Cedr vs Smrk

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Matěj Rak

Re: Cedr vs Smrk

Příspěvek od Matěj Rak »

Já tedy hraju na klasiku, tam to možná konstrukčně vychází jinak, ale ty nejlepší kytary, které jsem kdy měl v ruce, byly těer bez výjimky cedrové.
accc

Příspěvek od accc »

Ahoj všem. Jsem lehnul se žlučníkem a tak mám čas přemýšlet, co ještě nutně potřebuju. Koukám po "12" a prohlížím a poslouchám a narazil jsem na porovnávací video dvou stejných. Jen jakých? tvar je jasnej, ta cedrovka je Yellow řada a o smrkovce říkají jen Sitka, pokud jsem nepřeslechl. Myslel bych si, že je to Green ale nevím. Stejně jako klasické kytary jsou i ty "12" trochu jiná disciplína ale ten rozdíl je slyšet parádně. tak koho to zajímá, poslechněte si. Pokud poznáte, co je to za řadu, dopište prosím. No a za mě asi ta smrkovka no...., jen tak pro sebe nebo z druhou kytarou a zpěv.

https://www.youtube.com/watch?v=UufhrCBFH-0
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No jestli přemýšlíš, co nutně potřebuješ, tak to bude nejspíš operace žlučníku... ale držím palce, ať to co nejdřív přejde, ve skutečnosti to není žádná legrace...
Obě kytary jsou žlutý, to je jasný. Jedna je cedr vs indický palisandr a druhá sitka a indický palisandr.
Kupodivu v tom videu ten cedr zní hezky, ač já tedy cedr moc nemusím, tak u vícestruny bych ho asi zkoušel.
Edit: žlutou řadu poznáš podle značek na hmatníku, jsou to vždy malé kroužky (nikoliv tečky) a rozetu mají nejspíš z abalonu (nebo perleti, to nevím přesně).
Naposledy upravil(a) Prskyn dne 1.09.2022 13:54, celkem upraveno 1 x.
HoSl

Příspěvek od HoSl »

accc píše: 1.09.2022 13:18 Ahoj všem. Jsem lehnul se žlučníkem a tak mám čas přemýšlet, co ještě nutně potřebuju. Koukám po "12" a prohlížím a poslouchám a narazil jsem na porovnávací video dvou stejných. Jen jakých? tvar je jasnej, ta cedrovka je Yellow řada a o smrkovce říkají jen Sitka, pokud jsem nepřeslechl. Myslel bych si, že je to Green ale nevím. Stejně jako klasické kytary jsou i ty "12" trochu jiná disciplína ale ten rozdíl je slyšet parádně. tak koho to zajímá, poslechněte si. Pokud poznáte, co je to za řadu, dopište prosím. No a za mě asi ta smrkovka no...., jen tak pro sebe nebo z druhou kytarou a zpěv.

https://www.youtube.com/watch?v=UufhrCBFH-0
Pod videem jsou odkazy přímo do e-shopu na obě kytary. Tedy obě z yellow řady.
accc

Příspěvek od accc »

Aha, díky, Já měl nějak v hlavě, že žlutá je automaticky cedr. Děkuji za vysvětlení. A fakt je, že bych bral raději operaci hned než novou "12" ale po zánětu se musí 6 týdnů čekat... Nicméně je to spíše nadsázka, nepojedu si pro žádnou. Čas na taková videa teď mám a opravdu byl pro mě ten rozdíl překvapením, hlavně proto, že doma cedrovou kytaru mám od LAGu a ta mi o tolik jiná nepřijde. I když nemám srovnání se stejným smrkem a je to polodřevo....
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

O LAG kytarách se tady na fóru moc nepíše, ale když šmíruju v Muzikeru, tak si tyhle "levné" kytary zkouším a mnohdy právě ty cedrovky od Lagu jsou takové výrazně medové a kulaté. Lag kytary mají docela hezkej zvuk (ale je to kus od kusu téměř pokaždé jiný zvuk - subjektivně samozřejmě)- každá ladí ve flažoletu/oktávě a mají docela příznivý hmatník.
himself

Příspěvek od himself »

Mne se u Lagu zpravidla moc nepozdava vystrelkovy design.
Accc: pravel yellow (smrtka/palisandr) se mi v Kytarach nejvic libilo ze vsech OM.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

smrtka/palisndr... já vím že překlep, ale dobrej
Jestli výstředním designem myslíš ten maltézkej kříž... no často je vidím v rukou nadšených jeptišek, když koukám na nějakej ten cestopis
himself

Příspěvek od himself »

Palisndr je samozřejmě překlep, ale smrtku jsem si sám vynalezl jako zkratku pro smrk sitka (už kdysi) a dost jsem se tím sám odboural :D
Na mobilu píšu jak totál dysněco.
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

Trochu OT, ale zakládat kvůli tomu nové vlákno nebudu. Zjistil jsem, že už jsem jako Willie Nelson: mám ozvučnou desku (cedrovou) prohranou durch.
himself

Příspěvek od himself »

A myslíš, že by jiná vydržela víc? Nemyslím teda zrovna nerezovou...
Matěj Rak

Příspěvek od Matěj Rak »

To ne. Ale na jinou bych tak dlouho s takovou chutí nehrál:-)
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

https://www.youtube.com/shorts/xaAi8lKnjIo
Nový Maton Tommyho Emmanuela - s cedrovou přední deskou
himself

Příspěvek od himself »

Ale on ji má už skoro rok, nebo se pletu?
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

himself píše: 7.04.2023 22:19 Ale on ji má už skoro rok, nebo se pletu?
Taky myslím. Ale tohle je úplně nové video. Možná je to poprvé, co má cedrovku s sebou na turné, kdoví...?
himself

Příspěvek od himself »

Jestli je to ta, co myslím, tak ji měl už na podzim v Mnichově. Mráz po zádech z toho zvuku běhá :)
Ahasver

Příspěvek od Ahasver »

himself píše: 7.04.2023 22:45 Jestli je to ta, co myslím, tak ji měl už na podzim v Mnichově. Mráz po zádech z toho zvuku běhá :)
:) Souhlasím, taky se mi ten zvuk líbí. Ale já jsem vůbec dost cedrový :D
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Zdar. Možná už tu někdo podobné závěry vepsal... takže prostě jen další subjektivní zkušenosti:
1) na start: pro mě NEJ kombinace smrk/palisandr
2) cedr barevnější, kulatější zvuk / smrk výraznější, pevnější
3) je-li dobře postavená kytara a z dobrých materiálů - smrk se umí hraním krásně rozehrát, zesílit a zvýraznit / cedr mi často přišel "hotový" zvukově hned po vyrobení kytary, že už se nemá kam posouvat.
4) cedrová deska dle mých zkušeností časem hluchne, tzn. ten krásný zvuk vydrží cca 10-15 let (zkušenost se 4 kytarami). Nebo snad někdo měl v ruce suprově hrající cedr kytaru ze 70.let?? Ale Martin 1976 - to je zvuk, co??
Tož tak...
Naposledy upravil(a) guitar.zl dne 13.04.2023 20:02, celkem upraveno 1 x.
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
himself

Příspěvek od himself »

Ty posledni dve vety jsou zajimavy postreh!
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Tak já sem do vlákna dám vědět, až moje nylonová Takaminka z 1998 s cedrovou deskou ohluchne... ale tak nějak tuším, že dřív ohluchnu já. :)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“