Kytara+Kombo pro začátečníka
Pravidla fóra
Re: Kytara+Kombo pro začátečníka
Tak on je vpravdě taková výjimka, že ano. Je fakt, že možná pro ten jeho úrazový handicap vymyslel ojedinělý styl hraní
Ale tenhle génius zkrátka chtěl moc a moc hrát... ten by hrál i s jedním prstem, kdyby musel.
Měl jsem to naprosto stejně, starší učitelka řekl bych až herdekbaba. Když mi to nešlo nechala mě sedět v kumbálu ještě hodinu dokud jsem to prostě nezahrál. No trochu teror. Snažila se mít ze všech dokonalý kytaristy. Jezdilo se na soutěže, hrálo se v triu atd.cid píše: 5.09.2022 12:07 Pamatuji se, jak starý pan učitel v „lidušce“ (začal jsem asi deseti) na klasickou kytaru, měl v ruce půlmetrové celuloidové pravítko a jak jsem začal cpát palec nad hmatník, lehce mě klepnul po palci a já ho zastrčil:). Příkazy jako: „Dej loket od těla, kde máš palec pravé ruky, narovnej záda, poloha prstů k hmatníku, loket kolmo ke krku atd.“, prostě polohu těla a ruky jsem si podvědomě transformoval k elektrice. Zlozvyky, které mně stačily k obdivu spolužaček u „klepače na koberce“, když jsem „hrál“ Olympic, Nováka apod., pomalu začaly mizet a sám se jich člověk nezbaví! Je mně jedno, zda hraji na španělu, nebo elektriku, co hraju, ale klasika mně dala základy, ze kterých jsem celý život těžil a stačily tři-čtyři roky.
Někdo hraje s radostí, používá dva prsty na „sóla“, v lepším případě tři a malíček jim „překáží“ a to vás španěla odnaučí. U většiny lidí je nejenom kytara, přechodné období dospívání a já píšu o těch kteří cítí, že hudební nástroj je láska na celý život, ale to ukáže čas.
Je jedno, zda slečna bude hrát špatně a nahlas (mně se to začíná bohužel s věkem vracet:), hlavně že ji to baví, já jsem nebyl jiný a kdyby ji to náhodou chytlo, tak k tomu přidat klasiku, dokonale se to doplňuje, to je moje zkušenost a nerozporuji tím zkušenosti jiné:)
Pak jsem přešel na jinou ZUŠ, kde jsem stále hrál klasiku + elektriku. Měl jsem na to jednoho učitele a to bylo naprosto dokonalý. Zeptal se jakou písničku chci naučit, já mu jí pustil na mobilu, on se jí naučil a další hodinu přinesl noty/tabulatury a učil mě jí. Tenkrát mě i donutil, abych to hrál na zkouškách. Bylo dost zvláštní hrát Panteru Domination mezi klasikama. Pak se ozval jen hlas ředitele: "to tady taky učíme?"
Já taky mohu říct, že klasika mi dala dobré základy ze kterých těžím, ale kdybych od začátku hrál u tohoto pána na elektriku, tak bych byl pravděpodobně daleko lepší. Takhle jsem pouhý průměr, což mi vlastně stačí jelikož si úplně neujíždím na stylu alá Satriani/Petrucci atd. ale bylo by fajn to umět aspoň trochu podobně jako oni...
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hendrix hrál i palcem pravé ruky, takže nejpíš hrál všemi prsty.
Každému se halt nepoštěstí....
https://www.youtube.com/watch?v=KX9UG8rqRRQ
https://www.youtube.com/watch?v=KX9UG8rqRRQ
Ale abych neutekl od samotného názvu vlákna - pokud chce elektrifikovaný začátečník něco na doma i na hraní s (hlasitou) kapelou, tak mi z vlastní zkušenosti hodně dobrý poměr cena/výkon vychází u komba Fender Champion 100 a u kytary, inu, u lespaulistů asi Harley Benton SC500, u fendristů taky HB nebo trochu vyšší patro - Squier Classic Vibe. Čím víc bazarové, tím líp (poloviční cena, už zahořené repráky, upravené dohmaty, vychytané mouchy, atd...), pokud teda původní majitel nebyl úplný asociál... je úžasný kolik muziky se dá dneska udělat za relativně pár korun...