nahrávání skladeb z kláves do počítače - midi

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Alanor_E
Nový uživatel

nahrávání skladeb z kláves do počítače - midi

Příspěvek od Alanor_E »

Zdravím, omlouvám se dopředu, protože taková otázka už tu asi byla hodněkrát, ale nenašla jsem ještě správnou odpověď. Jsem v téhle oblasti naprostý amatér a už několik měsíců se marně snažím přijít na to, jak z mých kláves nahrávat v reálném čase midi skladby do počítače. Mám klávesy kuzweil KA-110 a program cakewalk. Zřejmě nemám správný kabel, ale nepřišla jsem na to, jaký potřebuji. Klávesy mají midi vstup a výstup, ale potřebuji je spojit s notebookem, který (přirozeně) nic takového nemá. Vím že existuje midi/usb adaptér, ale je to docela drahá věc a nechce se mi to kupovat, když si nejsem jistá, že to bude fungovat. Přes samotný usb jsem to zkoušela, ale fungovalo to tak napůl, vždycky se mi povedlo nahrát několik midi not, ale při druhém nahrávání už to nefungovalo. Jde mi opravdu jen o to, když to řeknu blbě, abych mohla mačkat klávesy a noty které zahraju se mi zapsaly v programu (cakewalk), kde bych je pak mohla upravovat. Kdyby tady byla nějaká hodná duše, která by mi poradila, jak na to, budu moc vděčná.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Re: nahrávání skladeb z kláves do počítače - midi

Příspěvek od vasekh »

V manuálu píšou, že MIDI by mělo běhat i po USB, tak je otázka, proč to zlobí. To by asi chtělo vidět anebo zkus nějak lépe popsat, co se děje.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Lokalita Praha/okolí? Skouknu večer manuál, kdyžtak dám nějaké tipy.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Jen pro u přesnění:
Jakou používáš zvukovku a jak ji máš v DAWu ( Cakewalku ) nastavenou ?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2LUBOSH: hmm...jak tohle souvisí se zvukovkou? :?

P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No když chceš nahrávat MIDI v realným čase tak to chceš i v reálným čase monitoring. Tak převodník potřebuješ a ASIO ovladač se šikne i kdyby ASIO4ALL. Jednou jsem klikal bicí a nechtěně jsem měl nastaveno u MIDI stopy výstup do Microsoft low latency nebo jak se to jmenuje a to fakt nešlo. Min. 0,5 vteřiny zpoždění. Jen jestli ovladač, zřejmě integrované zvukovky, nedělá brykule v DAW. Jen nápad.
Jinak jsem, Pavle, tenhle dotaz od tebe čekal :D
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No je pravda, že jsem to v době psaní reakce nevěděl, ale KA-110 má vlastní repro. I bez toho by se to (kompromisně) dalo řešit pomocí jednoho sluchátka. Ale obecně správná poznámka, to zase ano :-)

A prej čekal :-D nějak se při prvních reakcích pokládaných začátečníky vyloženě opřu pouze o to uvedené (zde tedy nic o problému s poslechem audia nezaznělo - ergo to beru tak, že co se nedá rozlousknout je jen ta část dotazu a zbytek se momentálně řešit nemusí...), ale naštěstí mám okolo sebe dostatek schopných lidí, kteří mě doplní minimálně o ta místa, která jsem jaksi opomněl zmínit :-D

ASIO4ALL ve spojení s ovladačem interní zvukovky obvykle funguje nadobyčej dobře, zkoušeno (nejen mnou) v nespočtu situací.

Díkes, P.

LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Já to beru tak nějak spíš celkové. Proto ten dotaz na tu zvukovku a tím i třeba právě na ty ASIO4ALL. Nechtěl jsem nic říct špatného na ASIO4ALL. Ani taky nevíme zda je Alanor_E vůbec používá. Nebo kdyby byla externí zvukovka s vlastníma ASIO ovladačema tak by se zase ASIO4ALL nemuselo řešit :mrgreen: Já se na ty KA-110 před odpovědí díval, ale hlavně na vstupy/výstupy a těch repráčků jsem si ani nevšiml. :lol:
Ale teď taky víc vážně. Napadá mě, páč dotazující je začátečník, jestli se jednou DAW podaří správně nastavit a při dalším novém projektu se třeba něco opomnělo správně nastavit. Nevíme zda nahrávání jednou jede a pak nejede v stejném projektu nebo v jednom projektu ano a v novém už ne. No nic počkáme na reakci a pak uvidíme.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak - zpět k tématu. Nebudu studovat manuál k Cakewalku (navíc zatím nevím verzi) - s tím ať případně poradí jiní.
KA-110 manuál je víc než skoupý, což ve mě dělá dojem, že MIDI komunikace nebude moc řešená, takže data jsou prostě odesílána na výstupní porty (MIDI+USB) a přijímána ze vstupních portů (MIDI+USB). Nikde se nic extra nenastavuje, kromě kanálů - ale tím spíše jsem přesvědčený, že USB i MIDI porty pracují simultánně. Aspoň něco pozitivního na začátek :-)

Pak už by to mělo být relativně jednoduché, popíšu hrubý postup v Cubase a Cakewalk to bude mít nejspíš podobně, možná že se podle toho Alanor chytne :-)

- KA-110 se připojí k počítači pomocí USB. Zkontroloval bych ve WIndows "Správce zařízení", očekával bych je v sekci "Řadiče zvuku, videa a her" - mě se tam alespoň zařazuje Argon8. Ještě by se mohl vyskytovat i pod "Softwarová zařízení". Tak jako tak někde by měla přibýt položka; pokud ne, asi budou problémy.

- nastartuje se Cakewalk. MIDI se nahrávají do MIDI stopy (například), takže v Cubase by to bylo: vytvoření nové MIDI stopy, vybrání MIDI vstupu, přepnutí do nahrávacího režimu, spuštění nahrávání - a do stopy ze sačnou zaznamenávat všechna MIDI data, která KA-110 vyprodukuje při hře.

- pokud by v téhle fázi nechtělo nahrávání chodit, ještě bych u té MIDI stopy zkontroloval, zdali něco nefiltruje (typicky třeba MIDI kanál; v Cubase se pro příjem nespecifikuje, takže tam se prostě nahraje cokoli, ale to neznamená, že to bude všude jinde stejné). Buď vybrat "všechny kanály", nebo se kouknout do KA-110 (strana 18 manuálu a dál, nastavení MIDI Out kanálu) a jak zde, tak i v Cakewalku nastavit MIDI kanál stejně. Případně si to proanalyzovat mimo Cakewalk (jestli vůbec ta MIDI komunikace probíhá) třeba MIDI-OX utilitou, povaluje se někde tady kolem článek na tohle téma.

Tak něco zkus a pak napiš, jak jsi pokročila nebo kde vyvstal problém.

Držím palce, P.

Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“