se dokonce dostal do stadia, kdy se mi lidský hlas v hudbě vyloženě ekluje, v případě české produkce mě ta plochost textů dokonce přímo vysí*rá (přijde mi, že to sepisujou snad někde na haj*zlu) a bohužel rozumím i anglickým textům, čili rádio je dnes prakticky neposlouchatelné... jakékoliv vzduchem šířené. Ale za to si samozřejmě můžu sám... a to rozhodně nejsem nějakej yntelechtuál...
... a filmografie? Po těžké deprézi z Tarkovského Rubleva si raději dopřeju pomeranč...Mechanickej
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Aniž bych to myslel jako nějaké elitářství, tak dobrovolně poslouchám jen klasickou hudbu. Naprosto mě ničí všudypřítomné bicí a elektrické kytary. To je něco jako basso continuo v baroku: je to tam obligátně přítomno vždy a nikoho už sto let nenapadlo, že tam může být něco jiného.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Mám to stejně, Matěji. Prokládám to progresivní elektronickou hudbou, ale primárně jsem se technicky audiofilně vybavil právě pro klasickou hudbu... otevřít si noty a číst si je společně s Bělohlávkem mi činí čirou radost :)
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Ano, to je pak dvojí zážitek, protože člověk najednou líp slyší.
himself

Příspěvek od himself »

Na level čtení not s poslechem jsem se sice nedostal, ale po deseti nebo patnácti letech s vážnou hudbou (řekl bych intenzivních, byť pasivních), jsem odpadl do jazzu :)
Texty mi bohužel taky připadají hrozné, až na výjimky. Takže ano, jsme ve správném vlákně - Jak psát vlastní písničky!
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Psát vlastní písničky není nic těžkýho a dá se to naučit stejně jako všechno. Psát dobré písničky je ovšem těžké a je otázka, zda se to dá vůbec nějak naučit, když to člověk neumí sám.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Psát vlastní písničky není nic těžkýho a dá se to naučit stejně jako všechno. Psát dobré písničky je ovšem těžké a je otázka, zda se to dá vůbec nějak naučit, když to člověk neumí sám.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

himself píše: 9.08.2022 9:21 Na level čtení not s poslechem jsem se sice nedostal, ale po deseti nebo patnácti letech s vážnou hudbou (řekl bych intenzivních, byť pasivních), jsem odpadl do jazzu :)
Texty mi bohužel taky připadají hrozné, až na výjimky. Takže ano, jsme ve správném vlákně - Jak psát vlastní písničky!
veliké OT, snad bude odpuštěno:
jsou i jiné způsoby, jak číst hudbu :) Třeba takovej průkopník trash metálů
https://www.youtube.com/watch?v=O_XKi_DaPsc
himself

Příspěvek od himself »

To je hezký! A stačilo by mi to čb :)
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Moc hezký!
Mar94

Příspěvek od Mar94 »

Ahoj kluci, omlouvám se, že jsem se dlouho neozval. Diskuze se zaplnila hezkými příspěvky, bohužel jsem teď neměl moc času na vás, mojí hudební kamarádi. Zítra se vrhnu na tvorbu. Na ten kumšt teda taky kouknu, asi jsem to bral moc vážně. Jen mě nebaví ta omáčka kolem, prostě bych se chtěl naučit psát písničky nějak tak, abych věděl líp co dělám. Angličtinu jsem dost zlepšil, kouknu i na ty videa v angličtině. Až něco slozim tak to sem přidám, abych si přečetl, jestli se vám to líbí a nebo byste něco třeba zlepšili. Ty texty jsou problém, jsem líný se to učit, budu se muset překonat. Napřed zkusím zhudebnit něčí příspěvek. Svůj ne. Myslím si, že se dá naučit všechno, pokud člověk není úplný střevo. Zpívám si z Bible a je to paráda. Holkám dám vždycky úkol aby mi vymyslely nějakou větu a pak jim ji zazpivam přes nějaký akordy typu C G F a jsou nadšené. Ale chtěl bych to posunout. Zkusím něco nahrát sem, začnu na tom teď pracovat. Třeba se vám to bude líbit, mikrofón a zvukovou kartu mám.

Zítra kouknu pořádně na ty vaše příspěvky, doufám, že jsem to moc neschytal od vás.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Mar94, tak sem něco hoď. Třeba jsme se zmýlili a opravdu to myslíš vážně, jen ve svých vyjádřeních zbytečně spěcháš a nedržíš ten správnej rytmus... PS: doufám jen, že to Fdur hraješ barré a při přechodu zpět na Cdur neprobrnkneš naprázdno...
himself

Příspěvek od himself »

:D
Japhy

Příspěvek od Japhy »

Já bysem poprosil o nějaký ten biblický song, třeba Ezechiel 23 by mohl být fajn. :lol:
dobro Začal javor, dobro Meredith smrk/palisandr, samodomo lap steel, banjo Průcha Student, Tele ze směsi dílů, Fokus-H Les Paul, Recording King RD-10, samodomo 15W lampička a halda krabiček
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Tak co? Jsme zvědavi na nějaký výsledek!
Mar94

Příspěvek od Mar94 »

Matěj Rak píše: 30.07.2023 9:35 Tak co? Jsme zvědavi na nějaký výsledek!
Hrozně rád bych si tady psal s jinýma muzikantama. Muzika mě živí, zároveň je to můj největší koníček. Chtěl jsem tady rozproudit lehkou diskuzi, doufal jsem ve vřelé přijetí a opravdu upřímně jsem se těšil na vaše "vychytávky". Vaše nechutné příspěvky mi připoměly proč sem nechodím. Rád bych sem hodil nějakou ukázku, ale po přečtení této diskuze jsem úplně ztratil chuť jakkoliv tady pokračovat. A že se psaní písniček nedá naučit. Psát písničky se naučí každý blbec, který umí trošku hrát na něco a ideálně zpívat. Hodně mi pomohlo meditovat a nehodnotit to co zpívám. Většina českých rádoby hlubokých textů jsou jen nesmysly a všiml jsem si toho právě ve chvíli, kdy jsem se tomu začal věnovat. Jenže asi protože jsem klasicky kytarista, nějak mě to nebavilo, stejně jako většinová populární hudba. Prostě to není moje krevní skupina. Bavilo mě hrát holkám 1564 a v jakekoliv kombinaci s nahodným rytmem a zpívat jim jak jsou krásné ještě předtím, než se svlékly. Líbilo se to naprosto všem, byly doslova unešené. Protože tomu nerozuměly a nevěděli, že zpívám stokrat objevené. Myslely si, že jsem geniální, že dám něco takového z fleku dohromady. Hrát jednoduché akordy v náhodném pořadí a držet se intonačně s kytarou mě moc bavilo :) Z toho vzešel nápad o vytvoření tématu psaní písniček. Opravdu si tady všichni tak myslíte, že jsem takový hlupák, že se na tohle ptám? To jste všichni takový budhisti, že hrajete čistě jen pro své potěšení (nebo spíš sobci)?

A co se týče pana Raka. Když jsem slyšel poprvé jeho verzi Život je jen náhoda, myslím, že to docela změnilo můj pohled na hraní na kytaru a byl jsem z toho úplně hotový :) Což mi připomělo, že jsem si pak od vás nechal poslat noty a ještě pořád to nenacvičil. Takže je jdu hledat a děkuji za tohle. Jediný jste tady odpovídal normálně.

Ještě dodám, že snažil jsem se být milý na konci, ale už jsem pak neměl sílu na to. Teď se zapojuji do diskuze tak, jak to cítím. Opravdu mě mrzí, že se tady takhle chováte. Držte své ego na uzdě. Ne každý okolo je blbec a dement.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

No ne, to jste mě potěšil. Opravdu! Jinak já jsem opravdu zvědavý a není v tom z mé strany ani špetka nějakého despektu nebo uštěpačnosti. Dávno vím, že v umění se dá barák stavět od komína a že k cíli může vést venkoncem jakákoliv cesta. A samozřejmě: každý se může naučit psát písničky, na tom opravdu nic těžkého není, ostatně už jsem to tu psal. Naučit se napsat skvělou písničku asi bez dostatečného talentu nelze, napsat ale písničku slušnou, řemeslně dobře zvládnutou, se může naučit každý. Ptal jsem se na výsledek právě proto, že je to tady k uzoufání chcíplé, nic se tu neděje, člověk tu chodí jako spícím zámkem. Jinak – a to zase nemá být nic jízlivého – že se to holkám u ohně líbí, když člověk jede po povrchu fungujících klišé, to není žádné kritérium. Přesně tak tahle klišé fungují. Nějaká aspoň trochu vážně míněná tvorba tam ale teprve začíná.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

To Mar94... tak si to vslekani uzivej, protoze se ani nenadejes, a budes radeji, ze se tve vrstevnice nesvlekaji...
Co se tyka toho egoismu... nedobre se na to divas. Pro mnohe z nas je moznost si v klidu o samote zahrat takovou malou odmenou za narocny pracovni den, tyden, zaplacenou hypoteku, spokojenou rodinu atd... a pripravou na narocny hudebni vikend, kdy uz sice zeny nesvlekame, ale svlekame sebe sama z kuze, aby ti v koncertni sini byli na chvili podobne stastni, jako my v tech spokojenych samotach.
Snad se ti tedy dostalo slusneho vyjadreni...
himself

Příspěvek od himself »

A to já bych zase neváhal nad určitou intelektuální mdlostí (dozajista způsobující pobavení) neváhal zůstat nekorektním :)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“