Ladící mechanika - výměna
Pravidla fóra
Re: Ladící mechanika - výměna
Tak už se kauf podařil, Wilkinsony z bazaru : co-jsme-zrovna-koupili-8819?view-post=807321#p807321
Výměna bez problémů, dokonce osičky drží pevněji v pouzdrech, originály trochu vrklaly. Když jsem naladil a brnknul jen na sucho, potvrdilo si mi, že nastala změna. Po zapojení a nahrání jednoznačně méně těch ´cinkprsk´ výšek, pevnější zvuk směrem ke Standardu nebo k SGJ. Prostě vliv na zvuk jako hrom! Už se mi to kdysi potvrdilo při výměně na Diamant (jak jsem se před desítkama let smál kamarádovi který tvrdil, že na zvuk má vliv materiál rondelek, plast nebo kov...). Doporučuji všem, kteří řeší snímače nebo hodnoty potenciometrů.
Výměna bez problémů, dokonce osičky drží pevněji v pouzdrech, originály trochu vrklaly. Když jsem naladil a brnknul jen na sucho, potvrdilo si mi, že nastala změna. Po zapojení a nahrání jednoznačně méně těch ´cinkprsk´ výšek, pevnější zvuk směrem ke Standardu nebo k SGJ. Prostě vliv na zvuk jako hrom! Už se mi to kdysi potvrdilo při výměně na Diamant (jak jsem se před desítkama let smál kamarádovi který tvrdil, že na zvuk má vliv materiál rondelek, plast nebo kov...). Doporučuji všem, kteří řeší snímače nebo hodnoty potenciometrů.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Při výměně mechanik jsi měnil i struny ? Tipuju, že je to nahrávané na ‘room mic’ Jako rozdíl to je až nečekaně velký. Přitom podle kytarových scientistů by mělo být jedno co se děje z nulákem nebo kobylkou…
Struny jsem samozřejmě neměnil. (leda, že bych tam dal ohranější, protože úbytek výšek je po výměně...) Jen strojky (ani čištění, seřizování, ... nejsem blb, chtěl jsem zachytit změnu mechanik). Už nevím, jak jsem to nahrával, nejspíš jen linkou do zvukovky, ale ten rozdíl je takový, že se majitelé Tonerite mohou jít zastřelit :-J.
Jak píšu - taky jsem měl za to, že zvuk dělá jen úsek menzury. No jen idiot nemění své názory. Nedávno pokus - pomocí stahováku jsem pod hlavu LP přitisk kus dřeva a malinko ubylo cinkavých výšek (nahrávkou bych asi nezachytil). Hlava a strojky dělá hrozně moc. Teda celý krk. Proto moje čínská headless hraje tak skvěle, protože je toho rušivého elementu prostá ! :-H
Co na to Placka Ten přeci taky měnil. Slyšel?
Jak píšu - taky jsem měl za to, že zvuk dělá jen úsek menzury. No jen idiot nemění své názory. Nedávno pokus - pomocí stahováku jsem pod hlavu LP přitisk kus dřeva a malinko ubylo cinkavých výšek (nahrávkou bych asi nezachytil). Hlava a strojky dělá hrozně moc. Teda celý krk. Proto moje čínská headless hraje tak skvěle, protože je toho rušivého elementu prostá ! :-H
Co na to Placka Ten přeci taky měnil. Slyšel?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ta změna mi tedy k lepšímu nepřijde, po úbytku výšek to slyším spíš zahuhlané.
Ale jinak souhlas, že výměna mechanik vliv má. Měnil jsem na H. Benton LP původní mechaniky (hlavně kvůli nepříliš plynulému chodu) za zamykací Guyker (snad Korea) z Ali. Tam jsem měl naopak pocit, že výšek a sustainu přibylo, resp. to zvuk celkově zlepšilo, projasnilo.
Ale jinak souhlas, že výměna mechanik vliv má. Měnil jsem na H. Benton LP původní mechaniky (hlavně kvůli nepříliš plynulému chodu) za zamykací Guyker (snad Korea) z Ali. Tam jsem měl naopak pocit, že výšek a sustainu přibylo, resp. to zvuk celkově zlepšilo, projasnilo.
Před týdnem jsem narychlo před koncertem vyměnil na LP Studio "obyčejné" Grovery 18:1 za zamykací Grovery 18:1, abych si na pódiu užil super laděníčko. Zároveň jsem vyměnil struny a trochu zamachroval s dohmatem a výztuhou krku, neměl jsem moc času to před hraním odzkoušet. Výsledkem je, že Studio začalo hrát jako Telecaster, produkuje teď vysoký cinkavý pinkyponky zvuk, no fuj. Jestli je to mechanikami, těžko říct, zbastlil jsem toho vícero najednou a ještě neměl čas věci uvést zpět v obvyklý řád, doufám, že se mi to podaří... 
Fořt: To je subjektivní dojem. Prostě to cinkání ve výškách zní líbivě. Pro funky třeba dobré. Ale zjistil bys, že jak máš v uchu svoje lespauly, tak tohle by už bylo moc.
affordano: Určitě je to mechanikama, viz má zkušenost výše.
affordano: Určitě je to mechanikama, viz má zkušenost výše.
Člověče, ale mate mne, že jsem tuhle rošádu s těmi samými zamykačkami už dělal na jiných kytarách a efekt nikdy takhle dramatický nebyl, že by bylo Studio extra citlivé? Zkusím ještě škubnout zpátky s výztuhou, je to jen o malinko, ale i tak, někde jsem zaregistroval, že tenze výztuhy u Studia drasticky mění zvuk, mno, uvidíme...
zkus, ale na výztuhu opravdu nevěřím. Možná minulá výměna byla za předchozí mechaniku, která materiálem blížila té nové.
Zkusil jsem, výztuhou to opravdu nebylo, kytara se ale postupně rozehrává do původní kondice, asi si ten nový setup prostě musel trochu sednout, ještě to stále není úplně ono, možná ta "obří" zamykací mechanika skutečně roli hraje, nebo to jsou jenom ty nové struny, zkusil jsem jinou značku než obvykle, time will tell... Rozhodně díky za názory!
Nemáte někdo tip na náhradu mechanik Gibson Deluxe, tak abych nemusel vrtat nové dírky? Ty původní Deluxe jsou (bohužel) ty se závitem okolo hřídelky do otvoru prům. 10mm. Problém je, že víčko a základna mechaniky drží u sebe jen roznýtováním a víčko je jedna strana ložiska šneku. Jedna mechanika se mi rozpadla (nehoda - možná zachránila hlavu při pádu ze stojanu) a po opravě jde moc lehko - nedrží. Chtěl bych upgrade na něco jako grover, aby šla regulovat tuhost chodu příp. se nebráním zamykacím.
Teď to podstatné - vzdálenost hřídelky a bližšího upevňovacího šroubku u mých mecahnik je 9,5 mm.
Jako tady (24mm - 14.5mm = 9.5mm):

Když koukám na rozměry groverů apod., tak je 10.5 mm
Hledám tedy něco jako grover, ale se vzdáleností hřídelky a upevňovacího šroubku 9.5 mm.
Btw. mám na jinou kytaru zamykací "jako vintage" do těch zalisovaných futer (bez závitu) do menších děr v hlavě a ty mají tu vzdálenost taky 10.5 mm. Zkoušel jsem je cvičně na Gibsona a tak jsem na ten problém vlastně přišel - otvory pro šroubky neseděly (ani ten protější). Použil jsem speciální redukční futra 10mm/6mm, která mi někde zbyla. U těchto mechanik je trochu výhoda, že víčko není odlitek (zinkový?), ale ohnutý ocelový plech, takže je k základně přidělaný ohnutými packami, které mi přijdou trochu spolehlivější a opravitelnější než to roznýtování.
Teď to podstatné - vzdálenost hřídelky a bližšího upevňovacího šroubku u mých mecahnik je 9,5 mm.
Jako tady (24mm - 14.5mm = 9.5mm):

Když koukám na rozměry groverů apod., tak je 10.5 mm
Hledám tedy něco jako grover, ale se vzdáleností hřídelky a upevňovacího šroubku 9.5 mm.
Btw. mám na jinou kytaru zamykací "jako vintage" do těch zalisovaných futer (bez závitu) do menších děr v hlavě a ty mají tu vzdálenost taky 10.5 mm. Zkoušel jsem je cvičně na Gibsona a tak jsem na ten problém vlastně přišel - otvory pro šroubky neseděly (ani ten protější). Použil jsem speciální redukční futra 10mm/6mm, která mi někde zbyla. U těchto mechanik je trochu výhoda, že víčko není odlitek (zinkový?), ale ohnutý ocelový plech, takže je k základně přidělaný ohnutými packami, které mi přijdou trochu spolehlivější a opravitelnější než to roznýtování.
Hipshot má řešení. https://hipshotproducts.com/collections ... headstocks
Ze zadu dáš plech a nic nevrtáš.
Podobně i Graphtech https://graphtech.com/collections/ratio ... 3-per-side
Ten má taky plíšky, standartně jsou v balení jen hliníkové v barvě se musí doobjednat.
Co je lepší nevím, sám řeším které koupit. Grahphtech má ratio poměr pro každou strunu zvlášť.
Ze zadu dáš plech a nic nevrtáš.
Podobně i Graphtech https://graphtech.com/collections/ratio ... 3-per-side
Ten má taky plíšky, standartně jsou v balení jen hliníkové v barvě se musí doobjednat.
Co je lepší nevím, sám řeším které koupit. Grahphtech má ratio poměr pro každou strunu zvlášť.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
ja som na svoj LP Tribute namiesto origo gibsonov /nejako moc ladenie nedržali, co som aj čítal v akomsi teste tej gitary/dal https://www.shop.sollerguitars.com/ladi ... g-ni-sk-sk , len som musel k nim dokupit este 6ks https://www.shop.sollerguitars.com/ladi ... 3-cr-sk-sk, vsetko presne sedelo a ladenie gitary drži podstatne lepšie a nechcel som vrtat nove dierky, resp. som chcel zachovat aj tvar mechaniky, inak mam dojem ze nedavno niekto na HB predával origo mechaniky Gibson Deluxe
Díky za tipy. Je vidět, že možnosti tu sou... (Načevu už jsem dlouho neposlouchal
)
Skoro se mi nejvíc líbí ten graphtech, tohle řešení jsem neznal.
To dream 700: koukal jsem na stránky gotohu a tam je ve specifikacích, že vzdálenosti šroubků od hřídelky jsou 10 mm a 13,8 mm, což s mými 9,5 mm a 14,5 mm trošku nesedí. Jsou to podobné mechaniky, které popisuji v posledním odstavci (plechová víčka), že jsem je cvičně zkoušel. I ty vložky 10/6 mám. Opravdu jsi tam měl původně ty (asi) zinkové odlévané Gibson Deluxe (říká se, že je dělá Schaller)? No možná to těch 0,5 a 0,7 mm šlukne. Mě tam ty moje neseděly.
Skoro se mi nejvíc líbí ten graphtech, tohle řešení jsem neznal.
To dream 700: koukal jsem na stránky gotohu a tam je ve specifikacích, že vzdálenosti šroubků od hřídelky jsou 10 mm a 13,8 mm, což s mými 9,5 mm a 14,5 mm trošku nesedí. Jsou to podobné mechaniky, které popisuji v posledním odstavci (plechová víčka), že jsem je cvičně zkoušel. I ty vložky 10/6 mám. Opravdu jsi tam měl původně ty (asi) zinkové odlévané Gibson Deluxe (říká se, že je dělá Schaller)? No možná to těch 0,5 a 0,7 mm šlukne. Mě tam ty moje neseděly.
tu som dal fotky s uz vymenenými mechanikami co-jsme-zrovna-koupili-8819?view-post=793504#p793504, ale zaskocil si ma ci to boli deluxe, skusim to overit, pisu iba vintage style https://images.gibson.com/Products/Elec ... -Sheet.pdf, tak pravdepodobne mas asi nieco ine, ten test https://www.frontman.cz/gibson-lp-tribu ... -na-urovni
pokial to ale naozaj rozmerovo nesedi ako pises budes to musiet nahradit asi len gibson deluxe https://www.thomann.de/cz/gibson_pmmh_0 ... D&reload=1
pokial to ale naozaj rozmerovo nesedi ako pises budes to musiet nahradit asi len gibson deluxe https://www.thomann.de/cz/gibson_pmmh_0 ... D&reload=1
Tahle konrétni je G LP special 2006. Pak mám ještě G LP Tribute 2013, která měla původně robotunery a před dávnou dobou jsem na ni dal Schaller Keystone SR Lock. To je ale nemlich ten samý blbý systém s roznýtovaným zinkovým víčkem. Tady zatím drží, ale na další kytaru je nechci i když by mi přesně pasovaly.
Možná to moc řeším a ta 10 mm díra v hlavě Gibsona je tak volná, že 1 mm rozdíl v pohodě vykompenzuje, tedy pokud měním šroubovací mechaniku za šroubovací.
Tady nemá s výměnou kluson za grover vůbec problém.
https://youtu.be/07hg0WEfgDM
No nic, už je na cestě něco jako hipshot s těmi podkladovými plechy. To by snad mělo fungovat taky bez problémů.
Tady nemá s výměnou kluson za grover vůbec problém.
https://youtu.be/07hg0WEfgDM
No nic, už je na cestě něco jako hipshot s těmi podkladovými plechy. To by snad mělo fungovat taky bez problémů.
asi mas pravdu, mam dojem že v tych mechanikach je ta mala dierka oproti skrutke trosku väčšia tak tie malé odchylky tam rolu nehraju, osobne poviem že ma to ani nenapadlo merať, rovno som to tam zaskrutkoval a mam dojem že je to rovne a v povodnych dierach, pojdem to odfotit a postnem tu ak mi to pojde
Nevěřil jsem, ale asi to bylo fakt mechanikama - zamykací Grovery jsem vyměnil zpátky za obyčejné nezamykací a vrátil se plnější zvuk. Ty jo, člověk se pořád učí....
To jsem rád, že jsem se nemejlil. Musím zopakovat - před dávnými lety mi kamarád vyprávěl, jak se mu změnil zvuk kytary po výměně mechanik s plast. rondelemi za kov. Smál jsem se, že blbost, cokoli za nulákem nemá vliv. A teď už vím, že to tak je. Mechaniky a celá hlava má velkej vliv, větší než snímače, viz má zkušenost s G LP Spec. A to bylo jen velkej vs. menší plast (!).
P.S.: Nejedná se náhodou o tuto?: https://hudebnibazar.cz/gibson-custom-s ... /ID494397/
P.S.: Nejedná se náhodou o tuto?: https://hudebnibazar.cz/gibson-custom-s ... /ID494397/
Nene, je to Studio co mám v podpisu, ta na bazaru je ale taky dost hezká.