Falesne znejici kytara
Pravidla fóra
Re: Falesne znejici kytara
Myslím, že popis "spojuje nevýhody obojího" je velmi výstižný.
jéé, tohle jsem měl kdysi doma taky... to byla tak zpackaná kytara, že mi nějakej řemeslník za nulťák (já vím, ořech) dal raději pražec
Poté to ladilo.
Tak to fakt vidím prvně, ale vsadil bych se, že tam měl být původně normální kovový pražec, ale v rámci úspor někdo vymyslel tohle.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Mají to ty menší staré Cremony, když to měním je pro mě větší problém nestandartní rozteč strun (užší krk) musím udělat celý nulák ručn, polotovar nepasuje. Místo kovového pražce to řeším tak že v té drážce to jemnou pilkou říznu na dno hmatníku, dlátkem odklepnu ten kousek dřeva a použiju klasický nulák.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Ta drážka je posunutá mimo vrchol "pražce" směrem ke kobylce - myslím, že i kdyby se ta strana u hlavy udělala nekonečně tenkou pilkou bez šraňku, pořád by byla moc blízko 1. pražci. Mně to přijde spíš jako úspora jednoho místa, kde se musí něco dělat ručně - na výšku to leží na ploše hmatníku, na délku v drážce, která se řeže současně s drážkováním pro pražce, a navíc to kryje konec hmatníku. Jako když v se Rokycanech rozhodli zjednodušit výrobu tím, že budou i na kola s plnou turistickou výbavou dávat převody na časovku.
Ta kytara je takových zlepšováků plná, kam se hrabou bulharky. Přitom je udělaná poměrně hezky. Mám stejně starou kánoi, a to je úplně stejná písnička - v principu to mohlo fungovat skvěle, kdyby se drželi řemesla a nesnažili se to ochcat.
Džetro, zkoušel jsi to někdy i s pražcem? I když tahle řada kytar by si asi spíš zasloužila vlastní vlákno v Údržbě nebo Home-made. A to i přesto, že už doba jejich používání končí - už je moc nevídám ani u ohňů, kde donedávna přežívaly jednak kvůli romantice, jednak protože byly tak jako tak na cestě na zeď.
Ta kytara je takových zlepšováků plná, kam se hrabou bulharky. Přitom je udělaná poměrně hezky. Mám stejně starou kánoi, a to je úplně stejná písnička - v principu to mohlo fungovat skvěle, kdyby se drželi řemesla a nesnažili se to ochcat.
Džetro, zkoušel jsi to někdy i s pražcem? I když tahle řada kytar by si asi spíš zasloužila vlastní vlákno v Údržbě nebo Home-made. A to i přesto, že už doba jejich používání končí - už je moc nevídám ani u ohňů, kde donedávna přežívaly jednak kvůli romantice, jednak protože byly tak jako tak na cestě na zeď.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
S pražcem jsem to zkoušel ale většinou je pražec hodně vysoký, musí se hodně ubrousit a stejně se dělá nulák, tak je to práce navícworo90 píše: 31.01.2023 18:29 Džetro, zkoušel jsi to někdy i s pražcem? I když tahle řada kytar by si asi spíš zasloužila vlastní vlákno v Údržbě nebo Home-made. A to i přesto, že už doba jejich používání končí - už je moc nevídám ani u ohňů, kde donedávna přežívaly jednak kvůli romantice, jednak protože byly tak jako tak na cestě na zeď.
V práci jsem vyhlásil na 14 dní stopstav, jsem zavalený právě Cremonama, furt stejná písnička - lepení kobylky, lepení patky krku. nový nulák, nový sedlový pražec, zrychlit by to šlo jedině nákupem svěrek ( u Furchů jsem jim ty stovky svěrek záviděl)
"že v té drážce to jemnou pilkou říznu na dno hmatníku, dlátkem odklepnu ten kousek dřeva a použiju klasický nulák" - to mi takynapadlo ...
Proč se dnes vůbec opravují takováhle pádla? Za pár korun se dá koupit, z pohledu hratelnosti, kytara o několik tříd výš než tohle. Když si to dobře seřídíš, tak nějaká Cremona je masochismus.
Proč se dnes vůbec opravují takováhle pádla? Za pár korun se dá koupit, z pohledu hratelnosti, kytara o několik tříd výš než tohle. Když si to dobře seřídíš, tak nějaká Cremona je masochismus.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Darek od prarodice treba, od rodicu, zazitky z hovezich let.... mas sice pravdu, ale jsou veci, ktere penezi nezaplatis/nenahradis. Taky si jednu takovou starou a nehratelnou skorokytaru schovavam pod posteli
a uvazuji o jeji rekonstrukci
Je to přesně ten důvod proč to lidi chtějí opravit, finančně se to nevyplatí, část lidí to chce jako první kytaru pro dítě, když ho to bude bavit koupíme lepší, klasika - chudák dítě, kdoví o kolik dobrých muzikantů špatným prvním nástrojem přijdeme.Prskyn píše: 1.02.2023 7:34 Darek od prarodice treba, od rodicu, zazitky z hovezich let.... mas sice pravdu, ale jsou veci, ktere penezi nezaplatis/nenahradis. Taky si jednu takovou starou a nehratelnou skorokytaru schovavam pod postelia uvazuji o jeji rekonstrukci
Že to chtějí z nějakých neracionálních emočních důvodů opravit, to ještě chápu. Co ale nechápu je, že na to někteří chtějí hrát.
Dodnes vidím nechápavý pohled kamarádky, když jsem jí s novou kytarou, pro 15 letou holku (Nashville), důrazně posílal do servisu na seřízení (hlavně ořech) a výměnu strun. Je to pár let, holka samozřejmě nehraje, protože tu kytaru by umáčkl tak možná King Kong, já to teda nedal. Tak co chudák malá holka.
Ale ušetřilo se pár stovek za servis a sadu strun, a na zdi to nevypadá špatně, tak jsou asi všichni nakonec spokojeni ...
Dodnes vidím nechápavý pohled kamarádky, když jsem jí s novou kytarou, pro 15 letou holku (Nashville), důrazně posílal do servisu na seřízení (hlavně ořech) a výměnu strun. Je to pár let, holka samozřejmě nehraje, protože tu kytaru by umáčkl tak možná King Kong, já to teda nedal. Tak co chudák malá holka.
Ale ušetřilo se pár stovek za servis a sadu strun, a na zdi to nevypadá špatně, tak jsou asi všichni nakonec spokojeni ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Jsme sice už OT, ale souhlasím, že mizerný nástroj může zabít talent. O tom jsme tu hovořili v mnoha vláknech... ale stejně, mnoho z nás nepřestalo hrát i přes tuto prvotní překážku. Bude to i o chtění... nicméně si myslím, že mě například moje první Cremona naprosto demotivovala od barré akordů, protože prostě nebylo možné je umáčknout a taky nástroj za čtvrtým pražcem už neladil.
Rodiče mnohdy nevytvoří ty správné podmínky... je to škoda, protože dnes už to problém není - za rudochů to problém byl velikej.
Rodiče mnohdy nevytvoří ty správné podmínky... je to škoda, protože dnes už to problém není - za rudochů to problém byl velikej.
Tiež som začínal na starej cremone s kovovými strunami a brutalnym dohmatom. Naštastie ma to ale neodradilo, možno aj preto, že som už nebol dieťa, ale vysokoškolák, takže som mal v rukách viac sily 
To bych spíš viděl na motivaci charakteru jiného...krásné to časy... některým divoženkám úplně stačilo, že jsi uměl naladit kytaru... mnohdy jejich záminka na kolejích k přilákání tvé bezprostřední pozornosti

Na kolejích som nebol, u mňa to bola skôr láska k hudbe, je to pre mňa najlepší relax
. Ale keď sa nad tým zamyslím, tak svoju ženu som možno aj trochu ulovil pri gitare 
Naposledy upravil(a) ekvb dne 1.02.2023 9:49, celkem upraveno 1 x.
no, dneska už taky relaxuju spíše hudebně, ale dříve jsem relaxoval různými způsoby
... jó, kolej Volha... to bylo něco. Ale to už jsme fakt OT
Ano potvrzuji, naladění kytary podle ucha během pár vteřin uvrhlo některé jedince do úplné euforie 
Blbé bylo, že šlo většinou o španělky s kovovými strunami a ladění bylo značně kompromisní.
Mimochodem, dnes ladím podle telefonu a mám pocit, že podle už to nejde, jak to šlávalo
Blbé bylo, že šlo většinou o španělky s kovovými strunami a ladění bylo značně kompromisní.
Mimochodem, dnes ladím podle telefonu a mám pocit, že podle už to nejde, jak to šlávalo
Věř nebo nevěř i dnes když naladíš za pár vteřin kytaru jen tak, od ucha, tak jsou ty lanní pohledy k nezaplacení (to nevadí, že si to před tím připravíš do futrálu via TCE ladičku)himself píše: 1.02.2023 13:31 Ano potvrzuji, naladění kytary podle ucha během pár vteřin uvrhlo některé jedince do úplné euforie
Mimochodem, dnes ladím podle telefonu a mám pocit, že podle už to nejde, jak to šlávalo![]()
Kdysi na táboře v NDR
měly holky katastrofálně rozladěnou kytaru a nic s tím nesvedly. Furt jsem se nabízel, že ji naladím. Byl jsem ale mladší a bály se, že jim to dojebu úplně. Když už nebylo co ztratit (asi po dvou dnech
), tak mi ji daly. A divily se.
Tak měl jsem kamarádku, co si rozlaďovala housle záměrně... a tak dlouho mi je nosila k přeladění, až jsem si ji pak vzal 
Ovšem to už jsem měl za sebou mnoho a mnoho kytarových přelaďování...
Čímž jsme se vrátili k tématu vlákna.
Pokud zní kytara falešně, kořenová příčina může vězet i v chybném ladění.
Ovšem to už jsem měl za sebou mnoho a mnoho kytarových přelaďování...
Čímž jsme se vrátili k tématu vlákna.
Pokud zní kytara falešně, kořenová příčina může vězet i v chybném ladění.
Já jsem si ji sehnal na vandry. Déčko duní, řinčí a štěká, že je večer slyšet několik kilometrů daleko, zatímco tohle je tak akorát. A dobře se nosí; je o poznání tenčí než španělka, a stejná váhová kategorie. Ale stejně ji nenosím - jednak proto, že openback banjo je ještě štíhlejší, jednak proto, že je to fakt mizerná kytara.Čavli píše: 1.02.2023 9:31 Že to chtějí z nějakých neracionálních emočních důvodů opravit, to ještě chápu. Co ale nechápu je, že na to někteří chtějí hrát.
A problém s intonací v nízkých polohách samozřejmě má. Ten "pražec" z plastu nemá takovou životnost jako normální ořech, natož normální pražec; a látat to vteřiňákem je sice funkční, ale zdaleka ne úplně spolehlivá metoda.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.