Tune-O-Matic kobylka

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
torst

Re: Tune-O-Matic kobylka

Příspěvek od torst »

grock píše: 16.11.2019 15:45 Na každém s ABR-1 kobylkou.
Tyhle ´tenkozávitový´samozřejmě znám. Ale i ty mají v těle kovový protikus se závitem, ne? Viz

P.S.: https://en.wikipedia.org/wiki/Tune-o-matic Jo, už to čtu. První modely měly šrouby přímo do dřeva (!). Pro mě trochu šok - do dřeva patří vruty (Fender vintage vibráto, první verze Floydů), ale cpát tam klasickej šroub, to se mi nepřijímá lehce.
P.P.S.: "Pokud šroubuje do dřeva, jedná se o ABR-1. Pokud to zašroubuje do kovového pouzdra, je to Nashville Tom."
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
torst

Příspěvek od torst »

https://www.thegearpage.net/board/index ... t.2327342/
Mám na Speciálu tuto pevnou kobylu. Funguje bezva, jen nechápu, proč jsou "kameny" různě dlouhé. G nejdelší, e1 a D nejkratší. Jen ze zájmu. Pokud se o tom na té stránce píše, tak jsem to nepochopil.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Guyker z Aliexpressu, komplet cca za litr. Varianta "old". Kobylka i tailpiece mají jištění na červík s imbusem. Spokojenost veliká. Dobře vypadá, při instalaci nebylo třeba měnit futra, při palm-mutingu nedře, kameny se pohybují hladce, nevypadávají i když jsou bez drátku, nic nechrastí. A hlavně oproti té původní se projasnil zvuk. A myslím, že to není jen novými strunami.
https://www.aliexpress.com/item/1005003658770368.html
https://www.aliexpress.com/item/1005003822113024.html
Přílohy
IMG_20230211_125511_847.jpg
IMG_20230211_125349_299.jpg
torst

Příspěvek od torst »

pěkný, líbí se mi ta omšelost. To je Benton, že? Podle nízké kobyly. Nemáš basy nastavené opačně?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ano, je to ten HB, co byl na srovnávačce.
Jak to myslíš, basy opačně? Jako kameny? Nechal jsem to, jak to přišlo. Nastavení na fotce bylo vizuálně podle předchozí kobylky, pro doladění oktáv jsem ty basové musel posunout trochu ke stoptailu. Holt asi jiný struny (ne tloušťka, ale výrobce).
Ta omšelost vypadá fakt dobře, zvlášť na stoptailu. Na webu to vypadá až brutálně, spíš do bronzova, ale ve skutečnosti to vypadá fakt jako mírně zoxidovaný a otlučený nikl. Vypadá to líp, než u Ibaneze na některých kytarách řady Artcore. A zvukově se vylepšily hlavně basy, na té staré byly trochu "blátivé", nekonkrétní, teď se jakoby zpevnily, zčitelněly.
torst

Příspěvek od torst »

Myslel jsem, že basové kameny má každý na LP, SG až skoro nadoraz vzadu (ke struníku). kdežto na fotce opačně. Docela nechápu, že se kobylky neosazují o cca 2 mm dále, protože vždy jsou kameny doražené spíš dozadu, nikdy (e1, h) dopředu.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No já měl s předchozí kobylkou a strunami Pyramid 10-46 opačný problém, kameny na basových strunách musely být úplně u snimače, jak je to na fotce. S novou kobylou a strunami GoR se to srovnalo.
torst

Příspěvek od torst »

nechápu. to seš asi světová vyjímka. Nebo máš Lespaula multiscale. :-Z
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nemyslím, že by to byla výjimka. Ten můj HB LP má kobylku dost šikmo, takže kameny na bas.strunach musejí jít blíž ke snímači. Mrkni na ty kobylky s nálitky napevno místo kamenů, cos mel na svém Gibsonu.
himself

Příspěvek od himself »

20230212_191911.jpg
Pro pobaveni moje "opacne kompenzovana" kobylka. Intonuje perfektne. Kobylka sama je tolik kompenzovana, ze musi byt takhle sikmo.
torst

Příspěvek od torst »

Nálitky na mé jednoduché gibsňácké kobyle jsou klasický - nejdřív ustupují melodické, pak se D vrací asi na úroveň H a zase vzdalování až je E6 nejdál. Prostě obrácený blesk KISS. To snad zná celý svět, ne? Samozřejmě nastavujte si podle sebe a vašeho ucha, nic nenutim. Jen mám ty vzájemné odstupy e1 - E6 takhle zažité a nikdy jsem to nemusel nastavit výrazně jinak. Ostatně proto se také dělají ty pevné struníkokobyly s nálitkama a všem (?) to tak ladí. Ale nechci to tlačit do nějakého principiálního sporu !!
himself

Příspěvek od himself »

Jen bych podotkl, že záleží, jestli je opředené G, nebo ne. Ale tady na fóru jsem s opředeným G asi jediný :)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

torst píše: 12.02.2023 19:56 Nálitky na mé jednoduché gibsňácké kobyle jsou klasický - nejdřív ustupují melodické, pak se D vrací asi na úroveň H a zase vzdalování až je E6 nejdál. Prostě obrácený blesk KISS. To snad zná celý svět, ne? Samozřejmě nastavujte si podle sebe a vašeho ucha, nic nenutim. Jen mám ty vzájemné odstupy e1 - E6 takhle zažité a nikdy jsem to nemusel nastavit výrazně jinak. Ostatně proto se také dělají ty pevné struníkokobyly s nálitkama a všem (?) to tak ladí. Ale nechci to tlačit do nějakého principiálního sporu !!
Ale vždyť to tak na té fotce je, ne? Jen je ta basová řada blíž ke snímači, protože je kobylka možná posazena šikměji, než by měla být.
torst

Příspěvek od torst »

Když ti to ladí, tak asi jo, ale opticky mi to nesedí. Od polohy D my se měly A a E zase vzdalovat. A nemyslím si, že by na té HB byla kobyla tak šikmo, aby to popřelo konvenci ...
P.S.: Tak můžeš mít pravdu. Našel jsem HB, která má tu šikmost fakt extrém.
https://www.carousell.com.my/p/electric ... 177607687/
torst

Příspěvek od torst »

Poslední zkušenost. Na své nejluxusnější kejtře Gib Std. jsem zaznamenal, že e1 při vytahování (bending) na posledních pražcích ztrácí sustain, tón chcípá jako při palmmutingu. Bádal jsem a všim jsem si, že struna je hodně zařízlá do kamene. Zkusil jsem jí položit jen přes hranu mimo zářez a problém zmizel. Kamen jsem vyndal, otočil šikmým k snímači a tlumení při bendingu zmizelo. Jen poznatek, kdyby někdo měl něco podobného.
torst

Příspěvek od torst »

Mám doma na čas kolegův Gibson Studio, neudržovanej zaprasenej, tak jsem mu dal péči, vypucovat, nový struny. Když jsem sundal kobylu a kouk na ní zezadu, málem jsem spad ze židle! To železo je pronešený do "U" jako prase! Takže struny jsou skoro v rovině a to vyklenutí dolní hrany nad tělem také. To jsem ještě neviděl ani na čínské šunce! Taky to je Germany, ne USA. No šleha! Vyměnit.
P1120178.JPG
HoSl

Příspěvek od HoSl »

torst píše: 2.12.2023 11:55 Mám doma na čas kolegův Gibson Studio, neudržovanej zaprasenej, tak jsem mu dal péči, vypucovat, nový struny. Když jsem sundal kobylu a kouk na ní zezadu, málem jsem spad ze židle! To železo je pronešený do "U" jako prase! Takže struny jsou skoro v rovině a to vyklenutí dolní hrany nad tělem také. To jsem ještě neviděl ani na čínské šunce! Taky to je Germany, ne USA. No šleha! Vyměnit.P1120178.JPG
Nedávno jsem u Troglyho viděl názor, že se to stane časem u všech kobylek, pokud je moc ostrý úhel mezi kobylkou a struníkem. Takže struník raději výše nebo struny vrchem.
torst

Příspěvek od torst »

cocos

Příspěvek od cocos »

torst píše: 16.11.2019 17:01
grock píše: 16.11.2019 15:45 Na každém s ABR-1 kobylkou.
Tyhle ´tenkozávitový´samozřejmě znám. Ale i ty mají v těle kovový protikus se závitem, ne? Viz

P.S.: https://en.wikipedia.org/wiki/Tune-o-matic Jo, už to čtu. První modely měly šrouby přímo do dřeva (!). Pro mě trochu šok - do dřeva patří vruty (Fender vintage vibráto, první verze Floydů), ale cpát tam klasickej šroub, to se mi nepřijímá lehce.
P.P.S.: "Pokud šroubuje do dřeva, jedná se o ABR-1. Pokud to zašroubuje do kovového pouzdra, je to Nashville Tom."
Chlápek v tom klipu ukazuje jak zpevnit kobylku, což je zrovna teď taky můj problém s právě koupeným Bentonem SC 550 II, kobylka se klátí ze strany na stranu jak nalitá šlapka. Kovový pouzdro ve dřevě má závit tvářící se jako M8, ale ten šroub v tom čvachtá strašným způsobem, nerozumím tomu. Když tam ale zkusím normální šroub M8 z Hornbachu, tak to taky není úplná dokonalost, ale je to mnohem lepší. Takže to vypadá, že si můžu vybrat, buď ty díry ucpat javorovými kolíky a navrtat nějakou novou kobylu přímo do dřeva, to se mi vůbec nechce a nebo ten šroub od kobylky přitáhnout k tělu vloženou fešnou matkou, což už jsem zkoušel a logicky to drží, ani se nehne. Takto to mechanicky může fungovat, jak to ovšem bude znít, to se uvidí. Rád bych teď všechny požádal o vyjádření, proč je to celé koko.ina a abych to nedělal.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Čvachtá při sundaných strunách, předpokládám, ne? To je naprosto normální. Po natažení strun by si měla sednout a nehnout se.
Jinak doporučuju výměnu za Guyker TOM z Ali.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“