Ladící mechanika - výměna

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
torst

Re: Ladící mechanika - výměna

Příspěvek od torst »

https://www.shop.sollerguitars.com/ladi ... 3-cr-sk-sk
daji ze tyhle vložky objednat někde v CZ?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
volfi

Příspěvek od volfi »

V aleximu jsem sehnal sadu od gotohu. Na webu je neměli.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Ty, co mám z ali vypadají úplně stejně, jako ty od Sivčáka. Nakonec jsem to ale vyřešil jinak, protože ty vložky vypadají tak nějak nepřirozeně. Vlepil jsem do otvorů srolovanou dýhu a použil vložky, které byly k mechanikám.
@Torste, tuníš nového Les Paula?
torst

Příspěvek od torst »

kodl258: Zatím jen uvažuju. Ale možná to zkusim. Jsem zastánce těch nejjednodušších vintage strojků bez zbytečného železa.
To se dá dýha takdle zatočit a nepopraská? Napařování?
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Dýhu jsem nařezal/nastříhal na proužky a namočil v teplé vodě. Titebondu mokré dřevo nevadí, dokonce jsem někde viděl, že ho jeden kytarář při lepení záměrně namáčí. A tady nejde o nějakou extra prvnost. Ta dýha nemusí být přes celou výšku díry, stačí jen na výšku té vložky.
Jo a pomohl jsem si kruhovou tyčkou omotanou izolačkou, aby na ní nechytlo lepidlo.
torst

Příspěvek od torst »

dík. když už, zkusil bych to bez lepidla, jen vložit, aby to nebyla nevratná úprava.
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Přilepení dýhy titebondem není až tak nevratná úpava, kór na místě, kde to není vidět.
torst

Příspěvek od torst »

pokud by šlo o Fokuse, klidně. Ale u Gibsona bych měl bobky.
himself

Příspěvek od himself »

To se velmi snadno odstrani, ne?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

torst píše: 27.04.2023 18:37 pokud by šlo o Fokuse, klidně. Ale u Gibsona bych měl bobky.
Taky bych u Gibsona měl bobky, zalepeno titebondem to bude pevnější než okolní dřevo a případné odstranění dýhy bude podle mě problém. Řešil bych to elegantně těmi vložkami.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

Problém? To se odvrtá, ne?
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

džetro píše: 28.04.2023 7:31
torst píše: 27.04.2023 18:37 pokud by šlo o Fokuse, klidně. Ale u Gibsona bych měl bobky.
... Řešil bych to elegantně těmi vložkami.
Ty vložky jsou sice jednoduše vratné, ale elegantně na hlavě nevypadají.
Já to řešil na Gibsonu. Není to sice žádný drahý standard, ale low end flat top speciál, ale taky to není Fokus.

Edit: přidávám obrázek s malými vintage vložkami
Naposledy upravil(a) kodl258 dne 28.04.2023 11:36, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

Vrtačkou na Gibsona? Bože chraň nás před pokušením! Ne vážně, nechci sahat do kytary až tak zásadně, zatím je to ve fázi úvah a určitě bych šel cestou volných odstranitelných vložek.
https://hudebnibazar.cz/gibson-vintage- ... /ID507149/
torst

Příspěvek od torst »

pěkné video, čas 7:00. Horní díry jsou vyřešeny těmi speciálními vložkami, což ale není echt Vintage !
No a pak mi chybí podobné doplnění díry na zadní straně, osa je ve vzduchu (27:25).
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Ty kluson vložky vypadají dobře. Ty od Sivčáka, na které jsi dával odkaz, mají větší průměr toho horního límce. Ty, co mám z Ali, jsou hodně podobné/stejné a na kytaře to vypadalo divně. Už si to moc nepamatuju, ale do čínského krku šly dobře, ale do Gibsona mi nešly rozumnou silou natlačit. O nějakou desetinu menší díry.

Edit: aha, v tom videu to s tím větším límcem taky říká...
torst

Příspěvek od torst »

torst

Příspěvek od torst »

Už je to uděláno, už je to hotovo. Koupil jsem Grovery Vintage, jen s klasickými dutinkami. Na radu Kodla258 (díky !!) jsem o dva dny dříve namočil dýhu 0,6mm do vařící vody a skroužil dutinky. Pak už to šlo jak po másle, výměna kus za kus. A pak to nejduležitější - nahrávka "po" a srovnání s nahrávkou "před". Vycházel jsem ze zkušenosti s výměnou na Specialu, kde jen větší plast. rondele výrazně zlepšily zvuk (str.3, nahoře). Takže jsem očekával, že úbytek železa na hlavě posune zvuk k dřevěnosti, přirozenosti. Nebudu napínat. Zvuk se neposunul ani o fous ! Kytara hraje úplně stejně. Další zajímavá zkušenost. Každopádně Grovery ponechám, 50kovému Standardu sluší víc, i když jde o současnou produkci.
https://torst.rajce.idnes.cz/Vymena_mechanik/
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Koukám, že jsou echt vyntyč s rozřízlou osičkou. Je nějaký důvod, proč nemáš konce strun zastrčené do toho středového otvoru? To jsem vždy považoval za jednu z hlavních výhod tohoto řešení mechanik - nikde netrčí nic ostrého, co by rozdíralo gigbag příp. nešikovnou ruku.
torst

Příspěvek od torst »

Když jsem mechaniky vybalil a viděl ten zářez, tak jsem se vyděsil a chtěl je vrátit. Echt Gibsony mají jen otvor a rovný vršek. Ale pak jsem si to rozmyslel. Jednak to vypadá zajímavě, jednak, jak píšeš - echt vyntejdžově a je to i výhodné funkčně. Teda struna se hůř zavádí, když se má nechat nezakrácená. Ale pak třeba při výměně snímačů stačí povolit a struna se vyjme z mechaniky a pak se stejně rychle vrátí na místo. A to nezastřihávání, to je z prostého kolenovrtství. Když praskne na kobyle, navážu váleček a posunu v mechanice a hraju dál.
P.S.: Jo, máš recht, ty 2 basové zastřižené jsem zasunout měl. Moje roztržitost, jak mám v hlavě tu svojí metodu. To ještě udělám.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“