zapojení 4(5) mikrofonů do jednoho PC - jednačka

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
bullin

Re: zapojení 4(5) mikrofonů do jednoho PC - jednačka

Příspěvek od bullin »

Děkuji za odpovědi. Musel jsem se trochu ponořit do problému a něco trochu nastudovat, abych vůbec porozuměl, o čem jste psali. Teď už to jakžtakž chápu.
Pochopil jsem to teda takto: mikrofony strčím do mono XLR vstupů a oba příslušnými PAN potenciometry nastavím úplně doleva. Jack výstupního kabelu (TSR jack/XLR male, Pavlii píše že stačí TS?) strčím do levého Mix Main, či AUX send a druhý XLR konec do komba.
U druhé možnosti se mikrofony zapojí a nastaví stejně jako u té předchozí a výstup Y kabelem do obou Mix Main a druhý konec do komba?

Teď jestě otázka obecně k mixům: dají se mikrofony též píchnout i do těch stereo vstupů? A mono vstupy mají jak XLR, tak i jack zásuvku. Nedá se mikrofon zapojit i do té jack zásuvky?

Na bazaru je k mání ještě Tapco Mix-100 a je jen o 100 Kč dražší než Mix-60. Má o dva stereo vstupy víc. Má ale EQ pouze u mono XLR vstupů. Stereo vstupy má bez EQ. Mix-60 má EQ jak u mono, tak i u stereo vstupů. Ta 100 má zase fader a 60 ne. Tak mám dilema. Který z nich byste volili?

Ten slučovač, co postnul Fořt, tak něco takového jsem měl původně na mysli a to by mi úplně stačilo. Ale zase si říkám že mix se určitě v budoucnu bude hodit a když je k mání za cenu jen o pár stovek navíc než slučovač... , no nekup to.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Mikrofon se zapojuje do XLR, protože jen tam je mikrofonní předzesilovač. Jack slouží pro linkový vstup, který má řádově vyšší úroveň signálu. Stereo vstupy na mixu jsou určeny pro linkový signál, proto tam ani není XLR zdířka. Mikrofon zapojený do linkového vstupu bude strašně potichu.
Jako zbastlit lze cokoliv a "nějak" to fungovat bude, ale správným zapojením předejdeš mnoha problémům, které jako neznalý a nezkušený nebudeš umět řešit.
Ano, pavlii má pravdu, stačí ti i TS-XLR kabel, v tom případě povedeš ale jen nesymetrický signál, který je cca o 6dB slabší. A ten můj návrh s Y-kabelem také není úplně správně, jen jsem myslel, že jím již disponuješ, tak ať nekupuješ zbytečně další kabel, když to "jde" obejít i tímto kabelem. Ale pokud máš kabel kupovat nový, pak není důvod kupovat pro toto řešení ne úplně vhodný Y-kabel.
Ideální kabel je TRS-XLR, abys mohl vést symetrický signál.
PS: nezapomeň, že pokud použiješ výstup AUX, musíš na mixu poslat signál z šavlí do AUXu. Pak je pannování zbytečné, protože to se týká jen MAIN mixu (a případně dalších stereo výstupů jako phones/control).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2hendrek: zcela správně (komentáře směrem ke mně). Jen pro jistotu ještě jednou připomenu, že k mé variantě nesymetriky jsme se dostali čistě okrajově - a to tak, že nejde použít ten "Y" kabel (a zapsal jsem i proč). Přesněji nejde použít pro oba "Y" fousy; pro jeden ano (ale to je pak to moje nesymetrické vedení).

Prostě XLR na kombu je jen jeden vstup (ve smyslu JEDEN signál vedený symetricky). Dva signály se do něj nedají zapojit - leda při předchozím sloučení v mixu nebo podobné věci, co postoval Fořt.

P.
Naposledy upravil(a) pavlii dne 6.12.2022 13:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava překlepu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“