Multiefekt

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
half.d

Re: Multiefekt

Příspěvek od half.d »

torst píše: 28.11.2018 10:11 už jsme to nakousli vedle, že? Ten DF-7 mám taky, dobrá věc, hraje stejně jako originály, jen ten MT-2 není tak pevný jako analog, porovnával jsem. Ten si nech, bude se hodit.
Rozumím požadavku, sám o podobném řešení zas přemýšlím. S minulou kapelou jsem tak hrál, jen ZOOM do koncového ampu a bezva. Teď jsem se ale vrátil k jednoduchému setu dva drivy/distoršny, jeden hlasitější na sólo + zkreslení a Jump v combu a bohatě! Přeci jen ta krabička - sehneš se, otočíš čudlem a je to. Proto taky radím ten ZOOM G3, lze ho provozovat v režimu Manual - kdy máš před sebou defacto 3 krabice, každá se 3ma knobama. Šlapeš a točíš jako na analogu. Samozřejmě jsou i jiné mulťáky takto využitelné, ale ten Z G3 mi přijde nejlepší, znám ty zvuky a obecně i na HF je chválenej. Najdeš v něm tytéž zkreslovače jako v DF-7 (asi krom Metal masteru). Jen upozorňuji, dle zkušenosti s G1on jsou drivy, screamer trochu středovější, lze odfiltrovat interním EQ. A taky opakuji - nutné myslet na systém zapojení a tomu odpovídající skladbu presetu, viz můj diagram .pdf.
Vidím že máš s multiefektama Zoom dost zkušeností, tak bych se chtěl ještě zeptat. Na bazaru je G3/G3x ale taky jeden G3Xn, což by měla být nějaká nová verze, protože se ještě prodává normálně v obchodech. Víš něco bližšího o téhle verzi? Čím se např liší od staršího G3.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Je tady na to vlákno, pročti si ho.Co mě z fleku napadá, tak Nko umí používat looper jen v rámci jednoho patche, protože looper blok je jeho součástí. U G3 je bokem, takže není problém změnit během hrajícího loopu patch.
Pokud vládneš angličtinou, tak tady https://www.thegearpage.net/board/index ... n.1851114/
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Co si obecně pamatuju, není u nkano co stát. Viz nevýhoda s looperem, která navíc omezuje max počet efektů, plastové tělo. Zvuky údajně taky nejsou lepší (střeva jako g1on?). Stará G3 je pro mě nejlepší možnost za pár korun. Navíc je to, co se týče ovládání, pro mě asi nejlepší multak. Jednoduchý, intuitivní, přehledný. Snadné přecházení mezi stomp a patch modem, pohodlný přechod z looperu na přepínání patchů atd. Navíc je rozměrově super do pedalboardu.
torst

Příspěvek od torst »

Filo01, Latam : 100% souhlas. "enka" jsou ústřel, nepochopitelné, nelogické (Looper).G3, G3X z bazaru je v současnosti ideální mulťák.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
half.d

Příspěvek od half.d »

A máte nějaké zkušenosti s Mooer ge 200? Též mě zaujal, podle videí a názorů lidí zde na foru je to velmi kvalitní multiefekt, hlavně co se týká simulací a zkreslovacích efektů, o které mi jde v první řadě, chorus, delay a podobné věci pro mé potřeby řadím až na druhou kolej. I když v bazaru momentálně není se mi zdá a v obchodu je dost drahý s porovnáním bazarového G3. Multiefekt budu používat nejčastěji zapojený do komba, takže prakticky odpadá používání simulací aparátu, ovšem zkreslovače chci používat hojně, ale láká mě zkusit to dávat na koncertech do PA, když je u těhle věcí ta možnost. Pokud řeknete, že v té kvalitě zvuku není velký rozdíl, beru G3.
torst

Příspěvek od torst »

v tom případě ber G3. Ten MOOER 200 je fakt excelentní těma simulacema preampů a reproboxů. Pokud o tohle nestojíš, byly by to vyhozený prachy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

Pánové, potřeboval bych nasměrovat, co koupit.
1. Původně jsem chtěl koupit 3 "velké krabice" Strymon timeline, Boss MD500 a něco reverbového.
Po uvažování a plánování PB, ale od této možnosti dávám ruce pryč. Zbytečně moc kabelů, potřeboval bych programovatelnou lištu atd. Chtěl bych tedy multiefekt u které ho mi nejvíce zaleží na kvalitě efektů. Co 100% budu používat jsou Reverby jak klasické, tak shimmer, různé delaye a chorusy. Dále bych chtěl, aby multiefekt měl slušný wah, whammy, octaver, noisegate a možnost připojení externího efektu, jako je overdrive, do smyčky multiefektu. Možnost Ir a simulace zesilovačů chci, ale na tom mi moc nezáleží, sloužilo by to pouze jako Backup. Zapojený by to bylo do dvou zesilovačů, aby efekty byli ve stereu.

U většiny YT videí, hráči zkouší právě tu kvalitu zkreslení a simulací a přijde mi, že efekty už se moc neřeší. Uvažuji nad GT1000, Helixem a QC. Pro Bosse hovoří cena a taková nějaká moje důvěra v kvalitě použitých efektů. Helix mi přijde takovej nemastnej neslanej, jediné co se mi na něm líbí je to, že má nejvíce smyček pro externí efekty. QC, zdá se že maj hodně dobře zmáknuty trackování kytary, takže octavery, noisegaty fungují prý opravdu dobře. Dále se mi líbí jeho obsluha a celkový form factor a případná možnost capture jiného efektového pedálu. Těch mám doma docela dost a zajímalo by mě jak moc dobře to funguje. Kdybych třeba otiskl BOSS DC2.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Ze zmiňovaných bych šel do QC. Sám mám na něj zálusk - zbavit se pedalboardů (mám 3 - na kytaru, basu a synťáky) a aparátu (už se na něho jen práší, hraju přes Two Notes Cab-M) a nahradit je jedním zařízením. Myslím, že v diskuzích jsem četl něco jako, že QC nemá moc dobré zrovna reverby, ale s updatem FW by to prý mělo být už v pohodě.

Jinak tomu, co píšeš, by odpovídal Line6 M13/M9 - jasně, je to už trochu důchodce, ale pořád ho najdeš v hodně pedalboardech. Mě teda modulace přišli dost umělé, ale to je spíš otázkou nastavení. Hrál jsem na něho celkem dlouho a byl jsem celkově spokojený. Nakonec zvítězila touha mít "krabičky" (která mě ale zase opouští :-)). Na bazaru se dá sehnat celkem levně a na simulaci aparátu dnes existuje celkem dost použitelných krabiček (Iridum, Cab-M, ...).
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Fractal FX-8 II, nejlepší řešení do 4CM. Nevýhodu bych viděl v absenci nějaké smyčky pro oblíbené krabky.
QC je overkill pokud jde o modeling jenom jako zálohu, efekty nejsou tak 'špatné' jak se o nich píše, ale nijak extra jsem je neprojížděl.
GT1000 je univerzál. Solidně udělaný, výborná latence, použitelný modeling/IR, kvalitní efekty, přepínání presetů bez prodlevy. Core verzi používám už nějaký ten rok a nemám v plánu to měnit.
Helix LT by byla taky varianta, ale nejsem moc fanda jejich efektů. Na druhou stranu nabízejí takové ty divočejší kombinace/variace.
Placka

Příspěvek od Placka »

Měl jsem HX STOMP, HX Effects, Fractal AX8, FM3, BOSS GT-1000 a teď mám QC. Nepočítám Mooery a Ampera a stařičkej G-system (v lecčems na něj vzpomínám:-)).
Nejlepší poměr cena výkon má Boss GT-1000, na bazaru se dá sehnat i pod 15k. Souhlas s tím, co říká Bubucci.
Já osobně jsem byl při hraní ve 4CM hodně spokojený s HX effects - výborná cena kolem 9k bazarově, přitom pro mě kvalitativně naprosto dostačující efekty (nejsem zrovna fx snob a netopýr) a skvěle vymyšlený koncept s ovládáním, scribble stripy atd.
Nejlepší poměr kvalita zvuku/efektů má podle mě Fractal a navíc je to celý strašně dobře vymyšlený a skýtá nekonečný možnosti. Akorát teda nemám zkušenost jak si rozumí s fx smyčkou aparátu, s FM3 a AX8 už jsem začal hrát přímo do linky. Je neuvěřitelný, kolik mají nasimulovaných aparátů/efektů a v jak dobré kvalitě.
QC mi hrozně vyhovuje velikostí, dostatkem "on-board" switchů, silou DSP a zvukem simulací a captures. nejvíc teď hraju na můj capture Mesy Mark V25, vytvořit capture je fakt hrozně jednoduchý. Výkonný DSP je super, prostě si v jednom presetu uděláš takový scény, že z něj za celej koncert nemusíš vylézt a máš skoro okamžitý přepínání. Ovládání přes dotykový displej je za mě bezproblémové a intuitivní. Efekty jsou pro mě v pohodě, jak říkám, nejsem fx netopýr, ale je s podivem, že některé docela "základní" efekty chybí - třeba reverse delay (já ho teda stejně nikdy nepoužil:-). Bohužel má ale několik nevýhod. Za prvé je pekelně drahej! A hlavně - třeba proti Fractalu je to prostě dětská hračka. Možnosti nastavení jsou proti třeba upocený fm3 nulový. Teď s velkou slávou představili hybrid mod, takže nemusíš volit mezi "všechny switche scény" vs. "všechny switche stomp efekty". Takže přidali jedinej možnej layout, kdy máš switche vždy 4 na scény a 4 na stompy. Jakože si fakt v roce 2023 na top modeleru za top cenu nemůžu vybrat, co bude ovládat kterej switch? Žádný možnosti typu jiná reakce na znovu sešlápnutí, double tap nebo dlouhé podržení switche? než předevčírem vydali firmware 2.0, tak třeba nešlo, aby vyvolání scény přepisovalo aktuální bypass stavy stompů. Takže jsi ve scéně 1 zapl delay, přepl na scénu 3, vrátíš se na scénu 1 a delay stále zapnutej. Teď to koncečně jde globálně nastavit. Ale tohle mělo fungovat od začátku. Musím říct, že za tyhle peníze, s tempem updatů a s jejich komunikací je to pro mě docela rozčarování. Strašně moc věcí působí jako polotovar a když přejdeš z Fractala, kterej je neuvěřitelně promyšlenej a vymazlenej... Ale stejně si ho zatím nechám, hraje to dobře a na moje potřeby slouží a věřím, že ten ekosystém budou rozvíjet. Když srovnáš dnešní Helix, taky je to jiná písnička než Helix v roce 2015.
Třeba FM3+FC6 je skvělá kombinace, ale o dost větší a těžší a výkon DSP je v lecčems už docela limitující.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

bubucci píše: 26.01.2023 21:324CM
4CM myslíte 4 cable method?

Placka píše: 26.01.2023 23:46Nejlepší poměr cena výkon má Boss GT-100...
Jak jsem byl rozhodnutej pro QC, tak jsi mě docela nahlodal. Je fakt, že na to moje šmudlání je QC možná overkill. Popravdě jsem šel trochu i po designu a ty BOSS-y vypadají jako hračky, ale GT-1000 už konečně ne. Cena je taky příjemná...

Musím prověřit, jestli umí to, co bych "potřeboval" - mít dvě cesty (zároveň pro kytaru i basu) a looper s MIDI synchronizací.
Placka

Příspěvek od Placka »

Co se designu týče, tak QC je se svým "apple lookem" cool, ale třeba FM3/FM9 je mnohem vic "touring ready". Asi i GT1000 mi připadá v tomhle odolnější.
QC s těma precizně obrobenyma hliníkovyma hranama vyvolává podvědomou obavu "mám na to vůbec šlapat"? Není to škoda, neskrabnu to? Neublíží tomu prach a špína z bot?:)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

rotten77 píše: 27.01.2023 8:45
bubucci píše: 26.01.2023 21:324CM
4CM myslíte 4 cable method?

Placka píše: 26.01.2023 23:46Nejlepší poměr cena výkon má Boss GT-100...
Jak jsem byl rozhodnutej pro QC, tak jsi mě docela nahlodal. Je fakt, že na to moje šmudlání je QC možná overkill. Popravdě jsem šel trochu i po designu a ty BOSS-y vypadají jako hračky, ale GT-1000 už konečně ne. Cena je taky příjemná...

Musím prověřit, jestli umí to, co bych "potřeboval" - mít dvě cesty (zároveň pro kytaru i basu) a looper s MIDI synchronizací.
Ano, čtyř kabelová metoda.
Dvě cesty jdou a midi sync by měl fungovat taky.

tady jsem si nahrál krátky test crunch zvuku, jako záloha použitelné.
https://on.soundcloud.com/Jms5f
volfi

Příspěvek od volfi »

Děkuji za spoustu odpovědí.
Ten fx8 je už poměrně starý to je například lepší než gt1000? Každopádně ta externí smyčka by mi opravdu chyběla.
Novejší fractaly jako FM 9 jsou už poměrně dost drahé. Takže pokud nemá smysl kvůli efektům a případnému trackování kytary kupovat QC, tak my to vychází na GT1000.
Řešení nějakého multáku bez ir moc kupovat nechci.

Bubucci ta nahrávka je gt1000core?

Edit: ha nevšiml jsem si názvu, takhle z repráků to hraje moc pěkně, ale zatím vše, co jsem zkoušel na živo mi moc nesedlo, třeba je to mým nastavením atd.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
raduelo
Nový uživatel

Příspěvek od raduelo »

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na váš názor na výběr kytarového procesoru, zúžil jsem výběr na HELIX LT, BOSS GT 1000 a taky Fractal FM3, který je z nich ale taky nejdražší. Hraju převážně zábavy, takže vše možné. Chtěl bych používat komplet simulace aparátu, efekty, vše v jednom. Dosud jsem používal Zoom G5n a chtěl bych to trochu upgradnout. Důležitá věc je pro mě integrace MIDI, což všechny zmíněné procesory mají, nevím ale jestli jsou rozdíly v jejich implementaci u daných modelů, hraju s MIDI soubory takže bych chtěl využít toho, že do samotného midi souboru bych vložil povely pro výběr konkrétního presetu k písni, případně i změnu efektů v průběhu písně(distortion, boost...), prostě tak, aby se mi, když se bude přehrávat midi, automaticky měnilo nastavení multiefektu. Viděl jsem různá videa o porovnání, ale těžko říct, záleží asi na každém.Slyšel jsem chválu na Fractal, ovšem je z nich nejdražší a má nejméně footswitchů, na druhou stranu však , když by fungovalo správně automatické přepínání , tak by ty footswitche až tak nebyly potřeba. Uvítám všechny rady :D
Placka

Příspěvek od Placka »

FM3 z nich hraje nejlípjak po stránce simulací aparátů tak efektů (podle mě). To co pozadujes (přepínání pomocí midi) budou umět všechny tři (u FM3 i HX stompu jsem používal ovládání midi pedálem). U Bosse to jen předpokládám, ten jsem sice měl taky, ale midi jsem nezkoušel.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Ahoj, BOSS má u většiny zařízení s MIDI dobré pokrytí. Podívej se ale radši do specifikace, jak je to implementované, potože tam můžou být různé přístupy - můžeš narazit na limity toho, co jsi schopný do efektu posílat (nevím, co používáš za hardware nebo software). Příklad, jak to myslím:
  • Některé MIDI pedály/kontrolery umí posílat jen CC (Control Change) nebo PC (Program Change)
  • Dřív jsem měl Line6 M13 a ten měl PC pro přepínání scén (presetů) a pro zapnutí/vypnutí jednotlivých efeků (pedálů) používá (pokud si dobře pamatuju) Note On/Off a CC na ovládání různých parametrů
himself

Příspěvek od himself »

Pánové, já už jsem se asi jednou ptal a moc to nedopadlo, ale zkusím to znovu. Chtěl bych na hraní (si) nějaké efekty. Je to opravdu jen na vyblbnutí a možná pak zase prodej. Chvíli jsem si říkal, že bych koupil Katanu, ale kombo mám (měnit ho nechci) a trochu by mi to překáželo. Můj Jazz Chorus má pěkný reverb a chorus, takže to nehledám. Myslím si, že by mě bavil flanger, delay, vibráto/tremolo, oktaver, možná overdrive, možná nějaký autowah. Primárně jazz/blues, takže žádné chrapláky mě neba.
Co je na mém požadavku zásadní, že nechci žádný strašně chytrý krám s presetama, ale něco, kde se točí kolečkama. V tom bohužel vidím problém. Měl jsem asi tři zařízení, chytřejší než já, ale se stodecibelovými rozdíly při překlikávání presetů se ve svém věku prostě už nechci prát :)
Existuje vůbec něco takového?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

himself píše: 3.02.2023 13:23 Co je na mém požadavku zásadní, že nechci žádný strašně chytrý krám s presetama, ale něco, kde se točí kolečkama.
Pokud by měl pokrýt všechny zmiňované efekty, tak nejspíš Line6 M9 nebo M13 - trochu nastavování tam je, ale má to nejblíže ke klasickému pedalboardu. Na bazaru aktuálně jeden za 4.500 (https://hudebnibazar.cz/line6-m9/ID498236/)
himself

Příspěvek od himself »

Děkuju. Představoval bych si ovladače jednotlivých efektů... ne nepopsané čudlíky, pedály a displej. To není pro mě...
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“