Kytara a PC

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
cherreda
Rádce

Re: Kytara a PC

Příspěvek od cherreda »

https://www.bandlab.com/products/cakewalk
V Cakewalku nahráváme v mojí druhé kapele a za ty prachy (t.j. zadarmo) pro poloamatérské či poloprofi (záleží na úhlu pohledu ;) ) kutění nelze než doporučit.
Dokonce na něm evidentně probíhá nějaký vývoj a revize, aktualizace zatím vždycky proběhly bezproblémově.
Jako takhle - full Cubase to samozřejmě není, ale funguje zcela ok, nepadá, nastavení a ovládání vcelku intuitivní, základní set efektů tam je, templaty to umí, správa stop, editace, všechno tohle je naprosto ok.
himself

Příspěvek od himself »

Přicházím s dalším dotazem - chci si upřesnit nahrávání kytary. Viděl jsem už nějaká doporučení, ale zeptám se i tady. Mám Scarlett Solo, takže jeden XLR Mic a jeden line in a kombo Roland Jazz Chorus. Problém je v tom, že chci nahrávat různé kytary, elektrickou solid body, archtop, i flattop. Předpokládám koupi jednoho mikrofonu, asi SM57.

1) Elektrika - nahrával bych jen mikrofonem kombo
2) Archtop - asi mikrofonem kombo, nebo kytaru akusticky zepředu a současně line in z komba
3) Flattop (neozvučeného Furcha asi jen tím jedním mikrofonem zepředu, což asi nebude velká slává) - ozvučenou Matonku mikrofonem zepředu a line in z kytary nebo komba

Při nahrávání pěk běží dva kanály - mic a zároveň line-in?

Děkuju za reakce
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Přesný typ mikrofonu neporadím, ale jen pár bodů k utřídění myšlenek:
- kombo můžeš nahrát i jen linkou a pak na to prdnout IR
- nevím, jestli se standardně snímá archtop akusticky, ale i kdyby, tak bys musel být někde izolovanej od komba, navíc sebrat takhle tichej zvuk je v neprofi podmínkách skoro nemožný, tak na to bych se úplně vyprdnul
- pokud má akustika linku, tak ano, určitě nahrávat souběžně s mikrofonem do dvou stop
- nahrávat akustickou kytaru dynamickým mikrofonem - za mě jen v nouzi
Placka

Příspěvek od Placka »

Další poznámka - i kombo můžeš nahrávat kondenzátorovým mikrofonem, kterej bude vhodnější na nahrávání akustických nástrojů... Vhodný mikrofon určitě poradí povolanejsi.
Ale viděl bych to tak, že elektrická kytara se dá dobře nahrávat linkou s pomocí pluginů a IR, takže bych raději mikrofon zaměřil na kvalitní náběr akustického zvuku kytar.
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju, trochu mě to překvapuje, protože všude čtu, jaká je SM57 klasika na snímání nástrojů.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Klasika to je, ale buď šmrdláš s mikrofonem před kombem (a navíc do toho mluví krapet i akustika) nebo se vyžíváš v laborování s IR :-) oboje má svoje početné tábory; z hlediska historie je mic+kombo "služebně starší".

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Urcite bych se zamyslel nad tim co pisou Placka a vasekh. Pri mych skromnych pokusech s domacim a zkusebnovym nahravanim jsem si overil toto - k elektricke kytare vzdy nahravat i primy signal z nastroje linkou (s minimem uprav), nasledne upravy v pocitaci jsou snadne a reverzibilni. I levnejsi kondik (Rode, Audiotechnica,...) zni pri naberu akustickych nastroju vetsinou lip nez dynamika typu SM57.
Hraju výhradně na šrot.
himself

Příspěvek od himself »

Čím míň práce s PC, tím lépe. Živí mě to, tak od něj utíkám, jak to jde :) Ale to jen na okraj.
Podívám se na kondíky, ale moc utrácet nechci.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Na tu aku. kytaru, jak píše Placka, určitě kondik. U toho kondiku, při nahrávání aku. kytary, potom pozor na akustiku místnosti.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
himself

Příspěvek od himself »

Ano, tuším, že tenhle problém vyvstane. Ale bude to nějaké kompromisní řešení.
torst

Příspěvek od torst »

himself píše: 10.08.2022 14:15 Děkuju,.
Připojuji se souhlasně ke kolegům a nabízím ještě další možnost. Micropreamp.
https://hudebnibazar.cz/mooer-matchbox-013/ID384637/
Má také speak. simulátor s impulsem, takže kvalitní zvuk. Je to pro rychlou práci bez velkého nastavovaní a přemýšlení. Sice jen jeden, dva zvuky, ale nic nejde zkazit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
el perro del fryba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el perro del fryba »

Abu píše: 10.08.2022 14:25 Urcite bych se zamyslel nad tim co pisou Placka a vasekh. Pri mych skromnych pokusech s domacim a zkusebnovym nahravanim jsem si overil toto - k elektricke kytare vzdy nahravat i primy signal z nastroje linkou (s minimem uprav), nasledne upravy v pocitaci jsou snadne a reverzibilni. I levnejsi kondik (Rode, Audiotechnica,...) zni pri naberu akustickych nastroju vetsinou lip nez dynamika typu SM57.
Můžu se zeptat? Když takhle nahrávám mikrákem a line-in, tak tam byll problém s fázema a nikdy se to nedalo srovnat, takže jsem se na to vybodnul. Dokonce mi někdo na jiném fóru radil, abych takhle nenahrával... Asi je to tedy individuální?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm.....nemůžeš mít problém s fázema, pokud víš, co děláš (a jak to funguje). Mikrofon je prakticky u síťky/mřížky, tj. prakticky neměřitelná věc, dtto snímače na kytaře. Pokud není někde v cestě zaneseno dodatečné zpoždění, nelze obdržet rozfázovaný výsledek. Dejme tomu, že by se dalo hrát si na srovnávání vzájemného materiálu při vzdálenosti mikrofonu cca 30cm od repra, což dělá necelou 1ms. Cokoli ve větší vzdálenosti je víceméně nesmysl, pokud se s tím nepracuje jako s tzv. "ambientem", protože čím je mikrofon dál od zdroje zvuku tím víc do toho mluví právě ta akustika. Ale zase room mikrofony se nijak se zdrojem zvuku nefázují, protože jinak by to nebyl záznam ambientu.

P.

el perro del fryba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el perro del fryba »

Díky moc za vysvětlení, tak v tom dělám špatně asi něco jinýho, protože se mi ty dva signály nikdy nepodařilo smíchat. Vracet se k tomuto způsobu nahrávání nebudu, jen jsem chtěl zjistit, jak se věci mají. Tak už vím.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-) může to být někdy laborování, ale tak jako tak by se jednalo pouze o jednoduché posunutí v čase podle jakéhokoli výrazného transientu, takže nic složitého. Třeba byla chyba jinde...

P.

himself

Příspěvek od himself »

Pánové jsem tu s první problémem. Chtěl jsem si úplně cvičně nahrát jednu věc. Z kytary rovnou do zvukovky a do Audacity. Vygeneroval jsem si stopu s metronomem, něco k tomu nahrál a .... je to snad vteřinu zpožděné.
Jdu hledat, ale předem děkuji za nakopnutí.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zahodit Audacity :-D teď teda papouškuju (asi většinový) názor, ale co jsem ho někdy před lety v rychlosti skouknul, tak neumí ASIO (možná jde dokompilovat), ale kromě češtiny snad žádná pozitiva. Ale mám to jen z rychlíku a druhých rukou. Spíš bych na tuhle jednoduchost zkusil Kristal Audio Engine, který i přes svou letitost určitě nabídne služby lepší. Nebo v evaluační periodě známý a výborný Reaper.

Jinak ten prob je obvykle způsoben špatnou komunikací programu a ovladače zvukovky, program prostě umisťuje nahrané eventy na špatné časové pozice.

P.

himself

Příspěvek od himself »

Ano, čeština je pěkná výhoda, hned jsem ji přepnul na angličtinu :D Ok, jdu na ten Cakewalk by Bandlab...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - a nebo ten.

P.

vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jako starý Cakewalkista dávám palec nahoru.
Audacity je fajn free nástroj například, když je potřeba něco zpomalit, oříznout atd. Ne na nahrávání.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“