Yamaha FG5/FGX5 Red Label

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
podfuk

Re: Yamaha FG5/FGX5 Red Label

Příspěvek od podfuk »

Ja to vidim podobne jako Prskyn.
Gibsonu chybi trochu dynamika a zni trochu plechove, Martin ma hezky vyvazeny zvuk, Yamaha mi prijde nejdynamictejsi ale chybi ji urcita jemnost ve vyskach.
Na druhou stranu to hezky ukazuje ze kazdy ma jine preference a co sedi jednomu, nemusi sedet jinemu.
BTW soude dle komentaru pod videem vitezi Yamaha na cele care :D
Pes5

Re: Yamaha FG5/FGX5 Red Label

Příspěvek od Pes5 »

Tak jsem to udělal - koupil jsem na všechny 3:) mé "aktivní" kytary stejné struny.. no, šetřil jsem, dal jsem tam Martiny Authentic Marquis 80/20 Bronze Light (12) - a porovnával jsem ..FGX5 vs Furch 22SR vs Taylor GS Mini Mahagon. No, fakt můj celkový dojem z těch kytar byl - v pořadí 100%, 80%, 20%.. obě solidky jsou zvukem skutečně jinde, než má milá GS (bohužel pro ni..) - zvuk, sustain, ta projekce tónů.. Prostě GS je na něco jiného, a moc se srovnat nedá (i když jsou na YT mistři, co z té GS mahagonky umí dostat neuvěřitelné zvuky....ale já ne) To FGX5 a 22SR by měly být porovnatelné - oba dreadnoughts - no, těžko popsat - největší rozdíl je v barevnosti toho zvuku - prostě ten Furch je vedle FGX5 takový víc "suchý" (a to by měl být po 7 letech hraní víc rozehraný) FGX5 mi připadá jako by měla větší spektrum barev, projekce harmonií je prostě hezčí - nevím, čím to je - možná kombinace sitka a mahagon, zatímco Furch je s indickým palisandrem. I sustain je taky o fous lepší na Yamaze.. a hlavně mě ta FGX5 inspiruje ke hraní prsty víc než trsátkem, to jsem nečekal... Podobný projev má Vintage řada od Furcha, aspoň jejich OM tak nějak podobně zní, ale 22SR bohužel ne..

No, tak jsem na ty všechny 3 moje milé hrál, asi v tom poměru jak výše ... a za necelý měsíc, možná 3 týdny... ty struny na FGX5 přestaly hrát.. hlavně E, A.. najednou přestaly znít .. tak jsem rychle běžel pro potahované Elixíry PhBr a rychle kytaru převlékl a omluvil se jí, že už jí to nikdy neudělám:) a už zase zvoní a hraje to na 100%. No, na ostatních kytarách ty Martiny ještě fungují, ale nedal jsem jim tolik času hraní, jako na FGX5. Budu to dál pozorovat. Třeba ta Yamaha ty Martiny prostě nesnesla... a Furch jo. No ale mám elixíry i pro něj, a dám je i na GS, a pak to porovnám znovu.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“