Kytara+Kombo pro začátečníka

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
minibb

Re: Kytara+Kombo pro začátečníka

Příspěvek od minibb »

jarji píše:
minibb píše:Jestli budeš mít možnost si kytaru vyzkoušet, tak hlavně koukej na to, jak kytara hraje nasucho. (snímače můžeš měnit donekonečna :wink: )
Ako to myslíš?
Jak bude hrát, když nebude zapojená do žádnýho komba.
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Jen si dovolím upozornit, že nejde o hlasitost ale o vyrovnaný zvuk . To ale začátečník těžko pozná, takže bych tuto metodu tolik nedoporučoval. A spíš než zvuk bych řešil hratelnost a vyrovnanou hlasitost tónů po celém hmatníku (aby neměla žádné zcela očividné vlky).
jarji

Příspěvek od jarji »

minibb píše:
jarji píše:
minibb píše:Jestli budeš mít možnost si kytaru vyzkoušet, tak hlavně koukej na to, jak kytara hraje nasucho. (snímače můžeš měnit donekonečna :wink: )
Ako to myslíš?
Jak bude hrát, když nebude zapojená do žádnýho komba.
To čo znamená hrať na gitaru "nasucho" to viem :D Ale skôr čo by si poradil začiatočnikovy :D Kazda gitara mu nasucho bude zniet rovnako
Carpe Diem
minibb

Příspěvek od minibb »

To máš pravdu :D Zaměřil bych se tedy na to, co psal woro.
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Lee_lynx
Nový uživatel

Kytara+nováček

Příspěvek od Lee_lynx »

Ahoj chci se zeptat jestli je potřebné mít pro elektrickou kytaru nějaké zkušenosti z akustické. Tak nějak všude jsem slyšela že bych se měla nejdřív naučit na akustickou a pak na až elektrickou.
Akustickou kytaru mám ale není to úplně to co bych chtěla hrát takže ji plánuji prodat a místo toho si pořídit El. kytaru ,ale nevím jakou chtěla bych asi něco jako Indie rock , classic rock ... (Artic monkeys ,The Neighbourhood, nirvana a podobně...).

Finanční podmínky mám poměrně nízké jelikož mi je 14 a jediný způsob kdy se dostanu penězům je kapesné . Takže jestli někdo neví třeba o nějakém vhodném set up pro začátečníky do 6-7 tis.
himself

Příspěvek od himself »

Vetsina lidi z akustiky jde, ale nevidim v tom nutnost.
Dost mozna je to casto z nouze ctnost, protoze akustika k sobe nepotrebuje zadny dalsi kram.
torst

Příspěvek od torst »

Razim cestu historické posloupnosti. Nejdřív akustika, potom elektrika. A do budoucna hrát na obě, ne nutně časově 1:1. Navíc ke kapelám které píšeš by se akustika občas hodila.
Je to muj názor, ne dogma, viz himself.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

Vzhledem k pokroku sluchátkových zesilovačů, už ani to zapojování ty élektriky není nějaký velký problém. Takže třeba s Nux mightyplug za 1.6 [efekty, aparáty (včetně IR), autobubeník, BT přehrávání podkladů, nahrávání do počítače via USB atd.] výběr hratelnejch kousků kolem 5 není malinkej (squier affinity, střední liga Harley Benton apod.).
volfi

Příspěvek od volfi »

Hraj na to, co chceš. Nevidím jediný důvod proč hrát na akustickou kytaru, když tě vlastně nezajímá. Já sám jsem prošel tradičním kolečkem, několik let akustiky pak akustika + elektrika zároveň a nakonec jen elektrika. Na akustiku jsem hrál 9 let a výsledek je ten, že noty už jsem zapomněl a nezahraju z nich nic, moje prsty na pravé ruce vybrnkaj maximálně ovčáky čtveráky a jediný, co občas použiju je klasická technika vibrato.
Navíc je poměrně těžký přesedlat z akustiky na elektriku, držení krku a trsátko je absolutně něco jinýho. Kdybych hrál odjakživa jen na elektriku, tak budu daleko lepší než teď. Navíc než se něco rozumnýho na akustiku naučíš, tak to trvá zhruba 3 roky bych řekl. (myšleno, tak že budeš průměrný žák v nějaké škole).
Nevím jestli chceš chodit do školy nebo plánuješ být samouk? Nějaký učitel je velice vhodný.
Vhodná kytara je cokoliv, co se nerozlaďuje a má to aspoň trochu rozumný krk. Takže Squier, Harley Benton, Vintage atd. tady na fóru najdeš spoustu sekcí, kde se řeší levné kombo/kytara. A zase bych řekl, že platí: kup si kytaru tu, která se ti líbí. Navíc dneska úplně nepoužitelnou kytaru nekoupíš, před x lety to byly značky stagg a behringer.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
himself

Příspěvek od himself »

Volfi, nevím, proč by "držení krku a trsátko" bylo něco "absolutně jinýho"? Leda bychom se bavili teda o klasické kytaře.
volfi

Příspěvek od volfi »

Ano bavím se o klasické kytaře, protože pokud se nepletu, to je to, co se většinou v ZUŠkách učí. Pokud by to měla být hra na akustickou kytaru alá "já píšnička", tak pak je to už úplně jedno.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Zajímavé... myslím si, že elektrická kytara je na hraní "snadnější". Ale zkušenost mi říká, že bez vybavení se elektrikáři ve zpěvu chtivé společnosti moc nechytají. Docela se i stává, že když elektrikář má zahrát na akustiku, tak to bývá dramatický, až uši trhající pokus, mnohdy provázený bezděčnými pohyby dolních končetin ve snaze zašlápnout nějakou tu krabičku. Můj subjektivní názor - nejlépe hrát nejprve na akustiku- tedy kovové struny- (akordy, úplně stačí akordy), aby si byl člověk vědom chování tónů a jejich dozvuků a pak postupně zkoušet elektriku a hrát si s možnostmi různého zkreslování. Podle mého - silně subjektivního - názoru se na akustické kytaře lépe kontroluje čistota tónu, což se pak při přechodu na elektrohraní náramně hodí. Ale co člověk, to názor.
volfi

Příspěvek od volfi »

To že budeš hrát na akustiku, tě ve hře na elektriku "nezlepší". Pokud pisatelka chce hrát na elektriku, tak ať na ní hraje. Vždy jsou problémy z přesedlání z akustiky na elektriku a naopak. Já umím/uměl docela dobře hrát klasiku C. Süsser apod. Docela obstojně hraji na elektriku, která je to hlavní, co mě baví. Neumím hrát na akustiku hospodské odrhovačky, protože jsem to nikdy nepotřeboval. Když mi někdo vrazí v hospodě kytaru a řekne hraj, tak jsem v prdeli. Většinou si lidi myslí, že si dělám srandu a nechci jen hrát... Takže ani klasika a ani elektrika mi nepomohla nějak obstojně v hraní písniček "duní kláda korytem"
Další věc je ta, že slečně je 14 let, předpokládám, že chce co nejdřív umět na elektriku písničku od Nirvány. Nevím jestli je vhodné v tomto věku ztrácet čas s hraním na akustiku, které jí očividně nebaví.
Takže shrnutí za mě: 1. Ať hraje na ten nástroj, co chce hrát. 2. Ať si najde učitele, aspoň na ty začátky a důsledně dodržuje techniku. Odnaučovat zlozvyky je opravdu těžké. 3. Trpělivost. 4. Pokud má už doma akustiku, může se na ní zkusit naučit Smells Like Teen Spirit atd. Jen se vyvarovat zlozvykům.

BTW složitější/lehčí bych u ani jednoho neřekl, akustika i elektrika má techniky hry, které jsou opravdu obtížné. Zrovna včera jsem viděl swingovou kapelu, kde hrál velice starý pán na elektriku a to jak hrál akordy a střídal prsty s trsátkem bylo neuvěřitelný. Název něco jako JH swing nepamatuji přesně.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

volfi píše: 5.09.2022 8:40
Takže shrnutí za mě: 1. Ať hraje na ten nástroj, co chce hrát. 2. Ať si najde učitele, aspoň na ty začátky a důsledně dodržuje techniku. Odnaučovat zlozvyky je opravdu těžké. 3. Trpělivost. 4. Pokud má už doma akustiku, může se na ní zkusit naučit Smells Like Teen Spirit atd. Jen se vyvarovat zlozvykům.

BTW složitější/lehčí bych u ani jednoho neřekl, akustika i elektrika má techniky hry, které jsou opravdu obtížné. Zrovna včera jsem viděl swingovou kapelu, kde hrál velice starý pán na elektriku a to jak hrál akordy a střídal prsty s trsátkem bylo neuvěřitelný. Název něco jako JH swing nepamatuji přesně.
Se shrnutím samozřejmě souhlasím, to BTW také nelze rozporovat. Tím snadnějším jsem spíš myslel začátek (dohmat etc.). Ono to vyznělo, že elektrikáře podceňuju... to v žádném případě, to bych si nedovolil. U některých výkonů mi zůstává kolikrát rozum stát. Ale stále si myslím, že akustika pro začátek je lepší. Silně subjektivně.
himself

Příspěvek od himself »

Troufám si tvrdit, že elektrika je rozhodně pohodlnější.
volfi

Příspěvek od volfi »

Pohodlnější asi jak v čem, třeba v sedě se mi na ní hraje hůř než na akustiku. Ale to už jsou detaily.
Pavel_

Příspěvek od Pavel_ »

Na ty začátky by snad mohl pomoc Rocksmith. Stačí kytara a počítač, dá se hrát i potichu.
cid

Příspěvek od cid »

Pamatuji se, jak starý pan učitel v „lidušce“ (začal jsem asi deseti) na klasickou kytaru, měl v ruce půlmetrové celuloidové pravítko a jak jsem začal cpát palec nad hmatník, lehce mě klepnul po palci a já ho zastrčil:). Příkazy jako: „Dej loket od těla, kde máš palec pravé ruky, narovnej záda, poloha prstů k hmatníku, loket kolmo ke krku atd.“, prostě polohu těla a ruky jsem si podvědomě transformoval k elektrice. Zlozvyky, které mně stačily k obdivu spolužaček u „klepače na koberce“, když jsem „hrál“ Olympic, Nováka apod., pomalu začaly mizet a sám se jich člověk nezbaví! Je mně jedno, zda hraji na španělu, nebo elektriku, co hraju, ale klasika mně dala základy, ze kterých jsem celý život těžil a stačily tři-čtyři roky.
Někdo hraje s radostí, používá dva prsty na „sóla“, v lepším případě tři a malíček jim „překáží“ a to vás španěla odnaučí. U většiny lidí je nejenom kytara, přechodné období dospívání a já píšu o těch kteří cítí, že hudební nástroj je láska na celý život, ale to ukáže čas.
Je jedno, zda slečna bude hrát špatně a nahlas (mně se to začíná bohužel s věkem vracet:), hlavně že ji to baví, já jsem nebyl jiný a kdyby ji to náhodou chytlo, tak k tomu přidat klasiku, dokonale se to doplňuje, to je moje zkušenost a nerozporuji tím zkušenosti jiné:)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

s tím malíčkem... dostal jsem před několika desetiletími dobrou radu... "od toho, kdo schovává při hraní malíček pod krkem kytary, od toho se proboha nic neuč!"
José

Příspěvek od José »

Autor citátu Django Reinhardt? :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“