Falesne znejici kytara

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Vaclavvaclav
Nový uživatel

Falesne znejici kytara

Příspěvek od Vaclavvaclav »

Zdravim ,
mam dotaz, koupil jsem novou kytaru Sigma SDL- SG6L nicmene od tretiho dne co ji mam pocit ze tam neni zvukove ok a to zejmena kdyz hraju na strunach E H G ,napriklad akordy D, Dmi proste zni falesne , nekdy mene nekdy vice nekdy vubec , ale par kytar mam a nejak rok uz taky hraju a nikdy jsem toto neresil. Obcas si myslim ze se mi to zda ale proste neco tam neni jak ma byt. Struny jsem vymenil, krk jsem posteloval , struny podle vice ladicek naladene, ale bezezmeny. Ma nekdo tuseni cim by to mohlo byt? Do servisu to dam pravdepodobne pristi tyden, jestli nezjistim, ze jsem fakt jen paranoidni
Prskyn

Re: Falesne znejici kytara

Příspěvek od Prskyn »

Vaclavvaclav píše: 23.11.2022 17:40 Zdravim ,
mam dotaz, koupil jsem novou kytaru Sigma SDL- SG6L nicmene od tretiho dne co ji mam pocit ze tam neni zvukove ok a to zejmena kdyz hraju na strunach E H G ,napriklad akordy D, Dmi proste zni falesne , nekdy mene nekdy vice nekdy vubec , ale par kytar mam a nejak rok uz taky hraju a nikdy jsem toto neresil. Obcas si myslim ze se mi to zda ale proste neco tam neni jak ma byt. Struny jsem vymenil, krk jsem posteloval , struny podle vice ladicek naladene, ale bezezmeny. Ma nekdo tuseni cim by to mohlo byt? Do servisu to dam pravdepodobne pristi tyden, jestli nezjistim, ze jsem fakt jen paranoidni
Do toho servisu zajdi. Obzvlast pokud jsi posteloval krk. Ale zkus se soustredit i na zpusob, jakym pokladas prsty na hmatnik. Muzes mit nejaky spatny navyk z predchoziho nastroje, kdy jsi byl treba zvykly na mikrodoladovani prsty a novy nastroj tohle nepotrebuje. Muzes i nevedomky tahat za krk (pomahat si silou pri dohmatu a prohybat tak celou kytaru). Zkousel jsi flazolet na 12. prazci vs ladicka a pak pevny ton vs ladicka tamtez?
himself

Příspěvek od himself »

U dnešní produkce jsem se nesetkal s tím, že by kytara měla špatné oktávy, ale tady to tak vypadá. Zkus, jak ladí 12. pražec, možná je jen špatně kompenzované H/G a spravil by to jiný kobylkový plátek.
Jestli to neladí v takhle nízkých polohách, zaměřil bych se i na to, jestli není moc vysoký nulák.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kytara je v záruce - řešit v záruce.
Otázka ale je, jestli je tam vůbec nějaká závada. Podle toho, že nepíšeš nic o oktávách, a ani o tom, o kolik centů která struna a kde neladí, moc o tom asi nevíš. Takže určitě bych "nešteloval krk". Ideálně kdyby to viděl někdo, kdo o tom něco ví.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Vaclavvaclav
Nový uživatel

Čavli píše: 24.11.2022 8:55 Kytara je v záruce - řešit v záruce.
Otázka ale je, jestli je tam vůbec nějaká závada. Podle toho, že nepíšeš nic o oktávách, a ani o tom, o kolik centů která struna a kde neladí, moc o tom asi nevíš. Takže určitě bych "nešteloval krk". Ideálně kdyby to viděl někdo, kdo o tom něco ví.
Priznavam se, nevim, jinak bych napsal vic nebo bych tu vubec neotravoval. Jen slysim ze tam neco neladi anejsem schopnej prijit na to co, s nejvetsi pravdepodobnosti ale struna H.Ale jak jsem psal, je to jen obcas, nejvic je citelne prvnich 10-15 minut hrani Dost mozna jak psal Prskyn, mozna spatne pokladam prsty na hmantnik nebo nejaky zvyk z predchoziho nastroje
Budu resit se servisem,ale nemyslim si , ze na neco prijdou. Krk je ale potreba doladit, protoze dohmat nejak vylozene nizko nemam,krk je rovnej a kdyz dam kapo od 2.prazce tak mi to misty drnci .
Diky ha nazory vsem
himself

Příspěvek od himself »

Nejdůležitější jsou ty oktávy a to nezmiňuješ. Ladí struna H na 12. pražci?
Vaclavvaclav
Nový uživatel

Na 12. prazci se to tvari ok. Uz jsem na to ale asi prisel. Jde skutecne o strunu H a kdyz ji zmacknu mam tendenci ji vytahovat ke strune G a to tam dela tu fales, kdezto kdyz ji zmacknu tak jak mam tak to je ok. Nevim proc to tak je (vysoky dohmat ? Takze by pomohlo propilovani orechu jak tu zminoval Postylion? ) ale nikdy jsem toto u jinych kytar neresil ,ale na 90% je to tim.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

vyuzij zaruky a nech si to nastavit. Jinak budes mit zbytecne pokazeny dny....
accc

Příspěvek od accc »

Jestli je u Dmi, tak h strunu mačkej malíčkem, v tom asi nebudeš mít tolik síly. Nicméně to seřízení je no.1 - samozřejmě píši za sebe. Pro radost, někde se přetahovat se strunami.

to prskyn: Myslíš, že v rámci záruky budou někde pilovat drážky a kobylku? Já bych myslel, že ne, že tak zatočit šroubem v krku. Ale nikdy jsem se nezkoušel na to zeptat, chodím s tím na seřízení ke kytarářům...
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Na požádání mi to v kytarách či u Humla vždy seřídili, včetně úprav ořechu a sedla. Jen to musíš dát do zadání.
accc

Příspěvek od accc »

to je dobré vědět, děkuji za info.
M-Rock

Příspěvek od M-Rock »

Když se tu bavíte o těch oktávách. V okamžiku kdy již není kam pohnout s kameny na kobylce a ladička na 12 pražci stále říká "posuň mě níž", jak dál? E H G překvapivě skoro přesně ladí, basovky ne.
Hans
himself

Příspěvek od himself »

Ten rozptyl kompenzací bývá cca do 5mm. Pokud se s některou strunou nevejdeš, nenapadá mě jiná možnost, než posunutí kobylky.
Sám jsem to řešil na akustice (kde není možnost seřízení). Potřeboval jsem posunout cca o 3mm a naštěstí jsem se vešel do "masa" původní kobylky, takže stačilo zalepit starou a vyfrézovat novou drážku pro sedlo.
Hadrburg

Příspěvek od Hadrburg »

Prskyn píše: 28.11.2022 7:10 Na požádání mi to v kytarách či u Humla vždy seřídili, včetně úprav ořechu a sedla. Jen to musíš dát do zadání.
Huml music mám rád, chovali se ke mě vždycky pěkně (i v případě dost problematické reklamace, kdy na kytaře byl drobný ťukanec a vůbec nebylo jasné, zda jsem s ním kytaru koupil nebo si ho udělal sám). Bohužel na akustiky hraju málo a proto tam chodím a nakupuju také málo.
A vím, že tam zastávají tento bonmot: vidíš tu někde nápis servis kytar? Nevidíš, protože tu žádný servis kytar není.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Cokoliv jsem u Humla koupil, to mi vzdy bez bonmotu upravili dle mych pozadavku. Sedlo, orech, akci, snimac. Cokoliv jsem koupil v kytarach... dtto. Jiny servis jsem na svych kytarach nepotreboval (chvala bohu). Prebrusovani ci vymeny prazcu resim samozrejme u kytarare.
woro90

Příspěvek od woro90 »

M-Rock píše: 29.12.2022 22:43 Když se tu bavíte o těch oktávách. V okamžiku kdy již není kam pohnout s kameny na kobylce a ladička na 12 pražci stále říká "posuň mě níž", jak dál? E H G překvapivě skoro přesně ladí, basovky ne.
To záleží na tom, co máš za kytaru. Podle posuvných kamenů předpokládám, že elektriku. Občas se to dá trochu ošidit - u stratů a jejich příbuzných vyndáním pružinky, případně použitím kratších kamenů, u T-O-M obrácením kamenů hranou dál od hlavy (ale často tak jsou už z výroby). Kdyby to nevycházelo o milimetr nebo míň, ještě se to dá trošičku ošidit kompromisem s nastavením dohmatu.

Platí ale pořád to,co i u akustiky - když něco nejde seřídit v normálním rozsahu, je potřeba nástroj nejdřív zkontrolovat a ujistit se, kde přesně je problém.

Jeden trik, co jsem si celkem oblíbil, je používat kapodastr nejen pro kontrolu prohnutí krku, ale i dohmatu a intonace. Vysokých nebo špatně propilovaných nultých pražců jsem už viděl mraky, a to i u jinak překvapivě slušných nástrojů. Když řeším krk a kobylku, chci řešit krk a kobylku, ne celou délku struny.

Jo a ladičku na to nepoužívám - podle ucha je to rychlejší, a pokud ti ladička neukazuje přesnou hodnotu, je to i přesnější.

edit: Hurá, funguje mi prapůvodní profil. Ještě uvidím, co s tím udělám.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Správně seřízený ořech je to, s čím se u seřizování kytary začíná. Není totiž závislé ani na dohmatu, ani reliéfu krku, ani tenzi strun, a ani na intonaci oktáv.
A potom už capo netřeba - při kontrole reliéfu si strunu podržím v prvním poli rukou, když mám ale ořech na 100%, není třeba ani to.

Jinak z hlediska hraní je ořech a nultý pražec jedno a to samé (uzel kmitu prázdné struny), ale z hlediska konstrukce kytary ne. Takže "pilování nultého pražce" může být zavádějící. Piluje se sice také, ale úplně jinak, a úplně jinými nástroji.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
woro90

Příspěvek od woro90 »

Čavli píše: 30.01.2023 13:48 Správně seřízený ořech je to, s čím se u seřizování kytary začíná. Není totiž závislé ani na dohmatu, ani reliéfu krku, ani tenzi strun, a ani na intonaci oktáv.
A potom už capo netřeba - při kontrole reliéfu si strunu podržím v prvním poli rukou, když mám ale ořech na 100%, není třeba ani to.
Jasně, ale to je správná péče, lege artis, když k tomu jsou podmínky. Já většinou beru nářadí do ruky v rámci první pomoci, kdy ořech moc neřeším (když jsou drážky moc hluboko, podložím to papírkem, jinak jen ověřím, že se nezavírají a případně oškrábnu stěny). Pižlání drážek je beztak lepší nechat někomu, kdo to dělá aspoň jednou za měsíc.
Čavli píše: 30.01.2023 13:48Jinak z hlediska hraní je ořech a nultý pražec jedno a to samé (uzel kmitu prázdné struny), ale z hlediska konstrukce kytary ne. Takže "pilování nultého pražce" může být zavádějící. Piluje se sice také, ale úplně jinak, a úplně jinými nástroji.
Rád potkávám někoho, kdo to rozlišuje; když jsem tu byl naposledy, říkalo se tu všemu nulťák, ořech znali jen vrzalové. Piloval jsem obojí, nedá se to srovnat.

A měl jsem párkrát v ruce i tu úžasně blbou čs. kombinaci - s "pražcem" z plastu v jednom kuse s ořechem, do dvou drážek. Samozřejmě to mělo nevýhody obojího a nedá se to snadno vyměnit za normální řešení.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Čavli

Příspěvek od Čavli »

woro90 píše: 31.01.2023 12:35 A měl jsem párkrát v ruce i tu úžasně blbou čs. kombinaci - s "pražcem" z plastu v jednom kuse s ořechem, do dvou drážek. Samozřejmě to mělo nevýhody obojího a nedá se to snadno vyměnit za normální řešení.
Teď netuším o co jde. Měl jsem v ruce staré Cremony i různé bulharky a U.S.S.R. hrůzy, ale tohle řešení si nevybavuju ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
woro90

Příspěvek od woro90 »

Čavli píše: 31.01.2023 13:08
woro90 píše: 31.01.2023 12:35 A měl jsem párkrát v ruce i tu úžasně blbou čs. kombinaci - s "pražcem" z plastu v jednom kuse s ořechem, do dvou drážek. Samozřejmě to mělo nevýhody obojího a nedá se to snadno vyměnit za normální řešení.
Teď netuším o co jde. Měl jsem v ruce staré Cremony i různé bulharky a U.S.S.R. hrůzy, ale tohle řešení si nevybavuju...
Měla to třeba vodácká Cremona 525, tady jsem našel slušnou fotku. Já taky jednu mám, i když v horším stavu, tak jsem to ještě nafotil z lepšího úhlu.
20230131_135337.jpg
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“