BEHRINGER FCB1010

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Petr13

BEHRINGER FCB1010

Příspěvek od Petr13 »

Teď jsem dost času věnoval tomuto přístroji, tak sem hodím poznatky, aby to ostatní zájemci měli jednodušší. https://kytary.cz/behringer-fcb1010/HN021347/

Obrázek

Nám hráčům na klávesy, se mohou velmi hodit nožní spínače na ovládání našich nástrojů. Často ale klávesy nabízí možnost připojení jen jednoho, maximálně dvou pedálů. Třeba i Pa5X už nemá možnost připojit EC5 s pěti pedály, jako může Pa4X. Tento MIDI multipedál může bý tak mohl být řešením. Je to ale řešení poněkud těžkopádné.

Je to už velmi staré zařízení, podle heureky tu je od 2008. A na složitosti jeho nastavování je to znát. Smutné, že tu není modernější alternativa, snadno ovladatelná a konfigurovatelná bezdrátově, jako moderní mixery. Pedál ze nastavovat buď pomocí pedálů, kdy každý pedál má několik funkcí a je to dost složité. A nebo lze přes MIDI pomocí obří SysEx zprávy stáhnout jeho konfiguraci, tu na počítači ve speciálním software upravit a nahrát zase zpátky. K tomu je potřeba kvalitní USB/MIDI převodník. Mnohé levné čínské šunty si s tak velkou SysEx zprávou prý neporadí. A i tento způsob je takový nepraktický.

To ale není to nejhorší. Nejhorší je funkční omezení. FCB1010 bylo asi vyvinuto pro kytaristy, a těm nejspíš vyhovuje tak jak je. A nebo taky ne. Nechci za ně mluvit, hraju jen na akustiku, o jejich efektových krabičkách nic nevím. Každopádně ale pro klávesisty ty funkce nejsou úplně optimální.

To, co ten přístroj umí je, že sešlápnutím pedálu se pošle do zařízení několik midi eventů, konkrétně:
PC1 PC2 PC3 PC4 CC1 CC2 PC5 NT

Eventy nelze vyměnit za jiné ani změnit jejich pořadí, lze je jen vypnout (přeskočit).
Nastavit jim jde jen jejich číslo (programu, kontroleru, noty) a u CC i hodnotu kontroleru.

To je na individuální úrovni pro jeden pedál vše, zbytek se nastavuje globálně pro všechny pedály společně.

Zejména jde o midi kanál a také hlasitost noty.

To znamená, že všechny PC1, ať je vyvolá jakýkoliv pedál, se pošlou na stejném kanálu. PC2 mohou být na jiném, ale také všechny na stejném, atd. Teoreticky tak jde posílat PC na pěti kanálech, CC na dvou a NT na jednom.

Jenže u keyboardu nemá smysl posílat PC bez volby banky. Což spotřebuje dva CC, které se musí poslat předem. Tím pádem PC1 až PC4 jsou klávesákovi k ničemu. Takže klávesista může pedály použít jen na změnu PC v jednom kanálu a nic víc. A to je dost málo.

Nebo může pedály používat k posíláním různých CC na globálním kanálu. To se jeví užitečněji. Hloupé je, že může dělat jen jednu nebo druhou věc, ne obě současně.

A k jedné z těchto věcí lze posílat NT. To si umím představit třeba u Kronosu k ovládání RPPR.

Řešením těchto omezení je použít alternativní firmware.

Firmware lze ale vyměnit jen vyměněním čipu, který je v patici a přístupný jen po rozšroubování pedálu. Alternativních firmwarů je víc, ale jediný smysluplný je UnO2, který těmito omezeními netrpí. I s poštovným mě přišel na něco přes 1500 Kč.
https://www.fcb1010.eu/commcheck_uno2.html

Abyste si ho mohli objednat, musíte už FCB1010 mít, protože objednávací formulář si kontroluje jeho připojení k počítači. Což znamená, že musíte mít i USB/MIDI převodník, a to je dalších 5 stovek. Dohromady to tak dělá navíc polovinu ceny panelu.

Ale vyplatí se to, s novým firmware může každý pedál posílat cokoliv, včetně SysEx zpráv a tím se možnosti ovládat midi zařízení raketově umocňuje. Bez tohoto upgrade by si klávesisti měli dobře rozmyslet, zda se jim pedál vůbec hodí.

Teď čekám na nový firmware a pak budu bádat dál, na ten starý více nehodlám plýtvat časem.
Petr13

Re: BEHRINGER FCB1010

Příspěvek od Petr13 »

Ještě na jednu věc, která mě překvapila, jsem si vzpomněl. Je to překvapivě široké, 70 cm. Koho by napadlo, že se to nevleze pod X stojan. Takže teď budu shánět nějaký dvoupatrový Z stojan, kde i druhé patro má solidní nosnost. Se mi ten pedál prodražuje.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:-)
Nojo - na našem koníčku není nic levného. Dobrá práce, držím palce!

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Petr13

Příspěvek od Petr13 »

Ještě jedno důležité využití mě napadlo. Klávesy, třeba přepínání variací stylu, bývá možno ovládat nejen tlačítken na keybordu, ale i přes MIDI. U Aranžerů Korgu se to dělá tak, že se v nastavení nějaký midi kanál přepne na Control. A pak se poněkud překvapivě některé PC eventy interpretují jako stisk některých ovládacích tlačítek. Seznam kódů pro Pa4X a Pa5X jsou v příloze.
pa-controls.png
Ještě jsem nepřišel na to, jak by se daly ovládat další funkce, a to zejména Tempo nebo alespoň Ritardando a Accelerando. Kdyby náhodou někdo věděl, podělte se. Díky.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Jsem rád že se rozjela druhá vlna fanklubu FCB, jinak téma Behringer tu běží již od 2008 ( viewtopic.php?t=7662&hilit=fcb1010 ) Používám je už snad dvacet let, první impulsy mohou potvrdit ještě žijící uživatelé Instrumenta :-))) Je pravda že jsou diskuze převážně pro uživatele kytarového setupu, ale doba jaksi pokročila a máme tu android a jiné OS které už jsou také součástí kontroly a nastavení, takže přesto pár témat je společných.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“