Zdravím,
Nenašel jsem nikde odpověď nebo vysvětlení ..Jak skládat text do instrumentalu? Tak aby byl rytmicky správně a prostě seděl?Jaká jsou pro to pravidla-pomůcky.Kolikrát se mi stalo, že jsem zkoušel vymyslet nějaký text ,mě seděl.. Kamarád mi řekl že to není rytmicky v pořádku.A z jeho vysvětlovaní jsem žádný systém nepochopil.Pokud je to hloupá otázka omlouvám se. Jsem začátečník a nevím si s tím rady.
Děkuji
Rytmika text
Pravidla fóra
Re: Rytmika text
Základní pravidlo je, že přízvuk v textu musí sedět s přízvukem v hudbě. Možná jsi měl problém v tomhle, protože to je taková asi nejčastější chyba.
Zasazení textu do hudby nesmí moc znásilňovat jeho přirozený rytmus a přízvuky. Přízvuk je v češtině primárně na první slabice a přes to nejede vlak.
Další základní věc - dlouhá slabika na dlouhou notu a krátká na krátkou. Zase jde o to, aby se neprznilo přirozené podání textu jako v řeči.
Zasazení textu do hudby nesmí moc znásilňovat jeho přirozený rytmus a přízvuky. Přízvuk je v češtině primárně na první slabice a přes to nejede vlak.
Další základní věc - dlouhá slabika na dlouhou notu a krátká na krátkou. Zase jde o to, aby se neprznilo přirozené podání textu jako v řeči.
Jen malá odbočka - moje anglofilní expřítelka se smála nesmyslnému "Škóóódáááá laskýýýýý", vs. "Róól aut, d berlzzzzz".
Myslím, že se o tom mluví také v prvním Kumštu.
Nevím, jestli existují vysloveně pravidla, ale domnívám se, že by to člověk měl hlavně cítit.
Myslím, že se o tom mluví také v prvním Kumštu.
Nevím, jestli existují vysloveně pravidla, ale domnívám se, že by to člověk měl hlavně cítit.
Pravidla existujou, a jako obvykle, můžeš je porušovat, ale musíš vědět, co děláš.
na tohle jsem vyloženě alergickej, když jsem v rádiu zaslechl od Kryštofu "dokud ti tááááblet svítí", tak se mě maličkko navalilo. Současný "skladatelé a textaři" se s tím vůbec nepářou a sekaj to, jak generátor rýmů káže.vasekh píše: 20.10.2022 7:54 Další základní věc - dlouhá slabika na dlouhou notu a krátká na krátkou. Zase jde o to, aby se neprznilo přirozené podání textu jako v řeči.
Nejlepší je, když dlouhý slabiky zkracujou a krátý prodlužujou. Jedna lokální kapela (ale už skoro na hranici "známosti") měla písničku Vesmír, kde se zpívalo "Véééééésmir".
O takovým Nohavicovi si můžeš myslet co chceš, ale jeho text tě za ucho nezatahá nikdy (nebo je to vyloženě záměr), řemeslně je to zpracovaný vždycky dokonale.
A když jsme u dlouhých/krátkých slabik - roky jsem přemýšlel, co má znamenat v písničce Pátá z Rebelů "kdosi me kara a pán".
Kdo je Kara?
A jak to navazuje na ostatní slova?
Pak mi manželka vysvětlila, že to je "Kdosi mě kárá a páni". Nemůžu si pomoct, furt tam slyším krátký "a" a furt to nedává smysl, ale zřejmě jsem jedinej
Buď si jistej, že nejseš
Že tam je "kárá", jsem zjistil až když jsme tu písničku hráli s kapelou a koukl jsem se zpěvačce do textu, protože jsem chtěl vědět taky, kdo je Kara
Že tam je "kárá", jsem zjistil až když jsme tu písničku hráli s kapelou a koukl jsem se zpěvačce do textu, protože jsem chtěl vědět taky, kdo je Kara
ja z kraje okybačy (černooký bača) jsem byl na to extrémně alergický, ale s věkem mě to vlastně přešlo
zvlast kdyz protejsek naprosto netusil, co se mu snazim vysvetlit... dyk je to pěkně česky, tak proč si pořád stěžuješ? Resim to jednoduse - vypinam, neposloucham.
folkaři to samozrejme resi odedavna, rappeři v tom udelali totalni mr*dnik a dnesni radoby popovi profesionalove to dorazili. Naposledy treba Ztraceny se Zagorkou, to mi doslova naskočily pupínky
(ale co sem dokazal ze kritizuju, kdyz navic obracene prizvuky mame i v hymně, že jo
Základní pomůcka je přitom absolutně prostá - má to být jak když mluvíš (když teda nejsi ostravák
kdyz zní jinak, tak je to v 99% blbě (nejčastěji špatný přízvuk).
Vypadá to jako hnidopišství, než přestaneš textu rozumět (viz výše) a to je ten hlavní důvod, aby to bylo tak jak to MA byt a ne jak si to kdo znasilnuje svoji neschopnosti napsat to dobře.
Formálně dobrý text v češtině není žádná sranda, a proto si to spousta lidi alibisticky ohýbá.
Zdravím nejpovolanější "vrahy" českého jazyka Divokého Billa, Kollera nebo Zrní
zvlast kdyz protejsek naprosto netusil, co se mu snazim vysvetlit... dyk je to pěkně česky, tak proč si pořád stěžuješ? Resim to jednoduse - vypinam, neposloucham.
folkaři to samozrejme resi odedavna, rappeři v tom udelali totalni mr*dnik a dnesni radoby popovi profesionalove to dorazili. Naposledy treba Ztraceny se Zagorkou, to mi doslova naskočily pupínky
(ale co sem dokazal ze kritizuju, kdyz navic obracene prizvuky mame i v hymně, že jo
Základní pomůcka je přitom absolutně prostá - má to být jak když mluvíš (když teda nejsi ostravák
kdyz zní jinak, tak je to v 99% blbě (nejčastěji špatný přízvuk).
Vypadá to jako hnidopišství, než přestaneš textu rozumět (viz výše) a to je ten hlavní důvod, aby to bylo tak jak to MA byt a ne jak si to kdo znasilnuje svoji neschopnosti napsat to dobře.
Formálně dobrý text v češtině není žádná sranda, a proto si to spousta lidi alibisticky ohýbá.
Zdravím nejpovolanější "vrahy" českého jazyka Divokého Billa, Kollera nebo Zrní
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
tak tak. Naslo by se tech prznitelu vice. Ale kdyz to lidem nevadi... dobrej text je ten, kterej lze odrecitovat. To umel Borovec, Rytir, Navarova, umi to Plihal i zminovany Nohavica. Neumi to Pokac a ani xindlX napr. A stejne, lidem je to jedno a kazdej at si hraje a zpiva co chce. Nastesti mame tlacitko off. Ono koneckoncu ticho leci...