Poznej svého Džibsna, aneb podzimní kytarový sraz v Praze 2018

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
affordano

Re: Poznej svého Džibsna, aneb podzimní kytarový sraz v Praze 2018

Příspěvek od affordano »

A to máš pravdu. Tak jsme zase u toho - důležitý je, jak se v danou chvíli cítí player. A v tu konkrétní danou chvíli jsem se se Studiem 93 cítil docela fajn... :D
affordano

Příspěvek od affordano »

Kolegové, pro případ, že by to pro někoho z vás bylo přínosné, jsem konečně zrealizoval slibovaný domácí test tří Les Paulů co tu mám (nic pro echt fajnšmekry, spíš lower-end). Předem se omlouvám za četné herní nedokonalosti až příšernosti, inu, času ani invence nebylo moc.... jde nám všem ale hlavně o zvuk, takže našimi soutěžícími tentokrát byli (viz foto):
1. Vintage V100WR, ročník 2004 (v bazarové hodnotě tak 7 tisíc Kč), celomahagon bez javorového topu, šedesátkový krk, poly finiš, palisandrový hmatník, open coil alnicové humbuckery Epiphone 57 a Hotch (7,18 a 14 kOhm), tloušťka těla 5 cm, váha 4,5 kg, nové struny SIT Heavy Bottom 10-52.
2. čínský fake Les Paul Custom (Chipson) (v hodnotě asi taky tak těch 7 tisíc Kč), docela pěkný mahagon, podle fotek z fabriky snad s javorovým topem (těžko říct, teď má plnou barvu), poly finiš, padesátkový krk zbroušený na šedesátkový a ponechaný natural, jen napuštěný olejem, palisandrový hmatník, open coil snímače Gibson 490R 7,7 kOhm a Gibson 498T 13,4kOhm, tloušťka těla 4,8 cm, váha 3,9 kg, nové struny Elixir Light-Heavy 10-52.
3. Gibson Les Paul Studio 1993 (v bazarové hodnotě tak 25 tisíc Kč), jeden kus mahagonu s dvoudílným javorovým topem, nitro finiš, padesátkový krk zbroušený na šedesátkový a ponechaný natural, jen napuštěný olejem, ebenový hmatník, open coil snímače Gibson 490R 7,8 kOhm a Gibson 498T 13,7kOhm, tloušťka těla 4,5 cm, váha 4,1 kg, nové struny Ernie Ball Heavy Bottom 10-52.
Všechny kytary jsou vystíněné hliníkovou fólií, mají stejné ladící mechaniky Grover 18:1 i stejné hodnoty potů a kondů, snímače by měly mít zhruba srovnatelné hodnoty i zvukový charakter, struny jsou dost podobné (akorát na ty Elixiry se mi fakt blbě hraje, uhýbají potvory), trsátko Brain 1,6 mm, tranzistorové kombo Fender Champion 100 (já vím, tranďák, ale podmínky byly rovné pro všechny), volume asi na 3 při Jazz setting, což už je docela hlasitý clean na hranici breakupu, zkreslení BB Preamp, pedalboard s nějakými efekty, záznamové zařízení Zoom Q2n-4K s vestavěným stereo mikrofonem umístěné do trojúhelníku asi metr od komba i od monitoru přehrávajícího backing track stažený odněkud z éteru. Se záznamem jsem následně nedělal žádné korekční úpravy ani jiné brikule (neb to neumím, nebaví mě to a pro účely testu by to asi ani nedávalo smysl), rovnou record a jelo se...
Ještě snad stojí za zmínku, že je zde určitý rozdíl ve sklonu a napojení headstocků - Vintage a Chipson mají úhel viditelně menší než Gibson (neměřil jsem), Chipson má navíc hlavici dolepovanou, Gibson nikoliv, u Vintage těžko říct, je to pod lakem... Vintage měl struny ovinuté kolem struníku spodem, čímž se zvýšil úhel zalomení na hodnotu podobnou Gibsonu a trochu se eliminovala zvuková temnost daná materiálem těla.
Takže pokud máte volnou půlhodinku a po ruce šálek dobré kávy, tak zde přikládám odkaz na zvukový záznam vlastního zápolení:
https://youtu.be/h-3UpQMTsxQ
Moc jsem nad tím nekoumal, bral jsem kytary jednu po druhé a projel nejdřív čisté zvuky bridge-kombinace-neck, pak totéž na zkreslené zvuky víceméně ve výše uvedeném pořadí (s občasnými výjimkami) a na závěr 3x ten samý backing track, pokaždé s jinou kytarou. Pokud by to chtěl opravdu někdo blíže poslouchat, tak stopáž je (zhruba) následující:
Vintage clean 0.00 - 1.12
Chipson clean 1.12 - 2.26
Gibson clean a s efekty 2.26 - 4.57
Vintage s efekty 4.57 - 7.50
Chipson s efekty 7.50 - 9.09
Vintage lead (1) 9.09 - 12.35
Chipson lead 12.35 - 15.35
Vintage lead (2) 15.35 - 16.15
Gibson lead 16.15 - 18.00
Vintage + backing 18.00 - 21.33
Chipson + backing 21.33 - 25.08
Gibson + backing 25.08 - konec
Asi by se teď slušelo uvést něco šokujícího závěrem, jako že čipsón je o třídu lepší než namyšlený amerikánec, já tak však neučiním. Byl bych docela rád, když sem hodíte nějaké svoje postřehy, já pak samozřejmě ty svoje taky dodám. Ptejte se, kritizujte, poslouchejte, raďte mi, hurá!
kytary.jpg
Naposledy upravil(a) affordano dne 17.05.2023 5:55, celkem upraveno 2 x.
torst

Příspěvek od torst »

Předně tě chválím za tvou práci, dals tomu péči a je to pořádnej track. Ale dopadl dle očekávání - všechny kytary hrajou dobře, a stejně. :-/ Čekal jsem nějakej rozdíl u Cleanů, ale neslyšim nic. To potvrzuje i mou zkušenost - rozdíl, který slyším v obýváku u comba, se pak v nahrávce ztratí, ať nahrávám linkou nebo mikrákem, kondíkem nebo Shurkou, zblízka nebo z dálky. Nebo dělám něco špatně. Ale dopadá to přesně takto.
Ony ty 3 kytary maj k sobě blízko, resp. i to origo Studio je "soft" Gibson. Kamarád ho má, půjčil jsem si na srovnání a nijak mne neomráčil. Chtělo by to nahrát echt Gibson Standard (Classic), ten by měl disponovat údernými středy a možná by se odlišil. Ale tady slyším stále totéž, bez urážky, bez výčitky.
K té Vintage: Mám jí také, momentálně zde : https://hudebnibazar.cz/vintage-v100-gi ... /ID463354/
(ale asi si ji nechám). Píšeš - celomahagon bez topu. Ale ve všech specifikacích čtu javorovej top a i ta moje má javor. kresbu (pokud to není tapeta). U mé je hlava dolepovaná.
Myslím, že ty časové údaje nemáš přesně, u mě začátek o pár vteřin déle. Ale našel jsem vše.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

Díky torste za pochvalu i připomínky, zamakám na nich. Myslím, že ty jsi na fóru odvedl práce o dost víc než já, ale i tak dík. Já to nevidím jako fail, že ty kytary znějí na nahrávce podobně, tak by to vlastně asi mělo být, usilují přece o stejnou věc. Nicméně rozdíly z pohledu hráče tu jsou, a to dost značné. Určitě je sem detailněji hodím, ale ještě zkusím počkat, jestli někdo další nezareaguje jen na základě nahrávky. Možná zkusím ještě půjčit kamarádova Traditionala a přitočím další stopu...
Ta moje Vintage byla původně s minihumbuckerama, proto je (zřejmě) bez maple topu. Soudím podle https://www.youtube.com/watch?v=ilscR7kvgrY , čas 4.03, nebo stránek Vintage: "...the V100WR features a solid mahogany body and high-powered, authentic recipe mini double coil pickups..."
Časy jsou opravdu asi o 3 vteřiny mimo, nechápu, asi jsem měl pomalé uši :roll: Brzo napravím.
torst

Příspěvek od torst »

Asi by bylo zajímavé popsat ty rozdíly z pohledu hráče. To je ten poslech doma u comba, jak píšu. I když to bude subjektivní, zajímalo by mne.
Jestli Vintage byla s mini HB, tedy kopie De Luxe, může mít jinou konstrukci, bez topu.
Ten Traditional bych určitě slyšet chtěl, ale pak by jsi měl s ním natočit i ostatní LP, aby byla stejná pozice mikráku, hlasitost apce a td.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
affordano

Příspěvek od affordano »

:D stopáž opravena....
affordano

Příspěvek od affordano »

Takže jak to bylo doopravdy? Jak to slyšel a cítil ten, co před kombem seděl a trio testovaných kytar v rukou třímal? Zkusil jsem se zaměřit na následující:
1. Dílenské zpracování
2. Hratelnost, dohmat, ladění, seřiditelnost
3. Zvuk
4. Sustain
5. Co mne příjemně překvapilo
6. Co mne nepříjemně překvapilo
7. Jaké úpravy jsem provedl
8. COOL faktor

Vezmu to zase jednu po druhé:

Vintage V100WR
1. Dílenské zpracování - výborné, nejlepší ze všech tří testovaných kytar
2. Hratelnost, dohmat, ladění, seřiditelnost - vše parádní
3. Zvuk - malinko pokulhává za originál Gibsonem i Chipsonem, trochu mdlejší, zastřenější - je na vině použitý polyester nebo snímače, kdo to ví? (měl jsem tam i Duncany SH-1 a SH-4 a hrálo to podobně, jen silněji), za ty peníze ale pořád paráda, podle mne lepší než Epi Custom
4. Sustain - perfektní
5. Co mne příjemně překvapilo - krásný ´60 krk
6. Co mne nepříjemně překvapilo - fakt těžká, na mne už trochu moc, původní logo a intarzie na hlavě designem rozhodně nenadchly, tělo se špičatým rohem není echt gibsonovité, menší sklon hlavice než originál, větší vzdálenost stopbaru od kobylky nežli u originálu, tudíž menší úhel strun za kobylkou
7. Jaké úpravy jsem provedl - hlava přestříkána a upravena ve stylu Standard, vyměněny Klusony za Grovery, minihumbuckery nahrazeny plnohodnotnými humbuckery, vyměněna komplet elektrika a provedeno vystínění hliníkovou fólií, zbroušení, dolepení a vyleštění pražců
8. COOL faktor - wine red, moc pěkná povrchová úprava a la Gibson de Luxe, super hratelný krk, cena mírná

Čínský fake Les Paul Custom (Chipson)

1. Dílenské zpracování - dost hrozné, až úsměvné nedodržení geometrických parametrů
2. Hratelnost, dohmat, ladění, seřiditelnost - dotažení výztuhy krku bylo trochu o život, ale zdařilo se, dohmat i ladění po srovnání pražců ok, původní profil a tloušťka krku byly pro mne nehratelné
3. Zvuk - překvapivě zajímavý, takový dřevnější, jakoby-norlin-era řekl bych (soudě podle Yamah z té doby co jsem měl). Krková poloha excelentní, nejlepší ze všech tří testovaných kytar, široký otevřený zpěvný zvuk, kobyla o dost slabší, ale řinčí pěkně.
4. Sustain - dost dobrý
5. Co mne příjemně překvapilo - dříví (krk je po obroušení opravdu mahagon, pěkný palisandrový hmatník), muzikálnost kytary, i to, že si ji pořád nechávám
6. Co mne nepříjemně překvapilo - původní hardware byl celkem nepoužitelný, ale to se dalo čekat, mám trochu obavu, jestli vydrží výztuha krku, umístění loga, diamond inlay a velikost hlavice nesouhlasí s originálem, binding je přehnaně silný a místy nesmyslně vsazený, ale drží a nepřekáží, naopak na krku je na dotek velmi komfortní
7. Jaké úpravy jsem provedl - vyměněna strašná krytka trussrodu za originál Custom, vyměněny fake Grovery za originální zamykací Grovery, snímače nahrazeny originál Gibsony, vyměněna komplet elektrika a provedeno vystínění hliníkovou fólií, zbroušení, dolepení a vyleštění pražců, zbroušení krku z profilu ´50 na ´60 a napuštění olejem, vyměněna kobyla a stoptail za Epi Custom
8. COOL faktor - wine red, binding úplně všude, dřevní zvuk i feel a la sedmdesátky

Gibson Les Paul Studio 1993
1. Dílenské zpracování - nic úchvatného, ale to, co je podstatné, to funguje dobře. Původní elektrika byla docela slabá, hlavně přepínač snímačů a output jack, potenciometry dosluhovaly
2. Hratelnost, dohmat, ladění, seřiditelnost - dohmat i ladění po srovnání pražců ok, původní tloušťka krku byla pro mne na hranici hratelnosti
3. Zvuk - slovy klasika: měla toho méně, ale zato na správných místech. Není tam moc výšek ani basů, ale proleze to krásně všude a na těch správných frekvencích
4. Sustain - perfektní
5. Co mne příjemně překvapilo - hraje to jako Gibson, oproti Standardu a Classicu jak si je pamatuju je to holka trochu neupravená a divoká, ale v jádru velmi solidní
6. Co mne nepříjemně překvapilo - první pocit byl, že Vintage i Epi jsou mnohem lépe řemeslně zpracované. U Studia vylézaly konce pražců a celkově byl dohmat, feel i vzhled dost tristní (používali už v roce 1993 Plek technologii? asi ne...), ale náprava byla úspěšně zjednána
7. Jaké úpravy jsem provedl - vyměněna prasklá krytka trussrodu, vyměněny Klusony za Grovery, snímače zbaveny plechových krytů, vyměněna komplet nefunkční elektrika a provedeno vystínění hliníkovou fólií, zbroušení, dolepení a vyleštění pražců, zbroušení krku z profilu ´50 na ´60 a napuštění olejem, vyměněny rámečky snímačů a pickguard, proveden fake binding těla
8. COOL faktor - wine red, je to originál a ano, svým nenápadným způsobem je krásná

Jakkoliv může nahrávka znít u všech kytar víceméně podobně, výsledek je v tomhle konkrétním případě takový, že na live si nechávám Studio, na domácí blbnutí Chipsona a Vintage jde do světa. Všechny jsou dobré, každá trošku lepší v něčem jiném, ale z Gibsona tóny úplně jakoby vystřelují, v dozvuku jsou pěkně zakulacené a naživo se nekompromisně prosadí, Chipson je zase pěkně prostorový a přitom ne hodný - člověk se s ním musí (a chce) poprat, aby ten ideální zvuk získal, a Vintage - ne, že by hrála špatně, to vůbec ne, ale nic mě na ní nepřekvapí, a proto na ní hraju nejmíň ze všech tří. Mimochodem, ty původní minihumbuckery byly dost slabé a v mém setupu úplně netáhly, někomu by ale určitě posloužily dobře.
Tolik ode mne, těším se na vaše názory a třeba tenhle elaborát někomu z vás poslouží :) .
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Tak to je paráda, tahle recenze. Díky za skvělé počtení i skvěle udělanou zvukovou srovnávačku!
vintager

Příspěvek od vintager »

Vsak sa na to pozriem a musi to hrat samo :lol:
Přílohy
MVIMG_20200331_094932.jpg
IMG_20200331_094943.jpg
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
affordano

Příspěvek od affordano »

to Fořt: díky moc, byla to zábava :)
to vintager: BB je sen! Krásná! Samo, že hraje sama... mě teda asi ne, jsem pravák :lol:
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Při pohledu na ty pražce (fretless wonder) bych řekl spíš pravý opak...že hraní na takové kytaře musí být utrpení :?
vintager

Příspěvek od vintager »

bubucci píše: 25.08.2022 14:18 Při pohledu na ty pražce (fretless wonder) bych řekl spíš pravý opak...že hraní na takové kytaře musí být utrpení :?
Trvalo mi to asi tyzden si na FW zvyknut. Tie legendy o bendoch na FW, co ja viem, ja bendujem max. o dva poltony a pohoda, naozaj len sila zvyku. Akordy, vybrnkavacky, sweepy, vsetko pohoda.

Jedina vec, ale to plati univerzalne na vsetky gitary, moja fretovacia ruka musi mat ostrihane nechty, inac sa borim do dreva. :cry:
Lefty Gibson Les Paul Custom Black Beauty 1973
Lefty Fender American Standard Stratocaster 2007
Lefty Charvel Pro-Mod San Dimas HH 2021
Lefty Harley Benton TE-62 DB LPB 2023
Lefty Sterling by MM stingray Ray4
affordano

Příspěvek od affordano »

to torst ad: "Ten Traditional bych určitě slyšet chtěl, ale pak by jsi měl s ním natočit i ostatní LP, aby byla stejná pozice mikráku, hlasitost apce atd."
three gibsons.jpg
Protože se k realizaci podobného testu obsahujícího navíc ještě nějaký ten dospělejší Gibson asi v dohledné době nedostanu (a navíc jsem jednu z testovaných kytar už v mezidobí prodal), tak jsem pro vaše pobavení zkusil alespoň následující sranda test. Prošel jsem šuplík, vyhrabal nahrávky svých dřívějších devadesátkových Gibů a sestavil z nich zhruba tříminutový srovnávací track. Uvědomuji si, že to nic o ničem nevypovídá, protože každou z kytar jsem nahrával v jiné době, v jiném prostředí a na jiný aparát, ale je zajímavé, jak se mi při srovnávacím poslechu potvrdilo to, co si o těch kytarách pamatuji. Studio se mi sice zdá celkem neurvalé a bez příkras, ale zvukově přesně tam, kde to mám rád, ne moc basů ani výšek a jde rychle za rukou, Classic je velmi málo sametový, až moc tvrdý a přímočarý, pro mne tím pádem už dost těžko hratelný, Standard je perfektní, středy, výšky i basy tam kde mají být, pocitově s výbornou hratelností trsátkem i prsty, navíc byl krásnej, fakt nevím, proč jsem ho prodal :roll: .
Studio a Standard měly při nahrávání stejné snímače, tedy Gibson 490R a 498T, Classic měl Gibsony 57 v obou pozicích, ale měl jsem v něm i jiné snímače a zněl pořád takhle tvrdě, neplasticky (možná tohle jsou právě ty legendární torstovy pevné středy, vím já?). Studio je nahrávané na tranzistorový Fender Champion 100, Classic na lampový Marshall DSL-40 a Standard na lampový Fender Blues DeLuxe, takže tak trochu i srovnávačka aparátů :lol: .
Stopáž:
Gibson Les Paul Studio 1993 0.00 – 1.26
Gibson Les Paul Classic 1994 1.27 – 1.58
Gibson Les Paul Standard 1991 1.59 – 2.45
Track:
https://youtu.be/R4PB8favznw
Naposledy upravil(a) affordano dne 17.05.2023 6:04, celkem upraveno 1 x.
Swiz

Příspěvek od Swiz »

Tyhle testy jsou super když chceš zabít cele odpoledne ale ono záleží i na více věcech než jen zvuk kytary. Např. jak se na ní hraje. Stejně pak záleží nejvice na tom přes co to přeženeš. Na cranknutém Super Lead halfstacku hraje dobře skoro cokoliv co má apoň trochu slušný hardware. Znám pár lidí co maj doma kytary v hodnotě nového auta, řeší sebemenší detail ohledně zvuku kytary ale hrajou na DSL combo za 10k. A uplně nejvíce záleží na tom kdo na to hraje…
torst

Příspěvek od torst »

affordano: Jakto, že jsem přehlíd? Stahnu, poslechnu!
... poslech jsem, hezké, ale nebyla splněna má výšeuvedená podmínka, takže vypovídací hodnota nulová.
torst

Příspěvek od torst »

včera večer zas klasické porovnávačky Cleanů, prostě Gibson ( a pomalu i Sterling!) jasnej vítěz a ta Vintage pořád trpí těmi prázdnými středy. No vytáh jsem starý GE-601 a nastavil ´A´ s vrcholem 800 Hz. Dost to pomohlo, vlastně to vyhojilo problém (?). Tak já snad začnu věřit na snímače, že nějaké středovější HB by to vyřešily. :-J
http://www.rmpickups.cz/humbuckery/
affordano

Příspěvek od affordano »

to Swiz: o cranknutém Super Lead halfstacku si dneska už můžu nechat tak akorát zdát, a to z různých důvodů - záda, oversensitive spoluhráči, lampy, které už nehodlám přemlouvat, aby nepřestaly hrát uprostřed setu, nutnost střídat live el. kytaru a el. housle, atd... no a taky mě trochu děsí aparát, na kterém hraje všechno (stejně) dobře :)
to torst: jojo, vím, že jsem nenaplnil podmínky akurátního testování a kaju se, ale hlásil jsem dopředu, že je to spíš pro pobavení... ad RM pickups - bylo toho tu napsáno hodně. Dej si tam DiMarzio Super Distortion a máš po problému (měl jsem je jeden čas v Epi LP Custom a byli to Kissáci jak vyšití) :D
torst

Příspěvek od torst »

affordano píše: 7.09.2022 17:25 to torst: jojo, vím, že jsem nenaplnil podmínky akurátního testování a kaju se, ale hlásil jsem dopředu, že je to spíš pro pobavení... ad RM pickups - bylo toho tu napsáno hodně. Dej si tam DiMarzio Super Distortion a máš po problému (měl jsem je jeden čas v Epi LP Custom a byli to Kissáci jak vyšití) :D
Já nekritizuju, věděl jsem o co půjde.
DiMarzo, proč ne? Ale potřeboval bych do sady i krkáč. Jsem beglajtista a zajímá mě i (hlavně) mezipoloha.
affordano

Příspěvek od affordano »

Já měl SD u kobyly:
https://www.dimarzio.com/pickups/high-p ... distortion

a Super 2 u krku:
https://www.dimarzio.com/pickups/high-power/super-2

Fungovalo to prima, ale dneska vyjdou nové dost drahé. Levnější alternativou jsou IBZ/USA, pokud je ještě někde seženeš, hraje to podobně...(bubucci by věděl víc, kupoval jsem je kdysi od něj).

Zkusím přiložit obrázky a zvukovou ukázku z té doby:
https://hudebnibazar.cz/lib/mp3/2018-07 ... 8b7d63.mp3
snímače.jpg
LP Custom s DiMarzio.jpg
torst

Příspěvek od torst »

Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“