FRFR systém vs lampový aparát

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
bullin

Re: FRFR systém vs lampový aparát

Příspěvek od bullin »

U Thomanna jsem si dal do vyhledávače FRFR monitor a jsou tam celkem za dobrou cenu Headrush, Harley Benton, dB Technologies. Od RCF je tam z 10'' jen NX 10-SMA, ale ten už je docela drahej. Zajímalo by mě, jaký bude rozdíl při modelování aparátů na AXE FX mezi RCF 710 (který FRFR nesplňuje) a RCF NX 10-SMA.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Vlastně každej fullrange box/monitor je FRFR. :)

NX10sma hraje líp, než 710.
Ne 2x líp, ale prostě líp, přičemž ne že by 710 hrála blbě.
V nastavování mulťáku není rozdíl.
Placka

Příspěvek od Placka »

FRFR znamená "full range flat response", tedy "plný rozsah, rovná odezva (=frekvenční charakteristika)". Tedy to znamená, že by bedna měla zahrát "všechny" slyšitelné frekvence a měla by je zahrát "rovně", to znamená, že všechny do bedny puštěné frekvence naprosto stejně zesílí a reprodukuje. V reálu to není možné, každá bedna má svoji frekvenční charakteristiku, takže některé frekvence zesiluje trošku víc, některé naopak trochu míň. Čím jsou tyto rozdíly menší, tím lepší a "rovnější" bedna je. Navíc žádná bedna nehraje full range, tzn. od 20 - 20000 Hz, ale to tě nemusí trápit, protože není žádnej důvod, proč by kytarový zvuky měly hrát pod cca 100 Hz a nad řekněmě 10-12 kHz.
RCF 710 sice není zařazen mezi FRFR bedny na thomannovi, ale dost možná bude mít rovnější charakteristiku než zmiňovaný Headrush (jen přebrandované ALTO) nebo Harley Benton...
Ještě dodám, že FRFR termín je jen takovej marketingovej nástroj, protože aby aktivní bedna hrála co nejrovněji byl požadavek zvukařů dávno před tím, než výrobce/prodejce napadlo, že s rozvojem kytarových modelerů vzniká novej trh a skupina lidí, kterým se dají aktivní bedny prodávat. Takže se prostě na obyčejný (Alto, headrush) aktivky plácla nálepka FRFR, aby si kytaristi mysleli, že je to jediný, přes co se dá rozumně hrát...
Naposledy upravil(a) Placka dne 28.03.2023 18:24, celkem upraveno 1 x.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Laicky bych to řekl tak, že FRFR je všechno, co zní normálně, když se do toho pustí nějaká nahrávka.
bullin

Příspěvek od bullin »

Jj, tak teď už tomu rozumím. Nebylo mi hlavně jasný, co si představit pod tou rovnou odezvou. Děkuji všem za vysvětlení.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Akorát pro jistotu upřesním, že každá ta "lineární" bedna hraje jinak. :)
Dalo by se s odřenýma ušima říct, že boxy od jednoho výrobce mají cca podobný charakter napříč kompletním portfoliem, přičemž v rámci stejné typové řady beden (lišící se velikostí) je charakter obvykle dost podobný.
V levnějších značkách bývají někdy větší zvukové rozdíly i v rámci jedné typové řady, jak nejsou schopní kýžený zvuk udržet s jinými komponenty. :)
No a různé značky vykazujou odlišný přednes, někdy míň, ale někdy je to hodně jiné.
Prostě je to stejné jak se studiovými monitory, sluchátky, atd.
bullin

Příspěvek od bullin »

Jj, díky. A pokud se bavíme o monitoru pro Fractal Audio produkty, které jsou určeny pro kytaru či basu, potřebují box s vyváženým celým rozsahem, když nepřelezou 5 kHz?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ano, potřebuješ.
Impuls obsahuje informaci, ve které není jen kytarový reprák hrající do 5 kHz, ale reprobox nazvučený mikrákem, dokonce i jaký se použil kabel od mikráku do preampu, prostě kompletní signálová cesta se všemi nuancemi přes AD převod až na disk - stejně jako když nahráváš ve studiu.
Takže ten FRFR box ti přehrává tohle všechno a proto má onen box hrát pokud možno "lineárně" a proto - jak psal Vašek - může vyhovět cokoli, co dobře přehrává hudbu.

Btw - a proto např. speciální reprák pro FRFR od Celestion šlape od 60 Hz do 20 kHz.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Pokud máš doma Hifi bedny, které jsou alespoň dvoupásmové, pak už doma máš FRFR bedny. Pokud jich máš více, zapoj na levý kanál jednu a na druhý kanál druhou (jiný typ) a přepínej mezi nimi. Uslyšíš rozdíl mezi FRFR bednami. U těch velkých to funguje stejně. Té stejné věci, které se na kytarových fórech říká FRFR bedna se na zvukařských fórech říká PA bedny nebo PA vrchy.
bullin

Příspěvek od bullin »

Jj, jedny přebytečný třípásmový doma mám, a pak ještě jedny hodně kvalitní. Akorát nevím jak k nim připojit XLR kabel, nebo 1/4'' jack. Mají jen dvě 'nožové' svorky, červenou a černou, do kterých se strká oholený drát.
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Bedny s nožovými svorkami jsou pasivní - signál z multiefektu musíš prohnat zesilovačem, pak teprv jde do beden
bullin

Příspěvek od bullin »

A jo. Na to jsem zapomněl. Ale jeden přebytečný Hi-Fi zesilovač mám a ten má na vstupu cinche. Tak to budu potřebovat redukci XLR/cinch, nebo jack 1/4''/cinch.
Edie3

Příspěvek od Edie3 »

Vlastním a hraju na obě varianty jak live tak zkušebna občas doma. Hlava Marshall Jubilee + box 2x12 repro V30 měl jsem i Marshall 4x12 a druhá sestava Fractal Fm3 + aktivní box (FRFR) 2x12 +driver Laney LFR 212. Chci jen upozornit že i mezi FRFR aktivnimi boxy je velký rozdil plastový Headrush a ten se řadí v této třidě k těm lepšim (Harley Benton zklamal) nedosahuje kvalit Laney LFR a to už i řady 112 která je klasika dřevo tam to tlačí fest. Mám doma studiové monitory a když si na Fractalu přes editor ladím zvuky přijdu do zkušebny nebo na live hraní vše musím ještě frekvenčně upravit a je pravda že co už mě pak leze z boxu Laney to už leze i zvukařovy z PA. Tzn. že doma zkoušení na nějaký hifi bedýnky monitory ti moc nenapoví pokud to pak pichneš do kvalitni aktivky je vše jinak.
bullin

Příspěvek od bullin »

Děkuji za reakci. Nakonec jsem pořídil RCF 910 Art a jsem celkem spokojenej. Nejdříve bedna šíleně duněla (měl jsem jí na parketové podlaze), což jsem vyřešil umístěním do stojánku na kombo. Akorát to v některých případech zní, jako by zvuk lezl z hrnce. Laney používá dost lidí. Srovnání by mě docela zajímalo.
Není mi ale jasné jak píšeš, že co leze z Laney, to leze i z PA. Všude se píše, že každý box zabarví zvuk jinak. Jak je tedy možné, že Laney a PA hrajou stejně?
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Pokud "to v některých případech zní, jako by zvuk lezl z hrnce", tak je to nastavením zvuku a ne boxem.
Doporučuju se soustředit na pochopení tvorby vlastních zvuků, RCF 910 je dost slušný box, v této chvíli ho není potřeba měnit.
Nastavit si dobře tyhle all-in-one mašiny není tak jednoduché.
Nastuduj na YT, jak to řeší lidi, kteří to umí, najdi si zvuk, který se ti líbí a zkus si to k němu přiblížit.
Jestli si dobře pamatuju, tak máš Fractal? Takže případně si můžeš zkusit koupit hotové presety od nějakého profíka, už jen ze studijních důvodů, aby ses do nich mohl podívat, někteří lidi si to chválí a asi to ušetří čas - osobně s tím nemám zkušenost, ale někdo tady by asi poradil.
Ale samozřejmě je to tvůj boj.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Přesně tak a ještě bych dodal, že úplně na začátku je potřeba bednu "zkalibrovat" - čili pustit si do ní muziku, kterou znám a vyladit tu bednu tak, aby hrála co nejlíp (ekvalizace, umístění). Potom teprve začít laborovat s preampem.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

To už mi připadá moc vědecký perfekcionismus, jsi příliš "chycenej" zvukařinou. :)
Jako pro kytaristu je pro mě priorita si zvuk uklohnit tak, aby se mi na něj dobře hrálo v kapele a chovalo se to co nejvíc tak, jako bych měl za zády klasický lampový aparát.
Zvukař si vezme z canonu lajnu a jak ten můj zvuk přizpůsobí v P.A. do mixu kapely je jeho práce, toto jako muzikant nejsem povinen řešit za něj, stejně to bude hrát všude a na všem jinak.

Jen se zopakuju - osvědčilo se mi udělat si nějaké finální presety s odstupňovaně trochu potlačenými či přidanými basy od mého zkušebnového "ideálu" - některá podia duní, někde se basy ztrácí - přičemž tenhle GEQ blok mám v setupu až za odbočkou do canonu pro zvukaře.
Samozřejmě toto není potřeba, pokud máte odposlech s vestavěným EQ. :)
bullin

Příspěvek od bullin »

cherreda: jj, mám Axe Fx a zatím se rozkoukávám a nasávám informace hlavně z videí, manuálu a z Fractal fóra. Je to ale tak komplexní mašina, že to jde velmi pomalu. Hraji rock/metal covery, takže stále hledám nejideálnější zvuk pro jednotlivé písničky. Někdy pasují originál tovární Presety, jindy je zkopíruji a upravím.
Na Fractal fóru moc lidí s RCF bednama není a na zvukařina.cz jsem četl reakce na novou 9 řadu RCF a docela to někteří kritizovali. Že zvuk má hrby a čekali od toho víc a pod., tak jsem trochu znejistěl.
Takže děkuji za uklidnění a za návod, jak pracovat na ladění zvuku.

vasekh: ta bedna nemá EQ, tak nejde ladit.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jasně, ale stejně bych doporučoval si do toho pustit muziku a vyzkoušet aspoň na jakém místě v místnosti to zní nejvíc normálně a tam pak posuzovat finální zvuk kytary. Cherreda to sice bagatelizuje, ale podle mě to je hodně důležitý. Jinak budeš kroutit ptákoviny, a pak se hodně divit, jak to blbě funguje jinde.
Edie3

Příspěvek od Edie3 »

Chtěl jsem jen napsat že mé zkušenosti jsou takové ač jsem si stáhl placené presety a doma si je přehrával ve stud. aktiv. monitorech tak při živém hraní jsem stejně musel zvuk dolaďovat což je asi normal a navíc Laney poťák EQ má tak i tam se s tím dalo něco udělat a zvukaři neměli námitky ke zvuku který jsem jim poslal do PA. Jednou jsem nastoupil se zvuky vyladěnými na st. monitorech a vše jsem musel předělat moc basů atd. Dobrá věc je jak píše cherreda udělat si presety s odstupňovanými basy a dle toho vybrat. Já už mám teď presety na doma na live do PA a je klid.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“