Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
torst

Re: Seřízení krku, dohmatu, a tak dále

Příspěvek od torst »

Tohle by zvlád i zkušenější prodavač v prodejně hudebních kytar. Ale ty jsou zavřené. Takže Standa papež - kytarář, Jílové u Prahy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
HoSl

Příspěvek od HoSl »

torst píše: 30.01.2021 11:07 Tohle by zvlád i zkušenější prodavač v prodejně hudebních kytar. Ale ty jsou zavřené. Takže Standa papež - kytarář, Jílové u Prahy.
No nevím, jestli prodavač dovede vyměnit nefunkční výztuhu, ale dík za toho Standu Papeže. :-)
HoSl

Příspěvek od HoSl »

HoSl píše: 30.01.2021 12:59
torst píše: 30.01.2021 11:07 Tohle by zvlád i zkušenější prodavač v prodejně hudebních kytar. Ale ty jsou zavřené. Takže Standa papež - kytarář, Jílové u Prahy.
No nevím, jestli prodavač dovede vyměnit nefunkční výztuhu, ale dík za toho Standu Papeže. :-)
Konec dobrý, všechno (téměř)dobré. Kytaru jsem nechal seřídit/opravit u samotného autora nástroje Výměna pražců, broušení, seřízení a nové struny. Výsledek výborný. Cely večer jsem si kytaru skvěle užil. Následující den komplikovaná zlomenina zápěstí a je utrum.
torst

Příspěvek od torst »

No potěš! Mám jen pár štychů na levém ukazováku, takže teď jedu dříve opovrhovaná tříprstá sóla. Držim palce, zápěstí je svinstvo.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
innerself

Příspěvek od innerself »

Já si před měsícem přivřel (jenom) palec levý ruky do dveří od auta. Nejhorší bylo když jsem zjistil, že dveře se nadobro zavřely a prst zůstal uvnitř :D Až po otevření se dostavila bolest, ale za 14 dní už prst naštěstí fungoval na kytaře bez omezení. Původně jsem si myslel jak se bez palce obejdu a kulo hulo. Ale na vyšších pražcích se mi hrálo v pohodě od začátku. Holt první tejden jsem s kapelou hrál na Cavaleru (tzn všechno na jednu strunu). Aby toho nebylo málo, tak tejden po úrazu jsem si o papír (ano o trapnej obyčejnej papír) rozříznul bříško na pravý ruce a nepohodlně se mi zase drželo trsátko :D No až potom si člověk uvědomí, že musí na sebe bejt dost opatrnej, když mu dělá radost to, že rád hraje na kytaru. Už se držim přísloví kdo nic nedělá, nic nezkazí :D
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
himself

Příspěvek od himself »

Já jsem opatrnej úplně chorobně (když krájím chleba, tak se mi smějou). A hodně času trávím v dílně... kdybych si něco uříznul, jdu asi rovnou pod vlak :)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Já tyle úrazy nemám rád (kdo také má, že ano). Sice si člověk odpočine od hraní, ale to pak má jeden chmurné myšlenky, protože má najednou spousty volného času... nejhorší je, že když týden dva nehraješ, tak pak dva až tři týdny trvá dostat se zpět do formy. To znamená dva až tři týdny zvýšeného tlaku... A když kvůli tomu přijdeš o nějakej kšeft... škoda mluvit.
Ale abych nebyl úplně OT od tématu "Seřízení krku, dohmat, a tak dále" Vždy se mi vyplatilo nástroj vzít k odborníkovi, který se tím živí. Nejsem příznivcem domácího bastlení, potkal jsem už mnoho vyloženě zkurve..ných nástrojů. A nešťastných kytaristů, kteří si mysleli, že zvládnou zásah do tak živého organismu, jako je kytara. Chtěli, snažili, plakali, nezvládli...
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Je to o posouzení zkušeností, toho co umíš a na co máš vybavení. Dokud nestrhneš šroub výztuhy, jde vše celkem dobře opravit.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
innerself

Příspěvek od innerself »

Prskyn píše: 15.02.2023 8:52 "Seřízení krku, dohmat, a tak dále" Vždy se mi vyplatilo nástroj vzít k odborníkovi, který se tím živí. Nejsem příznivcem domácího bastlení, potkal jsem už mnoho vyloženě zkurve..ných nástrojů. A nešťastných kytaristů, kteří si mysleli, že zvládnou zásah do tak živého organismu, jako je kytara. Chtěli, snažili, plakali, nezvládli...
Mě to nikdy nikdo neseřídil úplně dokonale, ale beru to tak, že každej má prostě jinou ruku, takže spíš si to nechám seřídit nejdřív od jinejch, který to vyladí správnym směrem, ale jemný doladění si pak udělám sám a výsledek je k nezaplacení.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Já jsem strašně nešikovnej... naposledy, když jsem prováděl manuální úkon (vařil jsem), tak mi na sporáku hořela rýže tak, že by se za to nestyděli ani lidé oslavující příchod jara. Umím zakroutit šroubem a to se potím až na... potím se u toho. Ovšem když nesu nástroj na seřízení, nesu si i zadání popsané na 2/3 A4 ve formátu 12 Calibri :)
himself

Příspěvek od himself »

Mezi řádky čtu, že s tebou může být docela legrace :D
Čavli

Příspěvek od Čavli »

innerself píše: 15.02.2023 11:37 Mě to nikdy nikdo neseřídil úplně dokonale
Dokonalé seřízení je fikce. Každému sedí něco trochu jiného, a když si to sám nezkusíš, tak na to ani nepřijdeš.
Plus samozřejmě další aspekty, které občas měním - styl hudby, způsob hry, síla strun atd.
Je dobré umět to seřídit sám.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

himself píše: 15.02.2023 12:00 Mezi řádky čtu, že s tebou může být docela legrace :D
no, žena tvrdí, že už ji ty pojišťovny nebaví střídat :) (přeháním)
Nejsem moc zručnej, k manuálním činnostem nemám ten správnej koncepční přístup... jak něco nemám jasně napsáno v nějaký směrnici, tak jsem ztracenej (taky přeháním)
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ćaute,no ja jak sledujem videá, tak v jednom z nich tento Cris
https://www.youtube.com/@HighlineGuitars/videos
vysvetluje, že aký vplyv majú drážky pražcov v hmatníku vplyv na tón, dokonca tam sa vytvárajú aj tie hluché tóny. Lebo je tam, keď to je zle namerané a urobené dutina a v tom mieste neprenesie vibráciu struny.
To ale súvisí aj s tým, že keď sa nastavuje výztuha, tak tie nožičky pražcov v tých drážkach pracujú a keď je to odfláknuté, tak to potom kriví krk pri nastavovaní.
Ja som neni vôbec profi gitarár, ale robím si to sám a napr. pri niekrorých gitkách to je malina, pri nastavovaní tá výztuha reaguje po celej svojej dĺžke rovnako a rovnako sa aj dvíhajú, alebo klesajú struny a potom riešim kobylku, zjednodušene.
Napr SX Straty zatiaľ čo som mal reagujú úplne super, alebo stará Samick SuperStrat, to bola paráda, , dal som ju prepražcovať a odvtedy sa začala srať :x dal tam Jumbo pražce, no ale mal som ju aj v skúšobni, tým sa to mohlo stať, zmenou vlhkosti.
Lenže pri niektorých gitkách sa krk kadejak stáča a nerovomerne reaguje.
Na to som našiel jedno video, kde sa na starej Gibsone nedal nastaviť krk, týpek furt hladal chybu, že prečo to nejde a potom okolo 10 pražca našiel miesto, kde bol kúsoček flame, taký malinký pásik kazu.
Normálne si to premyslel, odfrézoval to, nalepil tam nový kúsok tak, aby to nešponovalo a hotovka, vybavené, parádne mu išiel nastavovať krk.
Tento Cris aj hovorí, že už používa iba normálny Javor, s rovnými lekokruhmi, žiadne flame, lebo to pri zmene teploty a vlhkosti pracuje.
Ďalšia vec sú tie krky zložené z viacerých kusov, tie pásiky čo majú vložené. Je to síce akože atraktívne, ale že to používajú kvôli úspore dreva a to potom tiež pracuje.
Ja som si chcel dať pomerne nedávno vyrobiť krk z jedného kusu a gitarár mi hovorí, že to sa nedá :shock:
Kua, čo sa nedá, keď tu má za kilo Sivčák Pečený Javor kanadský za kilo.
https://www.shop.sollerguitars.com/GITA ... &order=ASC
Len doslova ma chcel odrbať so zloženým krkom a grafitovou výstuhou, lebo mal tak premyslený materiál, na ušetrenie.
Čo mám z netu, tak Pečený Javor bez fládru je ideál, minimálne ten krk pracuje gitaristom, čo v US behajú s gitarmi so Severu na Juh.
Niektorí výrobcovia ho lakujú :D čo je fakt zlé, veď výhoda je, že sa nemusí lakovat, takže sa aj ušetrí.
Ďalšia povera je, ale to mám fakt z netu, že štvrť otáčky za deň a podobne. Keď je krk v poriadku tak sa nastaví a jasné, že trocha si to sadne časom, ale normálne to drží to nastavenie.
Na niektorých mojich gitkách to drží, tak jak to nastavím, to viem, že ten krk je v poriadku.
Keď to neprimerane pracuje, niekde je chyba v tom krku.
Ale možno sú to moje domnienky, netvrdím, že je to tak.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
himself

Příspěvek od himself »

Z hlediska nějaké konzistence chování jsem přesvědčený, že laminovaný krk je "čitelnější", než jeden kus. Ano, může se stát, že jeden kus dřeva se chová jako teoretický homogenní materiál, ale čím víc menších kusů bude, tím víc omezíme chyby v materiálu a jejich vliv na celek. Nemluvím o akustických nebo jiných vlastnostech.
Je to princip překližky, ale hlavně spárovky. A tento Cris mi přesně na tuhle otázku odpověděl velmi nepřesvědčivě.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

OK, berem, nie som výrobca, on tam má tých videí kopec a v jednom to vyvetluje tak, že, keď už zložený krk, tak tie drevá treba pasovať presne zrkadlovo oproti sebe, aby sa vyrovnal ten protitlak. Ono je potom s tým aj logicky oveľa viac roboty, keď sa to tak má urobiť.
On tam má viac takých svojich teórií, ale hovorí, že to sú 20 ročné skúsenosti.
Zas, niekedy trepe fantasmagórie :)
Čo sa týka konzistencie, tiež beriem, lebo Attila Bič Boží konzistentým krátkym lukom, zmasakroval všetkých, čo mu stáli v ceste a to vďaka konzistentnému luku, ktorý z dlhého iba dreveného skrátili tým, že ho zložili z dreva, kostí a kože, prípadne šliach.
Mohli strieľať velmi presne s veľkou silou z koní.
V tomto momente by som si dal vyrobiť krk z pečeného Javoru bez fládra, aj som si ho chcel dať vyrobiť, len nečakané problémy :(
Roasted maple začali používať aj na lacnejších gitarách, no okolo 1500 Euro, predtým to bola výsada len drahších gitár, ale osvedčilo sa to, z praxe neviem, keď sa mi utrasú záležitosti, tak si skúsim dať vyrobiť.
Laminovanú mám zas 7-ku a žiadne problémy s ňou nie sú. Teda čo s krkom nesúvisí, ale T-O-M kobylka a uloženie krku chcem dať prerobiť.
Pre mňa je T-O-M fest zastaralý systém, nemožnosť si dvíhať jednotlivé struny je " amaterrizmus "
Mal by s tým Gibson niečo robiť :D
Keď už budú riešiť dizajn, aj s tou vydutinou hore, jak je prepínač, tam by mohli miesto toho nejaký roh vymyslieť :)
Naposledy upravil(a) mirostrat dne 16.02.2023 9:49, celkem upraveno 1 x.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
volfi

Příspěvek od volfi »

Dřevo prostě pracuje. Čím je starší a suší tím pracuje méně. Pokud vezmu krk z jednoho kusu a srovnám ho s tím samým krkem ze 3 kusů, ze stejného materiálu, tak bude méně náchylný ke kroucení. Tím, že otočíš prostřední kus o 180° zajistíš to, že léta tlačí proti sobě.
To že někteří výrobci mají krk ze 7 kusů s různými dřevy bude z jedné strany o designu a z druhé strany o pevnosti. Krk od Michnova, Ibanez jen tak rukou neprohnu.
Kdybych chtěl novou kytaru s krkem z jednoho kusu, tak bych si sakra dal pozor jaké dřevo na výrobu použiju. Já osobně jsem v tomhle "moderna", takže karbonové podpůrné výztuhy, různé druhy dřev vítám. A další poznatek, takové krky daleko méně reagují na teplotní rozdíly.

Zvukově to porovnat nedokážu, to bych musel mít dvě kytary ze stejného stromu, jednu mít nařezanou a druhou z jednoho kusu, aby to bylo nějaké relevantní srovnání.

Drobný náčrt pro lepší představu:
dřevo.jpg
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
himself

Příspěvek od himself »

Chraňbůh, že bych chtěl zpochybňovat jeho zkušenosti. Myslím si, že to je nějak, tak to podle toho budu dělat. Třeba si k tomu dojdu :)

Volfi, odkud bereš tu jistotu, že krk z jednoho kusu bude míň náchylný ke kroucení?
himself

Příspěvek od himself »

Mrkněte na tohle, v daném čase
https://youtu.be/xg3U2qrb_pA?t=1862
Někdy se ty výztuhy a rozbití struktury dává jen dovnítř, aby to bylo "jako z jednoho kusu" a přitom to mělo vlastnosti laminovaného krku.
mirostrat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ja si tiež myslím, že z jedného kusu by mal byť stabilnejší, za podmienky, že nemá vady, lebo bude pracovať celý + - rovnako.
Ale na druhej strane beriem aj grafitové výstuhy a novinky, v tomto je priekopník WARLOCK, tí majú kadejaké prevratné novinky a patenty.
Trocha OT, ale pozeral som jeden diel Vyšetrování leteckých neštestí a mali v zadných krídlach šróby a matky a šróby dali vymeniť za kvalitnejšie, nejaká titánová zliatina, kvôli bezpečnosti. No a časom tie nové šróby, lebo boli tvrdšie prerezali závit na matke a bola katastrofa, blokli sa klapky.
Tak, keď to má pod palcom nejaká firma a má prachy na vývoj, vyrába viac kusov, ako to bude reagovať, je tam veľká pravdepodobnosť, že to posunú ďalej.
Jednotlivý výrobca vyrába jedinečné kusy, nie je to s čím porovnať, je to pokus - omyl.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“