Hrani power akordu za 12. prazcem

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
rexer

Hrani power akordu za 12. prazcem

Příspěvek od rexer »

Ahoj, snazim se uz asi 2 mesice naucit PA, ale at delam co delam, na vyssich prazcich mi to zni hrozne, od 17. nepouzitelne :(

Neni asi moc pisnicek, kde se PA hrajou takhle vysoko, tak se chci zeptat, zda ma cenu se to drtit, kdyz to pak ani nevyuziju

Podobny dotaz mam i k hrani PA na strunach G a H
volfi

Re: Hrani power akordu za 12. prazcem

Příspěvek od volfi »

Power akord za 12. pražcem je normálně použitelný. Jestli máš snahu hrát power akord opravdu až za 17 pražcem, tak úplně nevím k čemu je to dobré. Není lepší jít o strunu víš? BTW: Máš dobře naladěný oktávy?
Na strunách G a H jdou v pohodě taky, jen mají jiný prstoklad, ale to asi víš. Ale přemýšlím jestli jsem vůbec někdy hrál power akord na G a H. Power akord je fajn na zkreslenou kytaru a na basové struny. Ale meze se ničemu nekladou.
Takže ladí ti kytara?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Já jsem nikdy PA od 12. pražce (včetně) výš nehrál a nevidím k tomu důvod. Jednak se to blbě chytá a taky to podle mě hůř zní. Podle mě bez toho můžeš úplně klidně žít.
volfi

Příspěvek od volfi »

Jak se to vezme, v metalu je to poměrně častá věc, kterou úplně nenahradíš. Jde o kombinaci prázdné struny E a power akordů kolem 12. pražce. Při drop podlaďování je to ještě o to častější. Je to slyšet u hodně kapel, takhle z hlavy si vzpomínám na Slipknot Blister Exist, určitě nějaký Rammstein atd.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No dobře, ale to si myslím, že není klasika, kterou měl řešit začátečník.
volfi

Příspěvek od volfi »

Neříkám, že se to má učit.
Z mého pohledu ani není, co se na power akordu učit. Pokud tazatel umí aspoň trochu hrát, tím myslím, že chytne třeba G dur a zní to dobře. Tak power akord už musí bejt brnkačka, tam jde pouze o tu svalovou paměť. Je to jeden hmat, kterej můžu hrát všude po hmatníku, pokud se nám do toho teda neplete struna H, tak je to trochu jinak.
rexer

Příspěvek od rexer »

Oktavy mam serizene, ale prazce jak jsou uz tak nahusto, tak je problem struny poradne chytit, aby akord znel spravne. Hlavne teda, kdyz se akord drzi vice nez dvema prstama.

Slo mi hlavne o to vyuziti a to jste mi potvrdili, ze toho moc neni. Radsi se zamerim na klasicke powery na strunach E, A, D, kde mi to dava nejvetsi smysl.

PA opravdu nejsou nejak slozite, ale pokud nechci setrvavat na jedne strune, tak to rychle stridani s nejakymi priapadnymi vyhravkami zas tak jednoduche neni (aspon pro me :D )
torst

Příspěvek od torst »

PA hraju max. do X. polohy, pak to zní blbě. Lepší přejít o strunu níž, resp. výš. Asi víš. Dost používám široký PA přes struny ADGH. Pak také "kvartový" PA, tedy jen malé barre přes 2 struny nebo k nim ještě kvintu resp. oktávu. Náš 2. kytarista drhne jen klasický PA, takže to pak zní zajímavě, bohatěji.
E ---------- E ----o-- E --------o-
A -------o-- A ----o-- A --------o-
D -------o- D -------- D --o-------
G --o------ G -------- G -----------
H o-------- H -------- H -----------
E ---------- E -------- E ----------
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“