Marshall as100d _upgrade reproduktorů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Štěpán Axman
Kontaktovat uživatele:

Marshall as100d _upgrade reproduktorů

Příspěvek od Štěpán Axman »

Zdravím Vás,

chtěl bych se poradit ohledně tohoto akustického komba.

Zvuk mi naprosto vyhovuje, nicméně s tím jak jsem začal používat BOSS OC-5 (tedy oktáver) + občas přes kombo hraju na bezpražcovou basu,
tak bych užil, aby chodilo frekvenčně i hlouběji.
Nepotřebuju žádné velké hlasitosti a taky nechci hromadit doma další vybavení a tak jsem si říkal, že by mohlo pomoci vyměnit stávající 8" středobasy za nějaké lepší. Pokud možno při zachování stejné / podobné barvy zvuku.

Kombo má konfiguraci 2x50W pro každý kanál (L+R) přičemž má každý kanál pro sebe i 8" + tweeter.

"Speakers
SIZE - 2 x 8" 2 x TWEETERS
OUTPUT POWER - 50W
NAME - CELESTION
IMPEDANCE - 4 Ohm"

Děkuji velice za rady či názory na zahraničních fórech jsem k tomu nic nedohledal, tak snad si zlaté české ručičky a hlavičky budou vědět rady :)
Psal jsem i na podporu Celestion, ale zatím žádná odpověď.
simiruz

Re: Marshall as100d _upgrade reproduktorů

Příspěvek od simiruz »

Takto to nefunguje. Tvé kombo má basový a výškový reproduktor, oba jsou zapojené přes nějakou výhybku a všechny tyto tři komponenty jsou k sobě vzájemně sladěny. Pokud kterýkoliv z nich vyměníš, zvuk úplně rozhodíš.
Pokud chceš mít ve zvuku pokryté i nižší frekvence, kup si dvoupásmovou aktivní PA reprobednu s 12" nebo 15" basovým reproduktorem. Jiná cesta není. Akustické kombo je "jednoúčelová" věc pro akustickou kytaru. Pokud chceš používat širší spektrum nástrojů, kup si PA bednu.

Samozřejmě to není dogma a reproduktor lze vyměnit nebo napojit výstup na externí pasivní reprobednu. Tohle udělá muzikant-experimentátor, který chce mít nějaký netradiční zvuk, ví přesně jaký a taky ví, jak toho dosáhnout. Předpokládám, že toto není Tvůj případ, pokud jsi se zvukem spokojený.
Štěpán Axman
Kontaktovat uživatele:

simiruz píše: 14.03.2023 17:25 Samozřejmě to není dogma a reproduktor lze vyměnit nebo napojit výstup na externí pasivní reprobednu. Předpokládám, že toto není Tvůj případ, pokud jsi se zvukem spokojený.
Díky za odpověď, chápu a jsem připravený na to, že se zvuk pravděpodobně změní.
Vzhledem k tomu co hraju (https://youtu.be/b3jv54sfKIE) a především vzhledem k tomu, že si tvořím zvuk hlavně krabičkami a nahrávám přímo do linky by mi jiný zvuk nemusel vadit.
Toto kombo jsem si vybral především proto, že
1) je stereo (mám stereo setup),
2) vzhledem k ceně (podařilo se mi ho sehnat za dobré peníze) a
3) proto, že mám rád jeho zvuk (pro cigarbox guitar je lepší než AER, který jsem měl také).
Zvažoval jsem pro spodní frekvence a hraní na basu Markbass Micromark, ale jak říkám, je to další gear a především to hraje trošku jinak.
Marshall as100d se mi moc líbí na bezpražec, zvuk je nádherně barevný. Bude to asi jednak preampem pro ak. kytary a druhak tweetery...
Takže pokud by třeba šlo místo stávajících stock Celestionů dát nějaké klidně dražší, ale s širším frekvenčním spektrem, jsem připravený to zkusit :)
V podstatě to kombo mám jako takové kompaktní PA se spoustou vstupů.
Naposledy upravil(a) Štěpán Axman dne 18.03.2023 10:29, celkem upraveno 1 x.
starypard

Příspěvek od starypard »

Já vždy používal Marshally této řady na akustické kytary, hlavně na "španělky" či dreadnoughty s nylonkami a piezosnímači. A samozřejmě na zpěv. Pro jiný účel jsou, dle mého soudu, naprd. Je nesmysl předělávat výborné kombo nějak na něco udělané ...... na něco jiného. To kombo je tak dobré, že si ho opatruj, používej, neprodávej a nešahej na něj ve smyslu předělávky.
Na basu si kup kombo na basu , tedy malý Markbass (jsou to dobrá komba).
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Štěpán Axman píše: 14.03.2023 18:20 2) vzhledem k ceně (podařilo se mi ho sehnat za necelých 8000 Kč) a
3) proto, že mám rád jeho zvuk (pro cigarbox guitar je lepší než AER, který jsem měl také).
Už z těchto dvou bodů vyplývá, že je chyba do toho komba investovat a jakkoliv jej měnit.

Pokud bys chtěl více basů, měl bys vyměnit repro za větší a jinak laděné, zvětšit ozvučnici, případně doladit bassreflexem. Ty zásahy by stály několik tisíc a paradoxně sníží hodnotu komba na nulu. Nedají se dělat stylem pokus/omyl.

Opravdu to takto nefunguje. Dražší repro neznamená "větší frekvenční rozsah". Když použiješ repro, které hraje více basů, tak takové hraje zároveň méně středů. Takže bys měl na středech frkvenční díru. Středy jsou pro zvuk kytary nejdůležitější. Není to jako u elektrických kytar. I u nich vypadají všechny repra stejně jak rozměry tak frekvenční charakteristikou a přesto se o jejich rozdílech vedou nekonečné diskuze. O reprech do dvoupásmových beden se nevedou diskuze tady, ale na Hi-fi fórech.
Štěpán Axman píše: 14.03.2023 18:20 především vzhledem k tomu, že si tvořím zvuk hlavně krabičkami a nahrávám přímo do linky
Tohle je přesně ten případ, kdy potřebuješ PA bednu (nebo dvě do sterea).
Štěpán Axman
Kontaktovat uživatele:

Děkuji Vám pánové za Vaše vhledy.
Beru si z nich ponaučení a půjdu pravděpodobně cestou Markbass Micromark, coby kompaktní (sub)bass a kombo pro basu zároveň.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“