Vyboulení desky na 12 strunce

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
MikeDundee

Vyboulení desky na 12 strunce

Příspěvek od MikeDundee »

Rád bych se zeptal zdejších zkušenějších, jestli je toto problém:
Před cca 3 měsíci jsem koupil novou 12-strunku Guild. Kvůli tomu, že se mi subjektivně zdá, že v polohách má kytara větší dohmat než když jsem ji kupoval, kontroloval jsem stav přední desky u kobylky. A ta je docela vyboulená. Už nevím, jak deska vypadala, když jsem ji koupil (krátce poté jsem měl úraz s prstem a nemohl přes měsíc a půl hrát.).
Nyní, když dám pravítko přes desku za kobylkou, tak je u kraje cca 5mm nad deskou (viz foto). Deska je ale docela široká, protože tvar těla je Super Jumbo.
Četl jsem v diskuzích, že Guildy mají drobné vyboulení desky standartně, ale nevím, jestli v takovém rozsahu. Kytaru skladuji v prostorách s 55%-60% relativní vlhkostí (přičemž dle paměti vlhoměru byla po nějaký čas vlhkost dokonce kolem 65%).

Takže - je těchto 5mm problém ?
V případě že ano - jak problém řešit ? Pomohlo by kytaru vysušit (vysoušečem srazit vlhkost v místnosti) a k tomu např. trochu povolit struny ?
Přílohy
IMG_6518.jpg
IMG_6517.jpg
Orfeus

Re: Vyboulení desky na 12 strunce

Příspěvek od Orfeus »

Za mě je to v pohodě, bude to tak už z výroby, nehledal bych v tom problém.
Ještě, jen tak ze zvědavosti, co je to za model?
himself

Příspěvek od himself »

Vlhkost je podle mě ok, asi by bylo zajímavé vidět, co udělá deska při povolení strun. Těch 5mm je asi hraničních, ale taky bych to asi akceptoval.
MikeDundee

Orfeus píše: 15.02.2023 21:24 Za mě je to v pohodě, bude to tak už z výroby, nehledal bych v tom problém.
Ještě, jen tak ze zvědavosti, co je to za model?
Guild F512 NT, verze bez snímačů. Basovější a hutnější zvuk než jiné 12 strunky na které jsem hrál (např. Furchy).
Orfeus

Příspěvek od Orfeus »

Tak jsem pro zajímavosti změřil dvě G-áčka. Obě mají shodně cca 4,1 mm, měřeno při vlhkosti 52%,
v podstatě stále při téhle vlhkosti. Takže u Super Jumba bych těch 5 mm jako problém neviděl. Jinak
gratuluji a musím přiznat, že i závidím. Měl jsem možnost chvíli hrát na Guild D-40 a bylo to jedno z
nejlepších déček na jaké jsem hrál. No a 512, tak tu jsem měl možnost pouze zkusit a obdivovat cca 15 minut.Jediná dvanáctka, která se ji vyrovnala, nebo spíš přiblížila byla BSG od Honzy Šťovíčka. To už je
spíš subjektivní, neměl jsem možnost je porovnat současně.
Naposledy upravil(a) Orfeus dne 16.02.2023 14:19, celkem upraveno 1 x.
MikeDundee

Děkuji kolegům za odpovědi.
Takže spíš se tedy zaměřím na seřízení dohmatu.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Je deska prohnuta i podélně? Za kobylou....
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
himself

Příspěvek od himself »

Myslis archtop? :)
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Ne. Myslím kvůli "problému vlhkost".
Jinak bych rád věděl, jak tazatel udržuje tu vlhkost 55-60% - to musí být speciální místnost, ne?
---------------
---------------
MikeDundee

Ano, za kobylkou podélně je také prohnutí (na kraji cca 3,5mm), jestli más na mysli tohle:
IMG_6542.jpg
No musím v místnosti mít odvlhčovač, jinak mi tu docela rychle naroste vlhkost. Když jsou otevřené dveře, tak mi sem jde samozřejmě vlhkost i ze sousedních místností (hlavně kuchyně je zlo). Po vánocích jsem se na to na nějaký čas (14 dní ?) vykašlal a dle paměti vlhkoměru vlhkost vystoupala na 66%. Což byla asi chyba. Takovouto bouli mám na všech kytarách. Řeším teď že asi koupím výkonnější odvhlčovač, protože ten současný má problém srazit vlhkost pod 57%. A všude píší že ideální vlhkost je 45-55% (ve které jsou kytary i typicky stavěny).
Takovou bouli mám na všech svých kytarách, jsou asi nacucané vodou a pro reverzní změnu by bylo zapotřebí asi snížit vlhkost více.
Udělal jsem takový test - odvlhčovač přes noc kousek od otevřeného kufru dvanáctistrunky, desku za kobylkou jsem trochu zatížil knihami a povolil struny. Za týden boule poklesla a dohmat nad 12. pražcem se mi snížil o 1mm. Vlhkoměr strčený do těla kytary - vlhkost mi poklesla za posledních pár dní z 60% na 56%. Myslím, že pokud bych dokázal odvlhčit více, tak se to spraví ještě víc. Blbost prostě byla nechat to dojít na těch 66% zkombinovaná s vysokým tahem strun.
Jen špekuluju, jaký by byl rozdíl nechat to vyschnout normálně, bez žádného zásahu (na jaře kdy můžu nechat déle otevřená okna, vlhkost v bytě klesá ke 40%) v porovnání s tím co jsem otestoval (tj. zatížení desky a povolení strun).
himself

Příspěvek od himself »

Jen bych podotknul, ze v lete je vlhkost vyrazne nizsi, protoze teply vzduch pobere vic vody. V zime se topi, coz vzduch vysusuje. Ja v zime (a to i ve starem baraku) klesam ke 40%. Mozna jen malo topis.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

https://www.frontman.cz/pece-o-kytaru-5 ... ani-kytary
https://www.frontman.cz/pece-o-kytaru-2 ... k-je-resit
Neco k danemu tematu, docela sofistikovane informace...

Ze sve zkusenosti 66% vlhkost je pro akustiku hranicni, kytara nacuca vodu jako houba muzou se utrhnout zebra...
himself

Příspěvek od himself »

Ja jsem si osvojil jednoduchou poucku, ze kytare je dobre tam, kde je dobre cloveku.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Ve futralu?
MikeDundee

himself píše: 21.02.2023 18:32 Jen bych podotknul, ze v lete je vlhkost vyrazne nizsi, protoze teply vzduch pobere vic vody. V zime se topi, coz vzduch vysusuje. Ja v zime (a to i ve starem baraku) klesam ke 40%. Mozna jen malo topis.
Já to mám prostě v baráku naopak než je zvykem. V zimě mám s vlhkostí problém. Topím tak, aby nám nebyla zima :-) Vzduch právě vysušuješ tím, že přivádíš čerstvý vzduch zvenku (ať již mechanicky, nebo proto že máš netěsný dům či okna a vzduch se tak mění samovolně) a topením jej ohřeješ a tím snížíš relativní vlhkost. Já mám zaizolovaný a těsný dům a okna a k tomu rekuperační větrání. Kvůli klimatu jsme si dělali hliněné omítky, ale ty právě dost nasávají a drží vlhkost, která se v baráku vyprodukuje (6 osob + vaření, zalévání kytek, prádlo, sprchování atd.) Když mrzne, tak vlhkost krásně koriguje vzduchotechnika, ale většinu zimy je vlhko a nad nulou, takže pak větrání nestačí odvádět generovanou vlhkost (a to bych musel nechat puštěnou vzduchotechniku celý den aby to utáhla, což se zase nevyplatí ekonomicky kvůli vyšší spotřebě topení). Jakmile na jaře ve slunečné dny můžu dýl nechat otevřená okna, dramaticky klesá vlhkost. Jinak vyvětráno máme, dýchá se nám dobře, ale holt ta vyšší vlhkost vadí kytarám...
MikeDundee

Prskyn píše: 21.02.2023 18:55 https://www.frontman.cz/pece-o-kytaru-5 ... ani-kytary
https://www.frontman.cz/pece-o-kytaru-2 ... k-je-resit
Neco k danemu tematu, docela sofistikovane informace...

Ze sve zkusenosti 66% vlhkost je pro akustiku hranicni, kytara nacuca vodu jako houba muzou se utrhnout zebra...
Moc pěkné články, díky! Podle pravítka taženého z hmatníku na kobylku mám kytary převlhčené. Doufám tedy, že to není nevratná změna a vysušením se to srovná...

Ten vlhkoměr MusicNomad jeden mám a je fajn, asi si to pořídím do každé kytary a budu každou víc sledovat a korigovat. Ano, kytary mám v kufrech, ale jak ho otevřeš a hraješ na kytary, dostane se tam vlhčí vzduch zvenku. Ale rozhodně si tam drží stálejší klima než kdyby byly jen na vzduchu. Silikagely mě shodou okolností taky napadly a dal je do pouzder (ale asi je jich potřeba víc a jejich restart v troubě asi bude problematický - papírové obaly mohou chytnout...). A tohle už se neprodává: https://kytary.cz/ever-bamboo-guitar-de ... /HN167195/
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

kup si kockolit... je to silikagel, velmi ucinny, dava se jako podestilka do kocicich WC. Prodavaji to i v malem baleni. Nasypes do trouby na plech, vysusis a pak nasypes do do nejakeho textilniho (ideal nejaky bavlneny, treba ze stare uterky) pytliku a mas vyreseno. Casem odhadnes i davkovani. Strcis do korpusu a zavres v kufru. Pravidelne si kontroluj vlhkost a za par tydnu si nastavis i cetnost vysouseni.
himself

Příspěvek od himself »

Teda to je zajimavy namet spis na stavebni nez kytarovou diskuzi :)
MikeDundee

Prskyn píše: 21.02.2023 20:28 kup si kockolit... je to silikagel, velmi ucinny, dava se jako podestilka do kocicich WC. Prodavaji to i v malem baleni. Nasypes do trouby na plech, vysusis a pak nasypes do do nejakeho textilniho (ideal nejaky bavlneny, treba ze stare uterky) pytliku a mas vyreseno. Casem odhadnes i davkovani. Strcis do korpusu a zavres v kufru. Pravidelne si kontroluj vlhkost a za par tydnu si nastavis i cetnost vysouseni.
Parádní tip, vyzkouším.
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Já vím, že tu jsem krátce, ale nejde mi nereagovat:
1) "...trochu zatížil knihami.." - au, proč? Píšeš, že máš Guild 512 - to je luxus nástroj! Opravdu kvalitní kytara by se takto hýbat (prohýbat) neměla... A "vysoký tah strun"? 12str kytary jsou právě na ty větší síly stavěné (nebo by měly být). To určitě nevlní desku u 512ky...
2) vlhkost - jak již bylo napsáno: obecně ve stř. Evropě zima=sucho, léto=vlhko. Nerozumím už vůbec uvnitř domu a v zimě rostoucí vlhkosti. To je dům po zaplavení? Spíš to na mě dělá dojem, že zdi tahají vodu ze země? Když provoz domácnosti nezvládá řešit rekuperace...
3) jestli jsem pochopil dobře - kytary uschováváš v kufru, ale měříš vlhkost v baráku? Jak je v těch článcích - rozhodující je to mikroklima v kufru.
---------------
---------------
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“