Zvukovka pro živé hraní s VST
Pravidla fóra
Zvukovka pro živé hraní s VST
Potřebuju poradit. Zatím jsme blbnuli jen doma, ale teď nám hrozí hraní naživo. Jsme dva, něco jako Duo Jamaha, akorát nemáme tak zmáklou choreografii (zatím). Kolega zpívá a hraje na kytary, já hraju na (MIDI) klávesy, používám hlavně VST Synth1. V Reaperu si naklikám jednotlivé stopy, pak si vyberu, co z toho budu hrát a zbytek sbalím do subprojektu. Ve zkušebně máme FireWire zvukovku od M-Audia, přes kterou nahráváme kytary a zpěv. Při "živém" hraní (tj. v Reaperu jede backing track plus moje VST, na klávesách mám až 4 zóny, když potřebuju víc zvuků než 4 (takže většinou), tak mi je Reaper přepíná) to ale občas začne chrčet nebo praskat. Já mám Focusrite Scarlett a ta to zvládne bez praskání. Akorát je to první generace a kromě toho, že při zapínání a vypínání PC střílí do beden (na to si jde dát pozor, ale je to otrava), tak pro změnu šumí. Myslím i když nic nehraje a mám na ní hlasitost staženou na nulu. Doma na 30W monitorech to slyšet nejde, ale ve zkušebně na 300W jo.
Uvažuju pro změnu zase o Scarlett, protože 3. generace už tyhle problémy prý nemá. Je to blbost? Nebo může být problém jinde než ve zvukovce?
Předem děkuju za připomínky.
Uvažuju pro změnu zase o Scarlett, protože 3. generace už tyhle problémy prý nemá. Je to blbost? Nebo může být problém jinde než ve zvukovce?
Předem děkuju za připomínky.
Make Synthpop Great Again 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvukovka pro živé hraní s VST
Nemyslím, že by to byla blbost - a navíc je tu i zkušenost s produktem (byť jiné generace). Pokud obecně vyhovuje a jen má "neduhy", které aktuální generace řeší, tak to z mého pohledu má smysl. A netřeba se koukat jinam zase bude chvíli člověku trvat, než si zvykne na jiný přístup HW a jeho SW (například), takže za mě: nekomplikovat a zůstat u Focusrite.
P.
P.
Díky. Já jsem trochu blondýna, mně se hlavně Scarlette i líbí ("elegantní šasi vyrobené z kovu...").
Ještě jsem přemýšlel nad tím, jestli může být rozdíl mezi zvukovkama v tom, jak vypadá výsledný wav, vygenerovaný na základě MIDI + VST? Nebude v tom případě výsledek (wav) stejný, i kdyby to "počítala" integrovaná zvukovka? Počítá to vlastně vůbec zvukovka?
Ještě jsem přemýšlel nad tím, jestli může být rozdíl mezi zvukovkama v tom, jak vypadá výsledný wav, vygenerovaný na základě MIDI + VST? Nebude v tom případě výsledek (wav) stejný, i kdyby to "počítala" integrovaná zvukovka? Počítá to vlastně vůbec zvukovka?
Výsledný tvar křivky který jde do mixu (waveforma) určuje D/A převodník a další obvody za ním ve zvukovce. Tyhle obvody se tak podílejí na přidaném šumu nebo zkreslení. Takže má smysl používat lepší zvukovku, integrovaná zvukovka bude tyhle obvody a převodník samotný mít na mizerné základní úrovni.
Dokud je wav v digi formě, nemá na něj zvukovka vliv, tvoří jej a počítá to DAW (nebo VST host) a VST instrument. MIDI na tvar křivky nemá vliv, je to jen informace kdy byla spuštěná jaká nota, jakou silou, jak dlouho trvala - nenese žádnou informaci o konkrétním zvuku.
Focusrite je podle mě v pohodě, mám solo třetí generaci a žádného výrazného samo-šumu jsem si nevšiml, ale nikdy jsem z ní nepouštěl nic do velkých silných aktivek.
Jen upozorňuju, že velký silný aktivky mají nemalé množství vlastního šumu a šumí s jakýmkoliv připojeným (i úplně tichým) zdrojem. Čím silnější, tím je vlastní šum výraznější. Ale při normální hlasitosti produkce se tenhle šum snadno ztratí....
Dokud je wav v digi formě, nemá na něj zvukovka vliv, tvoří jej a počítá to DAW (nebo VST host) a VST instrument. MIDI na tvar křivky nemá vliv, je to jen informace kdy byla spuštěná jaká nota, jakou silou, jak dlouho trvala - nenese žádnou informaci o konkrétním zvuku.
Focusrite je podle mě v pohodě, mám solo třetí generaci a žádného výrazného samo-šumu jsem si nevšiml, ale nikdy jsem z ní nepouštěl nic do velkých silných aktivek.
Jen upozorňuju, že velký silný aktivky mají nemalé množství vlastního šumu a šumí s jakýmkoliv připojeným (i úplně tichým) zdrojem. Čím silnější, tím je vlastní šum výraznější. Ale při normální hlasitosti produkce se tenhle šum snadno ztratí....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ohledně WAV - jak píše Placka. Zvukovka na to nemá (v digitální doméně) vliv, ten se projevuje až převodem a poté. Proto "hrají" různé zvukovky/převodníky každý jinak; velký vliv na to mají i použité hodiny (=použití lepších hodin, tj. externích, může kolikrát podání zvuku dost zlepšit).
P.
P.
Jenom dodám trochu ohledně stability... dlouhodobě tohle téma sleduju a mám dojem, že málokdo u tohoto typu produkce zůstal - bez ohledu na značku zvukovky. Ani Mac asi není řešení bez rizika. Prostě spolehlivost není zaručená.
Pokud vás čekají první koncerty, tak to zkuste, ale na komerční hraní to podle používá jen naprostý minimum lidí.
Pokud vás čekají první koncerty, tak to zkuste, ale na komerční hraní to podle používá jen naprostý minimum lidí.
souhlas s ostatníma - zvuk nepočítá karta, ale comp. Můžeš zvukovku klidně odpojit, pokud dokážeš nastavit "očima". Zajišťuje jen kontrolní poslech.
Najel jsem na podobnou praxi se svým sólovým projektem. V noťasu mi jede Cubase, které jen přehrává mp3 s podkladem a vedlejší MIDI stopa vysílá povely do mulťáku ZOOM, kde přepíná presety, stahuje Volume. Takže máček, žádné instrumenty. Do PAčka to posílám z pravěké USB zvukovky M audio Fast Track a žádná závada.
Najel jsem na podobnou praxi se svým sólovým projektem. V noťasu mi jede Cubase, které jen přehrává mp3 s podkladem a vedlejší MIDI stopa vysílá povely do mulťáku ZOOM, kde přepíná presety, stahuje Volume. Takže máček, žádné instrumenty. Do PAčka to posílám z pravěké USB zvukovky M audio Fast Track a žádná závada.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Díky, pánové. Zkusíme ještě poslechnout, jestli ve zkušebně při hraní poznáme rozdíl mezi M-Audiem a Scarlett. Jestli jo, tak pak by mělo smysl investovat do lepší zvukovky.
Stability se nebojím. Některá VST umí shodit Reaper nebo se dají použít jen na jedné stopě, ale Synth1 mám někde možná i 20x a pohoda.
A hlavně jak říkal bývalý pan učitel z hudebky: Je to chlapci, hezké, ale co když vypnou proud? Na to já: Tak to jsme, pane učiteli, v prdeli.
Stability se nebojím. Některá VST umí shodit Reaper nebo se dají použít jen na jedné stopě, ale Synth1 mám někde možná i 20x a pohoda.
A hlavně jak říkal bývalý pan učitel z hudebky: Je to chlapci, hezké, ale co když vypnou proud? Na to já: Tak to jsme, pane učiteli, v prdeli.
Jenom ověření, že pátráme správně - všechny antény - BT, WiFi jsou na noťasu vypnutý? Už jsem párkrát zažil, že právně chrčení je rušení generovaný úplně mimo.. Další věc je vytížení procesoru - nevyletí při tom praskání někam k mezím? Každopádně bych pátral primárně spíš v ntb než zvukovce..
jo, to jsem zaponměl. Před akcí zablokuju web, povypínám v NB všechny antiviry a další procesy na pozadí. Už se mi stalo, že mi doma v 1/2 písně vyskočil požadavek na aktualizaci a ticho.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Jasně, zas až taková blondýna nejsu.
Ve zkušebně to ani není noťas, ale normální PC. V něm dvě zvukovky, FireWire M-Audio + USB Scarlett. Když jedeme přes M-Audio, tak se žádný šum nekoná, ale když hraju (tj. když se do procesu zapojí VST), tak to občas praská. Se Scarlett je to naopak, při hraní žádný problém, ale když nic nehraje, tak to šumí.
Na druhém PC to se Scarlett dopadně stejně a připojit tam FireWire M-Audio pro porovnání nejde (není kam dát tu FireWire kartu).
I kdyby problém byl v tom, že PC ve zkušebně je slabší, tak stejně musíme řešit zvukovku, která na druhém PC bude naživo fungovat slušně. Taky to může dělat ovladač od té zvukovky M-Audio, poslední aktualizace je z roku 2008.
Ve zkušebně to ani není noťas, ale normální PC. V něm dvě zvukovky, FireWire M-Audio + USB Scarlett. Když jedeme přes M-Audio, tak se žádný šum nekoná, ale když hraju (tj. když se do procesu zapojí VST), tak to občas praská. Se Scarlett je to naopak, při hraní žádný problém, ale když nic nehraje, tak to šumí.
Na druhém PC to se Scarlett dopadně stejně a připojit tam FireWire M-Audio pro porovnání nejde (není kam dát tu FireWire kartu).
I kdyby problém byl v tom, že PC ve zkušebně je slabší, tak stejně musíme řešit zvukovku, která na druhém PC bude naživo fungovat slušně. Taky to může dělat ovladač od té zvukovky M-Audio, poslední aktualizace je z roku 2008.
trochu odjinud: Na tvorbu s VSTi se mi osvědčilo StudioOne Free PreSonus. Maji v tovární nabídce slušnou paletu zvuků a samplů. Samozřejmě ne neomezenou (u free), ale zase je vše optimalizováno, neseká se to a nepadá.
To není nic pro mě. Já už bych od Reaperu neodešel ani k Abletonu. Synth1 mi ještě nikdy nespadl, už s ním celkem umím a k tomu mám asi tisícovku presetů. A tím nemyslím presety, které jsou volně ke stažení. Kdybych to chtěl řešit železem, musel bych jít do něčeho jako je Access Virus.
Test Scarlett 3. generace pozitivní. Do beden nestřílí a šum není slyšet ani na 300W. Asi mám vyřešeno 
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No paráda 
P.
P.