Odkud pochází tón v elektrické kytaře?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Odkud pochází tón v elektrické kytaře?

Příspěvek od kocour »

Tested: Where Does The Tone Come From In An Electric Guitar?
https://www.youtube.com/watch?v=n02tImce3AE
Jeden z komentářů:
The best analysis of its kind in the history of electric guitar I would say.
(Řekl bych, že nejlepší analýza svého druhu v historii elektrické kytary.)
:!: :idea:
To je k zamyšlení.
:?:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
JirkaT

Re: Odkud pochází tón v elektrické kytaře?

Příspěvek od JirkaT »

Odkaz na video už na tomto fóru byl. Ale nedaří se mi příspěvek najít, pokusí se o to někdo?🙂
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Díky. Zkoušel jsem zadat ten řetězec: n02tlm...., ale nenašlo to nic...
Když dám hledat celý text odkazu, tak to najde dokonce 4 příspěvky s tímto odkazem... :)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Myslím, že jsme se v diskusi nikam nedobrali.
Skepticismus je na místě. Za prvé video může být fejk. Za druhé se mohlo stát, že vibrace stolu zrovna náhodou zafungovaly podobně jako u dřeva kytary.
Kdyby překližka stačila, už dávno by se z ní kytary vyráběly, a hrály by skvěle. A to se jaksi neděje, takže bych se tím nějak moc netrápil...
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Zkusit pokus zopakovat, použít betonové stěny na upnutí. Pro vyloučení rezonančních jevů...🙂
himself

Příspěvek od himself »

Vkládal jsem to já před rokem do vlákna Proč jsou těla kytar ze dvou kusů.
Diskuze na podobné téma mě baví (do doby, než přijde mistr světa, který to všechno přesně ví).
Domnívám se, že "nekonečná hmota" neovlivní tón nijak, stejně jako "nulová hmota", takže se hledá nějaký "sweet spot" mezi tím. Kdosi pak linkoval borce, který testoval dva rozdílné kousky dřev (v podstatě "prkýnka") a rozdílu v tónu dosáhl. Skoro bych řekl, že zanedbal tu jejich nízkou hmotnost, čímž se přiblížil k lehké tenké vibrující desce u akustiky.
Nedávno jsem četl docela dlouhou zahraniční diskuzi na téma, co ovlivňuje sustain. Zajímavým závěrem pro mě bylo, že čím míň kytara pohlcuje vibrace struny, tím je delší sustain (logicky). Jenže to také znamená, že čím míň je pohlcuje, tím míň je vlastně také ovlivní (obarví).
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ćau, nevím, či nahledáš tohle ?
proc-jsou-tela-kytar-ze-dvou-kusu-47569-20
to bola dobrá téma, taká konstruktivní " hádka " :)
Keby to video bolo nestranné, tak to berem, ale zjavne chlapec dokazuje,že, akože všetko je jedno, len struny a snímač hrajú + tam podvádza tým, že to video strihá, keď mu skape tón a sliduje tam nasilu, len aby ten tón udržal a moc sa vytešuje, že dokázal aj výrobcom drahých gitár, že to je nejaký marketing a podvod na gitaristoch a odrbávajú zákazníkov.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

himself píše: 9.12.2022 9:26 Vkládal jsem to já před rokem do vlákna Proč jsou těla kytar ze dvou kusů.
Diskuze na podobné téma mě baví (do doby, než přijde mistr světa, který to všechno přesně ví).
Domnívám se, že "nekonečná hmota" neovlivní tón nijak, stejně jako "nulová hmota", takže se hledá nějaký "sweet spot" mezi tím. Kdosi pak linkoval borce, který testoval dva rozdílné kousky dřev (v podstatě "prkýnka") a rozdílu v tónu dosáhl. Skoro bych řekl, že zanedbal tu jejich nízkou hmotnost, čímž se přiblížil k lehké tenké vibrující desce u akustiky.
Nedávno jsem četl docela dlouhou zahraniční diskuzi na téma, co ovlivňuje sustain. Zajímavým závěrem pro mě bylo, že čím míň kytara pohlcuje vibrace struny, tím je delší sustain (logicky). Jenže to také znamená, že čím míň je pohlcuje, tím míň je vlastně také ovlivní (obarví).
Ćau, dal si to chvilku skôr jak ja.
Ten sustein má tiež nevýhody, lebo, ten tón je sterilnejší, to asi myslíš, to pohlcení vibrací. Kým prejdeš pri sóle z tónu na iný, tak tam neni ten attack, keď moc drží, stratí to tú rôznorodosť pri pravačke.
By som to prirovnal ku hre na Plexi a trebárs JCM 800, na Plexine, keď na nej hrá človek aj 10 rokov aj viac, tak ho stále prekvapuje nejákými novými nechcenými tónmi, ktoré potom aj krvopotne hledá.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
volfi

Příspěvek od volfi »

Na tohle je jedna dobrá odpověď pro každého. Kup si dvě stejné s rozdílným dřevem, osaď je stejnými komponenty a vyzkoušej to. Tohle je nejpřesvědčivější argument, zda dřevo má na zvuk vliv nebo ne.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Takže stačí si přehodit US Gibson snímače do Epiny a je to ? :shock: Sdílejte než to smažou :lol:
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Presne tak, ja som si takto koupil tie Super Strat Bentonky a na jednu dal vyrobit Mahagónonvé telo a čím viac to porovnávam, tým viac zisťujem, ako je to iné. Mám to aj v tom threade, proč jsou tela ze dvou kusú a vo svojom threade o tej výrobe tej gitky.
Mňa by kedysi ani nenapadlo kúpiť Lipovú gitku a teda, žil som desaťročia vo veľkom omyle.
Exotické, alebo drahé, ale vôbec neznamená automaticky aj dobré.
Ja už preferujem komfort hratelnosti krku, na ten sa dá potom už nahodiť hocičo, aj drevo z palety, je tu niekde video.
Tento thread je akoby pokračovaním threadu o pôvodnom himself-ovom threade o telách ze dvou kusú, podla mňa.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Jenom nakouknu jestli se to už vyřešilo ?
Na TGP k tomu nestačilo ani minimálně 1200 příspěvků, než se doštěkali a modi ta zavřeli :)
Každé děcko ví, že tón je v rukách a proto drtivá většina slavných kytaristů hraje na vintage, novodobé vysoké řady US/Japan kytar a nebo custom stavby...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nebo na to hrají, protože na to mají. :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

A v dobách, kdy si ty vintage nástroje vytvařely dnešní "můžo", to byly obyčejný, řadový, relativně nový a levný nástroje... Někde jsem četl rozhovor s Edem Kingem z Lynyrd Skynyrd, že stratocaster, na kterýho nahrával to epický sólo ve Sweet Home Alabama, byl dost nepovedený a nehratelný nástroj. A pak jsem někde na YT našel video, jak ho někde v nějakém shopu s vintage nástroji někdo zkouší a učúrává z něj...
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

asi zajímavý příběh, jestli je teda pravda (link ? ) akorát to nic nepotvrzuje ani nevylučuje. Možná jenom to, že když je kytara neseřízená, může mít zvuk jaký chce, ale to jedno, protože se na ni nedá hrát :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

https://www.guitar-muse.com/lynyrd-skyn ... labama-815
Tak stěžuje si primárně na slabé snímače a hodnotí kytaru jako "lousy", musel se s ní prát. Tak nevím, třeba nebyla tak špatná, protože uprostřed sóla je taková pasáž s rychlým hammeringem levačkou, na kytaru s vysokým dohmatem asi nehratelná.
torst

Příspěvek od torst »

Nahrál jsem srovnávačku dvou Stratů, vliv materiálu hmatníku na zvuk. SX s javorem perkusivní, suchej, prskavej zvuk (funky, ska), ABX a palisandr dřevěnější, teplejší, středovější, zpěvnější, univerzálnější. Přitom pořád Strat.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Moon

Příspěvek od Moon »

Hele. nezpochybňuju vliv hmatníku, ale tohle je fakt rozdíl až moc radikální ! Co struny a snímače ??? Dřevo korpusu???
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“