Homemade efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
noc33

Re: Homemade efekty

Příspěvek od noc33 »

Mně se tam líbí 2n7000. Jen dát pozor na prohozené vývody proti BS170.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Po stavbě preampu Mark, jsem byl nucen udělat taky ekvalizer, pro univerzálnost zatím do pedálu, pro lepší manipulaci,
Zkusil jsem známé zapojení s umělou indukčností z OZ a po krátkém shánění cívek, jsem se rozhodl si je radši navinout sám (cena,dostupnost atd...)
Tahové potenciometry mi přišli log místo lin, tak jsem holt použil otočnou klasiku a porovnával drobné rozdíly mezi "starým" a "novým" jednoduším zapojením, nejsou obří,ale jsou..
Pak jsem se ze zvědavosti ještě inspiroval Triaxisem, kde jakási "one knob" verze části původního ekvalizeru je použita
Pro rockery/metalisty, je to dle mého,dobrá hračka : )
pedál OZ a  cívkový.jpg
testovací bastl z tri axise.jpg
průběhy tri axise.jpg
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Mnohdy jsem zkoušel různé postupy na syntézu zvuku kytary, takže modulů mám celkem dost na něco Moogovatého,ale tohle je jeden z mála, co se vejde do krabičky rozměru normálního pedálu.
Návrh pochází z japonska kolem roku 80 a zaujal mne proto, že obsahuje převodník F/U se kterým jsem už dřív experimentoval..
micro japan synth.mp3
(1.47 MiB) Staženo 81 x
IMG_20250912_165440.jpg
IMG_20250912_165430.jpg
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Maestro ring modulator RM1- kruhový modulátor se používá spíš v syntezátorech, ale tuhle verzi může obsluhovat i kytara
Ze zapojení se dá vytáhnout gate pro ovládání dalších modulů...
Je vícero způsobů jak udělat takový modulátor, tento používá již dnes nevyráběný obvod mc1495
Mist RM.mp3
(534.88 KiB) Staženo 79 x
RM1.jpg
Dotazy prosím do SZ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Zajímavé hraní si, ale k čemu? Ať se snažím sebevíc, použití kytarových syntezátorů, jako třeba ARP u Pete Townshenda z the Who, v tom neslyším...

Pamatuju se, že před víc jak 40 lety, když jsme si na ZŠ mohli poprvé přinést do školy kalkulačky, zjistili jsme, že kalulačky při stisknutí různých tlačítek vydávají tiché pískavé, "syntezátorové" zvuky. Každé tlačítko, nebo skupina tlačítek, jiné. A kalkulačky různého výrobce či typu jiné zvuky. A pak jsme myslím později zjistili, že se ty zvuky dají přehrávat a zesílit, když se přiblíží ke kapesnímu tranzistorovému rádiu naladěnému někde mezi stanice, a že se laděním tranzistoráku dají různě modulovat. Možná jsme to mohli použít v kapelách, které jsme v té době zakádali. Jenže my chtěli hrát metal...
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Tak syntezátor je otázka postavení různých modulu za sebou, výše jsou spíš základní které pak běží/mohou běžet do dalších
Tenhle Pete zvuk není tak moc problém, hodil jsem narychlo na stůl VCF s generátorem a gate, nějak podobně to měl asi i on nainstalované, ovšem stereo to něčekej : ) je to jen takový nástin..
mogf gen.mp3
(3.05 MiB) Staženo 72 x
Trochu přelazuji a přenastavuji, pro představu..
filtr V.jpg

(jj takové hračky používali Napalmed i na podiu, trochu psycho,ale originální!)
Dotazy prosím do SZ
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Jasně. Hledal jsem si ten Arp 2600 a jeho Behringer klon, je mi už jasné, že je tam těch modulů spousta.
Ale podobnou psychedelii, jen živelnější a nepředvídatelnější, uděláš s analogovým flangerem či delayem v samooscilaci. Za něj tremolo pro případné rozsekání signálu, a jsi tam.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 19.09.2025 6:06, celkem upraveno 1 x.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

JJ dá se vyhrát i s klasickým pedálem, viděl jsem nějakej koncert pixies, kde kytarista blbnul právě s delayem, měl to dost dobře nacvičené !
Mě baví ty moduly, protože je hodně variant, možností a kombinací, vlastně stále objevuji (když je na to čas) kdybych to měl kupovat... nemyslitelné, ty ceny jsou o dost horší než u klasických pedálů a svůj výtvor si můžu jakkoli upravit, nebo vytahat integráče a zahodit : )
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

K té sestavě dvou modulů jsem přidal další na modulaci VCF, v ukázce pomalu přidávám úroveň filtru, až jde kytara do pozadí a výsledný zvuk připomíná spíš doprovod nějakých kláves ...
sm.mp3
(737.22 KiB) Staženo 81 x
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Phaser který je řízen invertorem 4049 cmos, tedy žádné párování tranzistorů nebo fotoodporů!
Phaser cmos.jpg
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Vibrato - Chorus - Flanger s kýblbrigádou MN3207
VCHF.jpg
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Phaser ovládaný přepínači cmos 4066
phas 16.jpg
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

EHX Deluxe octave multiplexer
ehx.jpg
Příznivci ďábla padaj na zem!
Dotazy prosím do SZ
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Electro-Harmonix Kytarový Micro Synthesizer
mgs.jpg
Všimněte si zvláště vtipného krásného a tak vůbec, řešení obvodů CA3094 které jsou dnes veeelmi drahé!
Dotazy prosím do SZ
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“