Proč mi nezní struny - co je špatně? Kobylka?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
titko

Proč mi nezní struny - co je špatně? Kobylka?

Příspěvek od titko »

Ahoj,
potřeboval bych poradit, co je špatně na mojí kytaře. Doufám, že jsem trefil správnou sekci. Hledal jsem a nenašel jsem podobný problém, jako mám já.

Jsem začátečník a pořídil jsem si nedávno z druhé ruky tele Squier z devadesátých let, Korea, docela myslím, že pěkné, ale má jednu vadu, že totiž některé struny zní podstatně méně, než jiné. Konkrétně jde o obě Éčka, která zřetelně méně rezonují, je to slyšet i bez zapojení do zesilovače. Takže to není snímači/elektrikou. Porovnával jsem to i s jinymi el. kytarami a rozdil je fakt velký. Co může být příčina?

Vyloučil jsem nultý pražec, protože stejně se to projevuje i když mačkám různě po hmatníku.
Vyloučil jsem stav pražců obecně, protože i když jsou trochu opotřebované a asi byly už přebroušené, projevuje se to i na těch, kde je opotřebení v přijatelných mezích mezích (myslím.. navíc porovnávám zvuk dvou sousednich strun).
Může to být kobylkou nebo kameny v kobylce (struny jsou uchyceny v kobylce, každá má svůj kámen, kameny jsou válečky..)? Mám zkusit kameny, nebo rovnou celou kobylku vyměnit?

Nebo se takhle může projevit něco jiného? Spojení krku s tělem nebo tak něco (ale že by jen na Ěčkách?)?

Dík moc za radu!
Jolana Iris, Squier Telecaster '97, Epiphone Fat Strat + Fender FM210 + GD King Bee
Rockfór for ever!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč mi nezní struny - co je špatně? Kobylka?

Příspěvek od Hendrek »

Což takhle vyměnit staré struny? Nepíšeš, že bys je už měnil, takže předpokládám, že tam máš staré.
titko

Příspěvek od titko »

Pravda, to jsem zapomnel napsat: struny jsem vymenil - co tam bylo predtim za struny nevim, ale dal jsem tam Dean Markley (nevim z hlavy presne jake) a podle meho ucha se to vubec nezmenilo..
Jolana Iris, Squier Telecaster '97, Epiphone Fat Strat + Fender FM210 + GD King Bee
Rockfór for ever!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nedá se u té kytary nastavit výška pólových nástavců snímačů?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
titko

Příspěvek od titko »

Vyska polovych nastavcu se nastavit neda, u krku je ten klasicky zakrytovany tele snimac a u kobylky to ma hotrails HB.
Rockfór for ever!
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Co zkusit proházet kameny?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
titko

Příspěvek od titko »

Bajo:) To vlastně můžu zkusit. Uvidim, jak to dopadne. Buď pak vyměnim kameny, nebo kobylku a dám vědět.
Rockfór for ever!
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Kobylku jako takovou neřeš - jde fakt o ty kameny, jestli je teda problém v této oblasti.

PetrPeter 1975 - 2008
titko

Příspěvek od titko »

Tak jo, asi ty kameny! Po prohozeni je to znat. Koukal jsem na ne a ten eckovy ma kolem zarezu dost "vyzvatlano" od struny, tak nevim, jestli to muze byt tim - kazdopadne poridim nove. Dik za tip!
Rockfór for ever!
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak jsem rád, že se našlo jádro problému :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Myslím že by stačilo proházet kameny mezi sebou.
titko

Příspěvek od titko »

Finalni zprava: Tak jsem ji vzal ke kytarari, kameny jsem predtim vratil na puvodni mista s tim, at klidne koupi nove, kdyz to bude potreba. Ale on je opravdu jen zprehazel. A je to :) Jeste jednou dik!
Rockfór for ever!
Kytarista420
Kontaktovat uživatele:

Dotaz

Příspěvek od Kytarista420 »

Ahoj chci se zeptat proč mi nezní první struna E (tenký) na prvním pražci mám kytaru les paul a struny nové ERNIE BALL Nickel Wound Super Slinky nevím jestli je to dohmatem nebo oktavama ale všude zní nevíte někdo čím to může být nebo jestli s tím někdo nemá zkušenosti? Díky

A ještě se chci zeptat jestli někdo neví jak opravit potenciometr na elektrické kytaře stále mi padá díky
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 13.04.2023 5:28, celkem upraveno 3 x.
Důvod: Sloučeno do podobného tématu. Při zakládání vlákna nebyl dodržen uživatelský kodex. Rovněž existuje v češtině interpunkce, která slouží k tomu, aby byl dotaz srozumitelný i po méně než pátém přečtení.
torst

Re: Dotaz

Příspěvek od torst »

O jakou konkrétní značku kytary jde?
Odkud kam padá potenciometr?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Čavli

Re: Dotaz

Příspěvek od Čavli »

Hezký...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“