Floyd Rose
Pravidla fóra
Re: Floyd Rose
Díky za cenné názory starších kmene. Já vím, že je to zvěrstvo, ale jsem stará páka a na LP občas hmatám do vzduchoprázdna. Na stratu floyda mám. Na LP jsem zkoušel Duesenberga, ale feel byl jiný a ladění taky trochu ujíždělo, i když ne až tak drasticky, jak bych čekal. Hlavní LP nechám s TOM určitě, ale to druhé, levnější, tam bych snad i ty dvě dirky vydejchal - na takové větší frippoviny, pořád mi to vrtá hlavou a na Axcess to zatím nevypadá 
Trochu pohledu z praxe.
-Na mém LP Custom jsem žádný drážkování dosedu dělat nemusel.
-Žádný díry pro uchycení zámků sem taky nevrtal, pasují mi ty po orig. Gibson krytce.
-Vyosení pólových nástavců je podle mě blbost. 40 let před zavedením trembuckerů a f-spaced humbuckerů to nikdo neřešil, snímače byli jen v Gibson rozměrovém standardu a jak to maníkům na tremolech Fender a později FR hrálo. Mám na kytarách různý rozměry HB, při výměnách jsem rozdíl nezaznamenal ani na poslech při hraní, ani na záznamu.
-Navíc tahle verze FR má kompenzaci pro Gibson rozteče
Takže za mě jako ještě nedávného uživatele FRX-ka mohu napsat, že je to jen na tom, jak to cítíš ty. Investice je to poměrně výrazná, ale pokud Ti to přinese užitek, proč ne. Zvuk se trochu u mého Customu posunul do výšek a přibylo harmonických, ale protože to původně byl takový trochu "huhlák", za mě posun k lepšímu, rockovějšímu zvuku.
Axcess byl boží, dodnes lituji, že jsem ho Pavlovi prodal, ale byl jsem pod velkým finančním tlakem a on tuhle krásku ocenil, zaplatil a je to jeho Mazlík. Ostatní Gibsony s tremoly prodal
-Na mém LP Custom jsem žádný drážkování dosedu dělat nemusel.
-Žádný díry pro uchycení zámků sem taky nevrtal, pasují mi ty po orig. Gibson krytce.
-Vyosení pólových nástavců je podle mě blbost. 40 let před zavedením trembuckerů a f-spaced humbuckerů to nikdo neřešil, snímače byli jen v Gibson rozměrovém standardu a jak to maníkům na tremolech Fender a později FR hrálo. Mám na kytarách různý rozměry HB, při výměnách jsem rozdíl nezaznamenal ani na poslech při hraní, ani na záznamu.
-Navíc tahle verze FR má kompenzaci pro Gibson rozteče
Takže za mě jako ještě nedávného uživatele FRX-ka mohu napsat, že je to jen na tom, jak to cítíš ty. Investice je to poměrně výrazná, ale pokud Ti to přinese užitek, proč ne. Zvuk se trochu u mého Customu posunul do výšek a přibylo harmonických, ale protože to původně byl takový trochu "huhlák", za mě posun k lepšímu, rockovějšímu zvuku.
Axcess byl boží, dodnes lituji, že jsem ho Pavlovi prodal, ale byl jsem pod velkým finančním tlakem a on tuhle krásku ocenil, zaplatil a je to jeho Mazlík. Ostatní Gibsony s tremoly prodal
krasty píše: 1.10.2022 23:31
Mám za to, že krytky Gibsonů jsou uchyceny jen 2 vruty nahoře a dole, v ose krku (?).
-Vyosení pólových nástavců je podle mě blbost. 40 let před zavedením trembuckerů a f-spaced humbuckerů to nikdo neřešil, snímače byli jen v Gibson rozměrovém standardu a jak to maníkům na tremolech Fender a později FR hrálo. Mám na kytarách různý rozměry HB, při výměnách jsem rozdíl nezaznamenal ani na poslech při hraní, ani na záznamu. Samozřejmě souhlas, je to jen estetickej nedostatek, mě to prostě tahá za oči.
-Navíc tahle verze FR má kompenzaci pro Gibson roztečeBezva!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ano, máš pravdu s krytkou výstuže.Úplně jsem zapomněl, že předchozí majitel tam měl krytku z Flyinga se svým “logem”. Takže ty díry vrtal už on.
Omlouvám se za nechtěné uvedení v omyl!
Omlouvám se za nechtěné uvedení v omyl!
Vrtání je nemilé, obzvlášť na LP hlavici, která je už tak dost náchylná na cracknutí. Roztečí pólových nástavců bych se nebál, FRX je dělané primárně pro LP, tak s tím určitě pan Rose počítal. Já ale stejně pořád nevím... na bazaru teď někdo prodává LP s FRX, vypadá to fakt divně. To co má Snowy White taky není kdovíjaká hitparáda, ale aspoň to nemá zámky za nulákem - to je nějaký Kahler, netušíte? Tón je to mňamózní. Asi ještě počkám, nebo zkusím ještě jednou Duesenberg, mám teď nově zamykací mechaniky, tak by intonace mohla být zase o fous lepší. A nebo se konečně začnu učit hrát s bottleneckem
Každopádně díky všem za rady!
A co použít tremolo Schaller přímo pro LP, montáž je jednoduchá a hlavně jedná se o vratný proces bez následků.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Takových vibrát je více druhů. Ale přece jenom na LP je poměrně těžké vytunit nultý pražec, tak aby struny dokonale klouzaly a kytara se nerozlaďovala. Řekl bych, že zámky jsou na LP nutnost.
Pokud bych osobně chtěl na LP vibráto bez zámků, jako třeba bigsby, schaller atd., tak bych dost uvažoval o string buttleru, zamykacích mechanikách a asi bych dost času strávil s výběrem nultého pražce. Možná by stačil pražec z grafitu, nebo nějakej roller.
Pokud bych osobně chtěl na LP vibráto bez zámků, jako třeba bigsby, schaller atd., tak bych dost uvažoval o string buttleru, zamykacích mechanikách a asi bych dost času strávil s výběrem nultého pražce. Možná by stačil pražec z grafitu, nebo nějakej roller.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Affordano:
Tak pokud nechceš zasahovat do kytary, kupovat drahýho Axcesse, dávat ostatní ne zrovna jako Floyd funkční tremola, zkus se kouknout po Epiphone Alex Lifeson LP Axcess. Získáš velmi slušný nástroj, přidá Ti to i piezo zvuk a nebudeš muset dělat žádný kutilský zásah. A nebo za daleko menší prachy u Thomanna Harley Benton SC-Custom II FR.
Tak pokud nechceš zasahovat do kytary, kupovat drahýho Axcesse, dávat ostatní ne zrovna jako Floyd funkční tremola, zkus se kouknout po Epiphone Alex Lifeson LP Axcess. Získáš velmi slušný nástroj, přidá Ti to i piezo zvuk a nebudeš muset dělat žádný kutilský zásah. A nebo za daleko menší prachy u Thomanna Harley Benton SC-Custom II FR.
krasty: Epiphone Alex Lifeson LP Axcess vypadá docela fajn, ale nejlevnější jsem našel za cca 27 litrů, což je furt za Epi v polyesteru docela dost. Harley Benton SC-Custom II FR mě samozřejmě taky napadl, ale má dlouhou menzuru, takže ne tak úplně LP...
stenly67: hezky, Schaller, o tom jsem nevěděl a vypadá výborně, jsem velkej fanda Schallerů, asi do něj půjdu, díky moc za tip!
stenly67: hezky, Schaller, o tom jsem nevěděl a vypadá výborně, jsem velkej fanda Schallerů, asi do něj půjdu, díky moc za tip!
Taky jen Graphtech FR a Ghost preamp stojí asi 12500, loni jsem ho pro jednoho známého kupoval a chtěli za něj pod 23000. Tenhle Schaller jsem zkusil - problémy s laděním, jiný průběh než FR, struny tak nepovolíš a ta bambule na konci páky! Ale na lehký "vlnění" se to dá....
Člověče, lehký vlnění mě ani tak nebere, spíš půltónový a větší překvapivý skoky
, to jsem rád, že slyším Tvojí osobní zkušenost, fórum je k nezaplacení... Obludnou bambuli na konci páky jsem i u Duesenberga vyřešil flexou
. Koukal jsem na nějakou starší verzi Epi a la Lifeson, ta měla ještě FR Special a podivný saténový finiš na krku, tenhle novější model vypadá o dost líp. Celkově mi Axcess určitě připadá jako nejelegantnější řešení kompulzivně obsedantního FR syndromu les paulistů, ale další kytaru už bych asi neuživil. Nakonec se vracím na začátek - půjdu do FRX a naučím se ho milovat
. Díky všem za pomoc!
Ještě k doplnění. Nejvíce se FRX blíží Kahler, ale ten jsem nezkoumal, protože jsem ho před spoustou let měl na jedné kytaře a nebyl jsem moc spokojený. Ale to bylo napevno zafrézované. Třeba to už dnes mají jinak vychytané.
Pokud máš zájem, mohli bychom se domluvit. Toho Schallera mám, kdysi jsem ho koupil z druhé ruky ale ve velmi dobrém stavu. Chtěl jsem ho namontovat na HB ale jednak tam byly větší rozteče (což jsem vyřešil) ale hlavně se mi zvedly struny a to jsem už nevyřešil, i když jsem si nechal vyrobit tenčí pružiny a měl v hlavě úpravu spodku tremola aby se dalo spustit níže ale nakonec jsem to nedotáhl. Teď už se mi to nechce řešit protože spíš budu redukovat počet kytar. Zde jak jsem to neúspěšně řešil (není nasazená páka):
neuspesna-instalace-tremola-schaller-44820#p733872
neuspesna-instalace-tremola-schaller-44820#p733872
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
To zní skvěle! Trochu jsem ale studoval recenze a docvaklo mi, že tremolo je celé zavěšené na poměrně subtilních pivotech nesoucích kobylku (ne struník) a Schaller doporučuje max. tloušťku strun 10-46, aby nedošlo k vylomení. Používám tlustší, může to být problém? A taky to nastavení výšky strun, chtělo by to vyzkoušet. Kdyžtak bych poslal SZ, ale třeba to zajímá víc lidí...
Edit: díky za odkaz na neúspěšnou instalaci, zobrazil se mi až teď v PC, předtím v mobilu ne. To je mi líto, že navzdory parádnímu zlepšováku projekt nakonec nedopadl...
Ano Schaller píše o nějakých omezeních co se tloušťky týče, jinak ale na videu se s tím borec moc nepáře:
https://www.youtube.com/watch?v=CJ4nYz5 ... rBoneright
https://www.youtube.com/watch?v=CJ4nYz5 ... rBoneright
Sice se s tím nepáře, ale co to udělá s laděním? Navíc, mám to z vlastní zkušenosti, na Gibson kobylce struny při větším povolení vyskočily z drážky v kamenech a většinou se mi už nevrátily. Takže zamykací mechaniky a kluzký nulák nepomohly, ladění šlo do kopru...
Moje důvěra v krastyho je bezmezná, takže... Stenly67, díky moc za lákavou nabídku, ale zkusím nejdřív FRX, budu referovat.
Dík, ale abys nelitoval 
Pravdou je, že jsem už něco zkusil, než jsem se dopracoval k LP s FRX a Axcessovi. Design šel stranou - "v metalu páka znamená Floyd" (slova jednoho mého kolegy z Německa).
Koukni ještě na toho Kahlera, ale cena bude taky hrozná....
Pravdou je, že jsem už něco zkusil, než jsem se dopracoval k LP s FRX a Axcessovi. Design šel stranou - "v metalu páka znamená Floyd" (slova jednoho mého kolegy z Německa).
Koukni ještě na toho Kahlera, ale cena bude taky hrozná....
já teda mám na 1 LP ten Duesenberg ( kdoví jak se to vlastně píše
) a na gibson kobylku jsem musel dát roller kameny.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.