Furch vaše poznatky a názory

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
guitar.zl

Re: Furch vaše poznatky a názory

Příspěvek od guitar.zl »

smelina píše: 28.02.2023 9:11 Pro mě je ten řez do lubu nepřijatelný, ale nejsem vystupující umělec, takže na to mám trochu jiný pohled. Ani malé čudlíky v lubu nesnesu. Stejně jako výkroj je to pro mě zásah do estetiky nástroje, přes který nejede vlak.
To já trochu vystupující jsem, ale taky mám ve všech kytarách snímání bez řezání do lubů. Zastávám názor, že masiv si tohle nezaslouží a navíc to ubere uvnitř prostor na rezonanci atd.
Ještě si dovolím polemizovat - LR Baggs Element není snímání přes piezo...
(PS: záměrně píšu pouze "vystupující" :D a že polemizuji)
---------------
AG: Furch, Gibson, Martin,...
EG: Gibson, Fender, Gretsch, Epiphone,...
Amp: Fender, H&K, Fishman,...
---------------
Placka

Příspěvek od Placka »

džetro píše: 28.02.2023 11:06 Jsou takové systémy, montoval jsem K&K byly tam tři piezo placky uvnitř pod kobylkou (příšerná montáž, šablona, plastelína, sekundové lepidlo) z toho šly kablíky do jacku a celá aktivní el. byla venku v plechové krabičce na opasek. Hrálo to dobře, stálo to balík a ty přilepené pieza už nikdy nevytáhneš.
Myslím že takových systémů bude víc.
Já mám tohle K&K snímaní na masivu od Tomáše Jecha. 3 piezo placky + mikrofon, elektronika v externím preampu (má i korekce v podobě vnitřních trimrů), na krabičce si nastavuješ jen blend mic/piezo:
https://www.thomann.de/cz/kk_trinity_pr ... system.htm
Hraje to super i bez dalších efekto-krabiček. Ale mám s tou kytarou a popovou cover kapelou problém se zpětnou vazbou (a to dokonce i když skoro celá kapela hrajeme přes in-eary - bere to předky). Asi je to prostě celé nějaké citlivější/náchylnější (klidně to může být jen v kombinaci s touhle konkrétní kytarou...
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

To Placka: Jo to je přesně ono, bylo to i s tím mikrákem. Musím říct že práce s vteřiňákem nad drahou kytarou byla frustrující. Podruhé už bych se tak nebál. S tou vazbou, je to možné, zkoušel jsem jen v prodejně přes Acuse a to bylo v pohodě.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

To Placka: já právě kvůli hlasitým bubeníkům (a odposlechům atd.) úplně zavrhnul mic v kytarách a zůstal jen u Elementů... Popravdě - neměl jsem ještě v ruce kytaru (snímač/mic), kde bych mohl na pódiu kvůli kvalitě zvuku využít 100% mic - vždy to bylo max 50/50, ale spíš jen úplné minimum mic pro dobarvení. Tzn podle mého názoru zbytečné tímto "plnit" kytaru...
(Znovu opakuji, že mé psaní zde je naprosto a pouze subjektivní!!)
Naposledy upravil(a) guitar.zl dne 28.02.2023 22:37, celkem upraveno 1 x.
---------------
---------------
himself

Příspěvek od himself »

Někde jsem četl, že vintage mají užší tělo, než barevné řady. Pamatuju si to správné? Na webu jsem to nenašel...
smelina

Příspěvek od smelina »

himself píše: 28.02.2023 21:37 Někde jsem četl, že vintage mají užší tělo, než barevné řady. Pamatuju si to správné? Na webu jsem to nenašel...
OOM Vintage odpovídá přesně rozměrům v téhle tabulce https://furchguitars.com/cs/vlastnosti/ ... a-rozmery/
Marek Rejhon OM
Jan Fišer 00 Nylon
himself

Příspěvek od himself »

Díky, jsem trouba, to jsem si mohl změřit. Zapomněl jsem zdůraznit. Že mi jde o OM.
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

guitar.zl píše: 28.02.2023 20:05 To Placka: já právě kvůli hlasitým bubeníkům (a odposlechům atd.) úplně zavrhnul mic v kytarách a zůstal jen u Elementů... Popravdě - neměl jsem ještě v ruce kytaru (snímač/mic), kde bych mohl na pódiu kvůli kvalitě zvuku využít 100% mic - vždy to bylo max 50/50, ale spíš jen úplné minimum mic pro dobarvení. Tzn podle mého názoru zbytečné tímto "plnit" kytaru...
(Znovu opakuji, že mé psaní zde je naprosto a pouze subjektivní!!)
smyslem kombinace je prave moznost kombinace.... taky jen polemizuju :)
Mam obvykle 60 piezo, 40 mic. Zalezi na podminkach. Drive jsem dosnimaval na mikrofon, dnes se konecne muzu hejbat, nestat pred mikrofonem jak solnej sloup.Nikdy mi ani nenapadlo hrat na mikrofon ve snimaci 100%. To ani nemuze dobre fungovat. Jde spise o to, ze pasek bere dobre basovou linku a mikrofonem si hezky upravis vyssi stredy a vejsky. Stejne ale pouzivam dalsi krabicky pro dobarveni. Neznam snimac, kterej by se bez nich obesel.
Kazdej ale chceme znit jinak, takze polemika zustava vezet ve velmi subjektivnich rovinach. Nekomu staci piezo, nekdo treba rad taylorovske reseni, nekdo neda dopustit na Maton A5.... ja si konecne vyzkousel snimani v Cole Clark a subjektivne prave CC se mi jevi jako best off.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jj, u Anthemu je mix nejlepší. Je potřeba si to ale dělat v klidu a pak si pamatovat tu ideální polohu. Ladit to na koncertě přes monitory je kravina.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Smyslem kombinace nemusí být jen kombinace. Některé systémy umí TRS jackem vyvést dva snímače separátně, a to umožňuje třeba kvůli zpětné vazbě použít jiný poměr do PA a jiný do monitorů.
Míval jsem D-TAR, a do odposlechů šlo čisté piezo, což umožňovalo poslat do PA mnohem víc micu, aniž by byly problémy s vazbou.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Já zas postupně postupem času (na Furchách - proto píšu zde) vyzkoušel pasivni pieza, pak Fishman Natural I a II, až přišel Matrix Infinity a super zvuk. Při jednom koncertě jsem ale byl nucen rychle vyměnit kytaru, kde byl na zkoušku "NEpiezo" Element - a ten rozdíl byl mega. Tak jsem pak do všech nástrojů vyměnil LR Baggs.
Jediný, co ještě chci zkusit, je ta M80...
(Subjektivní hodnocení z hraní v kapelách s bubnama.)
Jinak vím, že za velkou louží profíci jedou v K&K.
---------------
---------------
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

no a tak jaka technologie je ten Element? Ziju velmi dlouho v domneni, ze piezo... a proto jsem o nem nikdy ani neuvazoval...
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Nejsem "pájkař" ani elektrikář, jen uživatel (spokojený), tak povím, co vím...
Snímač u LR B. Element je vysokokapacitní polymer. Oproti piezo snímačům (krystal), které snímají zvuk tlakem struny, Element snímá i pohyb desky. A proto zřejmě ten lepší zvuk...
U pieza navic musí byt dokonale rovný podklad snímače i spodní hrana kobylkoveho pražce, jinak bude mit každá struna jinou hlasitost...
---------------
---------------
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

guitar.zl píše: 1.03.2023 19:46 Nejsem "pájkař" ani elektrikář, jen uživatel (spokojený), tak povím, co vím...
Snímač u LR B. Element je vysokokapacitní polymer. Oproti piezo snímačům (krystal), které snímají zvuk tlakem struny, Element snímá i pohyb desky. A proto zřejmě ten lepší zvuk...
U pieza navic musí byt dokonale rovný podklad snímače i spodní hrana kobylkoveho pražce, jinak bude mit každá struna jinou hlasitost...
To je popis výrobce, jinak s tou rovinou v drážce a spodku plátku je to přesně opačně, nejnáchylnější na nerovnosti je právě Element (namontováno min 50 ks) fishman pieza to snášejí líp.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

džetro píše: 1.03.2023 21:39
guitar.zl píše: 1.03.2023 19:46 Nejsem "pájkař" ani elektrikář, jen uživatel (spokojený), tak povím, co vím...
To je popis výrobce, jinak s tou rovinou v drážce a spodku plátku je to přesně opačně, nejnáchylnější na nerovnosti je právě Element (namontováno min 50 ks) fishman pieza to snášejí líp.
Tož netvrdím, že vždy výrobce "mluví 100% pravdu", ale tady bych si tedy dovolil tvrdit, že Element je nej snímač pro moje potřeby a podmínky: Tzn. 1) věrný akustický zvuk, 2) neřezání do kytary pro ekvalizery ap., 3) zvládne i velké hlasitosti na pódiu (bubeník, monitory...) bez vazbení, 4) cenovka.
Těch piezo jsem taky pár udělal (ale <50) a v kytarách měl různé typy, až jsem nakonec rád u LR Baggs. A vím na 1000%, že několikrát jsem kobylový pražec u pieza musel rovnat na pilníku na nože, aby všude hrálo stejně hlasitě. A u Elementu jsem doposud nikdy takový problém neměl (dodnes 5 kytar).
A také připojím časté pochvaly od zvukařů po koncertě: "Ty jo, super zvuk! Co v tom máš?" (RfP, Sázava, United Isl., LMB,...)
---------------
---------------
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

...po návratu z cest vyzývavě začnu od konce :)

Nějaký UST (podkobylkovy snimac) má věrný akustický zvuk? že by mi za těch 30 let něco uniklo? :)
je uplne fuk ze to je jiný materiál nez nejsprostší piezo ...polymer nebo kopolymer (BBand, Shadow Nanoflex) je to podkobylkový snímač se všemi výhodami a neduhy, Element nevyjímaje
A to mam piezo docela rad a casto ho branim :)
Ale za mě dnes uz jedine do kombinace nebo ve stavu nejvyssi nouze s drasticky zachrannym efektovanim.
A jeste se to da vydrzet pri drhnutí "cowboy chords" ale treba při fingerstyle se to uz vydržet bohuzel neda.

3 way Cole Clark je koncepcí momentálně nejlepší snímač na trhu (i kdyz z ukázek mě zatím neodpálil, ale Norbimu Kovacsovi hrál výborně i 2 way a rikal ze zrovna mu to u Humla budou menit na 3 way.

K&K bych podle četnosti vyskytu na AGF (nejvetsi akusticke forum) pasoval na druhy nejoblibenejsi snimac, takze nemuze byt spatny. Me ale charakterem SBT (deskove) nikdy nesedely, zrovna dnes to trefne komentoval kytarar ze to vzdycky zni jak kytara pres telefon. Samozrejme je to subjektivni, ale pro me znovu jenom do kombinace.

vnitrni mikrofonky jsou docela fajn, ale bohuzel ne na podium. (dnes mi pri pokusu napr. naprosto nezvladatelne vazbil Baggs Lyric a to je uplne jina liga nez ty obvykle pidimikromini na blbem miste) tzn. ze je to jenom na doma a tam nesrovnatelne lepsiho vysledku docilite normalnim mikrofonem, ale treba na nejake rychle dema to pouzivam,

řezání do lubů je samozrejme subjektivni zalezitost, jednomu nevadi, druhemu velmi,
ale ty netopýří chýry o omezovani rezonancí prosím jenom na HiFi nebo sběratelská fóra, ano? :)

Externí preamp je funkční řešení, právě pro lidi co nechteji moc montovat a řezat do kytar.
Akorát to jsou krabičky navíc, což spousta akustiků nemá v oblibě.

skončím (jako vždy) tím, že snímač je vždycky jenom snímač a nikdy se nevyrovná ani průměrnému mikrofonu o lidském uchu ani nemluvě.
Jenomže jak jinak řešit tohle znásilňování fyziky (akustická kytara kterou dobře slyší tisíce diváků)?

Zrovna dnes jsem si nechal přelepovat (oboustranka místo žvýkačky = víc výšek) https://www.thomann.de/cz/schatten_desi ... 447015.htm
A zkoušel v dokončované barytonce https://www.thomann.de/cz/schatten_desi ... pickup.htm
tuhle značku doporučuju vaší pozornosti, momentálně ozvučuju kytary kombinací Schatten + magnet

PS: jestli si dobře pamatuju, tak Furch Masters Choice je marketingová nápověda jak si člověk který nemá jasnou představu, vybere z dané série nástroj, který určitě funguje, takové to doporučení číšníka co si máte dát, když nevíte. A je to převažně o kombinaci dřev, co podle Furcha funguje.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
guitar.zl

Příspěvek od guitar.zl »

Tož taky názor. A od toho tu je, tohleto fimfórum, ne?
Já píšu svý zkušenosti z pódií, subjektivně... Jsem fakt jen uživatel, dokud mě to hraje a funguje, nezradí či nenajdu o level lepší řešení, neměním to. Nikdy jsem bohužel neměl moc čas (a náladu) sedět a hledat ty nejmenší rozdílnosti toho kterýho snímače. Ale reakce na zvuk mě často hladí ego... :lol:
Ve studiu pak aku stejně nahrávám na 3x mic (Neumann), ale to už je jiný příběh a jiná vesnice, to už jinde jsme...
---------------
---------------
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Bezva pánové...tak jsme si zapole(ymery)mizovali... tak je ten Element piezo nebo ne?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Prskyn píše: 2.03.2023 8:48 Bezva pánové...tak jsme si zapole(ymery)mizovali... tak je ten Element piezo nebo ne?
:-) Podle popisu výrobce ne, ale za mě souhrně všechno snímání pod kobylkovým plátkem nazývám piezo. Nepřijde mi ani takový velký zvukový rozdíl mezi Elementem a levnými Fishmany, kde snímač (co vypadá jako stíněný kabel) taky musí brát chvění desky (při poklepu reaguje shora i zespodu stejně) Jinak jsem rád že tohle nemusím řešit, jako sedící bluesman hraju na mikrofon (někdy na dva) a ta svoboda bez kabelu ke kytaře je úžasná. Snímač už jsem nepoužil ani nepamatuju.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Já mám tenhle Element taky, a zní mi to jak obyčejný piezosnímač... Zkusil jsem to vylepšit přes Boss AD-2, a stejně je tam pořád ten hnusný piezokvak :-)
Naposledy upravil(a) ajdam dne 2.03.2023 13:12, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“