Zapojení externího reproboxu ke kombu Fender Champion
Pravidla fóra
Zapojení externího reproboxu ke kombu Fender Champion
zdravím,
mám dotaz:
Mám kombo Fender Champion 50XL https://kytary.cz/fender-champion-50xl/HN193809/
výkonově mi do zkušebny stačí, ale 1x12 repro při vyšší hlasitosti někdy trochu nestíhá, a mám možnost pořídit reprobox 4x12, takže dotaz zní:
Když je na reproduktoru komba impedance 8 Ohm a na reproboxu u přípojky napsané taky 8 Ohm, můžu repro komba odpojit a zapojit do boxu? Nemůžu něco z toho odpálit? Kombo totiž nemá výstup pro externí repro.
Kdyby to šlo, musím pořídit silový kabel a jeden konec připájet na svorky vycházející z komba k repro?
Nebo mi stačí nástrojový?
Děkuji za odpovědi.
mám dotaz:
Mám kombo Fender Champion 50XL https://kytary.cz/fender-champion-50xl/HN193809/
výkonově mi do zkušebny stačí, ale 1x12 repro při vyšší hlasitosti někdy trochu nestíhá, a mám možnost pořídit reprobox 4x12, takže dotaz zní:
Když je na reproduktoru komba impedance 8 Ohm a na reproboxu u přípojky napsané taky 8 Ohm, můžu repro komba odpojit a zapojit do boxu? Nemůžu něco z toho odpálit? Kombo totiž nemá výstup pro externí repro.
Kdyby to šlo, musím pořídit silový kabel a jeden konec připájet na svorky vycházející z komba k repro?
Nebo mi stačí nástrojový?
Děkuji za odpovědi.
Re: Zapojení externího reproboxu ke kombu Fender Champion
Pokud nevyrobíš na přívodu k reproduktorům zkrat, nic neodpálíš. Transistorovému zesilovači nevadí ani odpojené repro. Nástrojový kabel určitě ne! Dvoužilový kabel, alespoň 2 x 0.7 a více.
Kdybych řešil podobný problém, udělal bych si na výstupní vedení konektor, kam bych podle potřeby připojoval buď interní repro, nebo externí bednu.
Kdybych řešil podobný problém, udělal bych si na výstupní vedení konektor, kam bych podle potřeby připojoval buď interní repro, nebo externí bednu.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Tranďáku nevadí odpojené repro? Nesouhlasím. Asi vydrží víc než lampáč, ale rozhodně bych to nedělal. Jinak souhlas s nápadem i porazeným řešením. Repro připojuj alespoň elektrikářskou dvoulinkou. Nástrojovej kabel jen v krajní nouzi.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Jj tranzistoru to je tak nejak jedno kdyz nemá zátěž, ale hrát s odpojenym repro zase nemá žádaný účinek že 
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
nemůže se hádat, nemám vaše znalosti, ale když je trandu výstup 16 Ohm a připojím 8 nebo 4, tak se nemůže nic stát ?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
To je ale opačný přístup. Jdeš ke zkratu a to trandy nedají - nutíš je do dodání většího proudu než vydrží. Proto nejsou třeba úplně ideální Jack konektory - možnost zkratu. Bez zátěže "připojuješ" repro s MOhmama (izolační odpor vzduchu v konektoru).
Jinak většina basových trandových apců mají výstup deklarovaný jako min. 4 ohm a v drtivé většině ti manuály a popisky říkají, že jen klesne výkon při připojení repra s vyšší minimální impedancí (což se dokonce děje ve většině případů) - často je tam také poznámka nepřipojujte zátěž s nižší minimální impedancí!!
P.S. Častou mají basáci dvě 8ohmové bedny připojované paralelně, a berou jednu nebo dvě dle velikosti gigu, páč tím regulují výkon na několika úrovních -> jak na maximálním výkonu aparátu, tak na účinosti přeměny elektrické energie na Mechanickou (plocha reproduktoru).

Edit: Doplnění vět do jakžtakž smysluplných celků
Jinak většina basových trandových apců mají výstup deklarovaný jako min. 4 ohm a v drtivé většině ti manuály a popisky říkají, že jen klesne výkon při připojení repra s vyšší minimální impedancí (což se dokonce děje ve většině případů) - často je tam také poznámka nepřipojujte zátěž s nižší minimální impedancí!!
P.S. Častou mají basáci dvě 8ohmové bedny připojované paralelně, a berou jednu nebo dvě dle velikosti gigu, páč tím regulují výkon na několika úrovních -> jak na maximálním výkonu aparátu, tak na účinosti přeměny elektrické energie na Mechanickou (plocha reproduktoru).
Edit: Doplnění vět do jakžtakž smysluplných celků
takže u trandu je nebezpečné poddimenzované repro, žádné repro nevadí. rozumím. dík!
No, profi zesilovače mají ve většině případů tepelnou ochranu konce, takže když tam připojíš např.torst píše: 16.04.2021 10:05 takže u trandu je nebezpečné poddimenzované repro, žádné repro nevadí. rozumím. dík!
4 ohm spolu s 8 ohm ,nebo 2 x 4 ohm tak ochrana vypne. Některé zesilovače už jsou i na 2 ohm zátěž. Ale z přímým zkratem bych si nezahrával.
GK MB 150 S, GK MB 800
Ja bych teda na ochrany uplne nespolehal, přijde mi to jako dobrovolně sahat si na fázi s tím, že to proudovy chranic vypne (a zvlast na tepelnou ochranu, to uz mi prijde jak na jistic s char C ci D.)
Jasně, vždy je lepší se držet doporučení výrobce, než experimentovat. Spolehlivé nejsou ani antigenní testy
GK MB 150 S, GK MB 800
Děkuji za odpověď a bude to hrát hlasitě tak jak jsem zvyklý nebo se 50W rozdělí mezi 4 repra a bude to celkově potišejší než přes tu 1x12?
50W zustane, hlasitost taky zalezi na citlivosti reproduktorů ale pocitove je uz rozdil mezi 1x12 a 4x12 pri stejne "hlasitosti" uvidíš
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Dotazy prosím do SZ
Používám kombo Fender Champion 100, což je 2*12 záležitost, celkově 8ohm, tedy dvě 16ohmová repra paralelně. Abych to kombo trochu odlehčil a zároveň, hlavně venku, ještě lépe pokryl pódium, jednu dvanáctku jsem vyndal, otvor po ní zaslepil, šoupnul ji do externího boxu odpovídajících rozměrů, do komba paralelně připájel výstup na externí box a mám takový jakýsi fullstack, který se dobře nosí a hraje opravdu nahlas.
Naposledy upravil(a) affordano dne 6.12.2022 10:21, celkem upraveno 1 x.
zajímavej nápad. určitě to hraje dobře. Combo 0+12 + box 12+0. Zaslepil bych prázdné díry deskou, aby se posílily odrazy uvnitř.
Pro mě je ideální combo 112 + box 112. Zvukově i přepravně.
Pro mě je ideální combo 112 + box 112. Zvukově i přepravně.
To chápu, 1*12 je logisticky o dost fikanější.
Jinak ano, zaslepeno tenkou deskou a repráky do kříže, projekce je famózní. Pro zajímavost, v záložním stejném kombu mám pořád 2*12, jeden reprák je původní "Fender", druhý jsem ale vyměnil za lehký Celestion Neo V-Type G12 16ohm, zatím odzkoušeno jen ve zkušebně, ale moc se mi to líbí, tóny se méně slévají, zkreslení je "prokreslenější", super. Celestion je o malinko hlasitější než Fender, ale to je v tomhle případě vlastně lepší....
Naposledy upravil(a) affordano dne 6.12.2022 18:19, celkem upraveno 1 x.
co teprv ten hukot, kdybys měl 212+212.
Hukot s předvídatelnými výsledky - vyhazoff z kapely