Co jako první krabičku?

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
OndraBM

Co jako první krabičku?

Příspěvek od OndraBM »

Prosím zkušenější o radu.
- hraju na tuhle aktivní basu: https://www.music-city.cz/ibanez-sr300e ... -am0205541
- momentálně hraju s kapelou irský rock, do budoucna bych chtěl i něco klidnějšího
- takže vůbec neuvažuju o zkreslení, spíš si chci pohrávat s dynamikou čistého zvuku - někde ho zhutnit a zmohutnět, jinde ho zase nechat jemnější, dynamičtější, citlivější na to, jak jdu do strun
- charakter zvuku si pohodlně nakroutím přímo na nástroji, řízení váhy snímačů i 3pásmový EQ mají velkou účinnost i rozsah, takže z toho tahám ostrý cinkavý zvuk stejně dobře, jako kulatý jemný
- doma hraju přes zvukovku, ve zkušebně přes rack, pokud je to důležitá info
- krabičku zatím nemám žádnou a má kupní síla mi umožňuje je pořizovat jen postupně, cenově cca do 4 tis
- jako první krabičku mi kamarád (aktivní muzikant, co se vyzná ve zvukařině) doporučil ekvalizer, ale mě to spíš táhne ke kompresoru, protože jak jsem popsal výše
- jakou první krabičku (ve smyslu jestli eq, comp, limiter či co) byste mi doporučili podle svých zkušeností?
Dík všem za vše
José

Re: Co jako první krabičku?

Příspěvek od José »

Souhlas, kompresor považuju za jedinou must have basovou věc. Zatím než vybereš doporučuju si projet komplet tyhle stránky http://www.ovnilab.com/. Obecně, když si tam člověk kompresor nehodí sám, nasype mu ho tam většinou zvukař sám a vybere to co má po ruce..
Z toho na co jsem alespoň delší dobu a v kapele hrál jsou z analogů Okko Cocacomp, Rothwell Love Squezze, Markbass Compressore, Origin Cali76 Compact Bass a z digitálů komp obsažené v Darkglassu ADAM a všechny v line6 HX řadě. Jak ho používám - always on a s takovým nastavením, že jeho projev je prakticky neznatelný když hraju sám (ideál je blend čistého zvuku) - jeho síla se projeví až v kapele, kdy mi stačí poloviční hlasitost na to, aby byla basa dobře slyšet - neřežu špičky (spíš pomalejší attack), nechci tón držet dlouho (rychlejší release) a nižší ratio, jen makeup gainem posílit část tónu za úvodní špičkou. K srdci ze zmiňovaných mi přirostli jen Okko (jako zástupce jednoduchých - opto) a Origin (FET)..
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

No páni, děkuju za super tipy, budou se hodit!
Osobně mám teda vyhlédnutý tento comp, co jsem o něm viděl a přečet, vychází v ranku levných pedálových compů docela dobře. Dnes jsem se byl na něj v Kytarách optat, borec řikal, že přímo s tímto zkušenost nemá, ale podle výbavy a nabídky čudlíků to zhodnotil, že by se toho nebál.
Pak se mnou ještě probral další compy v tomto cenovém rozsahu. Řikal, že ten zde nejlevnější Electro-Harmonix je překvapivě solidní, cenově hned po něm ten Ampeg že je hodně braný, oba jsou velmi jednoduché na ovládání, má je osahané a dělají, co mají. Samozřejmě upozornil na toho Bosse a zejména na MXR M87, ten by se hodně líbil i mně, ale ty jsou bohužel mimo moje možnosti.
No a protože bych rád nějakou možnost volby attacku, kloním se tedy k tomu Lejnu nebo by ještě dosažitelný mohl být i ten Markbass Compressore - co se týče možností nastavení, mě přímo uchvacuje.

Takže... můžu se optat na názor?
José

Příspěvek od José »

S lanýžem zkušenost nemám. Pardón, tedy neporadím.

Každopádně nevím za jakým účelem ho pořizuješ? Kvůli lepší čitelnosti přirozeně velmi dynamických technik jako slap, tapping a podobně, nebo jako obecný nástroj pro permanentní vyrovnávání dynamického rozsahu nástroje, nebo si různak točit a na vlastní ruce si osahat, co to dovede?

V poslední zmíněném úvodním rozpoložení jsem měl Compressore - abych tak dlouho hledal u sebe ideální nastavení, že jsem na bazaru pořídil Cocacomp a byl u vytržení z pouhých dvou čudlíků, který ovšem dělaly to, co jsem hledal a nevěděl jsem o tom. :D Pak se rozpadla kapela a já trouba prodal, pak se vyskytla další a já zas hledal (ale aspoň jsem měl jasno, co) až jsem skončil u Originu.
A když hledáš vyhnul bych se novotě, bral bych bazar - páč tam můžeš nevyhovující věc bez ztráty (pokavad nekupuješ nějak extradraho, ale kolem dvou třetin nové něco běhává) zas poslat dalším hledačům. A jestli chceš levně a relativně ozkoušeně nekonečně možností - je tu TC spectracomp (ale nastavování přes telefon, či počítač), což mi přijde velice nešikovné, protože, IMHO, má smysl hledat zvuk až když hraje celá kapela a to chci otočit čudlem a ne rozjíždět apku..

A do hledáčku bych ještě určitě zařadil kdysi mega doporučovaný EBS multicomp (bejvá k sehnání pod 5 i v novotě).
OndraBM

Příspěvek od OndraBM »

Ta otázka v prvním odstavci je dost na tělo... :) Slapovat neumím, ale určitě se to chci naučit, máme v repertoáru dvě věci, kam by se to hodilo. Čili momentálně mi jde "jen" o likvidaci nepotřebných špiček, ale do budoucna mi musí pomoct i při slapu. A přiznám se, že jsem hračička a kroutič, takže třeba zrovna ten MXR M87 mě opravdu moc láká, mimo jiné proto, že jako jediný v daném výběru má nezávisle na sobě nastavitelný Attack a Release.

Mimochodem i finanční situace se mi včera změnila, první basu, co jsem měl na osahání a na jakési vyprofilování, se mi podařilo prodat dřív, než jsem čekal, takže z ní mám vítanou injekci, která mi to MXR činí dostupné - bylo doteď mimo můj finanční dosah, ale dost si na něj myslím. Zřejmě to s ním bude zpočátku víc o všelijakým zkoušení a zjišťování, ale toho se nebojím - jednak mi to dá možnost lepšího nastavení a jednak se můžu zas něco přiučit a neumřu blbej. A vzhledem k tomu, že jsem na bazarech narazil zatím jen na dva exempláře, z toho jeden ze srpna 20 a druhý za 4900, klidně si připlatím za ten, co jsem dával posledně a budu ho mít se zárukou a s 30denní možností vrácení nebo výměny. I tenhle fakt, že mezi lidima moc nekoluje, potvrzuje to, co o něm řikal ten borec v prodejně i to, co jsem o něm četl a slyšel - vypadá to, že je tak dobrej, že kdo ho má, nedá. A když tak jen proto, že jde (o hodně) výš nebo končí. Aspoň se mi to tak zdá.

No takže asi tak no. Žádný nic nastavitelný appkou nechci, na první pohled je to sice lákavé, ale vystihls to přesně. A ten EBS je zřejmě dobrý tip, ale na rozdíl od MXR si nejsem jistý, co který čudlik dělá.

Takže nejen, že mám odpovězenou zásadní otázku, do čeho jako první krabičky jít, ale rovnou je diskutována i ta otázka logicky následující, co konkrétně. To je docela fajn... :)
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Jestli bys mohl trochu přitlačit, tak se podívej na tenhle comp, ten už je z vyššího levelu, cena je myslím dost fajn:
https://hudebnibazar.cz/empress-effects ... /ID480193/

TC Spectracomp s jedním čudlem je super do pedalboardu, ale jak píše José... ale víc si možná prolustruj TC Hypergravity, tam je poměr cena/zvuk/možnosti hodně zajímavý.
V editoru se v podstatě skrývá (mimo jiné) možnost studiového multipásma, v téhle ceně něčím takovým asi nic nedisponuje. Připadá mi mezi lidmi podceňovaný kvůli relativní složitosti, ale rozhodně si pozornost zaslouží.
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“